bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۲۰۲۱۲۲

ناگفته‌های تلخ از سقوط هواپیمای ایران 140

اجرای تأسف‌برانگیز سقوط ایران ١٤٠ نشان داد که سرعت اطلاع‌رسانی و اثر نفوذ خبرها در لایه‌های میانی جامعه تا چه حد می‌تواند بالا باشد. فاجعه سقوط یکشنبه، دو روز پس از این ماجرا، حجم انبوهی از اخبار و سیلی از مصاحبه‌های مسئولان را در مقابل دیدگاه‌های مخاطبان و جویندگان اخبار قرار داده است.

تاریخ انتشار: ۰۸:۰۶ - ۲۱ مرداد ۱۳۹۳
اجرای تأسف‌برانگیز سقوط ایران ١٤٠ نشان داد که سرعت اطلاع‌رسانی و اثر نفوذ خبرها در لایه‌های میانی جامعه تا چه حد می‌تواند بالا باشد. فاجعه سقوط یکشنبه، دو روز پس از این ماجرا، حجم انبوهی از اخبار و سیلی از مصاحبه‌های مسئولان را در مقابل دیدگاه‌های مخاطبان و جویندگان اخبار قرار داده است. به گزارش شهروند به نظر می‌رسد پس از دو روز، کمتر ناگفته‌ای از ماجرای سقوط هواپیمای ایرانی‌سازی‌شده آنتونوف ١٤٠ باقی مانده باشد، اما بررسی و پیگیری گروه اقتصادی «شهروند» از ناگفته‌های این پرواز نافرجام نشان می‌دهد که جزییات متفاوتی از هواپیما و خلبان به سطح رسانه‌ها نرسیده است. درباره چگونگی این سقوط و در ادامه گزارش روز دوشنبه (صفحه ٥ شهروند) امروز ناگفته‌هایی از دقایق پایانی این پرواز و وقایع فنی رخ‌داده در پرواز مرگ را مرور خواهیم کرد.

زنگ خطر سقوط از اصفهان
بنابر آنچه دیروز و در گزارش بررسی ایران ١٤٠ گفته شد، پیش از وقوع حادثه و در پرواز پیشین هواپیمای مرگ (که از اصفهان به تهران آمده بود) بخش مهندسی زمینی در بررسی‌هایش متوجه ضعف موتورهای ملخی ایران ١٤٠ شده بوده و اعلام داشته که موتور هواپیما مشکل دارد. براساس گفته‌های کارشناسان هوایی که این روزها بدون نام حاضر به گفت‌وگو هستند، شب قبل از حادثه این هواپیما داستان عجیبی را تجربه کرده است. به گفته شاهدان ماجرا در اصفهان، بررسی‌ها نشان داده بوده که یکی از موتورها مسأله داشته و موتور دیگر هم در صورت ایجاد مشکل در موتور اول، توان حمل و کشیدن هواپیما را دارا نبوده است. به هر سو این هواپیما به تهران می‌آید و صبح یکشنبه برای پرواز به طبس آماده می‌شود.

چرا خلبان اوکراینی نیامد؟
اما نکته عجیب ناگفته تغییر کادر پروازی در روز حادثه است؛ کادر پرواز اوکراینی و خلبان خارجی هوشمندانه‌تر از ایرانی‌ها عمل کرده و آن‌طور که از لیست خط‌خورده پرواز مشخص است به بهانه بیماری با این هواپیما سفر نکرده است. اما درخواست یکی از پرسنل فنی (اویونیک پروازی) برای جایگزینی در این پرواز بسیار غم‌انگیز است که سرنوشت دو نفر را جابه‌جا کرد؛ این فرد هم همراه کاپیتان ایرانی (کاپیتان ایزدپناه) در لیست جدید وارد شده‌اند که هر دوی آنها در این پرواز کشته می‌شوند. این جابه‌جایی حتی اعتراض مسئولان نیروی انتظامی را در فرودگاه در پی داشته که پیش از پرواز به فرم تکنیکال (لاگ بوک) اضافه شده‌اند. این اشکال به دلیل تعویض خلبان و خدمه پروازی و لیست خط‌خورده بوده است.

