bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۲۱۲۶۷۴

ناگفته‌های «شب دهم» در گفته‌های فتحی

حسن فتحی زمانی‌ که فیلم‌نامه «شب دهم» را می‌نوشته، به هیچ‌وجه به فکر ساخت سریالی مناسبتی نبوده است؛ او گفته است: سریال «شب دهم» با بودجه‌ای بسیار اندک نسبت به سریال‌های زمان خود ساخته شد.

تاریخ انتشار: ۰۰:۰۹ - ۱۳ آبان ۱۳۹۳
حسن فتحی زمانی‌ که فیلم‌نامه «شب دهم» را می‌نوشته، به هیچ‌وجه به فکر ساخت سریالی مناسبتی نبوده است؛ او گفته است: سریال «شب دهم» با بودجه‌ای بسیار اندک نسبت به سریال‌های زمان خود ساخته شد.
 
به گزارش ایسنا، «شب دهم» 13 سال قبل ساخته شد و هر قسمت از این سریال در قالب 45 دقیقه روی آنتن شبکه اول رفت.
 
تهیه‌کنندگی «شب دهم» را حسن بشکوفه عهده‌دار بود؛ تهیه‌کننده‌ای که بعدها در سریال موفق «مدار صفر درجه» هم با فتحی همکاری داشت و مدتی است که در سریال‌های تلویزیونی نامی از وی دیده نمی‌شود.
 
سریال مناسبتی «شب دهم» در محرم سال 1380 که مصادف با عید نوروز بود، پخش شد و استقبال خوبی از آن شد، به طوری که به عنوان یکی از بهترین سریال‌های مناسبتی همچنان از آن یاد می‌شود و بارها از شبکه‌های تلویزیونی هم پخش شده است.
 
حسن فتحی درباره این‌که در نهایت چگونه «شب دهم» به سریالی مناسبتی تبدیل شد؟ گفته است: پخش سریال «شب دهم» در ایام محرم پیشنهاد آقای جعفری‌جلوه (مدیر وقت شبکه اول) بود. ایشان معتقد بودند این سریال در ایامی که عید نوروز و محرم با هم تقارن دارند، مخاطب بسیاری را جذب خود می‌کند و همین اتفاق هم افتاد. «شب دهم» به عنوان سریالی مناسبتی به خوبی جواب داد.

حسن فتحی در ابتدا نمی‌خواسته «شب دهم» را برای تلویزیون بسازد. او قصد داشته آن را در قالب یک فیلم سینمایی برای حوزه هنری کار کند. سناریو را که می‌نویسد، متوجه می‌شود که قصه از حد یک کار سینمایی فراتر رفته است و باید به فکر یک ساختار چندساعته باشد؛ بنابراین از شکل سینمایی «شب دهم» منصرف می‌شود و سعی می‌کند در چارچوب مدیوم تلویزیون، این تم را پرورش دهد.
 
حسن فتحی ابتدا موافق پخش سریال «شب دهم» به صورت هر روز هم نبوده؛ او در این زمینه به ایسنا گفته است: ابتدا فکر می‌کردم «شب دهم» باید به صورت هفتگی از تلویزیون پخش شود اما بعد به این نتیجه رسیدیم که تجربه موفقی بود.
 
پس از موفقیت «شب دهم»، برخی منتقدان گفتند، این سریال با بودجه کلان برای ساخت سفارش داده شده است.
 
این شایعه‌ها حسن فتحی را در مقام کارگردان بسیار آزار داد. او در این باره گفته است: بودجه اختصاص یافته به سریال «شب دهم» چه در مرحله نگارش فیلم‌نامه و چه در مرحله‌ی تولید، در مقایسه با کارهایی که در همان زمان تلویزیون تولید می‌شده، بسیار پایین بوده است. در آن زمان بودجه «شب دهم» به حدی پایین بود که تردید داشتیم می‌توان کاری خوب ساخت یا نه؟! به آقای بشکوفه (تهیه‌کننده شب دهم) گفتم من به خاطر عشق به امام حسین (ع) این فیلم‌نامه را نوشتم و به خاطر عشق به امام حسین (ع) هم جلو می‌رویم. هرجا هم کمبود داشتیم با همکاری و قناعت مشکلات را حل می‌کنیم.

سریال «شب دهم» در خلاصه اینگونه روایت می‌شود: جوان شروری به نام حیدر خوش مرام (حسین یاری) عاشق یکی از شاهزاده‌های قجری(کتایون ریاحی) می‌شود. حیدر خوش مرام که از لوطی‌های طهران قدیم هست می‌خواهد با این شاهزاده ازدواج کند اما شاهزاده نمی‌پذیرد. اما با اصرارهای حیدر خوش مرام مواجه می‌شود و وقتی که می‌بیند این شخص دست بردار نیست، شرط می‌گذارد که اگر بتوانی 10 شب تعزیه در زمان حکومت نظامی رضاخان برگزار کنی با تو ازدواج خواهم کرد.
 
