bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۲۲۲۴۳۸

١٧٠میلیاردبرای حمایت از جست‌وجوگر ملی

تاریخ انتشار: ۰۹:۰۱ - ۱۴ بهمن ۱۳۹۳
 سال۸۹ رضا تقی‌پور، وزیر وقت ارتباطات و فناوری اطلاعات موضوع راه‌اندازی موتور جست‌وجوی بومی و ملی را که در برنامه‌پنجم توسعه ایران پیش‌بینی شده، مطرح کرد. اما یک‌سال پس از اعلام نخستین برنامه‌های وزارت ارتباطات برای راه‌اندازی موتور جست‌وجوی ملی، سیاست‌های این وزارتخانه برای اجرای این پروژه در کشور تغییر کرد و ارتقای موتورهای جست‌وجوگر داخلی در دستور کار قرار گرفت.

در همان زمان، علی‌اصغر انصاری، معاون سازمان فناوری اطلاعات گفت شرکت‌هایی که برای طرح جست‌وجوگر ملی اعلام آمادگی کرده‌اند، توانایی فنی لازم را نداشته‌اند، بنابراین فراخوان تجدید خواهد شد. او در آن زمان تعداد موتورهای جست‌وجوی فعال در کشور را حدود ١٥جست‌وجوگر عنوان کرد، اما اکنون قرار است جست‌وجوگرهای «پارسی‌جو» و «گُر‌گُر» همزمان با دهه‌فجر امسال به‌عنوان اولین موتور جست‌وجوهای ایرانی رونمایی شوند.

موتورهای جست‌وجوی ایرانی که به گفته برات قنبری، معاون برنامه‌ریزی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات بیش از ١٧٠میلیاردتومان برای حمایت آنها در بودجه پیش‌بینی ‌شده که بخشی از این بودجه تاکنون اختصاص یافته و بخش دیگری از آن نیز به مرور زمان به این طرح‌ها تخصیص داده خواهد شد. به گفته او با توجه به حمایت‌های دولت از ورود بخش خصوصی به این فضا اکنون چندین‌شرکت نیز برای راه‌اندازی موتورهای جست‌وجوی ایرانی اعلام آمادگی کرده‌اند که وزارت ارتباطات در حال تلاش است فضا را برای فعالیت این شرکت‌ها نیز باز کند.

او همچنین در گفت‌وگو با ایسنا درخصوص سرنوشت موتور جست‌وجوی پارسی‌جو که از مدت‌ها قبل فعالیت خود را شروع کرده، گفته است: «این موتور جست‌وجو از سوی دانشگاه یزد راه‌اندازی شد و اکنون نیز آخرین خبری که درباره آن می‌توان گفت، آن است که متولیان این موتور جست‌وجو به ١٥٠سرور نیاز داشتند که اکنون این تجهیزات خریداری شده و علاوه‌بر آن در حوزه‌های دیگری مانند پهنای باند، هزینه‌های انتقال و سایر هزینه‌های موجود، وزارت ارتباطات به حمایت از این شرکت خواهد پرداخت.»

بر اساس اعلام سایت الکسا، پارسی‌جو در رتبه ۶۶۵ پربازدیدترین سایت‌های ایرانی قرار دارد. این در حالی است که بر اساس آمار الکسا، گوگل و یاهو هنوز پربازدیدترین سایت‌ها در ایران هستند. سلام، تارجو، جاماسپ جسجو، پارسیک، ریسمون و دیتایاب از جلمه موتورهای جست وجوی ایرانی هستند که توانسته‌اند در رتبه بندی الکسا زیر هزار قرار گیرند. نکته قابل‌توجه دیگر آنکه براساس نتایج تحقیقات به عمل‌آمده که پیش از این از سوی مجمع فعالان فناوری اطلاعات و رسانه‌های دیجیتال انقلاب اسلامی منتشر شد، کل سود موتور جست‌وجوی گوگل در سال٢٠١١ حدود ٣٦میلیارددلار بوده که سود این موتور جست‌وجو از کاربران ایرانی در سال گذشته، ٤٤٣میلیاردتومان- البته با قیمت دلار هزارو٦٠٠تومانی - تخمین زده شده است.

براین اساس هرایرانی روزانه به‌طور میانگین پنج‌بار در گوگل جست‌وجو می‌کند و میانگین سالانه تعداد دفعات جست‌وجو در گوگل توسط کاربران ایرانی یک‌هزارو٨٢٥بار اعلام شده است. در این بررسی‌ها مشخص شده ٤٠درصد کلیک کاربران ایرانی روی لینک‌های تبلیغاتی ظاهرشده در نتایج جست‌وجوست و 7.3بار تعداد دفعاتی است که کاربران ایرانی در سال روی لینک‌های تبلیغاتی کلیک می‌کنند. براین اساس میانگین درآمد گوگل به ازای هرکلیک بر لینک‌های تبلیغاتی، ١/٠٤دلار و میانگین درآمد سالانه گوگل از هرکاربر 7.3دلار است و در مجموع این موتور جست‌وجو از کاربران ایرانی طی یک‌سال، ٢٧٧میلیون‌دلار درآمد کسب کرده است.