bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۱۸۰۳۰۵
کارشناسان سیاسی در گفتگو با فرارو بررسی کردند

چرا "تندروها" با "آشتی‌ملی" مخالف‌اند؟

تندروها حتی اگر به این نتیجه برسند قوانین و نهادها که منافع ملی را تشخیص می دهند با منافع طبقاتی آنها همخوان نیست، آنها را ملی نمی دانند و با نگاهی مطلق گرا منافع فردی و حزبی خود را به عنوان منافع ملی تلقی می کنند.

تاریخ انتشار: ۱۴:۴۹ - ۲۷ بهمن ۱۳۹۲
فرارو- یک استاد دانشگاه درباره علت مخالفت تندروها با آشتی ملی گفت: «تجربه و رفتار تندروها نشان می دهد که منافع گروهی خود را بر منافع ملی ترجیح می دهند.»

دولت یازدهم از زمان روی کار آمدن تلاش داشته نوعی آشتی ملی را در کشور برقرار کند. این موضوع بارها در سخنان حسن روحانی مشخص بوده که آخرین بار آن در مراسم 22 بهمن امسال بود. اما گویا این موضوع به مذاق برخی تندروها خوش نمی آید و نسبت به آن واکنش سختی نشان می دهند.

در این میان حتی صدا و سیما که ادعای ملی بودن دارد نیز سعی می کند با رویکرد خود در بخش های خبری و تحلیلی همچنان شکاف و خصومت میان جریان های سیاسی کشور را تداوم بخشد.

علت مخالفت تندروها با موضوع آشتی ملی چیست؟

منافع گروهی خود را بر منافع ملی ترجیح می دهند
دکتر حشمت الله فلاحت پیشه استاد دانشگاه و کارشناس مسائل سیاسی در گفتگو با فرارو گفت: «من معتقدم کشور نیازمند فضای آشتی ملی است. البته آشتی ملی معمولا بعد از دعواهای سختی که حدود و ثغور کشور را تهدید می کند مطرح می شود که اکنون دعوا میان نخبگان و گروههای مختلف مردم ایران در این سطح نیست.»

وی ادامه داد: «دعوا اکنون مربوط به اختلافات مدیریتی است که حل آن بیشتر نیازمند نگاهی ملی و همکاری جویانه است. آقای روحانی هم از آنجا که اکثریت نمایندگان مجلس در طیف های رقیب ایشان قرار دارند سعی کردند با این دیدگاه ورود پیدا کنند.»

وی افزود: «منتهی یکسری عوامل از جمله ورود به مسائل موضوعی که شرایط تابو شده داشتند همچون مسائل سیاست خارجی و همچنین موضوع عزل و نصب ها در حوزه های ملی، استانی و شهرستانی و نیز موضوع بودجه در این رابطه تاثیر منفی گذاشت.»

این فعال سیاسی اصولگرا اظهار کرد: «واقعیت این است که مردم ایران وقتی شاهد اختلافات مدیریتی هستند اگرچه ممکن است در ابتدا برای آنها مهم باشد کدام طرف مقصر است اما در نهایت آن چیزی که تحت عنوان تقصیر نمی پذیرند و مورد انتقاد قرار می دهند عدم تساهل نخبگان سیاسی و مدیریتی کشور نسبت به آن موضوع است.»

وی افزود: «بنابراین به سود دولت، مجلس و نخبگان کشور است که در شرایط کنونی به سمت تعامل پیش بروند.»

فلاحت پیشه گفت: «علت اصلی مخالفت تندروها (هم اصولگرایان و هم اصلاح طلبان) با برقراری آشتی ملی این است که آنها کسانی هستند که هنوز عادت نکردند اهداف خود را در قالب منافع ملی و مفاهیمی مانند آشتی ملی که دارای برد و دامنه ملی هستند شکل دهند و بیشتر جناحی، گروهی و بعضا حتی طبقاتی می اندیشند.»

وی تصریح کرد: «لذا اینها با هرگونه مفهمومی که جنبه ملی دارد از جمله آشتی ملی مشکل دارند.»

این نماینده سابق مجلس اظهار کرد: «تجربه و رفتار تندروها نشان می دهد که منافع گروهی خود را بر منافع ملی ترجیح می دهند.»

وی ادامه داد: «منافع ملی آن چیزی است که حاصل اجماع مردمی و ملی است که در قالب قوانین شکل می گیرد و نهاهای خاصی هم وجود دارند که تبلور این منافع ملی هستند.»

وی افزود: «اما تندروها حتی اگر به این نتیجه برسند که این قوانین و نهادها که منافع ملی را تشخیص می دهند با منافع طبقاتی آنها همخوان نیست، آنها را ملی نمی دانند و با نگاهی مطلق گرا منافع فردی و حزبی خود را به عنوان منافع ملی تلقی می کنند.»

تلاش می کنند از آب گل آلود ماهی بگیرند
اما محمدرضا خباز معاون امور تقنینی معاونت پارلمانی رئیس جمهور در گفتگو با فرارو گفت: «اتفاقی که ما سال هاست گرفتار آن هستیم موردی است که در تمام دنیا وجود دارد. همیشه عده ای وجود دارند که به دلیل آنکه در آرامش حرفی برای گفتن و طرحی برای ارائه ندارند و در زندگی مسالمت آمیز برنامه ای برای طرح ندارند در صدد هستند که آسایش و آرامش از جامعه رخت بربندد چراکه در غیر این صورت بازار آنها کساد می شود.»

وی ادامه داد: «این افراد به جای آنکه خود را بالا ببرند و برنامه های خوبی طراحی کنند، تلاش می کنند جامعه متشنج باشد تا از آب گل آلود ماهی بگیرند.»

