bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۲۱۹۳۲۹
واکنش‌ها به پیشنهاد "رفراندوم"

چرا روحانی خواستار برگزاری "رفراندوم" شد؟

پیشنهاد همه پرسی توسط رییس جمهور درباره مسائل مهم کشور با واکنش گسترده سیاستمداران، تحلیلگران و بازیگران سیاسی در کشور روبه رو شده است. این سخنان با استقبال گسترده اصلاح طلبان و انتقاد خفیف اصولگرایان تاکنون روبه رو شده است.

تاریخ انتشار: ۱۲:۰۶ - ۱۵ دی ۱۳۹۳
فرارو- پیشنهاد همه پرسی توسط رییس جمهور درباره مسائل مهم کشور با واکنش گسترده سیاستمداران، تحلیلگران و بازیگران سیاسی در کشور روبه رو شده است. این سخنان با استقبال گسترده اصلاح طلبان و واکنش انتقادی خفیف اصولگرایان تاکنون روبه رو شده است.

حسن روحانی در سخنان خود گفت: «برای یک بار هم که شده، درباره مسئله بسیار مهم که ممکن است اختلافی هم باشد... [مسئله‌ای که] برای همه اهمیت دارد و در زندگی همه تاثیرگذار است، نظر مستقیم مردم پرسیده شود.»

این برای اولین بار است که مقامی در سطح رییس جمهور در ایران درخواست برگزاری همه پرسی برای مسائل مهم می کند.

واکنش های صورت گرفته به این سخن روحانی را در ادامه می خوانید:

محمد رضا خاتمی: 
  • کشور امروز با مسائل حاد و مشکلی دست به گریبان است که درباره این مسائل همه مسئولان به وکالت از مردم سخن می گویند. خوب است یک بار مردم مستقیما در مورد مشکلات کشور و راهکار مناسب برای مرتفع کردن آنها اظهار نظر کنند. از جمله این مسائل می توان به مساله انرژی هسته ای اشاره کرد. وقتی من به عنوان یک شهروند انتظار داشته باشم مشکل هسته ای ایران بدون لج بازی حل شود، اما برخی از تندروها در مورد راهکارهای لازم برای حل مساله هسته ای نظر دیگری داشته باشند، راهکار مناسب برای حل این مساله این است که موضوع به رای و نظر مردم گذاشته شود.
  • در حوزه سیاسی آن چیزی که امروز فراتر از قانون به آن پرداخته شده و فراتر از قانون باید برای آن راهکار پیدا کرد، مساله حصر است. کسانی که به تریبون های رسمی دسترسی دارند یک طرفه از سوی مردم حرف می زنند و بر لزوم ادامه شرایط موجود پافشاری می کنند. بهتر است یک بار برای همیشه این مساله را با مراجعه به آرای عمومی حل کرد.
  • مساله حصر در بعد داخلی و مساله انرژی هسته ای در بعد خارجی از جمله مهم ترین مسائل کشور است. لاینحل ماندن این دو مساله باعث شده بخشی از توان کشور به جای آبادسازی مصروف به اختلافات داخلی شود. اگر این دو مساله به رای مردم گذاشته شود، بخش عمده ای از مشکلات کشور حل خواهد شد.

