bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۱۶۴۱۱۲

نقدی بر تز «حاکمیت یگانه» محمد قوچانی

تاریخ انتشار: ۱۱:۳۸ - ۰۸ مهر ۱۳۹۲
قاسم توکلی؛ سخن گفتن از منتقدی که با تابلو «انتقاد از تحریف واقعیت» و اجتناب از «تخیل گرایی» خود در ورطه تحریف واقعیت و تخیل گرایی می افتد دشوار است. اساساً سخن گفتن از آنان که مفاهیم مدرن را به دشواری کنار هم میچینند تا توجیهی برای طرحهای ساده انگارانه خود از واقعیت بدست دهند همیشه کار دشواری است، اینکه تصویری یکدست و واحد از تمام بازیگران سپهر سیاست در ایران تحت عنوان جذاب «حاکمیت یگانه» ارائه و سپس برای رفو نمودن درزهای واقعیت موجود هم مقداری «ایدئولوژی جامعه شناسانه» از هابز تا اشمیت چاشنی ژورنالیسم خامدستانه خود کنیم تا آش درهم جوش مان راحت تر از گلوی مخاطب پایین رود، کمکی به گذار جامعه ایرانی از تخیل گرایی به واقع گرایی (به زعم قوچانی) نمی کند.

سخن بر سر یادداشت اخیر آقای محمد قوچانی در هفته نامه آسمان، تحت عنوان «مهم‌ترين دستاورد سفر روحانی: استراتژی حاكميت يگانه»، است. این یادداشت در نگاه اول به طرحی «هگلی» از تقریبا همه چیز می ماند که قصد دارد با منطقی به غایت تقلیل گرایانه، آنهم در یک سرمقاله، به سنتزی هماهنگ و یکدست از تمام تعارضات موجود در نظام بین الملل و سیاست داخلی برسد و دست آخر هم طومار «اپوزیسیون» را پیچیده و بگذارد لب طاقچه به این معنا که منتقدین  با طلوع دولت اعتدال(لابد به زعم آقای قوچانی)، اصطلاحاً دیگر باید بروند «سماقشان را بمکند»!

اگر نخواهیم صرفا به انتقادات کلی بسنده کنیم، باید نقد این یادداشت را حول چند محور سازماندهی کرد. مهمترین ادعاهایی که در یادداشت آقای قوچانی مناقشه برانگیز هستند در دو عنوان کلی خلاصه می شوند:

1- دولت اعتدال (روحانی) به منزله ظهور حاکمیت یگانه و پایان حاکمیتهای دوگانه (دولت خاتمی و احمدی نژاد) است.

2- ظهور حاکمیت یگانه (دولت روحانی) به این معناست که «عصر اپوزيسيون بودن پايان يافته است.»

نگارنده یادداشت حاضر در مقابل مدعی است که:
1- کاربست مفهوم حاکمیت یگانه، آن هم با قرائت شبه فاشیستی و خاک خورده کارل اشمیت، سنخیت چندانی با شرایط حال حاضر سیاسی در داخل و خارج از کشور ندارد. چرا که اکنون تمام حاکمیتهای نسبی اند و نه یگانه و مطلق.

2- با پذیرش مفهوم «حاکمیت نسبی»، اتفاقاً باید گفت دولت آقای روحانی احیای «حاکمیت نسبی» است (با نظر به حضور مجدد اصلاح طلبان و راست مدرن در قدرت و اعلام امتیاز دهی به جامعه جهانی برای کسب توافق جهت رفع تحریمها) و البته نشاندهنده تجربه شکست خورده «حاکمیت مطلقه» دوره احمدی نژاد.

3- ظهور هیچ نوعی از حاکمیت (چه نسبی و چه مطلق) نباید به معنای پایان اپوزیسیون باشد، چرا که اهمیت اپوزیسیون به همان اندازه سایر نهادها و ساز و کارهای یک نظام سیاسی است و ضامن سلامت و بقاء هر سیستمی است.

«حاکمیت یگانه» به مثابه ایدئولوژی جامعه شناسانه

در نظریه دکتر جواد طباطبایی جامعه ما در شرایط «امتناع تفکر» به سر می برد که حاصل آن خلائی اندیشگانی است که به بحران در آگاهی می انجامد و این خلاء اندیشیدن با ورود ایدئولوژی های جدید از نظرها پنهان می شود، به این صورت که ایدئولوژیها و نظریات پرطمطراق وارداتی کمک می کنند تا خلاء اندیشه پوشانده شده و نوعی «آگاهی کاذب» جایگزین آن شود. به زبان ساده تر ما بدون اینکه به تفکر و تعمق در وضع موجود خویش و علل انحطاطی که درگیر آن هستیم بپردازیم، به ایدئولوژیهای وارداتی راست و چپ (در اینجا راست فاشیستی) چنگ زده و خود را غرق در توهم دانستن می کنیم.

