bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۱۹۹۰۱۵
کارشناسان اقتصادی در گفت و گو با فرارو بررسی کردند

فرو بستگی‌های "بسته دولت"

«دولت باید مراقب باشد تا اشتباه گذشتگان را تکرار نکند. همین کار موجب می‌شود تا در فاصله زمانی اجرایی شدن این بسته، رکود از آنچه که هست عمیق‌تر شود.»

تاریخ انتشار: ۱۰:۱۴ - ۲۹ تير ۱۳۹۳
فرارو- دولت برای گذر از رکود اقتصادی بسته ای پیشنهادی تدوین کرده است. بسته ای که به اعتقاد برخی کارشناسان ناقص، کلی و غیر عملی است.

به گزارش فرارو، علی طیب نیا وزیر اقتصاد و دارایی گفته است که دولت ابتدا مهار تورم را در دستور کار قرار داد و "توفیقات کم نظیری" به دست آورد و تورم نقطه به نقطه از ۴۵ درصد به زیر ۱۵ درصد کاهش یافت و اکنون به دنبال خروج از وضعیت "رکود" اقتصادی است.

به گفته طیب نیا «در این بسته سیاستی، خروج غیر تورمی از رکود اقتصادی در نظر گرفته می‌شود که با سازوکارهایی که منجر به تورم نشود، بحث خروج از رکود اقتصادی دنبال می‌شود.»

در بسته پیشنهادی دولت وضعیت اقتصادی دو سال گذشته یعنی سالهای ۱۳۹۱ و ۱۳۹۲ را "ویژه" توصیف کرده که "مشابه آن را نمی توان در سه دهه گذشته مشاهده نمود."

دولت در توصیف این وضعیت نوشته که "بروز رکود عمیق در کنار تورم بالا در دو سال متوالی" نه تنها در سه دهه گذشته بلکه اگر سالهای ۱۳۵۷ تا ۱۳۶۰ کنار گذاشته شود، از آغاز انتشار آمارهای حساب های بانک مرکزی در سال ۱۳۳۸ تاکنون سابقه نداشته است."

دولت می گوید که به دلیل وضعیت رکودی حاکم بر کشور برنامه را "به گونه ای طراحی کرد که کمترین آسیب ممکن را متوجه تولید و رفاه خانوارها و به خصوص خانوارهای کم درآمد،" کند.

بنابر گفته دولت، هر برنامه ای برای خروج از رکود با فرض تداوم وضعیت فعلی در زمینه تحریم ها طراحی خواهد شد و جهت گیری دولت عدم اتکای به منابع بانک مرکزی در خروج از رکود، توسعه فعالیت های اشتغال زا و توجه به بنگاههای کوچک ومتوسط، عدم امکان افزایش درآمد خانوار با افزایش حجم پول، دامن نزدن به بیماری هلندی برای خروج از رکود است.

نقشه دولت این است که برای پر رنگ کردن رونق اولیه از سازو کارهای بودجه ای استفاده کند و با "بهبود آرام مبادلات خارجی، کاهش قابل توجه تورم، ثبات نسبی در بازار ارز، بهبود نسبی محیط کسب و کار و احتراز از سرکوب مالی" به این هدف برسد.

(متن کامل بسته پیشنهادی را در اینجا بخوانید)

اما کارشناسان تحلیل های مختلفی از بسته دولت دارند عده ای نگاه خوشبینانه ندارند و عده ای دیگر این بسته را کامل نمی دانند.

بسته خروج از رکود دولت ناقص است

دکتر حسین راغفر استاد دانشگاه و کارشناس مسائل اقتصادی در گفتگو با فرارو، در این باره گفت: « به نظر من تحلیل ارائه شده در بسته خروج از رکود دولت تحلیلی ناقص است. به دلیل آن که قرار است بر اساس این تحلیل، بسته‌ای سیاستی تعریف شود، اعمال اصلاحاتی بر روی آن ضروری است تا به تنظیم بسته‌ای منجر شود که سیاست‌های منبعث از آن پاسخگو شرایط واقعی کشور باشد.»

وی افزود: «این بسته تلاش دارد تا تبیینی از علل شکل گیری بحران از دی ماه 1390 تا زمان کنونی ارائه دهد اما در این گزارش هیچ نگاهی به سازمان ناکارآمد اداری کشور نشده است.»