حسین شریعتمداری

  • این اظهار نظر رئیس جمهور محترم در حالی است که مراجعه به رفراندم در دو جای قانون اساسی آمده است که دو نوع متفاوت با یکدیگر است. نوع اول، رفراندم تقنینی است که موضوع اصل 59 قانون اساسی است. این نوع از رفراندم اِعمال قوه مقننه است و از طریق مجلس صورت می‌پذیرد. با این توضیح که اصل 59 تصریح می‌کند در مسائل بسیار مهم اقتصادی، سیاسی اجتماعی و فرهنگی می توان اِعمال قوه مقننه را از راه همه پرسی و مراجعه مستقیم به آرای مردم انجام داد و همین اصل تاکید دارد درخواست مراجعه به آرای عمومی (رفراندم تقنینی) باید به تصویب دو سوم مجموع نمایندگان مجلس شورای اسلامی برسد. بنابراین بر خلاف آنچه رئیس جمهور محترم اعلام کرده‌اند، با این نوع از رفراندم نمی توان مجلس را دور زد.
  • اما نوع دیگر رفراندم یعنی رفراندم قانون اساسی در اصل 177 آمده و موضوع آن، فقط تجدید نظر یا بازنگری در قانون اساسی است. این رفراندوم است که منوط به فرمان رهبری است و اجرای آن از مجلس نمی گذرد. بنابراین باید گفت اگر منظور آقای رئیس جمهور، همانگونه که اعلام کرده اند، مسائل فرهنگی و اجتماعی و... است که راهکار آن باز هم از مجلس می گذرد. درباره نوع دوم نیز بعید است منظور آقای رئیس جمهور تغییر قانون اساسی باشد که موضوع اصل 177 است و به تصویب مجلس نیازی ندارد. اگرچه آن نیز مقدمات خاص خود را دارد و منوط به فرمان رهبری است.

حمیدرضا جلایی پور:

  • شاخص توسعه‌يافتگي در دنيا از چندين دهه پيش، ميزان رجوع به آراي عمومي است. اين ظرفيت در قانون اساسي ما هم وجود دارد و البته بلا استفاده مانده است. هم‌اكنون هم در كشور مسائلي بنيادين وجود دارد كه به نظر مي‌رسد وفاق عمومي و ملي بر سر آنها دچار خدشه جدي شده است. به عبارتي معلوم نبودن نظر عمومي جامعه نسبت به اين مسائل بستري را ايجاد كرده تا هر گروهي بتواند به اسم  مردم در اين موارد اظهارنظر و البته درباره برخي اعمال نظر كرده و بقيه را اقليت بنامد.
  • شكي نيست كه در اين بين تعيين و تكليف مسائل سال ٨٨ از اهميت ويژه‌يي برخوردار است. اين مسائل بعد از پنج سال نه تنها حل نشده كه همچنان به عنوان محل اصلي شكاف و اختلاف داخلي مطرح هستند. بدين‌ترتيب به نظر مي‌رسد اگر قرار باشد در جامعه مساله‌يي براي برگزاري رفراندوم وجود داشته باشد، همين مسائل سال ٨٨ هستند.

جواد حق شناس

  • اصل همه پرسي يكي از مترقي‌ترين اصول قانون اساسي است. هرچند نمي‌توان دقيق پي برد كه در ذهن حسن روحاني چه موردي است كه بايد براي رفع آن به آراي عمومي مراجعه شود اما معتقدم كه مراجعه به اين آرا يك ابزار براي رسيدن به هدف مشخص است. اگر وي اعلام مي‌كرد كه در كدام يك از مشكلات كشور بايد با آرا عمومي مراجعه كرد شايد بهتر مي‌شد نظر داد. اما به نظر مي‌رسد با توجه به رويكردي كه مجلس دارد كه نوع نگرش حاكم بر آن نهاد قانونگذاري امكان وصول آن هدف را نمي‌دهد، رييس‌جمهور بر اين باور است كه آراي عمومي غير از آن است كه در فضاي مجلس در جريان است. بهتر است اين موضوع روشن‌تر بيان شود. بحث مهم بودن مسائل كشور نيست بحث بر اين است كه رييس دولت يازدهم با چه معضلي روبه‌رو شده است كه نهاد نظارتي امكان عبور از آن را نمي‌دهد. بهتر است رييس‌جمهور صريح‌تر با مردم صحبت كرده و از لفافه‌گويي خارج شود.

