bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۱۶۹۹۲۰
علی خرم تحلیل می‌کند

"مذاکرات" تا توافق چقدر فاصله دارد؟

«در دور قبل آقای فابیوس به دلیل سیاسی و نه دلیل فنی و حقوقی ابراز مخالفت کرد و لذا اگرچه طرفین به توافق نزدیک شده اند اما امکان بروز هر اتفاقی وجود دارد.»

تاریخ انتشار: ۱۵:۴۷ - ۰۲ آذر ۱۳۹۲
فرارو- یک کارشناس مسائل بین الملل با اشاره به مذاکرات هسته ای در ژنو گفت: «در دور قبل آقای فابیوس به دلیل سیاسی و نه دلیل فنی و حقوقی ابراز مخالفت کرد و لذا اگرچه طرفین به توافق نزدیک شده اند اما امکان بروز هر اتفاقی وجود دارد.»

مذاکرات هسته ای در ژنو به حساس ترین بخش خود رسیده است. وزرای خارجه 1+5 یک به یک وارد ژنو شدند تا درباره امکان رسیدن به یک توافق مشترک با ایران به بحث بنشینند.

فابیوس وزیر خارجه فرانسه که در دور قبل باعث بی نتیجه ماندن مذاکرات شد در بدو ورود به ژنو گفته: من به توافق امیدوارم، اما این توافق باید محکم باشد. من برای این کار به اینجا آمده‌ام.

ویلیام هیگ وزیر خارجه انگلستان نیز در هنگام ورود به ژنو گفت: قدرت های جهانی از روند مذاکرات هسته ای با ایران حمایت می کنند. شکاف میان دو طرف کمتر شده اما همچنان شکافی هایی باقی است. اختلاف هایی که باقی مانده بسیار مهم است. هیگ همچنین گفت: برنامه هسته ای ایران بزرگترین تهدید برای خاورمیانه است.

علی خرم کارشناس مسائل بین الملل در گفتگو با فرارو گفت: «در مسائل سیاسی همیشه امکان بروز هر اتفاقی وجود دارد. منتهی فرانسه دیگر نمی تواند برای بار دوم اشکالی بگیرد و موجب توقف مذاکرات شود. چون برای بار اول دیگران تحمل می کنند اما اگر بخواهد دوباره تکرار کند خود وزرای 1+5 مدعی فرانسه می شوند.»

وی ادامه داد: «قطعا خانم اشتون مسئول و هماهنگ کننده سیاست خارجی اتحادیه اروپا از قبل با آقای فابیوس اتمام حجت کرده است. لذا اگر سایر وزرای خارجه نسبت به متن، توافق داشته باشند دیگر خیلی بعید است آقای فابیوس بتواند مخالفت کند چون همانطور که عرض کردم با دیگر وزرای خارجه رو در رو خواهد شد.»

خرم اظهار کرد: «درباره اینکه در مذاکرات کنونی متنی مورد توافق قرار خواهد گرفت یا خیر؛ باید گفت حضور وزرای خارجه 1+5 نشان از این دارد که مذاکرات به نقطه ای رسیده که می توانند توافقی (هرچند به شکل اولیه) با هم داشته باشند.»

این کارشناس مسائل بین الملل گفت: «موضوع حق غنی سازی بیشتر بهانه گیری است. چراکه ماده 4 معاهده عدم اشاعه سلاح های هسته ای به وضوح عنوان می کند هرگونه تحقیق، تولید و برداشت از مواد هسته ای تا حدی که به کاربرد نظامی منجر نشود آزاد است.»

وی افزود: «در نتیجه غنی سازی در این چارچوب می گنجد و هیچ حد و حصری ندارد مگر اینکه غنی سازی صرفا برای مصارف نظامی صورت بگیرد که در این صورت باید بالای 90 درصد غنی سازی شود.»

خرم در پاسخ به این سوال که آیا جنابعالی به امکان رسیدن به توافق در مذاکرات امیدوار هستید؟، گفت: «این موضوع یک موضوع سیاسی است و موضوع سیاسی گاهی از سوراخ سوزن عبور می کند و گاهی از در دروازه هم نمی تواند عبور کند.»

وی ادامه داد: «در دور قبل هم آقای فابیوس به دلیل سیاسی و نه دلیل فنی و حقوقی ابراز مخالفت کرد و لذا اگرچه طرفین به توافق نزدیک شده اند اما امکان بروز هر اتفاقی وجود دارد.»

وی افزود: «یعنی به طور مثال ممکن است کنگره آمریکا به دولت این کشور فشار بیاورد و آقای کری علی رغم میل باطنی تغییر رویکرد دهد.»

خرم گفت: «حق غنی سازی "امتیازی" نیست که 1+5 بخواهد به ایران اعطا کند. چون ایران این کار را انجام داده و از این مرز عبور کرده است؛ چه 1+5 بخواهد چه نخواهد.»

وی ادامه داد: «لذا ما باید به این نکات توجه کنیم و جایگاه کشورمان را درست تشخیص دهیم و دنبال سرهم بندی نباشیم که صرفا به یک نتیجه ای برسیم. ما باید ببینیم برای نسل آینده کشور چه چیزی به جا می گذاریم و آنچه توافق می کنیم به آیندگان لطمه نزند و در مذاکرات از حقوق ایران نبخشیم.»

وی افزود: «البته تا آنجا که بنده مذاکره کنندگان را می شناسم افراد دقیق و کاردانی هستند و حقوق ایران را قطعا مدنظر دارند. منتهی این صحبت های من برای آن است که بدانیم مذاکرات تا چه اندازه سخت است و بدست آوردن چیزی به سادگی نیست و اگر مذاکرات دستاوردی داشت حتما آن دستاورد ارزشمند است.»
bato-adv
bato-adv