وی توضیح داد: «در این تحلیل به این نکته اشاره شده است که منابع به سمت فعالیت‌های تورم زا رفته‌اند اما به ریشه‌های این تخصیص هیچ اشاره‌ای نشده است. در جایی دیگر آورده شده که کشور درآمدهای زیادی داشته و اما خرج شدن آن موجب تورم‌ در کشور شده اما در ادامه گفته نشده که چرا این منابع به سمت افزایش واردات کالاهای مصرفی پیش رفته است و یا چرا این منابع به وارادات کالاهای صنعتی اختصاص پیدا نکرده است؟ اتفاقی که شاید منجر به وقوع عکس شرایط کنونی می‌شد و رشد اقتصادی بالایی را برای کشور به ارمغان می‌آورد.»

راغفر با تأکید بر اهمیت ریشه وقوع این وقایع در کشور گفت: «تمام این عوامل می‌توانند در شرایط گوناگون کارکرد خود را داشته باشند. در این تحلیل آورده شده که ما نیازمند درآمدهای ارزی حاصل از نفت و گاز هستیم اما اگر قرار باشد همین سازمان تصمیم گیرنده موجود و ساختار روابط ناسالم بر اقتصاد کشور حاکم باشد، هیچ تضمینی وجود ندارد که درآمدهای بعدی هم همین تأثیر مخرب را بر درآمد اقتصاد کشور نگذارند.»

وی در ادامه افزود: «این تحلیل ناقص باید با توجه به عوامل متعدد دیگری از جمله موانع یا کارکردهای نهادی و کاستی‌های سازمان اداری کشور، مواردی همچون روابط مبتنی بر تأمین منافع گروه‌های غالب و مسلط بر اقتصاد کشور و نقش فساد و جریان‌های کمک رسان به انحراف منابع اقتصادی تکمیل شود. در غیر این صورت نمیتوان انتظار نتایج خوبی را از این بسته داشت.»

این استاد دانشگاه با اشاره به دیگر عوامل تأثیرگذار بر اقتصاد کشور افزود: «عوامل دیگری همچون تغییرات اقلیمی و جغرافیایی در حال وقوع در کشور در سال‌های آینده می‌تواند شرایط اقتصاد را دگرگون کند. مسائلی همچون بحران آب، بی‌توجهی به فلات ایران و خشک شدن آن و به دنبال آن سیل مهاجرت‌ها که می‌تواند تأثیرات تعیین کننده‌ای بر آینده نزدیک کشور داشته باشند. به همین جهت باید اقدام مؤثری در مواجهه با آن در نظر گرفته شود.»

وی  کاهش رکود را در گروی رونق تولید دانست و افزود: «فعال کردن تولید از جانب دولت عمق رکود را کاهش می‌دهد. این کار مستلزم سرمایه‌گذاری‌های مناسب و اعمال اصلاحات در نظام بانکی است به صورتی که منابع بانک‌ها به صورت تسهیلات در اختیار بخش تولید قرار بگیرد.»


همه چیز در تولید خلاصه می‌شود
اما دکتر مهدی تقوی، عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی و کارشناس مسائل اقتصادی نیز در گفت و گو با فرارو گفت: « تنها راه خروج از رکود تورمی، تقویت بخش تولید است. هدفمندی یارانه‌ها موجب ضعف تولید و به دنبال آن بروز رکود تورمی در کشور شد.»

وی افزود: «در این شرایط بسیاری از بنگاه‌های اقتصادی نابود شده و کارهای خود را متوقف کرده‌اند؛ نرخ بیکاری افزایش پیدا کرده و نرخ رشد اقتصادی منفی شده است. هنگامی که هم تورم در کشور وجود دارد و هم رکود، راه حل تنها در تقویت بخش تولید خلاصه می‌شود. ضعف بخش تولید که در دولت گذشته رخ داد باید از جانب دولت کنونی اصلاح شود. حال اقتصاددانان دولت باید با بررسی‌های فروان در پی یافتن پاسخ این پرسش باشند که چگونه می توان بخش تولید بحران زده را احیا کرد؟»

وی روند کنونی سیاست خارجی را مثبت نامید و گفت: «درست است که دولت در حال حاضر کار مستقیمی در زمینه تقویت بخش‌های تولیدی انجام نداده است اما در مقابل با سیاست‌های موفق دیگر همچون نتیجه مثبت مذاکرات، برداشته شدن تحریم‌ها، بهبود روابط بین‌الملل و به دنبال آن پایین آمدن قیمت ارز از فشار رکود تورمی کاسته و شرایط بحرانی گذشته به ثبات نسبی نزدیک شده است.»