صادق زیباکلام

  • مشكلات آقاي روحاني نه در برگزاري رفراندوم است و نه با برگزاري رفراندوم هيچ يك از مشكلات ايشان سامان خواهد يافت. مشكل اساسي در وضعيت كلان سياسي كشور است. بگذاريد بيشتر توضيح دهم. اساس همه نظام‌هاي مردم‌سالار در دنيا روي چرخش نخبگان يا دولت انتخابي مردم قرار گرفته است. به اين معنا كه يك جريان سياسي در قالب يك حزب در انتخابات عمومي شركت كرده و در صورت به دست آوردن اكثريت آرا، دولت را تشكيل مي‌دهد و به مدت چهار سال زمام امور كشور را در دست مي‌گيرد. اگر مردم از عملكرد آن حزب، آن هيات دولت يا آن رييس‌جمهور و كابينه‌اش رضايت داشته باشند، چهار سال بعد مجددا آن حزب يا جريان سياسي را انتخاب مي‌كنند و در صورتي كه از عملكرد آن در طول مدت آن چهار سال رضايت نداشته باشند، آن حزب را انتخاب نكرده و گروه ديگري يا حزب ديگري را انتخاب مي‌كنند.
  • در ايران اما اسما چرخش نخبگان وجود دارد، اما در عمل، اين چرخش يك حركت كوچك و در عين حال ناقصي بيش نيست. ١٨ ماه پيش مردم ايران در يك انتخابات شركت كرده و عملا به سياست‌هاي ٨ سال گذشته «نه» گفته و آقاي روحاني را به عنوان جايگزين آن سياست‌ها انتخاب كردند. اما مشكل دقيقا از همين نقطه شروع مي‌شود، چرا كه اكثريت مردم به سياست‌هاي قبلي «نه» گفته و خواهان تغيير و اجراي سياست‌هاي جديد هستند اما دولت منتخب آنها در عمل نمي‌تواند سياست‌ها و برنامه‌هايي را كه دارد به اجرا بگذارد. چرا؟ چون با وجود برگزاري انتخابات و راي مردم به تغيير سياست‌هاي گذشته و ابراز تمايل آنها به سياست‌هاي جديد، سياست‌هاي جديد به دلايل مختلف نمي‌توانند از قوه به فعل درآيند.

محمد صفری

  • در مقوله برگزاری همه‌پرسی در کشور تنها مجلس می‌تواند ورود کند و رهبری نظام هم باید فرمان و اجازه آن را صادر کنند و قوای دیگر در آن نقشی ندارند. منظور رئیس‌جمهور و اشاره ایشان به یک مسئله بسیار مهم که برای همه ما اهمیت دارد و در زندگی ما تأثیرگذار است، گفت‌وگوهای هسته‌ای است. گمان می‌رود که دولت برای رسیدن به نتیجه مطلوب خود نیازمند چنین اقدامی است. بستر آن هم از روز گذشته و با آرزوی آقای روحانی برای برگزاری رفراندوم آماده شد و قطعاً، امروز و روزهای آینده هم شاهد خواهیم بود که موافقان و مخالفان این درخواست، دیدگاه و تحلیل‌های خود را ارائه خواهند داد.

