bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۱۹۹۴۰۶
بهروز ملکی در گفت و گو با فرارو بررسی کرد

گره بازار مسکن چگونه گشوده می‌شود؟

یک تحلیلگر بازار مسکن معتقد است افزایش سریع وام های مسکن ضروری است. او گفت: «طی سالیان گذشته اقدام موثری جهت تقویت متقاضیان مسکن انجام نشده است. به عنوان مثال در سال 83 با 18 میلیون وام امکان خریداری 30 متر مسکن در تهران وجود داشت. اما امروز با وام های 45 تومانی مسکن تنها میتوان 10 متر خانه در تهران خریداری کرد. »

تاریخ انتشار: ۱۵:۱۵ - ۳۰ تير ۱۳۹۳
فرارو- یک تحلیلگر بازار مسکن معتقد است افزایش سریع وام های مسکن ضروری است. او می گوید: «طی سالیان گذشته اقدام موثری جهت تقویت متقاضیان مسکن انجام نشده است. به عنوان مثال در سال 83 با 18 میلیون وام امکان خریداری 30 متر مسکن در تهران وجود داشت. اما امروز با وام های 45 تومانی مسکن تنها می توان 10 متر خانه در تهران خریداری کرد. »

با رونمایی بسته رکود زایی اقتصاد توسط دولت و معرفی مسکن به عنوان یکی از عامل های پیشران، بررسي ويژه طرح افزايش وام خريد مسكن آغاز شد تا هر چه سریع تر رونق را به این بخش بازگرداند.

تنها یک روز پس از انتشار بسته خروج از رکود دولت، عوامل بخش پیشران‌ در دفتر مشاور اقتصادی رئیس‌جمهور حاضر شدند تا ابزارهای رونق غیرتورمی را تعیین کنند. در این جلسه بیش از بیش به نقش مسکن در اقتصاد اشاره شد تا جایی که مسعود نیلی مشاور اقتصادی رئیس‌جمهور، مسکن را به مثابه لکوموتیو اقتصاد نامید و تاکید کرد که اگر این بخش به حرکت دربیاید، سایر واگن‌های مربوط به بخش‌های مختلف را نیز وارد ریل رونق می‌کند.

 در همین راستا و به جهت راه انداختن این لوکوموتیو، مسئولان بخش مسکن در نشستی که با حضور مقامات بانک‌مرکزی برگزار شد پیشنهاد «صندوق پس‌انداز مسکن و پرداخت تسهیلات ۸۰ میلیون تومانی خرید» را مطرح کردند. در پایان نیز قرار بر آن شد تا در اسرع وقت بانک‌مرکزی و وزارت راه ‌و شهرسازی جزئیات پیشنهادهای خود را نهایی و به دولت ارائه کنند.

بهروز ملکی معاون دفتر اقتصاد و برنامه‌ریزی مسکن وزارت راه و شهرسازی در گفت و گو با فرارو گفت: «نه تنها بخش مسکن که باقی بخش های اقتصاد ما از یک درد مشترک رنج می برند و آن تامین مالی است. با این حال این درد در بخش مسکن ملموس تر از باقی حوزه هاست.  بر همین اساس عاجل ترین و ضروری ترین اقدامی که باید جهت رونق بخشی در این حوزه صورت پذیرد، ترویج و متنوع سازی روش های تامین مالی این بخش است. »

وی در ادامه با اشاره به جایگاه بخش مسکن در اقتصاد گفت: «نه فقط در ایران بلکه در جهان از بخش مسکن به عنوان محرک اقتصاد یاد می کنند. این بخش ارتباط گسترده پسین و پیشینی با باقی بخش های اقتصادی دارد. ارتباط آن با حدود 130  بخش اقتصادی دیگر موجب میشود که در پی رونق آن شاهد رونق سایر ارکان اقتصاد کلان نیز باشیم.»

این کارشناس حوزه مسکن با بیان مغفول ماندن ماده 14 قانون ساماندهی و به دنبال آن بی توجهی به مسکن اظهار کرد: «در این ماده به مواردی همچون لزوم وجود صندوق های زمین و ساختمان، صندوق های پس انداز مسکن، شرکت های واسپاری، شرکت های سرمایه گذاری، سکوک، اوراق مشارکت و ... اشاره شده است که متاسفانه به طور مناسب در کشور ما مورد استفاده قرار نمی گیرد.»