٤ دقیقه هراسناک و حرکت خلاف فرمان خلبان
به هر تقدیر ایران ١٤٠ مرگ، پس از سوار کردن مسافران از شرق به غرب (آزادی - کرج) فرآیند تیک‌آف را عملیاتی می‌کند و پس از ٢ دقیقه موتور سمت راست به اصطلاح پروازی «می‌رود» و از کار می‌افتد. در همین حین هواپیما به سمت چپ خود میل کرده و برج مراقب به خلبان دستور می‌دهد تا از سمت چپ دور بزند (خلاف عقربه‌های ساعت) و از سمت رودخانه کن وارد مهرآباد شود. اما چون هنوز هواپیما فرآیند اوج‌گیری را طی نکرده بوده و ارتفاع کمی داشته، فرمان صادره را کامل اجرا نمی‌کند و به عکس حرکت می‌کند. خلبان ایزدپناه که در صورت پیاده‌سازی دستورات برج مراقب احتمال می‌داده به ارتفاع لازم نرسد و متعاقبا با ساختمان‌های مسکونی تهرانسر برخورد کند، ترجیح می‌د‌هد تا از سمت راست دور بگیرد تا بتواند روی اتوبان بنشیند.

 او در این لحظات با برج مراقبت ارتباط داشته، نوک هواپیما را بالا می‌کشد تا به میزان اوج‌گیری لازم برسد. او در نظر داشته است تا با قدرت پیشرانه موتور باقی‌مانده و کمک قدرت باد، هواپیما را مانند کایت هدایت کند و به زمین برساند. او تمامی این برنامه‌ها را پیاده‌سازی کرده اما افسوس که قدرت تک‌موتور این هواپیما اجازه ادامه این روند را به او نداد و هواپیمایش با کابل فشار قوی برق برخورد کرد و به جدا شدن دم هواپیما و انفجار باک منتهی شد.


خلبان جنگی و طعم ایثار
خلبان پرواز روز یکشنبه هواپیمای ایران ١٤٠ هسا از بازنشسته‌های نیروی هوایی ارتش کشورمان و از قهرمانان روزهای جنگ بوده است. با وجود ٦ دهه زندگی، ٤ دهه تجربه خلبانی را در کارنامه‌اش داشته اس ت. بدون‌شک او در بعد عملیاتی در زمره متخصصان بوده و اگر دستور برج مراقبت را  اجرا کرده بود حتما سقوط روی ساختمان‌های مسکونی انجام می‌شد. بی‌شک خلبان ایزدپناه در صورت عدم برخورد با کابل فشار قوی، در انتهای خیابان شیشه مینا فرو می‌آمد و در صورتی که دم هواپیما کنده می‌شد سکان عمودی و افقی به کل بر هم می‌خورد و توان هدایت از دستان او خارج می‌شد. درحالی‌که باید گفت در زمان پایین آمدن، بال هواپیما کنده شده و با بال و دماغ روی زمین برخورد می‌کند، که این نیز موجب آتش‌سوزی گسترده این هواپیما بوده است.

 ذکر این نکته نیز ضروری است که چون زمان زیادی از آغاز پرواز نگذشته بوده، بنزین زیادی در بال‌های هواپیما ذخیره بوده است و به دلیل ‌درصد قابلیت اشتعال بالای این نوع بنزین انفجار و حجم آتش‌سوزی بیشتر از آنچه می‌بایست، بوده است. به گفته کارشناسان، خلبان ایزدپناه بهترین و انسانی‌ترین عکس‌العمل را از خود نشان داده است. افزون بر این خلبان زمانی که دیده است کاری از او ساخته نیست، به سمتی که خلوت‌تر از دیگر نواحی بوده است رفته و تنها موجب زخمی شدن چند نفر اطراف کارخانه شیشه‌سازی شده است که این موضوع نیز خیلی رسانه‌ای نشده است.