ناشناس
Turkiye
۱۶:۳۰ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۵
خیر این یک جوک و شوخی نیست . این یک واقعیت است که باید بپذیریم . یا همه یا هیچ . این تصمیم برای یک فرد نیست این امر نیازمند تصمیمی ملی است . باید با تدبیر به فرارو اندیشید و تصمیم گرفت .
mohsen
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۱۰ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۵
رییس جمهور فقط یه چیزی از روخونده و نمی دونسته انقدر تبعات داره. هر چند اگر بهش نقدی هم بشه می گه به جهنم و بی سواد و...
اینم مثل بقیه کارهای اصلاح طلبان گل آلود کردن فضای تصمیم گیری و سیاسی مردم و گرفتن ماهی بی عرضگی و عدم تدبیر در اقتصاد کشور در این دو سال است.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۰۱ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۵
رفراندوم . چرا که نه
ناشناس
United Arab Emirates
۱۶:۰۱ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۵
رفراندوم واسه چ چی ؟ اینکه تسلیم 5+1 بشیم یا نه .
متفاوت
United Arab Emirates
۱۵:۵۳ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۵
به نظر من راه حل منطقي و درستيه، چرا كه متاسفانه تندروها اهداف و اغراض سياسي خودشونو با مايه گذاشتن از مردم دنبال ميكنن. واقعا ديگه وقتشه مردم با حفظ تمام آرمانها و ارزشهاي انقلاب، راه خودشونو از راه افراطيها جدا كنن و ترمز اينا رو بكشن. اينا دارن بنام ارزشهاي انقلاب و نظام مردم رو نسبت به نظام بدبين ميكنن. به قول آيت الله هاشمي رفسنجاني اگه جلوي افراطيها گرفته نشه داعش ديگري خلق خواهد شد.
انتشار یافته: ۷۴
سعید شیرمحمدی
United Arab Emirates
۱۲:۰۹ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۵
بزارین رفراندوم بشه تا مردم بتونن تو مهمترین مسایل کشور نظر بدن.چون مردم ما خودشون بهترین کارشناس ها هستند
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۴۴ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۵
بیشتر هدف تبلیغات و شعار است و حتما پیگیری نخواهد شد.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۰۰ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۵
همين مردم كارشناس كشور رو به اين روز انداختن.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۱۱ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۵
از قديم گفتن، آشپز كه دو تا شد، آش يا شور ميشه، يا بي نمك
حالا شما در نظر بگير آشپز هفتاد هشتاد ميليون بشه !
مرتضي
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۳۴ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۵
نحوه تشخيص و تعيين مصاديق قابل رفراندوم و نيز كلمات و جملاتي است كه در برگه‌هاي رفراندوم نوشته خواهد شد...
امید
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۱۲ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۵
درود بر رئیس جمهور دموکرات
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۵۱ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۵
jan
ناشناس
United States of America
۱۲:۱۲ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۵
این بحث همه پرسی‌ که توسط آقای روحانی پیش کشیده شده ، بیشتر از اینکه ارائه راه حل باشه، به نظر میرسه وسیله‌ای است برای انحراف اذهان عمومی‌، مگر نه آقای روحانی بهتر از هر کسی‌ می‌دانید که اگر در ایران امکان همه پرسی‌ بود و محافل قدرتمندی مخالف آن هستند مخالف نبودند، مملکت اصلا به این جا نمیرسید.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۴۳ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۵
پس همین رفراندومها احمدی نژادها و روحانی ها را سرکار می آورند.

پس این صرفا یک ژست سیاسی است وگرنه هر عقل سلیمی میفهمد که نخبگان علمی و سیاسی باید در مورد مسایل مربوط به حوزه خودشان نظر بدهند.

به قول زیبا کلام: بگذارید بيشتر توضيح دهم.
اینکه چند نفر استاد تمام که در حوزه ی مثلا سدسازی نظر بهند بهتر است یا یک میلیون نفر نانوا و بقال و پزشک و داروساز و ...؟

پس آقای روحانی لطفا کار خودت را درست انجام بده تا همه ما ممنون تو باشیم و اوضاع اقتصادی مردم درست شود.آنوقت بی رفراندوم یا با رفراندوم همه شما را دوست خواهند داشت نه اینکه با این ژست ها بخواهید بگویید من به فکر مردم هستم!!!
اونجوری به فکر مردم باش نه اینجوری.