ملکی افزایش سریع وام های مسکن را ضروری دانست و گفت: «طی سالیان گذشته اقدام موثری جهت تقویت متقاضیان مسکن انجام نشده است. به عنوان مثال در سال 83 با 18 میلیون وام امکان خریداری 30 متر مسکن در تهران وجود داشت. اما امروز با وام های 45 تومانی مسکن تنها میتوان 10 متر خانه در تهران خریداری کرد. »

وی ادامه داد: «ما اگر می خواهیم متقاضیان مسکن ما بتوانند تقاضای بالقوه را به بالفعل تبدیل کنند، باید هرچه سریعتر وام خرید مسکن را افزایش دهیم. در این راستا  از سیستم بانکی، خصوصا بانک مرکزی انتظار داریم تا پا پیش بگذارد و به تقویت صندوق های پس انداز مسکن کمک کند. وام هایی که بتواند 40 تا 50 درصد قیمت خانه را پوشش دهد. »

ملکی به متغیر بودن قیمت مسکن در سطح کشور اشاره کرد و گفت: «لزومی ندارد که وام های مسکن در تمام نقاط ایران به صورت یکسان توزیع شوند. دولت می تواند با اقدام به طبقه بندی شهرهای مختلف کشور سقف و طول دوره بازپرداخت متنوعی برای شهرهای گوناگون تعیین کند. به عنوان مثال ما می توانیم 3 تیپ شهر تعریف و سه سطح کلان شهرها، شهرهای متوسط و شهرهای کوچک را برای شرایط وام در نظر بگیریم. »

این کارشناس حوزه مسکن افزود: «با آنکه اساسا کارکرد صندوق های پس انداز مسکن برای اقشار متوسط جامعه در نظر گرفته شده است و مکانیزم آن به گونه ای طراحی شده تا اقشار متوسط توانایی پرداخت وام را داشته باشند اما  برای مبلغی که اخیرا از آن صحبت شده و به 80 میلیون تومان می رسد نیز باید زمان بازپرداخت مناسبی درنظر گرفته شود تا در توان طبقه متوسط باشد.»

معاون دفتر اقتصاد و برنامه‌ریزی مسکن وزارت راه و شهرسازی تنها راه رهایی از رکود به وجود آمده در این بازار را در افزایش وام خرید دانست و گفت: «در دولت های گذشته اعتقادی به سیاست های سمت تقاضا وجود نداشت و سیاست های سمت عرضه  هم به درستی اجرا نمی شد. بر همین اساس مبلغ وام مسکن در کل زمان دولت پیشین ثابت باقی ماند. به همین جهت الان یکی از مهم ترین اقداماتی که هرچه سریعتر باید اجرایی شود، افزایش وام خرید مسکن است.»

ملکی در پاسخ به این سوال که چه سقف وامی می تواند شرایط حاضر را تغییر دهد گفت: «الان گمانه زنی ها حاکی از آن است که عدد 80 میلیون تومانی مطرح شده تا  اندازه ی قابل توجه‌ای وام 45 تومان کنونی را ارتقا دهد.  اما باز باید صبر کرد و دید که تعامل بانک مرکزی و وزارت راه و شهرسازی به چه عددی خواهد رسید. اما 80 میلیون تومان حداقل مبلغ وامی است که می تواند اندکی تغییر را در شرایط فعلی بازار مسکن به وجود آورد. »

وی ادامه داد: «در سال 92 و بعد از انتخابات ریاست جمهوری، بازار مسکن با کاهشی در قیمت مواجه شد و خیلی از متقاضیان خرید خود را به تعویق انداختند که از کاهش قیمت بیشتر بهره مند شوند. اما این کاهش قیمت نمی توانست به واسطه وجود تورم عمومی بالا در اقتصاد کلان کشور تداوم داشته باشد. به همین دلیل بازار مسکن از بهمن ماه سال 92  با افزایش تعداد معاملات و افزایش قیمت خرید روبرو شد. افزایش این حجم معاملات از بهمن ماه گذشته تا اردیبهشت و اوایل خرداد رونق نسبی را در بازار به وجود آورد. اما از اواسط خرداد ماه بازار مسکن مجددا با روند کند همراه بود.»

این کارشناس بازار مسکن در پایان با اشاره به نوسانات شدید بازار مسکن در سال جاری گفت: «اگر بخواهیم وضعیت بازار را در ادامه سال جاری پیش بینی کنیم باید بگویم که بازار مسکن با شیبی بسیار بسیار ملایم مسیر اش را طی خواهد کرد. ما در سال جاری به هیچ وجه امکان بروز شوک قیمتی در بازار مسکن را نداریم و احتمال افزایش قیمت مسکن از تورم عمومی بانک مرکزی بسیار کم خواهد بود. »

ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۲۴ - ۱۳۹۳/۰۴/۳۱
همه شده اندآپارتمان سازوبه سودمنطقی هم قانع نیستندهرچه دلشان بخواهدنرخ می گذارندونظارت هم نداریم .
قابل
Finland
۰۹:۳۱ - ۱۳۹۳/۰۴/۳۱
به نظرم رونق بازار مسکن در شرایط فعلی یک راه حل بیشتر ندارد و آن ایجاد سیستم سری سازی به روش زیر است
دولت با انبوه سازان متحد شود
انبوه سازان خانه ها را ساخته و به دولت بفروشند و پول آن را سریعآ از دولت دریافت کنند تا پروژه های بعدی را شروع کنند
دولت نیز با اندکی سود آنرا به مردم واگذار کند
در این صورت هم انبوه ساز و هم دولت و هم خریداران سود خواهند کرد
از طرفی با تولید مداوم مسکن قیمتها نیز به مرور پایین تر می آید
مردم نیز راضی خواهند بود اگر دولت از این ناحیه اندکی کسری بودجه خود را نیز جبران کند
مشخص است که راه حل هایی که بخش تولید را تغذیه نکند در آینده صدمات بیشتری به بازار مسکن وارد خواهد کرد
علی
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۲۷ - ۱۳۹۳/۰۴/۳۱
نسبت توان مالی مردم به قیمت مسکن اصلن همخوانی ندارد. به شدت قدرت خرید مردم کم شده و بالا بردن سقف وام فقط به نفع آقا زاده هاست.
اجاره نشین
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۵۸ - ۱۳۹۳/۰۴/۳۱
با سلام؛ به نظر من چاره رونق در بخش مسکن و همچنین کاهش تورم افزایش وام نیست چرا که سود وام ها و جو روانی این افزایش وام در مدت کوتاهی منجر به افزایش قیمت مسکن می شود و دوباره روز از نو و روزی از نو. به عنوان مثال در اخرین ازدیاد وام از 20000000 به 35000000 تومان، سود وام از 14 درصد به 15 درصد افزایش پیدا کرده! و هر ورق اوراق مسکن در فرابورس از 34000 تومان به نزدیک 100 هزاتومان ! رسیده که عملاً اثر وام را از بین برده و مسکن هم گرانتر شده!. همچنین بررسی افزایش مبلغ وام و قیمت مسکن در چند سال گذشته این موضوع را ثابت کرده است. ضمناً بازپرداخت این وا ها به همراه سود آن با متوسط درآمد خانوار، کمرشکن خواهد بود. خوب است که کارشناسان در کنار اعلام موضوع پرداخت 90 درصد مبلغ ملک در خارج از کشور را به همراه درصد سود آن تسهیلات و قدرت بازپرداخت خانواده و نظارت سیستم بانکی بر عدم انحراف آن ارزیابی نمایند تا موضوع روشن تر شود. شاید تنها راهکار، افزایش تولید مسکن در میان مدت با وام های کم بهره ساخت و خرید مسکن(3 تا 5٪) با نظارت شدید باشد که متاسفانه سالهاست هیچ توجه ای به آن نمی شود.
رضا
Iran (Islamic Republic of)
۰۱:۲۹ - ۱۳۹۳/۰۴/۳۱
جناب حسینی عزیز همه جا دنیا رو با ایران الان مقایسه نکن.اول که کشورما در حال حاضر تحریم هس.ثالثن در کشور های دیگه مسکن سرمایه نیس بلکه مصرفیس.بعدش اگه وام زیاد کنن به فکر من وشما که نیستند بلکه به فکر دلالان مسکن هستن
انتشار یافته: ۱۸
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۳۷ - ۱۳۹۳/۰۴/۳۰
چرا 80 ميليون وام بگيريم كه اندازه آن روي قيمت مسكن برود و بعد ما سالها قسط هاي كمرشكنش را پرداخت كنيم .نه بهتر است وام مسكن افزايش پيدا نكند
ناشناس
United Arab Emirates
۱۸:۱۹ - ۱۳۹۳/۰۴/۳۰
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++±++++++++++++++
حسینی
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۱۸ - ۱۳۹۳/۰۴/۳۰
در همه جای دنیا 90 درصد قیمت مسکن را وام می دهند. در ایران 10 درصد قیمت مسکن را!!!
مرتضی
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۲۹ - ۱۳۹۳/۰۴/۳۰
من فکر می کنم که مشکل مسکن با افزایش وام خرید محقق نمی شود بلکه مشکل اساسی این است که خود خریداران خرید را تحریم کرده اند چرا که همه فکر می کنند قیمت فعلی بسیار بالاست و لازم است تا فروشندگان کمی سطح طمع خود را پایین بیارند.
