bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۲۱۹۹۰۰

سفره تهرانی‌ها به روایت آمار

تاریخ انتشار: ۰۹:۳۶ - ۲۲ دی ۱۳۹۳
با آنکه از شیب افزایش قیمت‌ها در دولت یازدهم کاسته شده اما هنوز هم سبد معیشتی خانوار شاهد رشد قیمت برخی از اقلام خوراکی تا بیش از صددرصد است. این را می‌توان از لابه‌لای گزارش بانک مرکزی که به‌تازگی بر خروجی تارنمای این بانک قرار گرفته، فهمید. این گزارش متوسط قیمت ٤٠ قلم کالای خوراکی در سطح شهر تهران را نشان می‌دهد.

از این ٤٠ قلم کالا که در ١١ گروه خوراکی طبقه‌بندی شده‌اند ٢٧ قلم کالا در مقایسه با هفته مشابه سال قبل با افزایش قیمت مواجه شده‌اند. قیمت برخی از این کالاها مانند گوشت گوسفندی با هشت‌دهم درصد افزایش مواجه شده و در مقابل هندوانه با ١٢٩درصد افزایش قیمت روبه‌رو شده است. البته شاید نبود فصل، گرانی قابل‌توجه این قلم کالا را توجیه کند اما نارنگی که میوه‌ای زمستانی است هم سرنوشتی چون هندوانه دارد. این میوه در مقایسه با سال قبل رشدی بیش از صددرصد را تجربه کرده است. 

در میان اقلامی که قیمت آنها منتشر شده ١٠ کالا را می‌توان یافت که قیمت آنها با کاهش مواجه شده است. نکته قابل‌تامل در این زمینه این است که کاهش قیمت این ١٠ کالا همه کمتر از ١٥درصد بوده در حالی‌که بیشتر افزایش‌ها بیش از این رقم است. برای نمونه بیشترین کاهش قیمت که در این فهرست رخ داده، مربوط به نخود است که 14.7درصد گزارش شده است. لپه نخود هم دیگر کالای خوراکی خانوار است که حدود 10.3درصد نسبت به سال گذشته کاهش قیمت داشته است.

دیگر کاهش‌هایی که در این فهرست مشاهده می‌شود همگی زیر ١٠درصد هستند. این موضوع نشان می‌دهد هنوز زور گرانی بر ارزانی در این سبد غذایی می‌چربد.  تنها دو قلم کالا نسبت به روزهای مشابه سال قبل بدون تغییر قیمت مشاهده می‌شوند. تخم‌مرغ و کره پاستوریزه همچنان در مغازه‌های سطح شهر با قیمت سال گذشته به فروش می‌رسند. به‌جز این، یک قلم کالای دیگر یعنی برنج وارداتی غیرتایلندی وجود دارد که بانک مرکزی محاسبه درصد تغییر قیمت آن را امکان‌پذیر ندانسته اما قیمت آن را برای هر کیلو پنج‌هزارو٥٠٠تومان اعلام کرده است.

نکته دیگری که از لابه‌لای این آمار می‌توان یافت، این است که از ١١ گروه خوراکی (لبنیات، تخم‌مرغ، برنج، حبوب، میوه‌های تازه، سبزی‌های تازه، گوشت قرمز، گوشت مرغ، قند و شکر، چای و روغن نباتی) هفت گروه با افزایش قیمت و سه گروه با کاهش قیمت مواجه شده‌اند و یک گروه بدون تغییر همچنان مانند قیمت‌های جاری در روزهای ابتدایی فصل زمستان به فروش می‌رسند. تمامی این افزایش و کاهش‌ها در شرایطی رخ می‌دهند که تورم در مسیر نزولی افتاده و به روایت بانک مرکزی در آذر سال‌جاری به 17.2درصد کاهش یافته است. البته پیش‌بینی‌های دولتمردان نشان می‌دهد تورم تا پایان سال به کمتر از ١٥درصد برسد و به همین دلیل هم مذاکرات سه‌جانبه افزایش دستمزد سال آتی حول محور ١٤درصد می‌گردد. 

در گزارشی که به‌تازگی از سوی کانون شوراهای اسلامی کار استان تهران منتشر شد، هزینه ماهانه یک خانوار چهارنفره کارگری در شهر تهران حداقل 3.1میلیون و حداکثر 3.6میلیون‌تومان است. از این رقم بین ٩٠٠هزار تا یک‌میلیون‌تومان هرماه صرف تامین هزینه‌های خوراکی می‌شود. در حالی‌که حداقل حقوق یک کارگر ٦٠٩هزارتومان است که کفاف خورد و خوراک یک خانوار را هم نمی‌دهد. پیش‌تر علی ربیعی گفته بود، حداقل حقوقی که کارگران می‌گیرند یک‌میلیون‌تومان در ماه است که اگر این را نیز مبنا قرار بدهیم تنها هزینه خورد و خوراک این خانوار را شامل می‌شود.


برچسب ها: سفره تهرانی ها