bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۱۹۷۵۰

دولت ایران لایحه رسیدگی به جنایات جنگی را تصویب کرد

تاریخ انتشار: ۱۵:۳۸ - ۰۷ بهمن ۱۳۸۷


فرارو- در ادامه واکنش به وقایع اخیر غزه، دولت ایران لایحه پیگرد جرایم جنگی را تصویب کرده است.

روز دوشنبه، 26 ژانویه (7 بهمن)، گزارش شد که هیات دولت ایران در جلسه شامگاه روز گذشته که به ریاست محمود احمدی نژاد، رئیس جمهوری، تشکیل شد، متن لایحه مربوط به رسیدگی به جنایات بین المللی در دادگاه های ایران را تصویب کرده است.

در این لایحه نحوه پیگیری، تعقیب، محاکمه و مجازات مرتکبان و آمران جنایت جنگی و چگونگی تشکیل و ارجاع پرونده های مربوط به این نوع جرایم مشخص شده است.

این لایحه "با توجه ویژه به وقوع جنایات بین المللی از سوی قدرت های مستکبر جهانی و رژیم صهیونیستی علیه بشریت و به ویژه مسلمانان فلسطینی" تهیه شده است.

براساس این لایحه، حمله نظامی، کشتار مردم بی دفاع، به کار گیری تسلیحات کشتار جمعی، محاصره و تحمیل گرسنگی به غیرنظامیان و نظامیان، جنایت جنگی محسوب می شود.

این لایحه برای مرتکبان و آمران این نوع جرایم بر حسب نوع جرم، مجازات زندان از ده تا بیست سال و مجازات اعدام را پیش بینی کرده است.

در صورت تصویب این لایحه در مجلس، قوه قضائیه موظف خواهد شد تا شعبه یا شعبی از دادسرا و دادگاه های کیفری تهران را برای رسیدگی به این نوع جرایم اختصاص دهد.

در حقوق بین الملل، جرایم جنگی به تخلف از قوانین و عرف رایج در عملیات جنگی اطلاق می شود که معاهدات و توافقنامه های مختلف بین المللی آنها را مشخص کرده است.

سوء رفتار با غیرنظامیان و اسیران جنگی، تخریب اراضی تحت اشغال و تغییر در ترکیب جمعیتی آنها از جمله جرائم جنگی محسوب می شود.

پس از خاتمه جنگ دوم جهانی، پیروزی متفقین، که در جنگ پیروز شده بودند، دادگاه هایی به طور موردی برای رسیدگی به تخلف جنگی رهبران سیاسی و نظامی آلمان و ژاپن تشکیل دادند و این دادگاه ها تعدادی از متهمان را مجرم شناخت و به اعدام و دوره های زندان محکوم کرد.

در سال 2002، دادگاه کیفری بین المللی به عنوان یک دادگاه دایم برای رسیدگی به نسل کشی، جنایت علیه بشریت، جرائم جنگی و تجاوزگری در شهر لاهه، هلند، ایجاد شد و در ماه جاری، رسیدگی به نخستین پرونده در مورد جرایم جنگی را آغاز کرد.

همچنین، پارلمان بلژیک در سال 1993 قانونی را تصویب کرد که بر اساس آن، محاکم آن کشور صلاحیت رسیدگی به پرونده های نقض فاحش حقوق بشر و جرایم جنگی را، در هر کجای جهان که روی داده باشد، دارند.

برخی حقوقدانان گفته اند که اگرچه محاکم هر کشور معمولا به جرائمی رسیدگی می کنند که در خاک آن کشور، توسط یا علیه شهروندان آن صورت گرفته باشد، اما این محاکم دارای "صلاحیت جهانی" در رسیدگی به "جرائم جدی" در سطح بین المللی نیز هستند و از جرائم جنگی به عنوان یکی از موارد نام برده اند.

اعزام نمایندگان مجلس به غزه 

همزمان، مجلس شورای اسلامی اعلام داشته که هیاتی را به منظور ابراز حمایت از جنبش حماس به غزه اعزام می کند.

خبرگزاری دولتی ایران - ایرنا - به نقل از محمود احمدی، عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس، گزارش کرد که پنج نماینده مجلس طی چند روز آینده برای "ابلاغ پیام تبریک نمایندگان و رئیس مجلس ایران به رئیس دولت قانونی فلسطین عازم غزه می شوند."

احمدی گفته است که دویست و سی و یک تن از نمایندگان مجلس داوطلب اعزام به غزه بودند که از این میان، پنج نفر برگزیده شدند و رئیس مجلس با اعزام آنان به غزه موافقت کرد.

وی گفت که موضوع کسب روادید برای سفر این هیات به غزه با مقامات وزارت امور خارجه مطرح و بررسی شده است.

این نماینده مجلس ابراز امیدواری کرد تا دولت مصر هر چه سریعتر با صدور روادید سفر هیات به آن کشور موافقت کند تا این هیات بتواند با عبور از مرز مصر، وارد نوار غزه شود.

این گروه از نمایندگان مجلس در نظر دارند پس از ورود به غزه، با اسماعیل هنیه، رئیس دولت به رهبری حماس در غزه ملاقات و پیام تبریک رئیس و نمایندگان مجلس را به وی ابلاع کنند.

دولت ایران خاتمه جنگ در غزه و خروج نیروهای اسرائیلی از این بخش از سرزمین های فلسطینی را به عنوان پیروزی حماس در مقاومت علیه اسرائیل مورد ستایش قرار داده است. 

احمدی گفت که با توجه به اینکه مجلس ایران هزینه بازسازی بخشی از خسارات وارد شده به غزه در جریان حملات اخیر اسرائیل را تقبل کرده، این هیات همچنین به برآورد این خسارت ها مبادرت خواهد کرد.

پس از آغاز حملات اسرائیل به غزه در اواخر ماه دسامبر، مجلس ایران طرح حمایت همه جانبه از مردم فلسطین را به تصویب رساند و از جمله دولت را موظف کرد تا واردات کالا از شرکت های حامی اسرائیل را ممنوع کند.

این طرح به تصویب مجلس و تایید شورای نگهبان رسیده و جنبه قانون یافته است.

bato-adv
bato-adv
پرطرفدارترین عناوین