فرارو انتشار انتشار
سام
United Arab Emirates
۱۶:۱۷ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۵
اگرقراربه برگزاری رفراندوم باشه ،آقای رییسجمهور هیچوقت نمیاد سوالی رو مستقیم بپرسه !مثلا تو مثالی که دوست عزیزمون میگه درمورد سدسازی !!هیچ موقع ازمردم ی شهر نمی پرسن که سد رو چطو رو با چه مصالحی بسازیم؟؟ ازشون نظر می پرسن که موافق هستین یا نه !! بعد اگه موافق بودن خودشون با بهترین مهندس ها و طراح ها سد رو می سازن !!
نظرجناب رییس جمهور هم همینه !تو ی سری مسائل کشور انقد دست اندازها هست که دیگه کاری از قدرت دولت برنمیاد و دوت برای اعمال قدرت نیاز به رای مردم داره !یعن ی اینکه با پشتوانه ی مردم به بقیه قوا !خصوصا مجلس که الان واقعا برهلاف دولت داره پیش میره نشون بده که نظرمردم هم همسو با دولت هست!و به این روش جلوی دست اندازی های مجلس رو بگیره !
این صحبت هم که بعضی ها میگن بجای مردم بهتره از کارشناس ها نظرگرفت اشتباهه !چطور موقع انتخابات که میشه مردم بهترین کارشناس و بصصیرترین افرادهستن !ولی توبقیه مواقع میشن امی و ناآگاه ؟!!
من خودم به شخصه به عنوا یک عضوی ازاین ملت و به عنوان یک دانشجوی ارشد دانشگاه تراز ابالای کشور از عملکرد دولت تابه اینجا راضی ام !.امیدوارم دولت اعتدال همینطور که داره پیش میره توکارهایش موفق باشه !
یاحق
ناصر هشترودی
Finland
۱۲:۱۳ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۵
چون اقای روحانی میخواهد دهان کسانی را که در ظاهر خود را قیم مردم میدانند ببندد. باید هم بسته شود
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۱۸ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۵
واقعا باور می کنید که از ما بهتران بگذارند برای مسائل مهم همه پرسی مردمی انجام بشه ؟
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۲۲ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۵
برادران ... از رای مردم میترسند ،مگر روحانی چه گفته که زلزله در لانه مورچگان افتاده؟
مگر اصلاحات نمرده ؟مگر لایستها نمردن؟ پس از دست انها کاری ساخته نیست و شما زندگان برنده رفراندومید، تر و لرزتان از بهر چیست؟؟؟
ناشناس
United Arab Emirates
۱۲:۲۳ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۵
شماها چقد ساده این ! این حرفا واسه اینه که سر امثال شما رو گرم کنن چند وقتی
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۴۹ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۵
اونهایی که منفی داده اند بفرمایند کجای قانون اساسی اجازه برگزاری رفراندو را به رییس جمهور در اموری مانند برنامه هسته ایی ویارانه و... داده است؟؟
ناشناس
Hong Kong
۱۳:۲۶ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۵
ناشناس 12:49
در مورد همون قانون اساسی صحبت میکنید که تو دولت قبل صد ها بار توسط رئیس جمهور نقض شد ؟
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۵۱ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۵
شما که کارشناس قانون اساسی تهستید بفرمایید کجا اجازه نداده مردم نسبت به مسائل مهم و حیاتی مملکت اظهار نظر نکنن.بحث رفراندوم در قانون اساسی وجود داره و یکی از ارکان اصلی اجرا و درخواستش قوه مجریه هستش
مجمد
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۳۴ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۵
به این آقای ناشناس یاد آور میشود کلمه رفراندوم درقانون ما نیامده ومعادل فارسی آن یعنی همه پرسی ذکر شده است وقانون اساسی ما این اجازه را داده وملل مترقی دنیا هم همراه با انتخابات خود در باره مسائل گونا گونی مثل آزادی سقط جنین ولغو ممنوعیت ماری جوانا ویالغو حکم اعدام درکشور خود نظر خواهی کرده اند ونظر مردم را هم اعمال کرده اند
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۲۴ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۵
وقتي دولتمردان وحكومت در مسايل مختلف سياسي واقتصادي واجتماعي به بن بست مي رسند بهترين كار برگزاري رفراندوم است.اين روشي است كه در خيلي از كشورها اجرا شده است و كساني كه مخالفت كنند مطمنا از بن بست ها منافعي نصيب شان مي شود وگرنه خواست عموم مردم منافع ملي است نه منافع شخصي افراد.
ناشناس
United States of America
۱۲:۲۷ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۵
احمدی نژاد هم برا رایانه ها گفته بود همه پرسی برگزار کنیم . حافطه تاریخی ملت در حد پیراشکی
ناشناس
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
۱۲:۴۸ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۵
یارانه ، نه رایانه
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۵۶ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۵
يارانه مجيد جان
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۱۰ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۵
واقعا؟؟!!
پسر شیک پوش
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۲۹ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۵
اداره امور کشور قبل از اونکه به همه پرسی نیاز داشته باشه ...
به تدبیر و عقلانیت و توانمندی نیاز داره!
وقتی اسم همه پرسی میاد که موارد بالا موجود نباشه !
ع ش
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۲۰ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۵
با سلام
با مطالعه سخنان رییس جمهور به یاد این مثل معروف می افتیم که، همسایه ها یاری کنید تا من شوهر داری کنم.
مجمد
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۴۱ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۵
من ازمنفی های داده شده تعجب میکنم ایشان با همه پرسی مخالفت نکرده اند اگر خرد وعقلانیت جمعی درسطوح بالای حاکمیت وجود داشته باشد شاید ضرورتی به همه پرسی هم پیش نیاید.
مهدی
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۳۰ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۵
صد روزه قرار بود مشکلات حل شود بله اقای روحانی مملکت داری به این اسونی ها هم نیست قبلی همه چیزو خراب کرد ولی الان هم ما تغییر محسوسی نمی بینیم
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۲۹ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۵
اگه یکم فکر کنی می فهمی چرا کاری نمیشه!!!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۵۶ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۵
شايد يه عده نميزارن كاري بكنه.
دانشجو
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۳۱ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۵
با نظر جناب زیبا کلام کاملا موافقم
محمد
United Arab Emirates
۱۲:۳۶ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۵
قدرت هایی فراتر از رییس جمهور و دولت وجود دارند که اجازه کار نمیدهند
علی
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۳۱ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۵
الف) متن اصل 57 قانون اساسی
در مسائل بسیار مهم اقتصادی‌، سیاسی‌، اجتماعی‌و فرهنگی ممکن است اعمال قوه مقننه از راه همه‌پرسی و مراجعه‌مستقیم به آرای مردم صورت گیرد. درخواست مراجعه به آرای‌عمومی باید به تصویب دو سوم مجموع نمایندگان مجلس برسد.


