bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۲۰۳۸۸۰

روایتی مستند از وضعیت علمی در دوران احمدی‌نژاد

تاریخ انتشار: ۱۰:۳۶ - ۰۳ شهريور ۱۳۹۳
 «ساده‌ترین طرح قابل بحث، افزایش کمیت در دانشگاه‌ها به برکت این افزایش درآمدها بود، که نتیجه آن‌را سال‌های بعد شاهد بودیم تا جایی که با 500 هزار صندلی خالی دانشگاهی روبرو شدیم که این به معنای ضعف در تحلیل و برنامه‌ریزی‌ها در مهم‌ترین نهادهای فکری کشور بود.»

به گزارش خبرآنلاین، خاطرات دکتر حسین سالار آملی  از 5 سال تصدی گری در معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در دولت احمدی نژاد با عنوان «دومو» از سوی انتشارات میراث اهل قلم روانه بازار کتاب شد.

وی در مقدمه کتاب تاکید کرده است: «تجربيات به‌دست آمده اينجانب بابت تصدی مسئولیت‌های اجرایی، هزينه‌هايي بر عهده ملّتمان گذاشته است كه انتقال آن شايد بتواند آيندگان را تا حدّي از گزند آسيب‌هاي مربوط مصون دارد.»

آنطور که ناشر گزارش داده، «دومو» كسي است كه موهاي سر و صورتش سیاه و سفيد شده باشد؛ کنایه از آغاز میانسالی و پشت سر گذراندن دوران جوانی. «دومو» به معاونت علمي و فناوري رياست‌جمهوری اشاره دارد. در پايان پنج سال فعاليت اين معاونت، عملكرد آن در مجموع به روشني و شفافيت مي‌زند. البته نه آن‌كه به‌طور کامل موفقيت و سفيدي و نه آن‌كه به تمامي سياه باشد، دومو است. از لحاظ تجربة كاري و برازندگي تحليل‌ها و ساماندهي امور و همکاری با دیگر دستگاه‌ها نيز نه ديگر جوان كم‌تجربه و ناپخته است و نه حكيم داناي پا به سن گذاشته است.

حسین سالار آملی متولد 1336 در چالوس دکترای شیمی دارد و عضو هیأت‌علمی سازمان پژوهش‌های علمی و صنعتی ایران ـ دانشگاه صنعتی امیرکبیر، رایزن علمی جمهوری اسلامی ایران در انگلستان و ایرلند، مدیرکل دانش‌آموختگان وزرات علوم، پنج دوره دبیر جشنواره بین‌المللی خوارزمی، معاون فناوری و نوآوری؛ معاون امور بین الملل و انتقال فناوریِ معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در کارنامه فعالیت های او دیده می شود.

در ادامه بخش هایی از این کتاب را می خوانیم:

پولدار بودیم و بی برنامه!
در اواخر 1386 با توجه به فروش قابل توجه حجم نفت و قيمت بالاي هر بشكه آن، كشور از لحاظ در آمد ارزی در سطح مناسبي قرار داشت به گونه‌اي كه بر اساس گفته معاون وقت فرهنگي، آموزشي و پ‍‍ژوهشي معاونت برنامه‌ريزي و نظارت راهبردي ریيس‌جمهور، اعتبارات دانشگاه‌ها در بخش عمراني و جاري در مدتي حدود دو سال با افزايش ساليانه 40 در صدي، دو برابر شد در حالي كه تورم در محدوده 16 درصدي باقي مانده بود. در 1387 نيز رشد اعتبار دولتي در حد 24 تا 37 در صدي را براي بخش‌هاي مختلف علم و فناوري شاهد بوديم. در هر صورت در اين سال‌ها به نظر مي‌رسيد كه علم و فناوري كشور داراي مشكل مالي نيست اما در آن سال‌ها هيچ طرح و برنامه اساسي نيز وجود نداشت!