اشاره قوچانی به نظریه کارل اشمیت در خصوص مفهوم حاکمیت، برای توجیه تئوریک تز حاکمیت یگانه دولت اعتدال، نه تنها هیچ سنخیتی با شرایط حال حاضر نظام بین الملل (که دوره نسبی شدن و فرسایش حاکمیتها را تجربه می کند) ندارد که در توجیح استبداد و در تضاد با مبانی مردم سالاری (چه دینی و چه غیردینی) است. قوچانی می نویسد: «در علم سياست حاكميت مفهومي يكپارچه، يكسره و يكدست است. از نظريه‌ي دولت مدرن توماس هابز كه حاكميت را به صورت لوياتان مي‌بيند تا نظريه‌ي الهيات سياسي كارل اشميت هيچ‌كسي حاكميت دوپاره را حاكميت نمي‌داند.»

جهت آشنایی خوانندگان باید اشاره کرد که کارل اشمیت یک نظریه پرداز سیاسی و حقوقدان آلمانی است که سراسر عمر خود را در سده بیستم صرف دفاع از فاشیسم و مخالفت با دموکراسی نمود. در نظر اشمیت، سیاست چیزی نیست مگر تصمیم‌گیری فرد حاکم در «وضعیت استثنایی»؛ یا به عبارت دیگر، کنش ترسیم یک مرز در فضای استثنایی برخاسته از تعلیق هرگونه قانون(!) به قصد مشخص‌ساختن قلمرو حاکمیت و ایجاد تمایز میان درون و برون، خودی و غیرخودی، و نهایتاً دوست و دشمن. از این‌رو، گردآوردن گروهی از آدمیان در قالب یک جمع یا ملت که واجد حاکمیت سیاسی در تقابل با سایر گروه‌ها باشند، و همچنین امکان وقوع جنگ، مضمون اصلی مفهوم امر سیاسی مدنظر اوست. (کتاب گزیده مقالات قانون و خشونت. مراد فرهادپور و دیگران. «پیش‌گفتار») اشمیت همواره يک اقتدارگرا و ضددموکرات محسوب گردیده و در سراسر عمر از يک دولت توتالیتر ضد دموکراتيک که در رايش سوم متجلی شده بود، حمايت کرد.

البته قطعاً استفاده قوچانی از کارل اشمیت به منزله دفاع از حاکمیتی به سبک نازی ها در آلمان هیتلری نیست، اما ایشان باید پاسخ دهند که طرح چنین قرائتی از حاکمیت چه سنخیتی با شرایط حال حاضر در نظام بین الملل دارد؟ و اینکه اگر قرائت دولت اعتدال هم از حاکمیت قرائت اشمیتی باشد که از هم اکنون باید فاتحه مراوده و مذاکره با امریکا و تنش زدایی با جهان خارج را خواند!

تامل در سخنان باراک اوباما در سازمان ملل نشان می دهد که تا چه حد برداشت وی (به عنوان یک مرد اهل عمل و سیاست) نسبت به مسئله حاکمیت دولتها نسبی و منطبق با الزامات عصر جدید است، حال آنکه در کشور ما برداشت تئوریسینهای حامی دولت از حاکمیت هنوز مطلقه و در حال و هوای جنگ جهانی دوم و عصر فاشیسم سیر می کند.

اوباما در سخنان خود با انتقاد از سازمانهای بین المللی موجود صراحتاً اعلام کرد که این سازمانها برای پاسداری از صلح میان دولتها در سالهای پس از جنگ جهانی دوم ایجاد شده اند، حال آنکه الزامات پس از جنگ سرد ایجاب می کند که برای «برقراری عدالت در داخل کشورها» هم کاری کرد. اوباما همچنین اشاره کرد که دفاع از «حاکمیت» نباید بهانه ای باشد برای رفتار ستمگرانه دولتها علیه اتباعشان. حال آقای قوچانی باید پاسخ دهند که قرائت شبه فاشیستی ایشان از حاکمیت یگانه (که در آن حتی اپوزیسیون هم حق حضور ندارد) چه تناسبی می تواند با سوگیری های نوین سازمانهای بین المللی و دولت امریکا در دوران پس از جنگ سرد داشته باشد؟ آیا پافشاری بر مفهوم حاکمیت یگانه در عصر جهانی شدن و فرسایش حاکمیتها شنا کردن در جهت خلاف مسیر آب نیست؟ چگونه می توان از این رویکرد مغایر با شرایط جهانی انتظار تنش زدایی و رفع تحریمها را داشت؟