ب) نامه شماره 110/د/81 مورخ 1381/12/19

شوراي محترم نگهبان
نظر به برخي شبهات و تشكيكات ايراد شده درباره شمول اصل نودوچهارم قانون اساسي نسبت به مصوبه درخواست مراجعه به آراء عمومي ـ موضوع اصل پنجاه ونهم قانون اساسي ـ لطفاً نظر تفسيري آن شوراي محترم را در اين زمينه اعلام فرمائيد، كه اصل 94 قانون اساسي شامل همة پرسي مصوب مجلس شوراي اسلامي مي‎شود يا خير؟
با تشكر. دبير شوراي نگهبان ـ احمد جنتي

ج) نامه شماره4104/30/81 مورخ 1381/12/25

دبير محترم شوراي نگهبان

نامه شماره 110/د/81 مورخ 19/12/1381 مبني بر تقاضاي اظهارنظر تفسيري درباره شمول اصل 94 قانون اساسي نسبت به مصوبه درخواست مراجعه به آراء عمومي ـ موضوع اصل 59 قانون اساسي ـ در جلسات شوراي نگهبان مطرح شد و نظر تفسيري شورا به شرح زير اعلام مي‎گردد:
«درخواست مراجعه به آراء عمومي موضوع اصل 59 قانون اساسي از مصاديق مصوبات مجلس شوراي اسلامي است و بايد طبق اصل 94 قانون اساسي به شوراي نگهبان ارسال شود.»

