bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۲۰۰۶۷۲

«باغ ارم» هم مرمت می‌شود

تاریخ انتشار: ۱۸:۲۴ - ۱۰ مرداد ۱۳۹۳
مدیر کل میراث فارس از آغاز مرمت مجموعه باغ جهانی ارم شیراز خبر داد.

مصیب امیری - مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان فارس - گفت: با هدف حفظ اثر جهانی ارزشمند باغ ارم، عملیات مرمت بخش‌هایی از عمارت باغ در دستور قرار گرفته و با اختصاص اعتباری بالغ بر 65 میلیون تومان، این برنامه آغاز شده است.

وی گفت: مرمت عمارت جهانی باغ‌ ارم، از بخش حمام تاریخی آن آغاز شده است و با مرمت کف‌فرش و پشت بام تداوم خواهد داشت و در ادامه هم فضای خلوت‌خانه مرمت می‌شود.

امیری اضافه کرد: برچیدن و جمع آوری کف‌فرش‌های فرسوده و اجرای مجدد با سنگ‌های لاشه گندمی یا آجر سنتی، برچیدن عایق کاری‌های فرسوده پشت بام، خاکبرداری و برداشت لایه‌های اضافی و لایه‌های خاک و کاهگل و اجرای مجدد با استفاده از مصالح مرغوب، نصب شیشه در محل‌های مورد نیاز و ساخت و نصب درب و پنجره‌های چوبی (گره اسلمیی) از جمله اقداماتی است که با هدف بهبود وضعیت فعلی ساختمان انجام می‌شود.

مدیر کل میراث فرهنگی فارس خاطرنشان کرد: باغ جهانی ارم از جمله شاخص‌ترین آثار و بناهای تاریخی شیراز، استان فارس و کشور به‌شمار می‌رود که با توجه به به ارزش‌های تاریخی، در زمره آثارجهانی قرار گرفته و ثبت شده است.

امیری گفت: باغ ارم یکی از مشهورترین باغ‌های شیراز است و در شمال این کلان‌شهر قرار گرفته و پیشینه آن به دوران سلجوقی بازمی‌گردد که در تمام دوران آل اینجو پا برجا بوده است.

وی اضافه کرد: کریمخان زند در دوران حکومت زندیه برای سازندگی و بهسازی این باغ زیبا اقداماتی انجام داد و در اواخر دوران زندیه و اوایل دوران قاجار این باغ به مدت 75 سال به دست سران ایل قشقایی افتاد.

امیری خاطرنشان کرد: در روزگار پادشاهی ناصرالدین شاه قاجار، حسنعلی‌خان نصیرالملک، ساختمانی زیبا در آن پی‌ریزی کرد اما با مرگ وی در سال 1311 هجری قمری، خواهرزاده او ابوالقاسم‌خان (نصیرالملک دوم) امور باغ را برعهده گرفت و ساختمان نیمه‌کاره دایی خود را کامل کرد و آن را به نحو شایسته‌ای به پایان رساند که تاکنون باقی مانده است.

مدیر کل میراث فرهنگی فارس گفت: این بنای ارزشمند را حاج محمدحسن، معمار برجسته دوران قاجار ساخت و پس از آن، باغ به‌دلیل بدهی مالکان به تصرف دولت درآمد و به دانشگاه شیراز واگذار شد.

امیری با بیان اینکه این باغ بین سال‌های 1345 تا 1350 خورشیدی بازسازی و در سال 1359 خورشیدی به باغ گیاه‌شناسی تبدیل شد، افزود: برجسته‌ترین ویژگی این بنا، ایوان مرکزی دو طبقه آن است. در قسمت بالایی این بنا، هلالی وجود دارد که بر روی آن نقوش کاشی‌کاری شده شامل شخصیت‌های تاریخی، ادبی و اسطوره‌ای است که به گونه زیبایی به نمایش گذارده شده‌اند.

مدیرکل میراث فرهنگی فارس گفت: در میان این شخصیت‌ها، به نقش ناصرالدین شاه سوار بر اسب سفید، حضرت سلیمان (ع)، یوسف و زلیخا، داستان‌های فردوسی و نظامی و نقش داریوش هخامنشی می‌توان اشاره کرد.

امیری همچنین با یادآوری اینکه باغ ارم پس از تخت‌جمشید و پاسارگاد، سومین اثر تاریخی است که در شیراز به ثبت جهانی رسیده است، گفت: بر روی ازاره‌های عمارت، اشعاری از سعدی، حافظ و شوریده شیرازی به خط نستعلیقِ میرزا علی نقی، خطاط دوران قاجار کار شده است.

باغ ارم شیراز جزو 9 باغی بود که همراه با باغ‌های پاسارگاد در استان فارس، دولت‌آباد و پهلوان‌پور در یزد، اکبریه در خراسان جنوبی، عباس‌آباد بهشهر در مازندران، فین و چهل‌ستون در اصفهان، و ماهان در کرمان، به‌عنوان مجموعه‌ی باغ ایرانی در فهرست جهانی یونسکو به ثبت رسیدند.
برچسب ها: باغ ارم مرمت