اما این همه مسئله نیست، تئوری حاکمیت یگانه (با چاشنی هابزی-اشمیتی) با ساز و کار سیاست در داخل کشور نیز نسبتی ندارد. اساساً نظریه حاکمیت خدشه ناپذیر و مطلقه دولتها محصول کنگره وستفالیا در اروپای سال 1648 است، زمانی که این قاره در حال خروج از هرج مرج ناشی از فروپاشی اقتدار کلیسا و «دوبن گرایی» نظام سیاسی طبقات (اشتند اشتات) بود و دولت مطلقه مدرن با توسل به تئوری حاکمیت خدشه ناپذیر می رفت که ظهور کند. (کتاب شکل گیری دولت مدرن. دیوید هلد. ص 44 تا 50)

اما در کشور ما مسئله حاکمیت موضوعی جداست. اصل پنجاه و ششم قانون اساسی نه از حاکمیت یگانه یا دوگانه که از «حاکمیت خدا» سخن می گوید و در اصل پنجاه و هفتم تصریح می کند که «قوای حاکم در جمهوری اسلامی ایران عبارتند از قوه مقننه، مجریه و قضائیه که زیر نظر ولایت مطلقه امر و امام امت و بر طبق آینده این قانون اعمال می گردند.» به نظر می رسد متفکرینی چون هابز و اشمیت بر مبنای شرایط تاریخی و سیاسی کشور خود تعریفی خاص از حاکمیت به دست داده اند، پرسش اینجاست که آیا روشنفکران ما هم می توانند به فراخور شرایط ویژه سیاسی و تاریخی ایران چنین تعریفی از حاکمیت ارائه دهند که واقعیات جامعه را بازتاب دهد؟ و برآمده از مشکلات و موانع بومی ما باشد؟ یا همچنان برای پوشاندن خلاء تفکر در این  زمینه باید به تکرار ایدئولوژیهای چپ و راست غربی بسنده کنیم؟

«حاکمیت مطلقه» تجربه احمدی نژاد بود و «حاکمیت نسبی» استراتژی روحانی است

با طرد جریانات چپ سکولار، چپ مذهبی و راست سکولار از بدنه قدرت در دهه 1360 جریان راست مذهبی حاکمیت را در اختیار گرفته و بلافاصله اصطکاک میان طیفهای چپ گرا و راست گرا در درون همین جریان هم آغاز شد که مولد انشعابها و فراز و فرودهای زیادی تا این برهه در عرصه سیاست کشور بوده است. (کتاب دیباچه ای بر جامعه شناسی سیاسی ایران. حسین بشیریه. ص 27) سالهای 1384 تا 1392 با اخراج اصلاح طلبان و طیف راست مدرن (کارگزاران و هواداران هاشمی) از قدرت شاهد دوره ای استثنایی از یکدست شدن حاکمیت بودیم.

در بخش اعظمی از این دوره اصولگرایان  با احمدی نژاد همچون یک قدیس رفتار می کردند، زعمای جناح راست تا مدتها نماز شکر می خواندند که با آمدن احمدی نژاد چگونه عوامل «ناتوی فرهنگی» و «جاده صاف کن امریکا» کنار گذاشته شده اند و دیگر «خانواده شهدا خون دل نمی خورند»، در مجلسی که قرار بود بر دولت نظارت داشته باشد نمایندگان ته مانده لیوان آب احمدی نژاد را تبرک دانسته و بر سر خوردن آن بر یکدیگر پیشی می گرفتند و قوه قضائیه هم هیچگاه نخواست (یا نتوانست) به صورت جدی به اتهاماتی که خود علیه نزدیکان رئیس جمهور و فرقه انحرافی مطرح می کرد رسیدگی کند، مطلقه شدن قدرت و اختیارات احمدی نژاد به نحوی بود که چنین یکدستی و هماهنگی هیچگاه در دوره های قبل سابقه نداشت.

دولت احمدی نژاد از چنان اختیارات ویژه ای برخوردار بود که تمام تابوها و هنجارها را در روابط ایران با کشورهایی مثل امریکا، مصر و حتی اسرائیل شکست اما هیچ کاری از پیش نبرد. دقیقا به این دلیل که حاکمیت یگانه شده بود و هیچ اپوزیسیون قدرتمندی که بر مدیریت داخلی و خارجی دولت نظارت کند و آن را وادار به پاسخ گویی کند وجود نداشت. اصولگرایان با کنار زدن خاتمی، که مدیریت او را در عرصه سیاست خارجی «شاه سلطان حسینی» می خواندند، رویکردی تهاجمی و مبتنی بر حاکمیت مطلقه را در پیش گرفتند و حتی کار را به جایی رساندند که از تریبونهای رسمی قطعنامه های شورای امنیت سازمان ملل را کاغذپاره خواندند!