دلیل این شرط شاهزاده بعدها مشخص می‌شود که به دلیل خاطراتی است که از این مراسم در دوران کودکی خود داشته است، حیدر به اتفاق دوست خوب خود، یاور و بقیه نوچه‌هایش این مراسم را برگزار می‌کنند تا اینکه در شب دهم و پایانی اتفاقات تلخی رخ می‌دهد و عاشق به معشوقش نمی‌رسد.
 
کتایون ریاحی، رویا تیموریان، ثریا قاسمی و حسین یاری از جمله بازیگران اصلی سریال «شب دهم» بودند.
کمیل
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۲۴ - ۱۳۹۳/۰۸/۱۴
شب دهم با بازی ماندگار حیدر و یاور .
خدا آقای فتحی رو حفظ بفرمایند.
محمد
Iran (Islamic Republic of)
۲۲:۰۷ - ۱۳۹۳/۰۸/۱۳
واقعا فیلم نامه قشنگی داره، هر وقت سریال شب دهم رو می بینم احساسی می شوم و گریه ام می گیرد. آقای حسن فتحی کارگردان خیلی حرفه ای و خوبی است. نمی دانم چرا دیگر فیلم نمی سازد.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۸:۴۷ - ۱۳۹۳/۰۸/۱۳
البته عاشق عشق معنوی خود را به دست می آورد
ناشناس
Germany
۱۵:۲۶ - ۱۳۹۳/۰۸/۱۳
مال زمانى بود كه همه چى كم و بيش حرمت داشت و سريال هاى ابكى امثال معراجى ها بخورد مردم داده نميشد و چون در ساختش ريا نبود بدل مينشست
ناشناس
United Arab Emirates
۱۴:۳۴ - ۱۳۹۳/۰۸/۱۳
این سریال واقعا خوش ساخت و زیباست و هنوز پس از گذشت سالها خاطره انگیز است، روایتی صمیمانه از عاشورا و محرم است که سخت به دل می نشیند
انتشار یافته: ۱۳
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۰:۴۶ - ۱۳۹۳/۰۸/۱۳
آقای فتحی
خوب شد که این مطالب را خودتان بعد از چند سال گفتید نا گفته ای از سریال شب دهم هست که بسیار مهم است و آن اینکه:
شما تاثیر گذار ترین دیالوگ های فیلم تان را از دیالوگ های "هزار دستان" مرحوم مغفور جناب علی حاتمی سرقت کردید...این را نوشتم که مردم را نا آگاه و بی خرد تصور نکنید.
مردم را غافل فرض نکنید.
روح علی حاتمی بزرگ قرین رحمت واسعه خداوند متعال باد.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۲:۳۵ - ۱۳۹۳/۰۸/۱۳
انصافاً سريال بسيار خوبي بود. به ياد ندارم سريالي به اين زيبايي از اون وقت تا حالا تو تلفزيون!!! ديده باشم.
ناشناس
Spain
۰۵:۲۴ - ۱۳۹۳/۰۸/۱۳
چقد ناگفته هاش زياد بود!!!
ناشناس
Kazakhstan
۰۷:۲۳ - ۱۳۹۳/۰۸/۱۳
شب دهم خیلی خیلی بهتر از سریالهای بی سر و ته امروزی که میلیاردها پول بیت المال را خرجش می کنند بود
حمید رامه گرمسار
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۰۰ - ۱۳۹۳/۰۸/۱۳
شب دهم
آخرین سریالی بود که از صدا و سیما دیدم.
بعد از اون چهار گوشه ی تلویزیون (صدا و سیما) را بوسیدم.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۳:۲۵ - ۱۳۹۳/۰۸/۱۳
نه انقدر دیگه یک چند تا دیگم دیدم مثل مدار صفر درجه که الحق عالی بود و بچه ها نسبتا بد و پروانه به نظر من این چند تا فقط خوب بودن
ايران دخت
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۱۲ - ۱۳۹۳/۰۸/۱۳
يكي از بهترين سريال هايي كه در طول تاريخ سريال سازي ايران ساخته شد، همين سريال بود. مضمون عالي، بازي هاي حرفه اي، ديالوگ‌هاي منسجم ، و شناخت درست كارگردان از زبان مردم كوچه بازار آن دوره از پهلوي. هميشه فكر ميكنم كه آقاي فتحي زبان شناس فوق العاده اي در حوزه ادبيات عامه آن دوران است.
سینا
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۰۱ - ۱۳۹۳/۰۸/۱۳
کارهای اقای فتحی همه قابل توجه است و بعد از این سریال کاری به این زیبایی که در رابطه با محرم باشد ساخته نشده است
bato-adv
bato-adv