bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۱۹۰۵۳۵
درگیری مردم روستای بهمن‌آباد با میراث‌فرهنگی؛

مسیر لوله گاز میراث‌ ایلام را منفجر می‌کند!

تنش‌ها بالا گرفته است. نه میراثی‌ها نه روستاییان هیچ کدام از مواضع خود کوتاه‌ نیامدند. روزانه ۱۰ها شکایت از اداره میراث‌فرهنگی استان ایلام به‌دلیل جلوگیری از ورود خدمات و امکانات رفاهی به روستای بهمن‌آباد ایلام، می‌شود.

تاریخ انتشار: ۱۵:۳۶ - ۲۷ ارديبهشت ۱۳۹۳
تنش‌ها بالا گرفته است. نه میراثی‌ها نه روستاییان هیچ کدام از مواضع خود کوتاه‌ نیامدند. روزانه ۱۰ها شکایت از اداره میراث‌فرهنگی استان ایلام به‌دلیل جلوگیری از ورود خدمات و امکانات رفاهی به روستای بهمن‌آباد ایلام، می‌شود. اهالی روستای بهمن آباد دره‌شهر ایلام امکانات رفاهی می‌خواهند. خدماتی که تنها با کشیدن خط لوله گاز میسر می‌شود. اما میراث‌فرهنگی می‌گوید، مسیر لوله گاز، میراث‌ ایلام را منفجر می‌کند. گفته می‌شود هنوز چالش‌ها بر سر رسیدن گاز به این منطقه باستانی ادامه دارد.
 
به گزارش خبرگزاری میراث‌فرهنگی، می‌گویند دره شهر از گذشته‌های دور پایتخت تابستانی ایلامی‌ها بوده و اوج رونق آن در دوره ساسانیان که ییلاق امرا و بزرگان بوده، است. ظاهرا دره شهر اولین شهر ایلامی بوده که در حمله آشور بانی‌پال ویران و مردم آن قتل عام شده‌اند. گفته می‌شود این منطقه در دوره اعتلای هخامنشیان هنوز هم ویران بوده یا اهمیت گذشته را نداشته، اما عهد اشکانیان دوره تجدید حیات آن بوده و در دوره ساسانی نیز دوباره رونق یافته و آباد شده است.
 

هنوز هم در خرابه‌های دره شهر که بازمانده یک شهر از زمان ساسانیان است، آثار چهار راه‌ها، کوچه‌ها و معابر با نظم ویژه‌ای که در شهر سازی آن دوره معمول بود، مشاهده می‌شود. در واقع اهمیت تاریخی و چگونگی معماری این شهر باستانی به‌قدری بارز و حائز اهمیت است که هم‌اکنون میراث‌فرهنگی با تعیین حریم این شهر نه‌تنها اجازه هیچ ساخت و سازی را به ساکنان منطقه نمی‌دهد که درصدد آن است که این شهر تاریخی را به‌سرعت آزاد سازی کند.
 
اما اهالی روستای بهمن‌آباد که نزدیک به 15 خانوار هستند میراث‌فرهنگی را دغدغه خود نمی‌دانند. آنها نیاز به گاز و امکانات رفاهی دارند. و آنطور که معاون میراث‌فرهنگی ایلام می‌گوید: روزانه ده‌ها شکایت از میراث‌فرهنگی به‌دلیل عدم تعرض به حریم شهر باستانی دره‌شهر و ممانعت از خط لوله‌کشی آب و گاز می‌شود.
 
«عبدالمالک شنبه‌زاده» 15 خانوار باقیمانده در روستای بهمن‌آباد را تنها مشکل شهر تاریخی دره‌شهر می‌داند. او معتقد است، تملک و خرید هر یک از این خانه‌ها نیازمند 100 تا 150 میلیون تومان اعتبار است و میراث‌فرهنگی برای آزاد سازی محوطه و جابجایی و تخلیه روستاییان به رقمی بالغ بر یک میلیارد تومان بودجه نیاز دارد.  
 
به‌گفته معاون میراث‌فرهنگی ایلام، هم‌اکنون در تلاش هستیم تا با دستیابی به راهکاری منطقی و پیش از تخلیه مردم روستا از محوطه، گازکشی را از روی سطح زمین بدون آنکه آثار آسیب ببیند انجام دهیم. در غیر اینصورت هر راهکاری که منجر به آسیب محوطه شود میراث‌فرهنگی مانع از اجرای پروژه می‌شود.
 
این درحالی است که مالکیت شهر تاریخی دره‌شهر به‌دلیل اسکان مردم در آن منطقه خصوصی است و همین موضوع سبب شده در بسیاری از  نقاط دره‌شهر کشاورزی به‌طور گسترده انجام شود. موضوعی که سبب اعتراض بسیاری از کارشناسان و فعالان میراث‌فرهنگی شده است.
 
هر چند که معاون میراث‌فرهنگی ایلام معتقد است، نقاطی که کشاورزی صورت می‌گیرد بسیار محدود بوده و ابزار و آلات قدیمی انجام می‌شود، اما به‌نظر می‌رسد که آزادسازی حریم این شهر تاریخی که از سال 90 مصوب شده باید شکل جدی‌تری به‌خود بگیرد.
bato-adv
bato-adv
پرطرفدارترین عناوین