اکنون اما در دولت روحانی با بازگشت تکنوکراتهای راست مدرن و اصلاح طلبها در کنار عقلای اصولگرا حاکمیت از یکدستی و یگانگی خارج شده و دولت طیفهای گسترده تری از نیروهای موجود (و نه همه آنها) را نمایندگی می کند. همچنین این دولت نشان داده که آماده است تا با «کدخدای ده» (امریکا) وارد مذاکره و معامله شود تا هر چه سریعتر به تحریمها خاتمه دهد و این به این معناست که دولت صلاحیت سازمانهای بین المللی و قدرتهای بزرگ را برای اعمال نظر در خصوص مسائل داخلی اش (در حال حاضر پرونده هسته ای و مسائل مرتبط) می پذیرد و اینها همه دال بر نسبی بودن مفهوم حاکمیت نزد سکانداران جدید دولت است و این رویه مطلقاً نمی تواند با تصویر لویاتان هابز یا حاکمیت مطلقه اشمیت همخوانی داشته باشد. اما حتی همین دولت هم در غیاب یک اپوزیسیون قدرتمند و در نبود رسانه های آزاد و منتقد و احزاب فعال قادر نخواهد بود آنچنان که شعار و نوید می دهد به موفقیت دست یابد.

وجود اپوزیسیون ضامن سلامت و بقاء هر سیستمی است
به مجموعه افراد، احزاب و نهادهای مخالف دولت مستقر اپوزیسیون گفته می‌شود که در صدد بدست گرفتن قدرت از طریق کنار زدن حزب یا ائتلاف حاکم هستند. این الزاماً به معنی مخالفت با اصل سیستم نیست، بلکه به معنای مخالفت با آن بخشی از سیستم است که دولت را در دست دارد. اپوزیسیون هم می توانند از طریق قانون و انتخابات به مبارزه بپردازند (اپوزیسیون اصلاح طلب و قانونی) و هم از طریق مشی مسلحانه و اقدامات براندازانه (اپوزیسیون انقلابی یا برانداز) که در اینجا گروه اول مد نظر است.

هم در سیستمهای پارلمانی و هم در سیستمهای سیاسی ریاستی اپوزیسیون کارآمد می تواند از قانون گذاری نامطلوب جلوگیری کند و مانع از خودکامگی قوه مجریه شود و یا حزب اکثریت را در پارلمان به چالش بکشد و چنانچه دولتمردان منافع ملی را فروگذارده و منافع شخصی و باندی خویش را تعقیب کنند اقدام به افشاگری و آگاه سازی افکار عمومی کند. بنابراین نظامهای سیاسی نمی توانند شکل دموکراتیک داشته باشند مگر اینکه اپوزیسیون همچون شمشیر داموکلس بر سر رهبران آنها باشد، از همین روست که نقش اپوزیسیون را در نظامهای مدعی مردم سالاری نباید اندک انگاشت. (کتاب بنیادهای علم سیاست. عبدالرحمان عالم. ص 357)

با این مقدمه باید از قوچانی پرسید چگونه می توان دم از «پایان عصر اپوزیسیون» زد و همچنان به مبانی یک جامعه آزاد معتقد بود؟ این موضوع از قلم کسی جاری می شود که خود از اصحاب رسانه است و منطقاً بایست در رکن چهارم دموکراسی باشد (مطبوعات آزاد) حال آنکه ایشان گویا بیشتر مایلند در جبهه مقابل باشند و نقش سخنگوی تئوریک نظام سیاسی را برعهده گیرند. به هر حال آنچه در پیش رو پیداست نه «پایان عصر اپوزیسیون بودن» که تازه آغاز نفس کشیدن اپوزیسیون پس از تجربه مخرب حاکمیت مطلقه احمدی نژاد است.

پی نوشت

توضیحات نگارنده بعد از مشاهده نظرات مخاطبان
گویا یادداشت نگارنده بویژه در خصوص موضوع مناقشه برانگیز «حاکمیت» و کاربست اشتباه این مفهوم در سرمقاله آقای قوچانی چندان که باید روشنگر نبوده و باعث برخی سوتفاهمها نزد خوانندگان محترم فرارو گردیده است، از این رو روشنگری زیر برای پاسخ به ابهامات افزوده می شود:

نگارنده معتقد است اساساً سخن گفتن از «حاکمیت دوگانه» در جمهوری اسلامی (حداقل پس از سال 1360 به این سو) بلاموضوع است، بویژه اگر این حاکمیت دوگانه را به دوره احمدی نژاد نسبت دهیم. آقای قوچانی «اختلاف نظر نخبگان هیئت حاکمه بر سر مسائل سیاسی» را در دوره خاتمی «حاکمیت دوگانه» خوانده اند و آنچه صرفا «اجماع نظر موقتی نخبگان هیئت حاکمه بر سر مسائل سیاست خارجی» در دوره روحانی است را «حاکمیت یگانه» خوانده اند، که این به معنای عدم درک صحیح ایشان از مفهوم حاکمیت و چگونگی کاربست این مفهوم است. با طرح خلاصه ای از مفاهیم حاکمیت و دولت به سراغ اثبات مدعای خود (کج فهمی قوچانی از مفهوم حاکمیت) می روم.