با مراجعه به مطالب منتشر شده در اين سال‌ها مشخص می شود كه هيچ يك از انجمن‌هاي علمي، مراكز متعدد مطالعات آموزش عالي و فناوري، مجلس شوراي اسلامي، وزارتخانه‌هاي دانشگاهي و صاحب نظران توسعه علم و فناوری نه تنها هيچ ايده اثر گذار، قابل قبول و عملياتي را در جامعه علمي مطرح نساختند بلكه به نظر مي‌رسيد اين درآمد گسترده نفت را دايمی مي‌پنداشتند. از اين رو تنها و ساده‌ترين طرح قابل بحث، افزايش كميت در دانشگاه‌ها به بركت اين افزایش درآمدها بود، كه نتيجه آن‌را سال‌های بعد شاهد بوديم تا جايي كه با 500 هزار صندلي خالي دانشگاهي روبرو شديم كه اين به معناي ضعف در تحليل و برنامه‌ريزي‌ها در مهم‌ترين نهادهاي فكري كشور بود. به عبارت ديگر پول بود امّا برنامه نبود!

با تصويب لايحه بودجه سرانجام اعتبار مناسبي به حوزه معاونت علمي فناوري رياست‌جمهوري براي 1387 اختصاص داده شد كه مبلغ قابل توجهي در حدود 2400 ميليارد ریال بود.

در طول سال‌هاي 1371 لغايت 1376، اينجانب مسئوليت نمايندگي‌ علمي در كشورهاي انگلستان و ايرلند را بر عهده داشتم. در آن سال‌ها، انگلستان در مجموع به حدود3400 الي 4000 دانشجوي بورسيه ما برای دوره دكتري پذیرش داده بود. دانشجوياني كه بسياري از آنان پیش تر مسئوليت‌هاي مهمي در كشور ما داشتند؛ آقايان خوش چهره، مرحوم دادمان، ميردامادي، شريف‌زادگان ، توكلي، نيلي، خاتمي، دانش، جلایی پور، خلقانی، قاضی زاده، بخشنده و ... از جمله اين دانشجويان بودند.

با توجه به وابستگي های سياسي بسياري از اين افراد به جناح‌هاي مختلف داخل كشور، اولين نگاهم تعريف ارتباطم با اين افراد فقط در چارچوب علمي و دانشگاهي و در قالب سرپرست و دانشجو بود. دومين نگاهم حاکمیت جوّ علمی و موفقیت در دروس و دريافت گزارش پيشرفت علمي شش ماهه از نامبردگان و استادان راهنماي آنان خلاصه مي‌شد. مي‌دانستم كه اگر در اين راستا موفق شوم، سایر دانشجويان نيز به حتم در چارچوب وظايف خود اقدام خواهند كرد. اکنون بايد تأكيد نمايم كه برخي از اين مسئولاني كه دانشجو شده بودند به ‌رغم سن به نسب بالا به عنوان دانشجو، تلاش درسي خوبي داشتند و پيشرفت‌هاي درسي آنان قابل توجه بود. من نيز بنا به وظيفه‌ام در خصوص پيگيري پيشرفت تحصيلي، صدور مجوز براي پرداخت هزينه زندگي، و در صورت نياز تمديد دوره بورس (به صورت محدود) آنان تلاش مي‌كردم.

در بخشی از این کتاب که حاوی آمارهای زیادی است که برای اولین بار در دسترس محققین و خبرنگاران قرار گرفته؛ از آمار مبالغ دریافتی موسسات و دانشگاه ها و پارکهای فناوری تا آمار اختراعات، این جدول نیز منتشر شده است:

