bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۲۰۹۲۱۹
عکس نوشت

اتهام؛ قصد گروگان‌گیری ولیعهد

ساواک در روز دهم مهرماه سال پنجاه‌ودو اعلام کرد جمعی دوازده‌نفره را به اتهام توطئه برای انجام سوءقصد به جان خانواده سلطنتی بازداشت کرده است.

تاریخ انتشار: ۱۵:۱۷ - ۱۲ مهر ۱۳۹۳
فرادید- ساواک در روز دهم مهرماه سال پنجاه‌ودو اعلام کرد جمعی دوازده‌نفره را به اتهام توطئه برای انجام سوءقصد به جان خانواده سلطنتی بازداشت کرده است.

اتهام این گروه که در بینشان شاعر، روزنامه‌نگار، فعال فرهنگی و برخی کارمندان تلویزیون ملی نیز وجود داشت، تلاش برای ترور شاه و ربودن فرح و ولیعهد عنوان شد. اطلاعیه ساواک این افراد را شامل طیفور بطحایی، خسرو گلسرخی، کرامت‌الله دانشیان، عباسعلی سماکار، رضا علامه‌زاده، رحمت‌الله جمشیدی، شکوه فرهنگ‌رازی، ابراهیم فرهنگ‌رازی، مریم اتحادیه، مرتضی سیاهپوش، منوچهر مقدم سلیمی و فرهاد قیصری معرفی می‌کرد.

دادگاه پرزرق‌وبرق متهمان در زمستان سال پنجاه‌ودو برگزار شد. "دادستان لاغر و شق‌ورقی که یک سروان ارتش بود... دادخواست بلندبالایی علیه متهمان ارائه داد که در آن به برهم‌زدن اساس مملکت، مخالفت با نظام پادشاهی، داشتن مرام آنارشیستی و کمونیستی، اقدام به ترور شاه در نوشهر و فرح‌آباد تهران، اقدام به گروگان‌گیری شهناز پهلوی، رضا و فرح پهلوی در جریان جشنواره فیلم‌های کودکان متهم شده بودند."



از راست به چپ: عباس سماکار، کرامت دانشیان، منوچهر مقدم سلیمی، خسرو گل‌سرخی، طیفور بطحایی، در ردیف دوم نیز سایر متهمان ازجمله شکوه و ابراهیم فرهنگ، ایرج جمشیدی و رضا علامه‌زاده نشسته‌اند.

در طرف دیگر وکلای تسخیری متهمان و خیل عکاسان و خبرنگارانی جای گرفته‌اند که هرچند نتوانستند در فضای سانسورزده آن دوران، گزارش دادگاه و علی‌الخصوص دفاعیه تاریخی خسرو گل‌سرخی را امانت‌دارانه منتشر کنند اما بی شک مجموعه فیلم و عکس‌های به‌جامانده از آن بیدادگاه برای همیشه در تاریخ ثبت و ضبط خواهد بود. هرچند سلاحی از متهمان کشف نشد، اما در این دادگاه نمایشی چند سلاح کمری بر روی میز دادگاه قرار داده شد تا اهمیت دستگیری و محاکمه اعضای این گروه بیش از پیش بزرگ‌نمایی شود.

در دادگاه اول، هفت نفر از دستگیرشدگان یعنی گلسرخی، دانشیان، سلیمی، بطحائی، سماکار، علامه‌زاده، جمشیدی به اعدام محکوم شدند. اتحادیه و سیاهپوش به پنج سال حبس و سه نفر شامل شکوه فرهنگ، ابراهیم فرهنگ و قیصری هر یک به سه سال حبس محکوم شدند. در دادگاه تجدیدنظر که در سه شنبه دوم بهمن ماه ۱۳۵۲ تشکیل شد، حکم دو نفر از محکومین دادگاه اول یعنی سلیمی به پانزده سال و جمشیدی به ده سال تغییر پیدا کرد و حکم اعدام پنج نفر از متهمان شامل بطحائی، گل‌سرخی، دانشیان، سماکار و علامه‌زاده تأیید شد. به فرمان شاه که در روزنامه‌های روز ۲۸ بهمن ماه ۱۳۵۲ انتشار یافت، سه نفر از محکومین یعنی بطحائی، سماکار و علامه‌زاده از مجازات اعدام عفو و به حبس ابد محکوم شدند، اما حکم اعدام دانشیان و گل‌سرخی هیچ تغییری نکرد و آنان در بامداد ۲۹ بهمن ۱۳۵۲ در میدان چیتگر تهران تیرباران شدند.
میم
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۵۶ - ۱۳۹۳/۰۷/۱۴
گل سرخی مگه کمونیست تبوده ؟ یا من اطلاعاتم ناقضه و