حاکمیت (Sovereignty) یکی از ویژگیهای دولت مدرن (و شاید مهمترین ویژگی آن) است که به معنای توانایی یک دولت در انجام اقدامات یا اجرای خط مشی ها در داخل قلمرو خود به صورت مستقل از بازیگران خارجی و رقیبان داخلی است. (کتاب مبانی سیاست تطبیقی. پاتریک اونیل. ص 373)

دولت (state) نیز در اینجا سازمانی است که انحصار کاربرد زور را در قلمرویی مشخص در اختیار دارد. حال چنانچه در داخل کشور دسته جات متخاصم این انحصار اعمال زور را به چالش بکشند آنگاه می توان از «حاکمیت منقسم» (یا به زعم آقای قوچانی حاکمیت دوگانه یا حتی چند گانه) سخن گفت. مثل آنچه در افغانستان، پاکستان، لبنان یا سوریه در حال وقوع است یا وضعیتی که در سالهای اول انقلاب بر کشور حاکم بود.
بدیهی است که نه در دوره خاتمی، نه احمدی نژاد و نه در دوره آقای روحانی تاکنون هیچ نیرویی در داخل نتوانسته اعمال حاکمیت دولت مرکزی را بر بخشهایی از سرزمین و جمعیت درون مرزهایش سلب کند، پس سخن گفتن از حاکمیت دوگانه اساساً بلاموضوع است.

این اشتباه در کاربست مفهوم حاکمیت (برای توضیح تعارضات و عدم اجماع نخبگان حکومتی) نه توسط قوچانی که نخستین بار توسط تئوریسینهای اصلاح طلب که می خواستند برای کشمکش درونی هیئت حاکمه در دوره خاتمی توضیحی پیدا کنند، رخ داد و قوچانی هم، بدون تامل در این خصوص، خشتی بر این بنای سست نهاده است و از مفهوم حاکمیت یگانه سخن گفته که به نظر می رسد صحیح تر آن بود که از «اجماع نظر نخبگان سیاسی کشور حول مسایل سیاست خارجی» سخن می گفتند تا «حاکمیت یگانه» که البته این اجماع نظر هم با سخنان اخیر فرماندهی سپاه با تردید جدی روبروست!

اگر هم بخواهیم عجالتاً (با چشم بستن بر خطر درافتادن در چاه ویل ایدئولوژی های جامعه شناسانه) از دانش واژه حاکمیت برای تبیین شرایط موجود سود بجوییم بهتر است که از دو شکل «نسبی» و «مطلقه» حاکمیت سخن گفته شود. که آن هم صرفاً از منظر سیاست خارجی، و نه داخلی، قابل طرح است.

در عرصه خارجی اما واژه «استقلال» است که به مفهوم حاکمیت دلالت دارد. به این معنا که یک دولت تا جایی دولت است که (در کنار سایر ویژگیهای دولتمندی) حاکم بلامنازع نیز باشد، یعنی در صورت لزوم آماده باشد اثبات کند که کنترل خود بر جمعیت و قلمرو تحت حفاظتش را مدیون قدرت دیگری نیست و مهمتر از آن برای نحوه و پیامدهای آن کنترل به سازمان یا دولت دیگری پاسخگو نیست.

با این تعریف مفاهیم نسبی یا مطلقه بودن حاکمیت (در نظام بین الملل) کاملاً از یکدیگر قابل تفکیک خواهند بود و بر این مبنا می توانیم دولت احمدی نژاد را متمایل و نزدیک به شکل مطلقه حاکمیت و دولت روحانی را متمایل و نزدیک به شکل نسبی حاکمیت در نظر گیریم. اما چرا می توانیم چنین دسته بندی بکنیم؟

پاسخ روشن است در دوره احمدی نژاد دولت نشان داد که کنترل خود بر قلمرو تحت امرش را تحت نظارت هیچ سازمان یا دولت خارجی قرار نمی دهد و پای تمام تبعات این مسئله نیز می ایستد. به همین دلیل بود که قطعنامه های شورای امنیت را «کاغذپاره» خواندند و خطاب به شورای امنیت گفتند «آنقدر قطعنامه صادر کنید تا قطعنامه دانتان پاره شود»! قطعا این تفکر تمایل به اعمال حاکمیت مطلقه در داخل قلمرو سرزمین خود دارد.