حسان
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۱۷ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۳
خواسته همه مردم : محاکمه احمدی نژاد
مجید
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۰۵ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۳
هر دم از این باغ بری میرسد!!!!
خداییش دولت احمدی نژاد خوبیهایی هم داشته اما اگه بخواهیم نسبت به خرابکاریهاش حساب کنیم تمام خوبیها محو می شوند.
یک فرهنگی دانشجوی ارشد جامعه شناسی
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۲۶ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۳
بدترین دوران زندگی معلمی رو در دوران احمدی داشتم خدا ازش نگذره
ناشناس
United States of America
۱۲:۲۵ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۳
وقتي كسي به جاي كار اصولي براي كشور و ملت فقط به دنبال كارهاي نمايشي و ارائه‌ي آمار و ارقام دهن‌پركن باشد نتيجه غير از اين نمي‌شود. فقط خودنمايي.
ناشناس
United Arab Emirates
۱۱:۵۴ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۳
چیزی که عیان است چه حاجت به بیان است . جدول رو طی سالهای 84 تا اخر ملاحظه بفر مایید خود بخود خیلی چیزها دستگیر تان میشود ازجمله محتوای رتبه علمی و مقالات علمی!!!
انتشار یافته: ۲۱
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۴۷ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۳
ما نباید بدونیم، نه، واقعا نباید بدونیم این احمدی نژاد چرا محاکمه نمیشه؟؟؟
رضا
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۵۴ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۳
اگر در کشور اسلامی زندگی میکنیم و حق الناس معنی دارد حتماً محاکمه خواهد شد.
313
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۲۶ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۳
مگه کاری کرده ایشون؟!
یه حرفی میزنی ها...!!!!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۰۸ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۳
دولت قبل با سياستهاي فله اي.
ناشناس
United Arab Emirates
۱۱:۵۰ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۳
نه عزیزم دولت قبل در زمانی که ایران فقط کمی روی حرف های سال پنجاه و هفتش وایساده بود. ایران یک طرف کل سرمایداری جهان یک طرف
ایران آزاد
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۱۹ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۳
یک سوال از سایت وزین فرارو:
چرا نزدیک به100 درصد از مطالب شما در مورد دولت قبل،منفی بوده و فقط به نقاط ضعف(که آنهم نیاز به کارشناسی بیطرف دارد) اشاره میکند؟.آیا در همین حوزه آموزش عالی هیچ پیشرفتی مثل افزایش رتبه علمی و افزایش 10برابری مقالات نداشتیم؟ فکر نمی کنید این همه سیاه نمایی تاثیر معکوس داشته باشد؟ لااقل یکی به نعل بزنید یکی به میخ.طبق آیه قرآن :مواظب باشید مخالفت با یک گروه،شما را از عدل و تقوی در مورد آنان دور نکند
ناشناس
Germany
۱۱:۳۸ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۳
منم با حرف شما موافقم ولی مگه رسانه های طرف مقابل اشکالات خودشان را می گویند که امثال فرارو هم از محاسنشان حرف بزنند؟!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۴۸ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۳
باور کن نداشته
باور کن رتبه علمی و کشک و پیاز و همه دوغ آبکی بوده.
ما حتی از عربستان و ترکیه هم عقب افتادیم.
دانا
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۴۹ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۳
چیز مثبتی در دولت قبل وجود نداشت که بشه بهش اشاره کرد
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۵۴ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۳
من معلم هستم باید بگم اوضاع اموزش و مدیریت دوره ایشون نایسامان بوده متاسفانه هنوز همون افراد ناکارامد توی اموزش پرورش هستن .
ناشناس
Netherlands (Kingdom of the)
۱۱:۵۷ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۳
البته شما دلواپس ایران ازاد درست می گویید !!
منظور شمت از ده برابر شدن مقالات ، همان مقالات پولی و کم اعتباری می باشد که در میدان انقلاب خرید و فروش می گردد
ناشناس
United States of America
۱۲:۱۵ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۳
شما بفرماييد با توليد مقاله اي كه اگر نگوييم كپي مقالات ديگر نيست چه مشكل عملي از هزاران مشكل اقتصاد و صنعت مملكت حل مي شود كه انرا بايد به عنوان نكته مثبت در نظر گرفت .در دنياي مدرن پس از آنكه يك پايان به يك نتيجه عملي منجر مي شود از دل ان مقاله هايي نيز استخراج مي شود.والا هيچ ارزش قابل احترامي نخواهد داشت! دو صد گفته چون نيم كردار نيست.
ناشناس
Kazakhstan
۱۱:۲۷ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۳
ماشاالله با تراکتور فرگوسن همه چی رو شخم عمیق زد و رفت. اقتصادی هم که بجا مونده بیشتر شبیه هیروشیمای بعد از انفجار اتمی هست.
ناشناس
United Arab Emirates
۱۱:۴۴ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۳
پيشرفت علمي كشور همش شعار است يك نمونه از پيشرفتها كه مشكلي از مردم را حل كرده و بطور ملموس باشد را نشان بدهند.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۴۹ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۳
ایران آزاد عزیز
می فرمایید: "طبق آیه قرآن :مواظب باشید مخالفت با یک گروه،شما را از عدل و تقوی در مورد آنان دور نکند"

حقیقتاً این معیار قرآنی را برای رعایت حقوق همه معتبر می دانید یا به نظرتان آیات قران فقط بر عده معدودی قابل انطباق هستند و دیگران حق ندارند بنا به آیات قرآن حقوق خود را طلب کنند؟
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۲۳ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۳
تمام دلواپس ها واقعیت ها رو تا زمانی قبول دارند که به نفع گروه خودشون بتونن ازش تفسیر کنند، حتی کتاب خدا رو.