وی افزود: «با پایین آمدن قیمت ارز و به ثبات رسیدن آن هزینه‌های تولید کاهش پیدا می‌کند و به دنبال آن منحنی عرضه اقتصاد به سمت راست کشیده می‌شود. این شرایط به مرور هم رکود را از بین می‌برد و هم تورم را. حال دولت می‌تواند با اختصاص اعتبارات ارزی به بخش‌های تولیدی از آنان حمایت کند و رکود حاکم بر اقتصاد را از میان بردارد.»

تقوی با تأکید بر اهمیت بخش تولید در کشور تصریح کرد: «دولت کاهش تورم را در اولیت کار خود قرار داده است تا به وسیله آن رکود را هم از میان بردارد، در صورتی که اگر عامل اصلی به وجود آمدن رکود که همان بالا رفتن هزینه‌های تولید است از میان برداشته نشود، کشور از رکود اقتصادی خارج نخواهد شد.»

وی در ادامه گفت: « دولت باید کاهش هزینه‌های تولید را در دستور کار قرار دهد. با آنکه این شرایط ناگوار بیشتر تولیدکنندگان ما را با مشکل مواجه کرده اما همچنان افرادی در این حوزه باقی مانده و به فعالیت خود ادامه می‌دهند. با کمک و حمایت  از این افراد نه تنها تورم بلکه نرخ بیکاری را هم در کشور کاهش خواهیم داد.»

به گفته وی ارائه تخفیف ارزی به واردکنندگان کالا و مواد اولیه، بخشودگی مالیات و دادن یارانه به تولیدکنندگان می تواند از جمله موارد حمایتی از آنان باشد. 

تقوی با اشاره به بسته خروج از رکود دولت گفت: «هنگامی که هم رکود در کشور وجود دارد و هم تورم، اضافه کردن رشد دردی را دوا نمی‌کند. باید همزمان بسته‍‌ای اجرا شود که هم نرخ رشد را افزایش دهد و هم تورم را کاهش. رکود تورمی سیاست‌های طرف عرضه را می‌طلبد. سیاست‌های تقاضا برای مهار تورم است که مورد استفاده قرار می‌گیرد. اما در این شرایط نمی‌توان از سیاست‌های انقباضی استفاده کرد زیرا موجب افزایش رکود می‌شود. درمان رکود تورمی هم در سیاست‌های طرف عرضه خلاصه می‌شود یعنی توجه به بخش تولید. »

وی ادامه داد: «در دولت پیشین به علت سیاست غلط هدفمندی یارانه‌ها اقتصاد با رشد منفی مواجه شد. حال عرضه به شوک عظیمی احتیاج دارد تا رشد مثبت حاصل شود. کارهایی همچون دادن وام بلاعوض یا همراه با سودهای بسیار کم.»

وی در پایان اجرای این بسته را بسیار دشوار و زمان بر نامید و گفت: «خراب کردن بسیار راحت است اما ساختن زمان بر است.  به عنوان مثال تنها چند ماه برای تخریب یک خانه زمان نیاز است اما ساختن آن ممکن است چند سال زمان به طول انجامد. اقتصاد کنونی ما هم وضعیتی همچون ساختمانی کلنگی دارد.»

وی افزود: «دولت باید مراقب باشد تا اشتباه گذشتگان را تکرار نکند. همین کار موجب می‌شود تا در فاصله زمانی اجرایی شدن این بسته، رکود از آنچه که هست عمیق‌تر شود.»