در مقابل احمدی نژاد، دولت روحانی قرار دارد که از همان ابتدا از «امتیاز دهی و امتیاز گیری» با «کدخدای ده» سخن می گوید و مرجعیت و صلاحیت نهادهای بین المللی را برای نظارت بر تاسیسات هسته ای (بخشی از قلمرو داخلی دولت) می پذیرد، از آن رو که نمی خواهد دیگر قطعنامه ای علیه ایران صادر شود و زنجیر تحریمها سخت تر شود. پس با این تحلیل می توان عصر دولت اعتدال را «عصر حاکمیت نسبی» و عصر دولت عدالت گستر را «عصر حاکمیت مطلقه» خواند. والسلام
قاسم توکلی


hosein
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۰۱ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۹
مطالب خوبي بيان شده..اما به نظر ميرسه مطالب بيان شده چندان موضوع مقاله آقاي قوچاني نيست. من مطالب قوچاني را از سالهاي 75-76 دنبال ميكنم. به عنوان يك روزنامه نگار و مقاله نويس، ايشان را جزو بهترين ها ميشناسم. شايده نظريه پردازي كار استادان دانشگاه باشد، اما ايشان روزنامه نگار است و مقالات پيشرو و جالبي مينويسد.
حسین
Germany
۱۴:۳۸ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۹
آقای توکلی به نظرم دچار عدم فهم عنوان شده اند، کلیت مقاله آقای قوچانی به طور واضح به سیاست خارجی مربوط شده که در این باب گزاره های سیاسی(کلید واژه ها) چون : رابطه با آمریکا، موضوع هسته ای بازی غرب و اروپا و شرق و.. نشان از همین مفهوم دارد. لذا بازخوانی مقاله با نگاه موازی به عنوان "حاکمیت یگانه در دیپلماسی یا سیاست برون مرزی" نقادی های کلی در خصوص حزب گرایی و جریان انتقادی را برطرف می سازد. آقای قوچانی به حق از جریان اصلاح طلبی سخن می گوید و این سخنان از بیان آقای خاتمی به عنوان سخنگوی این جریان تلمیح شده است.
نسیم
United Arab Emirates
۱۴:۳۴ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۹
آقای قوچانی در خصوص حاکمیت یگانه دچار تناقض فاحشی شده اما در مورد اپوزیسیون اشاره کرده اپوزیسیون نظامی پایان یافته نه اپوزیسون اصلاح طلب یا ...
در نوشتن مطالب سیاسی سیاست زده شدن یعنی همین
ری و روم و بغداد را به هم وصل کردن تا تحلیل کردن فاصله زیادی است
مدیر پایگاه
پور پور
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۰۴ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۹
من مقاله و جواب مقاله هر دو را خواندم،به نظر بنده از مقاله آقای قوچانی بوی فاشیسم و توتالیتر به مشام نمیرسید و اقای توکلی، با توجه نمودن به بخشی از مقاله آقای قوچانی دست به مقالته زده اند.
بین نقد درونی و نقد بیرونی و همچنین بین مفاهیم دولت و حکومت فاصله بسیار است.شکاف در حکومت(در اندیشه سیاسی) نهایتا منجر به نابودی حکومت می گردد.اما دولتها(با گرایش چپ و راست)و با نگاه نقد درونی(یعنی قبول داشتن یک سری اصول واحد و اختلاف بر سر رو شها یا برخی مرامها) تحت لوای یک حکومت دموکرات فعالیت می نمایند.
وبه نظر بنده مقله آقای قوچانی در چارچوب پیش فرض فوق الذکر شکل گرفته است.
در ضمن،مقاله آقای قوچانی یک مقاله کاملا ژورنالیستی بوده وبر خالف برخی نظرات ارائه تئوریک اندیشه سیاسی نمی باشد که با برخی متفکرین مقایسه گردند.
سعید
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۱۶ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۹
اقای قوچانی نوسنده خوب وفهیمی است تعجب میکنم از ایشان که بقول اقای توکلی بدام مطلق گرایی افتاده مقاله بالا را پسندیدم
انتشار یافته: ۳۸
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۰۴ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۸
من حرفاتو نمی فهمم، ولی این رو می دونم که اگر همیشه قانون فصل الخطاب باشه مشکلی پیش نمی یاد
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۵۷ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۸
به شرطی که قانون توسط نمایندگان اکثریت مردم جامعه تصویب شده باشد