ناسازگاری موتور هواپیما با آب و هوای ایران
در تحلیل وقایع این پرواز هم، یکی از کارشناسان هوا و فضا که وی نیز نخواست نامش فاش شود به «شهروند» گفت: احتمال این‌که درجه حرارت بالای روز گذشته فرودگاه مهرآباد در نامناسب بودن عملکرد موتور هواپیما نقش داشته باشد ممکن است و می‌توان فرض کرد که هواپیما بعد از حرکت اولیه که به اصطلاح تیک‌آف ران گفته می‌شود موتور بعد از حرکت هواپیما جاخالی داده و هواپیما را دچار سانحه کرده است. وی در ادامه افزود در تیک‌آف دو سرعت داریم. بعد از چند ثانیه از شروع حرکت سرعت « ری ١ » شروع شده و پس از آن‌که کمک‌خلبان سرعت هواپیما را به مرحله مجاز برای پرواز دانست به خلبان اعلام « ری ٢ »  کرده که در این زمان هندلینگ برای خلبان محرز و اقدام به بلند کردن و پرواز هواپیما می‌کند.

 با توجه به باند ٤‌هزارفوتی مهرآباد می‌توان گفت این هواپیما باید در فاصله‌ای جلو‌تر اقدام به تیک‌آف می‌کرده که ظاهرا به دلیل ایراد موتور این امکان برای خلبان فراهم نشده است. این کارشناس صنایع هوا و فضا ناسازگار بودن این هواپیما با شرایط آب و هوای کشورمان را مطرح کرده و یادآور می‌شود: این هواپیما برای پرواز‌های منطقه‌ای طراحی شده و احتمالا به این دلیل ایران‌ایر از پذیرفتن آنتونوف ١٤٠ در خطوط خود امتناع کرده است.