وی افزود: «ماهیگیری کار خوبی است اما نیازمند تور، برنامه، زمان معین و ساز و کارهای خاص خود است. اما فردی که از تمام نعمت ها بی بهره است تلاش می کند شرایط را بهم بریزد تا از آب گل آلود ماهی طمع خود را بگیرد.»

این فعال سیاسی اصلاح طلب گفت: «اگرچه این شرایط در تمام دنیا وجود داشته اما در کشورهای پیشرفته با ایجاد احزاب آن را کنترل کردند. به عبارت دیگر کنترل این تفکر غیرمنطقی توسط احزاب و تشکل های رسمی سیاسی صورت می گیرد.»

وی ادامه داد: «احزاب نهادینه افراد را به صورتی پرورش می دهند که بتوانند در صحنه های مختلف برای منافع ملی کشور خود نقش آفرین باشند. بنابراین اگر احزاب کشور ما نهادینه شوند و دستگاههای دولتی و حاکمیتی صفت حزب گریزی و حزب ستیزی را کنار بگذارند و دو کار مهم پرورش نیروها و آموزش مخاطبین را سرلوحه کار خود قرار دهند، حنای افراد تندرو هم کم کم بی رنگ می شود.»

وی افزود: «اما تا زمانی که حزب و یک مجموعه سیاسی پاسخگو وجود نداشته باشد هرکس بیشتر فریاد بزند و فحاشی کند و از طرفی امکان مواخذه وی هم وجود نداشته باشد در بر همین پاشنه خواهد چرخید و افراد تندرو خواهند توانست اگرچه سخنی برای طرح ندارند اما گلویی برای فریاد زدن خواهند داشت و اگرچه برنامه ای برای طرح ندارند اما توهین و تخریب را سرلوحه کار خود قرار خواهند داد.»

خباز در پاسخ به این سوال که چرا صدا و سیما علی رغم ادعای ملی بودن تلاش دارد همچنان شکاف و خصومت فعلی میان جریان های سیاسی تداوم یابد؟، گفت: «از آنجا که در کشور حزب وجود ندارد، لذا گردانندگان صدا و سیما هم خاک حزب را نخوردند. آنها هم پلکانی رشد نکردند تا همه شرایط صدا و سیما برای آنها قابل تحمل باشد.»

وی ادامه داد: «اکنون بدنه صدا و سیما از نحوه سیاست گذاری ها و تصمیمات غیرمنطقی و نامناسب این سازمان خشنود نیستند و مایلند کارها بر مبنای تفکر و تعقل منطقی پیش رود.»

وی افزود: «از آنجا که نیروهای سیاست گذار و اصلی صدا و سیما از درون این سازمان نیستند و وقتی رئیس صدا و سیما منصوب می شود روسا و مدیران عالی رتبه را اتوبوسی با خود می آورد لذا از همان تفکر "منطقی رشد نکرده" برخوردار هستند.»
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۴۸ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۷
چون درشرایط عادی امکان حیات ندارند
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۴۸ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۷
همه ما باید از سوریه درس بگیریم
اگر ایرانی سربلند میخواهیم باید باهم آشتی کنیم و دلها را از کینه ها باک کنیم
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۴۵ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۷
باید به تندروها و حزب موتلفه بگوییم که هیچ چیزی در اختلافات نیست همه باید باهم آشتی کنیم
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۴۳ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۷
اگر ایرانی سربلند میخواهیم ،اگر میخواهیم با همه دنیا تعامل کنیم ،اگر بیشرفت و توسعه میخواهیم بیاییم دلها را از کینه ها باک کنیم
سیاوش
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۳۵ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۷
افراط گرایی پدید ه ای است که عمدتا در جوامعی که فاقد دموکراسی بمعنی واقعی آن که توزیع برابر قدرت سیاسی در میان آحاد مردم است بوجود می آید . در این گونه جوامع چون تو زیع قدرت برابر نیست و رانت قدرت برای گرو هی بیشتر است لذا کشمکش سیاسی غیر متعارف و غیر معقول حضور دارد چه از ناحیه طرفداران حکومت و یا ضد آن . بعلاوه فرصت های نابرابر اجتماعی و اقتصادی نیز در کنار رانت سیاسی منافع گروهی را ایجاد می کند و بدیهی است که دارندگان مزایای ویزه بسادگی حاضر به از دست دادن موقعیت خود نیستند.
انتشار یافته: ۱۲
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۵۲ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۷
خودتون که به درستی جواب دادین:
چون منافع گروهی براشون مهم تر از منافع ملیه!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۵۳ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۷
هرکس موافق توافق ....بیسواده وهرکس باشما نباشه تندرو ...بعد دیکتاتوری یعنی چی
رسواگر فتنه
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۵۵ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۷
چقدر درست عنوان شده که:

افراد تندرو خواهند توانست اگرچه سخنی برای طرح ندارند اما گلویی برای فریاد زدن خواهند داشت و اگرچه برنامه ای برای طرح ندارند اما توهین و تخریب را سرلوحه کار خود قرار خواهند داد...
ناشناس
United States of America
۱۵:۵۶ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۷
رسواگر فتنه ؛ چرا به خودت گرفتي ؟ تو كه تندرو نيستي ..... .. هستي ؟
مشهدی
United Arab Emirates
۱۵:۲۲ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۷
تند روها منافع گروهی رو به منافع ملی ترجیح میدن البته هیچ وقت موفق نمیشن چون مردم از تند روی بیزارند
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۳۰ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۷
آشتی ملی یعنی ادامه دادن راه رسول خدا هیچ چیزی در اختلاف نیست
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۳۲ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۷
میخواهند از آب گل آلود ماهی بگیرند
افاطیون دارند راه یزید و یزیدیان را ادامه میدهند
bato-adv
bato-adv
bato-adv