bato-adv
کد خبر: ۲۱۲۰۲۱
بررسیِ افزایش خشم در جامعه در گفتگو با مصطفی اقلیما

چرا همه داد می‌زنند؟!

طبق آمارهایی که از پرونده‌های پزشکی قانونی داده می‌شود، ایرانی‌ها در یک سال بیش از 600 هزار بار با یکدیگر دعوا و نزاع می‌کنند. این آمار همچنین از 1680 بار نزاع و درگیری در روز سخن می‌گویند. سازمان پزشکی قانونی اعلام کرده است: در چهار ماه اول سال 1393، 244 هزار و 698 نفر به دلیل صدمات ناشی از نزاع به مراکز پزشکی قانونی کشور مراجعه کردند که از این تعداد 156 هزار و 462 نفر مرد و 68 هزار و 236 نفر دیگر زن بودند.

تاریخ انتشار: ۱۳:۵۶ - ۰۶ آبان ۱۳۹۳
فرارو- طبق آمارهایی که از پرونده‌های پزشکی قانونی داده می‌شود، ایرانی‌ها در یک سال بیش از 600 هزار بار با یکدیگر دعوا و نزاع می‌کنند. این آمار همچنین از 1680 بار نزاع و درگیری در روز سخن می‌گویند. سازمان پزشکی قانونی اعلام کرده است: در چهار ماه اول سال 1393، 244 هزار و 698 نفر به دلیل صدمات ناشی از نزاع به مراکز پزشکی قانونی کشور مراجعه کردند که از این تعداد 156 هزار و 462 نفر مرد و 68 هزار و 236 نفر دیگر زن بودند.



اول- صبح یک روز معمولی است. متروی تهران در ازدحام هر روزِ خود مسافرین را جابجا می‌کند. درون واگن به‌جز رفت‌وآمد دستفروشان پویایی خاصی صورت نمی‌گیرد، که ناگهان صدای بلندی توجه و نگاه همه را به خودش جلب می‌کند: "خانم کیفتو بِکِش کنار، مگه نمی‌بینی؟!" و صدای بلندتر دیگری پاسخ می‌دهد: "مگه نمی‌بینی جا نیست؟!". بگو مگو چندثانیه‌ای طول می‌کشد، کسی چیزی نمی‌گوید، اخم‌ها کمی درهم‌تر می‌روند و نگاه‌ها به سرجای‌ اولش برمی‌گردد.

دوم- عصری پاییزی است. ترافیک شدید است و کلافگی به رانندگان و مسافرین تاکسی‌ها راه پیدا کرده است. ناگهان یک ترمز شدید و تاکسی زردرنگ از عقب به ماشین سمند جلویی می‌کوبد. چیزی نمی‌گذرد که راننده‌های هر دو ماشین بیرون می‌آیند و شروع می‌کنند به مشاجره و ناسزاگویی. کار که بالا می‌گیرد و راننده‌ها دست به یقه می‌شوند چند نفر از این طرف و آن‌طرف به سمتشان می‌آیند، تا این نزاع خیابانی را تمام کنند تا به کلافگی هرچه بیشتر خیابان‌ها اضافه نشود.

سوم- صفحه سایت‌های خبری که بالا می‌آیند، زیاد نیازی به جست و جو و کنجکاوی نشان‌دادن نیست. از میان انبوه خبرها، چشم‌ها جذب خبری می‌شوند از زنی که شوهرش را با چاقو به قتل رسانده، پسر جوانی که به دست چند پسر جوان دیگر به قتل رسیده، دختر جوانی که بر رویش اسید پاشیده است و... .

چرا خشونت و کم‌تحملی در حال افزایش است؟

به گزارش فرارو؛ طبق آمارهایی که از پرونده‌های پزشکی قانونی داده می‌شود، ایرانی‌ها در یک سال بیش از 600 هزار بار با یکدیگر دعوا و نزاع می‌کنند. این آمار همچنین از 1680 بار نزاع و درگیری در روز سخن می‌گویند.

سازمان پزشکی قانونی اعلام کرده است: در چهار ماه اول سال 1393، 244 هزار و 698 نفر به دلیل صدمات ناشی از نزاع به مراکز پزشکی قانونی کشور مراجعه کردند که از این تعداد 156 هزار و 462 نفر مرد و 68 هزار و 236 نفر دیگر زن بودند.

اما، نزاع‌هایی که پیامدهایی ناگوار دارند نیز، بخش زیادی از آمارهای نگران‌کننده را به خود اختصاص می‌دهند.

سرهنگ هادی مصطفایی در اول سال تحصیلی امسال گفت: 30 درصد قتل های کشور را قتل‌های خانوادگی تشکیل می دهند که بیشترین قتل ها مربوط به همسرکشی است. این آمارها همچنین از اتفاق افتادن روزانه یک قتل خانوادگی سخن می‌گویند. 