موتور هلی‌کوپتر 
با ظرفیت حداکثر ٤٠نفر مسافر
وی همچنین به نوع موتور این هواپیما اشاره کرده و تصریح می‌کند: طراحی اولیه موتور این هواپیما برای هلی‌کوپتر بوده است اما در اوکراین با ایجاد تغییراتی آن را برای پرواز هواپیما تغییر داده‌اند اما نکته مهم این است که این موتور برای پرواز ٥٠ نفر ظرفیت نداشته و تعداد مسافر در آنتونوف ١٤٠ باید بین ٣٥ تا ٤٠ نفر باشد درحالی‌که این هواپیما با ٥٠ نفر مسافر اقدام به پرواز کرده است. اگر وزن ١٠ تا ١٥ نفر اضافه مسافر هواپیما همراه با بار را به‌طور متوسط ١٠٠ کیلو فرض کنیم این هواپیما بین یک تا یک و نیم تن اضافه‌بار داشته که شاید از دلایل بروز مشکل برای موتور  بوده است.
saeid alikhani
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۵۵ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۱
سرعت اولیه را وی 1 ونه ری 1وسرعت ثانویه را وی ار وسپس وی 2 برای ادامه تیک اف گفته میشود
ناشناس
United States of America
۱۶:۴۴ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۱
خدااااااااااااااا
ناشناس
Canada
۱۶:۴۴ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۱
الان من چی بگم که این فرارو چاپ کنه!!
علی
United States of America
۱۶:۱۸ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۱
افسوس که پیش از پرواز به هیچ کدام از اینها توجه نمیشود
اما خلبان باتجربه ای چون کاپیتان, چرا جایگزینی تیپ اکراینی را میپذیرد؟
عباس
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۱۵ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۱
ما هنوز با پراید داریم میگیم بهترین ماشین دنیا است!! پس باید از چینی ها جلو بزنیم بگیم ایران 140 و هواپیما میسازیم.!!!!
انتشار یافته: ۲۹
محمود
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۲۹ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۱
ای بابا این که با کلی ایراد و خلاف بلند شده ...
احمد
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۴۰ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۱
خدا رحمتشون کنه این حرفا دیگه فایده ای نداره جان عزیزان از دست رفت و دیگر باز نمیگردد..
ناشناس
United Arab Emirates
۰۹:۰۸ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۱
بايد با كساني كه در دولت هاي پيشين بدون كارشناسي دقيق اين هواپيما را بري منتا‍ز در ايران انتخاب كردند برخورد شود
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۰۸ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۱
مثل ديگر حوادث هوايي باز هم خلبان مقصر شناخته شد و تموم شد و رفت.آقا سوار هواپيما نشيد به خدا هيچ اتفاقي نميافته. دير رسيدن بهتر از هرگز نرسيدن است.
حسین 66
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۱۰ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۱
بدون شک اگر تجربه وشهامت خلبان های ایران نبود که خود بارها شاهد تجربه بالای آنها بوده ام شاید با این هواپیماهای نامناسب و پر اشکال هروز شاهد اتفاقات ناگوار بودیم . روحش شاد
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۱۶ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۱
برای پرواز این هواپیما تصمیماتی دقیقاً از نوع احمدی نژادی گرفته شده است. تصمیماتی از جنس «حالا بریم جلو ببینیم چی میشه»!!! او هم با همین گونه تصمیمات، مملکت را به ورطه سقوط کشاند.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۱۷ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۱
بعضی از خطوط هوایی در خصوص اضافه بار مسافران مقررات بسیار سختگیزانه ای را دارند که در نگاه اول از دید مسافران بسیار نا خوشایند است ولی در خطوط هوایی داخلی کنترل چندانی در این مورد انجام نمی شود.
خلبان
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۲۰ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۱
درود بر خلبان شجاع و میهن دوست ارتش ایران زمین که تا پای جان در حفظ جان مردمان سرزمینش پرواز کرد
عثمان
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۳۳ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۱
خدارحمتش کنه خلبان این بارمقصرشناخته نشد.
ناشناس
Finland
۰۹:۴۸ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۱
و مرده هایی که دیگر زنده نمیشوند
علیرضا
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۵۰ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۱
درود بر خلبان شجاع . روحش شاد و قرین رحمت واسعه الهی باد.
ناشناس
United States of America
۰۹:۵۶ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۱
روحش شاد......حیف از این انسانهای شریف.اشکم دراومد
ناشناس
United States of America
۱۰:۰۲ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۱
خلبانهای ایران همه قهرمانن
شاه غلام
Finland
۱۰:۲۵ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۱
به گفته کارشناسان، خلبان ایزدپناه بهترین و انسانی‌ترین عکس‌العمل را از خود نشان داده است. افزون بر این خلبان زمانی که دیده است کاری از او ساخته نیست، به سمتی که خلوت‌تر از دیگر نواحی بوده است رفته و تنها موجب زخمی شدن چند نفر اطراف کارخانه شیشه‌سازی شده است روحش شاد
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۴۴ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۱
خدا رحمتش کنه اینجور استعدادها و ارزشهایی را باید فدای یک عده دلواپس کنیم
علی
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۰۹ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۱
واقعا بايد به شجاعت خلبان پرواز آفرين گفت
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۰۳ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۱
نگو 140 بگو فرغون پرنده .استانبول جهنده
حامد
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۱۱ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۱
مثل روز روشنه
مطمئنا پرواز با أين هواپيماها قهرمانانه است
ناشناس
United States of America
۱۲:۴۴ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۱
مثل همیشه مقصر خلبانه ، خلبانم که مرد!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۳۱ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۱
نیاز به بررسی نیست مثل همیشه : مرحوم خلبان مقصر است
بهمن
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۴۹ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۱
سرعت گیری برای تیک آف در 2 مرحله V1, V2 صحیح است.
ناشناس
United States of America
۱۶:۰۰ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۱
طول باد فرودكاه مهر أباد ٤٠٠٠ متر است نه ٤٠٠٠فوت كه ميشود ١٢٠٠ متر احتمالا اشتباه لفظي مصاحبه شونده بوده لطفا تصحيح فرماييد.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۰۷ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۱
به نظر می رسد همه می دانستند این هواپیما سقوط می کند غیر از خلبان و کادر پرواز
ناشناس
United Arab Emirates
۱۶:۰۷ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۱
روحش شاد