قانون گرایی بدون دموکراسی ابزاری برای دیکتاتوری است
امیر
Iran (Islamic Republic of)
۰۴:۰۶ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۹
ناشناس 12:57 یا نمیفهمی چی گفتی یا فهمیدی و شلرلاتانی
سعید
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
۱۰:۵۲ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۹
متاسفانه مشکل جامعه ما اینجاست که حتی وقتی کسی میدونه که چیزی نمی فهمه هم به خودش اجازه میده اظهار نظر کنه. شما که به زعم خودت حرفاشو نفهمیدی لزومی نداشت نمک بریزی و نظر بدی. این یک مناظره مفهومی بسیار خوب میان آقای قوچانی و آقای توکلیه
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۰۷ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۹
واقعا این یه مناظره مفهومی خیلی خوبه؟ باز خوبه همینو فهمیدی من که همین رو هم نفهمیدم
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۴۰ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۸
Like
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۲۱ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۸
هر کسی حد خودش رو نشناسه نتیجه اش همین میشه،این فقای قوچانی روزنامه نگار فوق العاده اییست با قلمی توانا و تیمی کارامد برخی مقالات ایشان و نشریاتی که راه انداخته اند در تاریخ ایران ماندگارند به این اسامی نگاه کنید:شرق،هم میهن،شهروند امروز،مهرنامه اما ایشان جوگیذ شده و حد خودش رو نمیشناسه و وارد نظریه پردازی سیاسی میشه که نه سوادشو داره ونه احتیاطشو و بنابراین واقعا داره پرت و پلا مینویسه این حرفا در قواره دکتر بشیریه و حجاریان و غیره است نه این محمدآقای 4تا کتاب خونده البته این یک بیماری ملی است
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۲۵ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۸
این گفتمان چاله میدانی ازان انهایی است که جانشین شعبان بی مخ ها شده اند
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۸:۰۰ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۸
البته حجاریان و قوچانی با کمی اقماض هم قدند! همان بشیریه را میگفتی کافی بود.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۳۶ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۹
آقای ناشناس دوم! اولا اغماض و نه اقماض!ثانیا امثال تو خیلی مانده تا درجه سواد و هوشمندی سیاسی و توانمندی عملی و نظری دکتر حجاریان را تشخیص دهند و بفهمند.
ناشناس
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
۱۰:۵۳ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۹
البته فکر می کنم خیلی ادبیاتتون صحیح نباشه. قابل توجه شما که آقای قوچانی فوق لیسانس علوم سیاسی دارند. در نتیجه می تونن سوادش رو داشته باشن
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۴۹ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۹
این بابا لیسانسش رو از دانشگاه تهران گرفت بعد زد تو کار سیاسی بازی و بعدشم برای خالی نبودن عریضه یه فوق لیسانسی از دانشگاه آزاد فتح کرد؛ حالا چه جوریاست که شما به این جور آدما میگید باسواد، والا من حیرونم، اونم با سوادی که حق نظریه پردازی داره؛ بابا اینا یه مشت شومن و ژورنالیست دوزاری هستن، چی دارین میگین واسه خودتون اینجا! در ضمن قوچانی که از بیخ و بن داره چرند میگه، نویسنده ی این نقد هم که خودش رو خفه کرده با این نسبی اندیشی مالیخولیایی ش، باز نتونسته خوب جواب قوچانی رو بده.
ناشناس
United States of America
۱۳:۳۹ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۸
چی میگی؟
ناشناس
United States of America
۱۳:۴۱ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۸
تز خیلی خوبی بود مخصوصا کاربست قرائت اشمیتی از سنتز هابز زیر سایه شمشیر داموکلس، رویکرد خیلی جالبیه
مرتضی
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۴۹ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۸
نویسنده عزیز شما که در همین سطور اول دچار اشتباهات عمده شدی! کی میگه در زمان احمدی نژاد حاکیمت مطلق بود؟ خصوصا در چهار سال دوم احمدی نژاد تنش های شدیدی با سایر مراکز قدرت از جمله سپاه پاسداران ، روحانیت ، رهبری ، مجلس و ... رو داشت. در زمینه سیاست خارجی هم که عملا وزارت خارجه یک راهی رو میرفت و دبیر شورای امنیت ملی یک راه دیگه!!!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۱:۰۵ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۸
تا زمان خانه نشینی احمدی نژاد حاکمیت یگانه مطلق در کشور برقرار بود انتقاد ها وتنش ها بعد ازان نافرمانی احمدی نژاد کم کم شروع شد ...
حمید
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۱۳ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۸
((هر که از ذن خود شد یار من
از درون من جست اسرار من))
به نوعی هر دو طرف درست میکنند اما با عینکهای متفاوت!!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۱:۱۴ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۸
آقای قوچانی به زودی به اشتباه نگاهشون پی خواهند برد
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۲:۲۶ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۹
از «ظن» خود شد یار من
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۳۷ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۹
ظن نه ذن
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۳۸ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۹
هرکسی از ظن خود شد یار من
از درون من نجست اسرار من
این درسته .این قدر آبرویمان را نبرید دوستان با این بیسوادی ها
بابك
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۲۶ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۸
متاسفم براي شما آقاي توكلي كه بدون اينكه منظور آقاي قوچاني رو بفهمي دو برابر مطلبش جوابشو دادي! قوچاني كجا گفته نبايد اپوزيسيون باشه؟! من توصيه ميكنم قبل از اينكه انقدر به فكر جواب به افراد باشيم قبلش يه دور درست مطالبشون رو بخونيم
ناشناس
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
۱۵:۵۴ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۸
«عصر اپوزيسيون بودن پايان يافته است.» این آخرین جمله یادداشت قوچانی است.
سروش
United Arab Emirates
۱۵:۵۲ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۸
مخالفت کردن برای مطرح شدن هم روش داره دوست عزیز. شما با کلمات بزرگ نمیتونی جلوی یک ایده بزرگ رو بگیری
ناشناس
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
۰۹:۴۳ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۹
بهتر است یک بار هم که شده تفاوت مخالفت کردن را با نقد کردن بفهمید.
ناشناس
-
۱۸:۱۱ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۸
قوچانی میگه اگه میخوای کار کنی علا وه بر حمایت مردمی باید همه اختیار ها رو داشته باشی از طرف بالا وگرنه باید از چارچوب نظام بیرون بری
نا شناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۸:۱۷ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۸
بهتر بود سايت محترم فرارو اصل مقاله را هم منتشر مي كرد و فقط به انتشار نقد آن بسنده نمي كرد.
مدیر پایگاه با تشکر شما
اصل مقاله در فرارو منتشر شده است. بر روی واژه بولد و رنگی شده یادداشت، در پاراگراف دوم کلیک کنید. 
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۲۶ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۹
متاسفانه اینقدر این روش زشت جواب دادن به یادداشت دیگران بدون نشر اصل اون باب شده که من هم پیش از کلیک کردن انتظار دیدن متن یادداشت اصلی رو نداشتم تا به لینک رسیدم.