تحلیل گران وجود این میزان خشونت در جامعه را با مسائل مختلفی در ارتباط می دانند. آن ها معتقدند چالش ها اجتماعی و پایین امدن استانه تحمل مردم نقش مهمی در این رابطه دارند.

شهریورماه امسال حسن روحانی رییس جمهور کشورمان در سخنانی از پایین‌آمدن آستانه تحمل در کشور سخن گفت. رییس جمهور گفت: ما در جامعه‌ای هستیم که باید به جوانان مدارا و تحمل کردن را بیاموزیم، چرا که آستانه تحمل در ابعاد مختلف آن در میان جامعه کاهش پیدا کرده است.

اما قاعدتا پایین آمدن آستانه تحمل مردم نیز ریشه در مسائل اجتماعی دارد.

دکتر مصطفی اقلیما در گفتگو با فرارو، به ریشه‌ها و عواملی که سبب پایین آمدن آستانه تحمل و بردباری در مردم شده است، پرداخت. این مددکار اجتماعی دستوراتِ از بالا به پایین را اشتباه دانست، و گفت: از اصلاح سیستم سیاسی، اقتصادی و اداری باید به سمت اصلاح جامعه حرکت کنیم تا بتوانیم آستانه تحمل و اخلاق را در جامعه افزایش دهیم.

اقلیما گفت: مسائل اجتماعی جامعه ایران نه به یک دوره زمانی کوتاه، بلکه به بحران در دوره‌ زمانی طولانی برمی‌گردد. بسیاری از مسائل امروز ما، مسائلی هستند که پیش از انقلاب، در زمان انقلاب و اکنون نیز وجود دارند و از بین نرفته‌اند. به همین دلیل ما باید پیش از هر چیزی برای حل مشکلات به سراغ زیربنا برویم.

دکتر اقلیما با طرح مثال‌هایی از مسائل اقتصادی، این عامل را یکی از عوامل مهم در ایجاد تنش و خشم در میان مردم دانست. او گفت: اگر بخواهیم چند مثال اقتصادی بزنیم، بهتر است به میزان حقوق و تغییرات آن نگاه کنیم. حقوقی که سال‌ها پیش 3 هزار تومان بوده است امروز به‌طور میانگین به 600 هزار تومان رسیده است؛ این میزان افزایش به هیچ وجه با هزینه‌ها برابری نمی‌کند. برای مثال قیمت بنزین که در طی این سال‌ها چند ده برابر گران شده است، رشد بسیار بیشتری از دستمزدها داشته است. هزینه‌ها و خرج‌ها برای مردم در این سال‌ها 30 الی 40 درصد افزایش داشته است، درحالی که دستمزدها تنها 10 الی 15 درصد افزایش پیدا کرده‌اند.

اقلیما گفت: جز مشکلات اقتصادی، مسائل و مشکلات بسیار زیادی وجود دارند که همگی باعث کم‌تحملی و ناراحتی در مردم می‌شوند. بهتر است به سراغ جزئیات زندگی مردم برویم؛ خانواده‌ای را در نظر بگیرید که پدر خانواده دچار اعتیاد است. این مسئله باعث می‌شود ازدواج فرزندان دچار مشکل شود و ناراحتی در این خانواده افزایش پیدا کند. به این موضوع باید در بستری توجه کرد که طبق آمار رسمی 2 میلیون معتاد وجود دارد؛ که البته این آمار باید بسیار بیش از اینها باشد. افراد معتاد هرکدام در بطن خانواده‌ای هستند که با این احتساب و با یک تخمین 32 میلیون نفر به طور مستقیم و غیرمستقیم با مسئله اعتیاد درگیر می‌شوند.

اقلیما همچنین ادامه داد: مردی که نمی‌تواند پول لازم را برای مخارج خانواده‌اش دربیاورد، با فرزندش و همسرش دچار تنش می‌شود و این تنش باعث به‌وجود آمدن خشم و عصبانیت و پراکنده‌شدن آن می‌شود.

وی گفت: در حال حاضر سالانه بیش از یک میلیون فارغ‌التحصیل بیکار با مدرک لیسانس به جامعه تحویل داده می‌شوند، که بیکاری خود عاملی است که به خشم و عصبانیت اضافه می‌کند.

شایسته‌سالاری کجاست؟

رئیس انجمن مددکاران اجتماعی ایران، با اشاره به اینکه نبود شایسته‌سالاری عامل دیگری در به‌وجود آمدن ناراحتی و عصبانیت است، گفت: سال‌هاست که رهبر معظم انقلاب از دو امر مهم سخن می‌گویند؛ یکی شایسته‌سالاری و دیگری پاسخ‌گو بودن مسئولین در برابر کارشان. اما آیا این دو فرمان به درستی در کدام دولت اجرا شده است؟ باید گفت در هیچکدام. وقتی تعدا زیادی از افراد جامعه بدون تخصص باشند و هیچ‌کس جای خودش نباشد، سبب به‌وجود آمدن عصبانیت در سیستم کاری و اداری و در نتیجه جامعه می‌شود.

