bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۱۸۷۸۳۱

جنگ لفظی بر سر اوکراین تشدید می‌شود

تاریخ انتشار: ۱۵:۰۶ - ۰۶ ارديبهشت ۱۳۹۳
وزیر امور خارجه آمریکا اقدامات دولت روسیه را "تلاش های همه جانبه برای نابود کردن یک روند دموکراتیک در اوکراین" توصیف کرد

همزمان با تشدید تنش‌ها بر سر آینده اوکراین و تقابل دولت های آمریکا و روسیه در این زمینه، اتهام زنی متقابل و کلمات خصمانه، جای زبان دیپلماتیک را می گیرد.

سخنان اخیر جان کری وزیر امور خارجه آمریکا این جنگ لفظی را به مرحله جدیدی رساند. او دولت روسیه را متهم کرد که برای اجرای تعهدات خود طبق معاهده اخیر ژنو برای کاستن از تنش ها در شرق اوکراین، هیچ اقدامی انجام نمی دهد.

جان کری گفت: "دولت روسیه پس از اینکه نتوانست انتخابات اوکراین را به تاخیر بیاندازد و پس از آنکه در جلوگیری از این روند سیاسی مشروع شکست خورد، به یک روش نامشروع یعنی خشونت مسلحانه روی آورده و آنچه را که به روشهای دیگر به دست نیاورد می کوشد با تکیه بر اسلحه و نیروی اوباش به دست بیاورد."

وزیر امور خارجه آمریکا تا آنجا پیش رفت که اقدامات دولت روسیه را "تلاش های همه جانبه برای نابود کردن یک روند دموکراتیک در اوکراین" توصیف کرد.

از زمان پایان جنگ سرد در بیش از بیست سال پیش، وزارت خارجه آمریکا هیچگاه با چنین الفاظ تندی به روسیه حمله نکرده است.

این موضع گیری تند در دوران ریاست جمهوری باراک اوباما روی می دهد که در دور اول ریاست جمهوری خود تلاش کرد با تغییر مناسبات با مسکو فضای همکاری دوجانبه و روابطی سازنده بین دو کشور ایجاد کند.

در سال ۲۰۱۰ طی اقدامی که بسیار مهم بود دو کشور معاهده ای را برای کاستن از زرادخانه هسته ای خود امضا کردند. اما آن دوره کوتاه از امیدواری به اینکه دولتهای روسیه و آمریکا می توانند روابط خود را کاملا عادی و دوستانه کنند اکنون به یک خاطره کهنه بدل شده است.

از سه سال پیش و وقوع جنبش های سیاسی در کشورهای عربی و خاورمیانه، به مرور روابط دو کشور رو به سردی گذاشته و بر نارضایتی و خشم متقابل افزوده شده است.

دولت روسیه که به خاطر مواضع خود به طور غریزی با هرگونه جنبش تحول طلبی مخالف است، عملیات نظامی غرب در لیبی برای سرنگون کردن رژیم معمر قذافی را یک هشدار جدی تلقی کرد.

از آن زمان دولت روسیه به طور مستمر به حمایت خود از بشار اسد در سوریه ادامه داده و با استفاده از حق وتوی خود در شورای امنیت سازمان ملل متحد از تمام اقدامات جامعه بین المللی برای وادار کردن بشار اسد به کناره گیری از قدرت جلوگیری کرده است.

اما در مقایسه با موضع گیریهای اخیر دو کشور در مورد بحران اوکراین می توان گفت که کشمکش های لفظی آنها در گذشته خیلی ملایم به نظر می رسد. در حال حاضر آنچه که روش و زبان دیپلماتیک تلقی می شود به کنار گذاشته شده و به جای آن هر دو طرف بر شدت جنگ لفظی می افزایند.

آرسنی یاتسنوک نخست وزیر دولت موقت اوکراین که طرفدار غرب است، حتی دولت روسیه را متهم کرده که می خواهد جنگ جهانی سوم را شروع کند.

او اخیرا گفت:" تجاوز نظامی روسیه به خاک اوکراین به وقوع جنگ در اروپا منجر خواهد شد. دنیا هنوز جنگ جهانی دوم را فراموش نکرده است ولی روسیه به همین زودی می خواهد جنگ جهانی سوم را شروع کند."

دولت روسیه نیز لاجرم به تمام این حملات لفظی و اتهامات پاسخ داده و دولتهای غربی را متهم می کند که از جنبش اعتراضی که در ماه فوریه به سقوط دولت ویکتور یانوکوویچ منجر شد، حمایت کرده اند.

سرگی لاورف وزیر خارجه روسیه گفت:"غرب می خواهد کنترل اوکراین را به دست بگیرد و تمام ماجرا از همین موضوع شروع شد. هدف غرب نه منافع مردم اوکراین بلکه توسعه طلبی است."

بنابراین تنش و جنگ لفظی مرسوم در دوران جنگ سرد با شتاب زیادی بازگشته است.

هزاران نفر از سربازان ارتش روسیه در جوار مرزهای شرقی اوکراین مستقر شده اند و به محض صدور دستور از سوی رهبران روسیه می توانند بخش هایی از اوکراین را تصرف کنند.

در همین حال برای کاستن از نگرانی های کشورهای عضور پیمان ناتو در مورد اهداف احتمالی روسیه، واحدهایی از ارتش آمریکا به نقاطی در شمال و غرب اوکراین اعزام شده اند.

دولت آمریکا در عین حال تهدید کرده که مجازات های اقتصادی شدیدتری را در مورد روسیه اعمال خواهد کرد که بدون شک به اقتصاد آن کشور لطمه شدیدی خواهد زد.

این اقدامات و جنگ لفظی شدید بین دو طرف نشان می دهد که تنش بر سر بحران اوکراین به چه مرحله خطرناکی رسیده است.
پر بحث ترین
bato-adv
bato-adv