امیدوارم این رسم نیکو ادامه داشته باشد.
کوروش
Iran (Islamic Republic of)
۱۸:۵۰ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۸
عموما افرادی که میرن زندان بعد از زندان ، حرفای مفت و بی ارزش زیاد میزنن.حالا اینکه تو زندان چه جوری به صراط مستقیم هدایتشون میکنن اون دیگه معلوم نیست
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۰:۵۰ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۸
نگارنده عزیز متاسفانه شما در درک اولیه مفهوم حاکمیت دو گانه دچار اشکال هستی دوگانگی حاکمیت در دوره احمدی نژاد ناشی از حذف بخش عظیمی از نیروهای با سابقه کشور و عدم مشروعیت داخلی بود هر چند یک پارچگی در قدرت وجود داشت اما یگانگی در حاکمیت که مشروعیت را از مردم و قدرت را از ساختار می گیرد وجود نداشت توصیه می کنم تفکر خود را که در حاکمیت مشروعیت مردمی را نادیده می گیرید اصلاح کنیدچون تعریف شما از یگانگی همان فاشیسم و خوش بینانه دیکتاتوری است
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۰:۵۹ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۸
آقای قوچانی یادشون رفته در پایان مقال شون این جمله رو بنویسند

" برای شادی روح دموکراسی جمیعا"صلوات"
سعید
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۲۳ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۹
من از طرفداران آقای قوچانی هستم ، ولی فکر می کنم در این یادداشت کمی عجولانه قضاوت کردند و احساساتی قلم زدند..
نجفی
United Arab Emirates
۰۸:۵۷ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۹
با دقت در سخنان هر دو بزرگوار می توان گفت که که هر یک از منظری جداگانه به موضوع پرداخته اند.اینکه امروز حداقل در ظاهر امر دولت آقای روحانی از طیف وسیعی از جامعه که تا دیروز هر یک بطور جداگانه صاحب قدرت و نفوذی بوده اند نمایندگی می کندحرف صحیحی است.اما این کع آیا این نمایندگی برخوردار از روابط واقعی است جای بحث است.همچنین این نمایندگی نمی تواند به معنای پایان یافتن اپوزیسیون باشد.زیرا کیهان، جهان و حتی سخن فرمانده محترم سپاه با اشتباه تاکتیکی خواندن رفتار روحانی حاکی از آن است که یکدستی یک رویا است.اصولا یکدستی شاید فواید نیک داشته باشد اما از مخاطرات آن هم نباید غافل شد.در ضمن نباید فراموش کرد که این سفر در روزهای آغازین دولت صورت پذیرفته و هنوز اپوزیسیون در دوران گیجی شکست بسر می برند.سخن آقای قوچانی در نیویورک سال بعد قابل راست آزمایی واقعی خواهد بود