امیر
Germany
۲۰:۱۳ - ۱۳۹۳/۰۴/۳۰
اقا مرتضی عزیز در خصوص قیمتهای سر سام اور شمال تهران نمیدانم . ولی در خصوص شهرستانها اینجوری نیست در شهر ما عوارض ساخت توسط شهرداری P38 محاسبه می شود و با وجود گرانی جدید مصالح و افزایش دستمزد در بهترین نقطه شهر قیمت تمام شده 3800000 تومان است
که در حال حاضر قیمت فروش هم بین 3500 و 4000 است . برای ساخت یک ساختمان 5 طبقه چیزی نزدیک 150 میلیون فقط به شهرداری و نظام مهندسی و بیمه تامین اجتماعی و سایر مراجع پول داده ام . واقعا شهرداری و نظام مهندسی دو عامل مهم گرانی مسکن هستند . با فزایش وام قدرت خرید هم بالا میرود و افراد راحت تر می توانند مسکن مورد نیاز خود را تامین کنند . بشرطیکه مقدار بهره وام کم باشد نه مثل وضعیت فعلی با لای 24%
هادی
United States of America
۲۱:۳۶ - ۱۳۹۳/۰۴/۳۰
باید تحریم کنند.
در اصل قیمت زمین حرف اول قیمت مسکن را در ایران می زند نه قیمت ساخت مسکن.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۳:۲۹ - ۱۳۹۳/۰۴/۳۰
واقعا فکر میکنی خریدارها تحریم کردن؟
برادر پول ندارن ، یه عروس و دوماد یا یه کارمند یا کارگر یا بیکار!! 150 میلیون تومن پول باید از کجا بگیره بیاره یه خونه 30 متری بخره؟!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۵۴ - ۱۳۹۳/۰۴/۳۰
هر اندازه وام مسكن بدهند همان مقدارافزايش قيمت و به تبع آن به جيب مالكان و دلالان اضافه ميشود و بار كمر شكن پرداخت اقساط آن بر گردن خريدار بدبخت خواهد بود
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۲۴ - ۱۳۹۳/۰۴/۳۰
هزار هم وام مسکن را افزایش دهید ولی من کارمند که قدرت خرید نداشته باشم اونم با حقوق ماهی یک و نیم میلیون تومان هیچ وقت نمیتونم وام بگیرم
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۴۲ - ۱۳۹۳/۰۴/۳۰
قیمت مسکن تا دوسال آینده ثابت می ماند به همین دلیل دلال ها سرمایه شان را از بازار مسکن خارج می کنند
مجتبی سهی
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
۱۷:۵۳ - ۱۳۹۳/۰۴/۳۰
آلان تو اروپا بهره 3 درصده تو ایران 23 درصد برای هر درصد قسط وام ده درصد اضاف میشه یعنی قسط وام 100.000 دلاری تو اسپانیا برای 20 سال میشه 500 دلار ماهی تو ایران میشه 5000 تا -چه کسی میتونه مثلا 100 میلیون وام بگیره ماهی 5 میلیون قسط بده؟
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۳:۳۱ - ۱۳۹۳/۰۴/۳۰
افزایش وام مسکن جز این که نرخ هر متر رو بالا ببره نتیجه ای نداره!
مسکن وابسته به اقتصاد هست ، ایران اقتصادش شکننده بود شکننده تر شد تحریم ها بدترشم کرد
قیمت زمین بالا هست
قیمت مصالح بالا هست
پیمانکار و فروشنده و مصالح فروش و.... همه تو ایران دارن زندگی میکنن یعنی ماست 3هزار تومنی و نون 500 تومنی میخرن!! به همین دلایل عمرا قیمت بیاد پائین
ناشناس
United Arab Emirates
۰۰:۳۸ - ۱۳۹۳/۰۴/۳۱
متاسفانه کسی نیست بگوید که قیمت مسکن حد اقل چهل در صد گران است دلالان و بنگاهداران و مالکان کاهش دهند تا رونق ببازار بر گردد برادر جان قیمت تمام شده هر متر مربع ساختمان یک میلیون تومان است قیمت زمین و سود سرمایه گذاری چند محاسبه و این قیمت را اعلام می کنند بنده یک مهندس و با محاسبات اشنایم چرا کسی نمی گوید قیمت ها در بازار گران است و بخاطر همان مردم خرید نمی کنند دوران دولت قبل که پول ملت را بی اعتبار کردند گذشته است ولی دلالان و رانت خواران در همان حال و هوا هستند و قیمت را منطقی نمی کنند و بخاطر همان تا کاهشی رخ ندهد هر ترفندی بکار گیرند موفق نخواهند شد حداقل قیمت ها هفت سال اینده تکان نخواهد خورد مگر اینکه کاهش دهند تا رونق ببازار مسکن بر گردد
bato-adv
bato-adv
bato-adv