وی در ادامه گفت: متاسفانه رسیدگی ما به مشکلات، در قالب دستورات و راهکارهایی سطحی است. در اینجا باید به دولت انتقاداتی داشت. در جریان اسیدپاشی، شنیدن این جمله از رییس جمهور که "3قوه پرونده اسیدپاشی را پیگیری کنند"، جمله‌ای بی‌معنا است. آیا نباید کسی که مسئول پیگیری مسئله اسیدپاشی است خودش به کارش بپردازد؟ آیا نیاز به شنیدن این جمله از رییس جمهور هست؟ در مثال دیگری می‌توان به دستور دیگری از رییس جمهور اشاره کنیم. حسن روحانی اخیرا گفته بود که گدایان باید جمع‌آوری شوند. اما چرا رییس دولت سخنی از دلایل نمی‌زنند و دستوری برای علت‌یابی این مشکلات نمی‌دهند؟

وقتی هرکس خودش مجری قانون می‌شود...

دکتر مصطفی اقلیما، همچنین گفت: بسیاری از افراد جامعه، قانون را خودشان اجرا می‌کنند. این درحالی است که افراد نباید به خودشان اجازه دهند قانون را به‌طور شخصی اجرا کنند. این موضوع که به دلیل ضعف مدیریتی ما در اجرای قوانین است، باعث به‌وجودآمدن و افزایش درگیری در جامعه می‌شود. در چنین شرایطی امنیت در جامعه کم می‌شود. یکی از مصادیق کاهش سطح امنیت در جامعه، متلک‌گویی‌ها و توهین به زنان در محیط‌های اجتماعی و شهری است.

اقلیما ادامه داد: افراد جامعه، برای به اجرا درآوردن آنچه که می‌خواهند، به هرکس که زورشان برسد، آسیب می‌زنند. که این نیز از دلایل نبود قوانین و روابط درست قانونی است.

لطفا یک‌نفر گوش دهد!