قائم مقام دبير شوراي نگهبان ـ سيّدرضا زواره‎ئي

با توجه موارد الف ، ب ، ج رفراندوم در صورت تایید دوسوم از نمایندگان و تصویب شوراي نگهبان برگزار می شود.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۳۷ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۵
نمیزارند رفراندوم باب بشه چون اونایی که خودشون رو قیم مردم می دونن ضرر می کنن چون معتقدند مردم صلاحیت تصمیم گیری برای امور خودشون رو ندارند و نیازمند چوپان اند
امین
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۳۰ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۵
کجای دنیا سز هر مسئله مورد اختلافی رفراندوم میشه؟ به هر حال همیشه یک اقلیت مخالفی در هر نظامی وجود داره.(در نظام مابا توجه به رفراندوم 12 فروردین این اقلیت 2% هستن) شما هم در مخالفت آزادی ما دامی که قانون شکنی نکنی.
مجمد
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۴۲ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۵
بلی چنین است
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۴۷ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۵
آقا امین پس چرا این کامنت 85 تا مثبت و 1 منفی خورده تا الان؟؟؟؟
مهدی
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۴۲ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۵
آقای شریعتمداری هم قانون دان و حقوق دان هستند ؟ با تفسیر خاص خودشون رو دارند ؟ البته شک ندارم اگر ملس دست اصلاح طلب ها بود حرفاشون جور دیگری میشد
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۲۵ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۵
دوازده اردیبهشت 57 امام ره در بهشت زهرا گفت پدران ما نمی توانند برای ما تصمیم بگیرند، دلیلش همین بود تا در اینده کسی مخالف رفراندوم نباشد.
حامي
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۵۶ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۵
اقا من موندم انرژي هسته اي مهمتر هست+ يا رفاه مردم- كه حداقل بتونن شكم زن و بچه رو سيركنن.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۵۸ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۵
نه خير جيب كاسبان تحريم مهمه!!!!
باتدبیر
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۵۶ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۵
چون به بن بست رسیده است. و همه کلیدهایش شکسته است.گر چه مطمئن هستم این کلیدش هم خواهد شکست.
رضا صفوی
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۰۰ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۵
جناب شریعتمداری کیهان روشن جواب دادن!
مجلس نظرش مخالف اکثریت مردم و رویس جمهور است بنابراین محلی از مراجعه به آرا عمومی نیست و مردم ماستشان را سر بکشند!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۰۲ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۵
آقای رئیس جمهور محترم اوایل سال 93 یادتون رفته رفراندوم مهم یارانه برگزار شد.بابا یه ذره هم کار کنین فقط حرف نزنین
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۱۰ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۵
فقط رفراندوم می تواند شاخ شیطان را بشکند
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۱۲ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۵
دوستان خیلی جالب نیست که 35 سال بگیم این مردم انرژی هسته ای میخوان،بعد با یه رفراندوم همه چیز برعکس بشه!

نمیذارن این اتفاق بیفته

وگرنه اگر اصولگرایان مطمئن هستند که تمام مردم انرژی هسته ای میخوان و هیچ شکی ندارن،پس ترس از رفراندوم روا نیست
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۱۵ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۵
حق با آقای زیبا کلام است

وقتی به نتیجه انتخابات خرداد 92 که در حقیقت به نوعیی رفراندوم در بحث مذاکرات هسته ایی بود ویژه خوران قدرتمند پایبند نیستند اگر صد تا رفراندوم هم برگزار شود و 90 درصد مردم با دولت هم نظر باشند بازهم به هیچکدام پایبند نخواهند بود
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۲۱ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۵
عمل مهم است نه حرف .
علی
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۲۶ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۵
مسائل و مشکلاات کشور در موضوعات کلان آنقدر زیاده که به نظرم دولت اول یک وزارتخانه ای به نام وزارت انتخابات تاسیس کند و هرماه یک بار مردم به صورت الکترونیکی و از طریق شماره ملی رای خودشان را اعلام بکنند. چونکه کشور از تصمیم گیریهای مسئولین طی سالهای اخیر خیلی متضرر شده اند بهتر است خود مردم مستقیما وارد عرصه تصمیم گیری بشوند انوقت کسی جرات نمی کنه هر لحظه دم از مردم بزند و مردم را به نفع خواسته های حزبی و گروهی خودش مصادره نمایند.
حامد
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۲۶ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۵
فقط دلواپس ها از رفراندوم ميترسند .
امین
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۴۸ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۵
چرانظرم غیر قابل انتشاره؟
نیکان
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۵۹ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۵
جناب شریعتمداری ، طبق قانون مجلس نماینده یا همان وکیل مردم باید باشد . ولی این موضوع ، حق مراجعه به رای مستقیم مردم را سلب نمیکند و اولویت و اصل خود مردم هستند . نمایندگان فقط وکیل آنها هستند و به اعتبار رای مردم نیز نماینده اند .پس مراجعه به نظر مردم ، دور زدن اسمش نیست . مگر اینکه فکر کنیم نظر مجلس از رای مستقیم مردم مهمتر است .
نیکان
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۰۸ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۵
وقتی موضوعاتی در بن بست قرارمیگیرد طرح موضوع همه پرسی کار درستی است و البته باید همه اقشار جامعه ،و بویژه حقوقدانان ،دانشگاهیان ، روزنامه نگاران و نمایندگان حق طلب استقبال خود را از این موضوع نشان دهند . این استقبال خود نیز بیانگر خواهد بود و به دولت برای پیشبرد پیمانهایی که با مردم بسته است ،کمک میکند .
بعلاوه ، فضای تازه ای را برای کمک به احقاق این حق (همه پرسی )فراهم می آورد .
کمال
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۱۱ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۵
کشور را در وضعیتی قرار دادند که حالا برای توافق هسته ای می خواهند هر طور شده با رفراندم تصویب ملت را بگیرند . تا بعدا مدعی نباشد!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۱۲ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۵
خوب به شما رای دادن که عوض شه
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۱۲ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۵
خاتمی با اون همه پشتوانه مردمی کاری از پیش نبرد تا چه برسه به روحانی
فرفر
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۱۹ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۵
مطالعه بودجه نشان میدهد آقای روحانی بر خلاف آنچه میگوید در عمل رفتاری عکس دارد
ناشناس
Canada
۱۴:۲۰ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۵
زیباکلام حرف آخرو زده!
سلام
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۲۰ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۵
خوب جناب رییس رفراندم شد دیگه و مردم به حرف شما رای دادند. فرمودید هم سانتریفوپها بچرخه هم چرخ کارخانجات, فرمودید با جلب اعتماد جامعه جهانی و کدخدا مشکل هسته ای را حل میکنید, فرمودید که آدمهای کاربلد میگذارید که با ادبیات دیپلماتیک آشنا باشند و مشکل را حل کنند, و الان مردم منتظرند به همانی را که فرمودید عمل کنید.
ناشناس
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
۱۴:۴۱ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۵
احسنت
نیکان
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۰۵ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۵
نوع ساختار تصمیم گیری برای ایشان نیز به مشکل ساخته است و نیز مشکل دخالت افراد نامرتبط .
نازنین
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۴۶ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۵
کسانی که با رفراندوم مخالفند در واقع با مشارکت مردم در حکومت مخالف هستند و میخوان مردم به عنوان رعیت آنها باشند تا صاحب حکومت
احمد
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۵۲ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۵
رفراندوم در مسائل مهم کشور حق مردم است و اگر اجرا شود دیگه کسی این حق به خودش نمی ده به جای مردم حرف بزنه این تریبون های کشور که این سی و چند سال از زبان مردم حرف می زنند بایستی فکری به حال خودشان بکنند
حمید
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۰۶ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۵
موافقین رفراندوم مثبت بدن و مخالفها منفی
ناشناس
United States of America
۱۵:۴۶ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۵
آدم یاد پسرا لایک دخترا کامنت تو فیسبوک میوفته!