ناشناس
Finland
۱۹:۲۶ - ۱۳۹۳/۰۴/۲۹
آیا مسئولین محترم هیچ خبری دارند که بالای 3000نفر از همین تولید کنندگان که همه امروز به سوک شان نشستید ممنوالخروج به عبارتی گروکان بانک ها شدند و حالا همه دست به دامن شدند که اینها صادرات غیر نفتی انجام بدند
خوب با کدام رفت آمد ها؟
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۴۱ - ۱۳۹۳/۰۴/۲۹
خلاصه: منشاء رکود تورم است و لاغیر.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۵۴ - ۱۳۹۳/۰۴/۲۹
همه ی اینها کشک هست تا تحریم ها برداشته نشود کاری نمیشه کرداکثریت خانواده ها به ضرب سیلی صورت سرخ میکنند
طاهر
Kazakhstan
۱۱:۳۸ - ۱۳۹۳/۰۴/۲۹
اقتصاد ایران در زمان جنگ به دلیل شرایط خاص و بار مالی فراوان دوران تورمی خود را آغاز کرد. بعد از جنگ نیز به دلیل اتکای بیش از حد اقتصاد به درآمد نفتی از یکسو و رشد روزافزون بخش دولتی در تصدی گری ، نرخ رشد تورم همواره بالا بود و با شروع طرحهای زیربنایی و طبعا" افزایش شدید نقدینگی این نرخ با ضریب بالا به رشد قیمتها دامن میزد. تا قبل از سال 91 رکود اقتصادی کشور عمدتا" بخشی بود نه همه گیر. فرضا" مسکن برای دوره ای راکد میشد اما با هجوم نقدینگی خودرو و لوازم خانگی پررونق بود یا بلعکس. اما از سال 91 به این سو و با اجرای ضربتی و یک شبه هدفمندی یارانه ها از یکسو و تصمیمهای لحظه ای و آزمون و خطا از سوی دیگر بیکباره سطح عمومی قیمتها بطور انفجاری افزایش یافت و شوک شدیدی به اقتصاد وارد کرد. طرحهای بسیار پرهزینه ای همچون مسکن مهر نیز که عمدتا" با استقراض از بانک مرکزی تامین اعتبار میشد بر وخامت وضع دامن زد. اینجا بود که دولتمردان به فکر فعال کردن بازار بورس و هدایت نقدینگی به این بازار افتادند تا بلکه تا حدودی تورم مهار شود. این بود که برای ایجاد انگیزه و تشویق سرمایه گذاری افراد ، شاخص کل مرتبا" افزایش داده شد و فتح قله ها توسط آن اکثرا" در صدر اخبار قرار گرفت. مشکل از آنجا آغاز شد که در ادامه بیشتر فعالان بازار را افرادی تشکیل داند که هیچ شناختی از بازار بورس نداشتند و با تحریک این اخبار به دنبال سودهای کلان و کوتاه مدت بودند. ادامه این سیاست غلط و با شدت بیشتر از سال 92 به بعد کار را به جایی رساند که از یکطرف بازارهای دیگر خصوصا" مسکن با خالی شدن از نقدینگی به کل خوابید و از طرف دیگر خود بورس هم بخاطر انبساط حباب گونه و احساسی دچار مشکل و رکود شد بطوریکه میل خروج از آن بسیار زیاد شد. این نمایی کلی و حقیقی از اقتصاد ما در گذشته و توضیح دهنده رکود فعلی است و بی توجهی مسئولین اقتصادی در بسته پیشنهادی فعلی نه تنها باعث خروج از رکود نمیشود بلکه آنرا تشدید هم میکند. امیدوارم اگر فرارو این نظر را درج کرد سیاستگذاران فعلی اقتصاد کلان آنرا ببینند و حداقل اینرا درنظر بگیرند که پافشاری بر سیاستی که نتیجه اش رکود سنگین و فراگیر است راه بجایی نمیبرد.
رسواگر فتنه
United States of America
۱۱:۰۱ - ۱۳۹۳/۰۴/۲۹
این بسته ها فقط مرهم است برای کوتاه مدت تا رفع تحریم ها چه بسا که بهتر نخواهد شد باید به فکر درمان قطعی بود و بعید میدانم که به ان اصلا فکر بکنند
رسواگر فتنه
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۴۷ - ۱۳۹۳/۰۴/۲۹
و آن درمان قعطی اقتصاد مقاومتی است .
ناشناس
Qatar
۱۸:۱۵ - ۱۳۹۳/۰۴/۲۹
باز رسواگر فتنه شما فقط مخ مخ مخالفم هستید یعنی ماموریت دارید مخالفت کنید در همه امور هم که الحمد.. صاحب نظرید اینجا اونجا همه جا ....
انتشار یافته: ۹
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۴۳ - ۱۳۹۳/۰۴/۲۹
فقط یک راه دارد تا از رکود خارج شد تولید بالا با قیمت ارزان ایجاد کار برای جوانان در امد به اندازه مخارج یک خانواده متوسط و در تمام دنیا این طبقه متوسط هستند که باید درامدی به اندازه کافی داشته باشند که بتوانند خرید کنند یا به زبان دیگر تا قدرت خرید مردم بالا نرود نه تولید به جایی میرسد نه تورم کنترل میشود نه رکود بر طرف خواهد شد بسم الله ببینم چه میکنید به غیر از حرف زدن
ساده لوح
United States of America
۱۰:۵۶ - ۱۳۹۳/۰۴/۲۹
هر کاری انجام دهید تا از رکود و تورم خارج شوید به بن بست خواهد رسید تا موقعیکه اقتصاد ازاد و رفع تحریم ها برداشته نشود به جایی نخواهد رسید فقط کمی از شدت ان ممکن است بکاهد و تا موقعیکه یک سیستم اقتصادی غیر رانتی و واگذاری ها به نور چشمی ها جلوگیری نشود و هزار مشکل که خودمان درست کردیم برطرف نشود این داستان ادامه خواهد داشت.