مصطفی اقلیما (رییس انجمن علمی مددکاران اجتماعی ایران) در انتها درباره راه‌حل آرام‌تر کردن جامعه گفت: ما عادت کرده‌ایم صورت مسئله را پاک کنیم. اصلاح جامعه باید از اصلاح سیستم آغاز شود و نباید خشم و عصبانیت را به عوامل سطحی مرتبط دانست. مسئولین باید برای اصلاح سیستم‌های اقتصادی و اداری از نظرات کارشناسانه استفاده کنند و به این نظرات گوش دهند. اما کسی گوش نمی‌دهد! فقط همچنان هرکس به کارش ادامه می‌دهد و این موضوع اصلی‌ای است که باید با نگاهی دقیق و موشکافانه و با بررسی‌های بلندمدت به آن بپردازیم.
جلال
Iran (Islamic Republic of)
۲۰:۱۴ - ۱۳۹۳/۰۸/۰۶
با سلام.
در بخشی از مطالب خوبتان فرموده بودید کسی نباید به خودش اجازه بدهد قانون را اجرا کند. شما که این سخن را می فرمایید احیاناً کارتان به دادگاه و این جور ادارات نیفتاده که لمس بفرمایید قانون فقط قواعدی است که روی کاغذ نگاشته شده است و تنها بر بدبخت بیچاره ها اعمال میشود. پس به مردم حق بدهید که خودشان قانون را اجرا کنند یا بفرمایید آقایان قانون را به درستی اجرا کنند.
خوش باشید
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۹:۴۵ - ۱۳۹۳/۰۸/۰۶
به برنامه های صدا وسیما توجه کنید متوجه خیلی از ناهنجاری هارو میبینی که تبلیغ میشه
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۸:۴۴ - ۱۳۹۳/۰۸/۰۶
متاسفانه در جامعه احساس نا امنی زیادی احساس می شود. البته نه از نوع امنیتی که با حضور نیروی انتظامی حل می شود گرچه آنهم جای بحث دارد. تورم سبب می شود پس انداز افراد که با زحمت زیاد بدست آمده ناگهان بی ارزش شود. این یعنی یک نا امنی شدید نسبت به آینده. بیمه های درمانی و باز نشستگی کارایی ندارد. این یعنی یک ناامنی دیگر. دانش آموز و دانشجویی که درس می خواند، هیچ مسیر مشخصی برای اشتغال و تامین مالی در پیش خود نمی بیند. این یعنی نا امنی. به طور کلی شما برنامه منطقی برای پیشرفت و رشد اقتصادی، اجتماعی و ... نمی بینید. هر روز ممکن است قانون جدیدی همه برنامه های شما را به هم بریزد. برای یک کاسب هر روز ممکن است یک سازمان و ارگان مشکلی ایجاد کند و عملا شما باید به زور هم شده تابع آنها باشید. هر روز ممکن است شهرداری برای شما مشکلی و ادعای مالی ایجاد کند و ...
همه اینها یک نا امنی و نا رضایتی مزمن ایجاد می کند. جدای از میزان درآمد، شغل و اعتبار، همه به نوعی ناراضی اند. پولدار، بی پول، شاغل، بی کار، مستاجر، صاحب خانه، روستایی و شهری و ...
متاسفانه به نظر می رسد کسی به فکر نیست! مردم اسیر موضوعاتی شده اند که دولت و سازمانها عملا هر روز برایشان ایجاد می کنند. هر کاری را که در نظر می گیرید با هزار مشکل مواجه است: از خوانهای متعدد باید گذر کنی تا به نتیجه ای برسی و همیشه عقبی. شاید لازم باشد مسئولان کمی خودرا جای افراد جامعه بگذارند و فکری کنند.
مسعود
United States of America
۱۷:۵۴ - ۱۳۹۳/۰۸/۰۶
انبوهی از فشارها روی مردم است و کوچکترین تلنگر منجر به عصبانیت شدید
رضا
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۲۵ - ۱۳۹۳/۰۸/۰۶
این آمار مال اون دسته دعوا هایی که به پلیس و بیمارستان میکشه و ثبت میشه.حالا باقیش پیش کش!!
انتشار یافته: ۱۵
نازنین
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۲۲ - ۱۳۹۳/۰۸/۰۶
مگه این همه گرونی و نداری اعصاب میگذاره برای آدم؟ بماند هوای آلوده و این پارازیتها که به هر حال تاثیر گذارند
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۳۸ - ۱۳۹۳/۰۸/۰۷
بهت منفی دادم نه اینکه انتقاد ها راقبول ندارم ولی میگم بازم باهمه این احوال میشه خوش اخلاق بود
من
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۳۸ - ۱۳۹۳/۰۸/۰۷
خوش اخلاق بودن در این شرایط یعنی حماقت ونفهمی من خودم فوق العاده آدم خوش اخلاق وخوش برخوردی بودم اما الان عین سگ پاچه میگیرم چون زندگی تو این مملکت از صبح اول وقت که بیدار میشی تا آخر شب فقط وفقط اعصاب خردکنیه لااقل درآمد خوبی هم نداریم که بشه تفریح کرد وتخلیه روانی شد
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۳۲ - ۱۳۹۳/۰۸/۰۶
مردم اعصاب ندارن،هزاران مشکل دارن که هر کدومش سوهان روح هست،نداشتن اعصاب مساوی میشه از کوره در رفتن.
تنها راهش تحمل کردن مشکلاته که میشه خود خوری که مریضی روحی و جسمی در پی داره و یه جایی خودشو نشون میده
يغما
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۱۲ - ۱۳۹۳/۰۸/۰۶
به هـزار و يك دليل فرعى و يك دليل اصلى هـمه ى اعصابا خرابه

و جالب اينه كه اگه داد كش پيدا كنه به زد و خورد و چاقى كشى و … ميكشه
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۵۸ - ۱۳۹۳/۰۸/۰۶
بخش عمده اعصاب خوردی از بیکاری و فشار اقتصادی و بخش دیگر بخاطر ناکارآمدی دولت بویژه بروکراسی فاسد و بد بدخورد با مردم که باعث می شود مردم سر هم خالی کنند.
ناشناس
Germany
۱۶:۰۵ - ۱۳۹۳/۰۸/۰۶
چون زورشان به بالا دستی ها نمیرسد ، خشم های انباشته شده را سر یکدیگر خالی میکنند.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۰۶ - ۱۳۹۳/۰۸/۰۶
یعنی واقعا نمی دونید چرا؟ جوابشو همه می دونن و هیچکس هم نمی تونه بگه!!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۲۱ - ۱۳۹۳/۰۸/۰۶
یعنی همه پول دارها آرام هستند؟ پول دار ندیده
ولی همه کسانی که دچار نوسانات زندگی غیر معمول می شوند عصبانی و تند مزاجند این نوسانات می تواند پول یا عزیز از دست رفته یا..باشد پس وظیفه دولت ایجاد شرایط کم نوسان چه در حوزه پول ( هزینه و درآمد ) وچه در حوزه وقایع ناگوار و...است که متاسفانه مسئولین اصلا در این حیطه قدم نگذاشته اند تا نقد شوند و از معیارهای ایجاد جامعه متوازن بدورند.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۴۶ - ۱۳۹۳/۰۸/۰۶
باورتون نميشه:
مهمترين دليل پارازيت..............
bato-adv
bato-adv