اینکه روحانی گفت رفراندوم، تهدید بود نه اینکه واقعا بخواد رفراندوم کنه. به مجلس گفت حواست رو جمع کن.
نیکان
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۱۱ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۵
وقتی موضوعاتی در بن بست قرارمیگیرد طرح موضوع همه پرسی کار درستی است و البته باید همه اقشار جامعه ،و بویژه حقوقدانان ،دانشگاهیان ، روزنامه نگاران و نمایندگان حق طلب استقبال خود را از این موضوع نشان دهند . این استقبال خود نیز بیانگر خواهد بود و به دولت برای پیشبرد پیمانهایی که با مردم بسته است ،کمک میکند .
بعلاوه ، فضای تازه ای را برای کمک به احقاق این حق (همه پرسی )فراهم می آورد .
حسین
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۲۷ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۵
آقای زیبا کلام بسیار نکته سنج هستند و اصل مشکلات دولت و مردم حامی دولت را به درستی بیان نمودند
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۲۸ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۵
درود خدا بر روان پاک تو
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۳۸ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۵
فقط رفرانوم
آريا
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۴۸ - ۱۳۹۳/۱۰/۱۵
دوستان عزيزي كه معتقدين امكان همه پرسي در اين كشور نسيت يا نميزارن انجام بشه و .... با اين توصيفات و اينكه ما نميتونيم اقدامي براي بهبود اوضاع و احوال خودمون و كشور بكنبم آيا بهتر نيست بريم بميريم راحت بشيم؟!! بابا اين يه راه كار درسته و بايد پيگيري بشه و بخوايم، جدا از اينكه قدرتمداران اجازه ميدن يا نه . البته كه اونا اجازه نميدن اين ما هستيم كه بايد براي رفع مشكلاتمون كوشش كنيم .