bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۲۱۹۲۲۹
هاآرتص:

تعداد بمبگذاری‌های انتحاری جهان در 2014 دو برابر شد

تعداد بمبگذاری های انتحاری در سراسر جهان طی سال گذشته 94 درصد افزایش یافته و سایت اسرائیلی هاآرتص مدعی است این افزایش چشمگیر ناشی از خیرش داعش در سوریه و عراق و همچنین خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان است. انگار نه انگار که کمک های نظامی آمریکا و حملاتش به خاورمیانه باعث تقویت گروه هایی نظیر داعش شده است.

تاریخ انتشار: ۱۵:۳۵ - ۱۴ دی ۱۳۹۳
تعداد بمبگذاری‌های انتحاری جهان در 2014 دو برابر شد
فرارو- تعداد بمبگذاری های انتحاری در سراسر جهان طی سال گذشته 94 درصد افزایش یافته و سایت اسرائیلی هاآرتص مدعی است این افزایش چشمگیر ناشی از خیزش داعش در سوریه و عراق و همچنین خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان است.

به گزارش سرویس بین الملل فرارو به نقل از هاآرتص، موسسه مطالعات امنیت ملی مستقر در تل آویو طی گزارشی که روز یکشنبه منتشر شد از دو برابر شدن تقریبی ارقام نسبت به سال 2013 میلادی خبر داده و احتمال تداوم این روند به دلیل بی ثباتی در چندین کشور و همچنین افزایش درگیری های قومی و مذهبی و همچنین رشد قدرت گروه هایی مانند داعش و القاعده را مطرح کرد.

بر اساس این گزارش طی سال گذشته سه هزار و 400 نفر در چنین حملاتی جان خود را از دست داده اند و این رقم قابل مقایسه با دو هزار و 200 نفری است که طی سال 2013 کشته شدند تا شاهد افزایشی 37.5 درصدی باشیم. تعداد 592 بمب طی سال 2014 منفجر شدند در حالیکه این رقم در مورد سال 2013 برابر 305 بمب برآورد شده است.

این برآوردهای از آن جهت صورت گرفته که بمبگذاری های انتحاری در درگیری های سنگین برخی مناطق بسیار مشهود بوده است. به نظر می رسد این گونه حملات به روشی مشترک در میان گروه های سلفی تبدیل شده است.

در ادامه این گزارش آمده است: «بمبگذاری های انتحاری نه تنها یک تاکتیک موثر برای دستیابی آنها به اهدافشان که همان کشتن و ویران کردن و ایجاد هراس است، محسوب می شود بلکه تمایل فعالان اینگونه گروه های به قربانی کردن خود را نشان می دهد.»

طی سال های اخیر نیز مانند سال 2014 این سازمان ها مسئول اکثر بمبگذاری های انتحاری صورت گرفته در نقاط مختلف جهان بوده اند. این ادعا که اکثر بمبگذاری های انتحاری علیه اشغالگران خارجی انجام شده، یکبار دیگر اشتباه از آب درآمد.

تنها 3 درصد از تمام بمبگذاری های انتحاری انجام شده علیه نیروی های خارجی بوده و اغلب این حملات علیه دولت ها، ارتش و نیروهای امنیتی داخلی بوده است.

محققان این گزارش می گویند در تهیه گزارش از سوریه که رسانه هایش فاقد جزئیات مربوط به تعداد تلفات و محل حوادث هستند، مجبور به دقت بیشتر بوده اند. گزارش ها از سوریه اغلب بر مبنای گزارش سازمان هایی است که در پس حملات هستند و در اینباره غلو می کنند. نویسندگان این گزارش می گویند تنها حملاتی را برآورد کرده اند که جرئیاتش قابل تایید باشد.

طی سال گذشته شاهد افزایش قابل توجه بمبگذاری های انتحاری در خاورمیانه بوده ایم: 370 حمله با حدود دو هزار و 750 کشته در مقایسه با 163 حمله با یک هزار و 950 کشته در سال 2013. این رقم به خصوص در عراق (271 حمله، بالاتر از 98 حمله سال قبل)، یمن (29 حمله، بالاتر از 10 حمله سال قبل)، لبنان (13 حمله، بالاتر از سه حمله سال قبل) و لیبی (11 حمله، بالاتر یک حمله سال قبل).

تعداد بمبگذاری های انتحاری در سوریه در همان حدود 41 حمله باقی مانده است که البته این رقم با احتیاط عنوان شده است. کشورهای غیرعرب جهان اسلام –به خصوص افغانستان و آفریقا- شاهد افزایش بمبگذاری های انتحاری بوده اند.

از دیگر برآورد ها می توان به 15 بمبگذاری انتحاری اشاره کرد که طی سال 2014 توسط زنان صورت گرفته و این در حالی است که پنج بمبگذاری انتحاری سال 2013 کار زنان بود.

روزنامه اسرائیلی هاآرتص سه دلیل را در پس افزایش این حملات طی سال گذشته مطرح می کند: تداوم ناآرامی ها و درگیری در خاورمیانه که دولت ها را تکان داده و بازیگران غیردولتی را تقویت کرده، خیزش ناگهانی داعش و خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان.

بخش عمده افزایش بمبگذاری های انتحاری ناشی از پیشروی های داعش در عراق و سوریه بوده است. اعلام دولت خودخوانده اسلامی و راه اندازی به اصطلاح  خلافت در نیمه سال 2014 منجر به جهش این گونه بمبگذاری ها در سال گذشته شد.

بسیاری از بمبگذاران انتحاری در عراق خارجی هایی بودند که به طور داوطلبانه به داعش پیوسته بودند. این گروه به ندرت مسئولیت بمبگذاری ها را به عهده گرفته اما بر اساس این گزارش مسئول بخش قابل توجهی از اینگونه حملات در عراق، داعش بوده است. 

این روزنامه اسرائیلی در حالی از افزایش حملات داعش سخن می گوید که هیچ اشاره ای به مسبب اصلی تقویت آن در عراق و سوریه ندارد. پس از چند ماه حمله ائتلاف ضدداعش به رهبری آمریکا شاهد سوق پیدا کردن شورشیان غیرنظامی به سوی این گروه بوده ایم. واشنگتن پست چندی پیش در گزارش خود معترف شد که ارزیابی حوادث اخیر در عراق نشان می دهد مداخلات آمریکا در شمال عراق از ارزش تبلیغاتی فوق‌ العاده ‌ای برای داعش برخوردار بوده، زیرا این گروه تروریستی توانسته به واسطه حملات آمریکا نوعی اتحاد میان گروه ‌های افراطی ایجاد کند و مبارزان بیشتری را به سوی خود جذب کند. در این میان حتی برخی از سلفیون که داعش را فاقد مشروعیت می ‌دانستند به این گروه پیوسته ‌اند. 

bato-adv
bato-adv
bato-adv