جز حزب ...
عزیز
Finland
۲۱:۳۹ - ۱۳۹۳/۰۷/۱۳
خوب یادمون باشه خسرو گلسرخی چه عقایدی داشت .باید مطالعه بشه.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۳۶ - ۱۳۹۳/۰۷/۱۳
فضای سانسورزده آن دوران
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۰۲ - ۱۳۹۳/۰۷/۱۳
گلسرخي به اتهام ديگري در زندان بود . اين اتهام را بعد از چند ماه زندان به او بستند جريان دادگاه در جلسه آخر بطور كامل از تلويزيون پخش شد .كل جريان ساخته ساواك بود .
صادق گلسرخی
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۳۷ - ۱۳۹۳/۰۷/۱۳
من عمو خسروم رو ندیدم ولی عمه من همیشه می گفت عموتون رو به ناحق کشتن
انتشار یافته: ۲۰
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۰۰ - ۱۳۹۳/۰۷/۱۲
البته نتیجه این دم برق گرفتن ها هم بغض و نفرت مردم شد و اونی که در دادگاه وجدان مردم محکوم به فنا شد شاه و دستگاهش بودند نه چهار تا شاعر و نویسنده!!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۱۹ - ۱۳۹۳/۰۷/۱۲
مرگ گلسرخی در حقیقت چیزی نبود جز اظهار خودشیرینی پرویز ثابتی... چون ایده ترور ولیعهد آنقدر خام و غیرقابل عملیاتی شدن بود که خود ساواک هم می دانست هیچ خطری ندارد...
سعید
Panama
۱۶:۲۲ - ۱۳۹۳/۰۷/۱۲
گردن افراشته ایشان در دادگاه و آن نطق اتشین نشانه خیلی چیز هاست
حافظ
Iran (Islamic Republic of)
۲۰:۳۱ - ۱۳۹۳/۰۷/۱۲
پخش فيلم دادگاه نظامي در سال 52 موجب جلب جوانان به مبارزه آزادي خواهي وتشديد حركات مذبوحانه ساواك شد ياد گلسرخي وشجاعتهايش بخير" بخدا قسم هرچه فكر ميكنم ازشرايط بوجود آمده براي ضربه به ديكتاتوري "بهترين استفاده را نمود
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۳۴ - ۱۳۹۳/۰۷/۱۲
البته جالبی افکار گلسرخی در این بود که حضرت علی رو به یک کمونیستی که به خدا هم اعتقاد نداره یعنی لنین نسبت می داد.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۹:۳۷ - ۱۳۹۳/۰۷/۱۲
ما مردم گیر کرده بین شرق و غرب و سنت و مدرنیته علاقه خاصی به شتر گاو پلنگ داریم. نمونه اش هم همین مردمسالاری ... و جمهوری ...
سیاوش
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۵۹ - ۱۳۹۳/۰۷/۱۲
و البته خیانت مریم اتحادیه هم نباید از ذهن مردم ایران فراموش بشه
سینا
Iran (Islamic Republic of)
۱۸:۴۹ - ۱۳۹۳/۰۷/۱۲
اگر این کمونیستها امروزه زنده بودند و به چشم خود فروریختن نظام کمونیستی را می دیدند عرق شرم بر سر و روی انها جاری می شد.انها برای مکتبی تلاش می کردند که امروزه مضمحل و ورشکسته بنظر می رسد
مرضیه
Iran (Islamic Republic of)
۲۰:۰۵ - ۱۳۹۳/۰۷/۱۲
می گویند که آقای گلسرخی اعدام نشده و در فرانسه زندگی می کند ( کارمند رادیو صدای آزادیست ) . از آقای احسان نراقی هم سوالی در این رابطه شده بود که ایشان هم نفی نکرده بودند ( فرموده بودند که از فرح دیبا و قطبی بپرسید . چون قطبی واسطه آزادی مخفی آقای گلسرخی و اشتغالش در رادیو آزادی بوده ) . کتاب شعری هم که چندی پیش همسر ایشان منتشر کرده بودند - با توجه به به روز بودن موضوع اشعار و به سبک و سیاق اشعار آقای گلسرخی بودن - میتواند موید صحت این خبر باشد . خبری در این رابطه دارید ؟
مسعود
Iran (Islamic Republic of)
۲۰:۲۹ - ۱۳۹۳/۰۷/۱۲
شماها چی میدونید؟این آدم لنینیست بود و خداناباور.بعد در دفاعیه اش از امام حسین و حضرت علی دم میزد.روان پریشی که دچار اختلال اعتقادی بود.
علی
Iran (Islamic Republic of)
۲۳:۴۶ - ۱۳۹۳/۰۷/۱۲
این بنده خدا برای اسم در کردن جوگیر شد والا میخاست میتونست اعدام نشه...
ناشناس
United Arab Emirates
۰۰:۰۴ - ۱۳۹۳/۰۷/۱۳
خسرو گلسرخی بزرگ بود و بزرگ ماند.او کلمه ی مردانگی را معنا کرد.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۶:۵۷ - ۱۳۹۳/۰۷/۱۳
باسلام میشه بفرمایید گلسرخی عضو کدام گروه بود وچه مرام ومسلکی داشت.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۵۹ - ۱۳۹۳/۰۷/۱۳
خوب شد این مطلب رونوشتید چون من تا الان فکرمی کردم گلسرخی روبه خاطر شعرگفتن اعدام کردن.!!!!
ناشناس
Ukraine
۱۱:۲۳ - ۱۳۹۳/۰۷/۱۳
يادشان كرامى باد.