bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۲۲۳۲۴
گزارش فرارو از اولین کنفرانس مطبوعاتی موسوی:

با رد صلاحیت ها مخالفم

تاریخ انتشار: ۱۹:۳۹ - ۱۷ فروردين ۱۳۸۸

فرارو- مرتضی اصلاحچی: آمفی تاتر موسسه اطلاعات، بعد از ظهر امروز شاهد حضور صدها نفر از اصحاب رسانه بود تا سوالات خویش را از میرحسین موسوی کاندیدای سرشناس انتخابات ریاست جمهوری بپرسند.

این کنفرانس خبری نه به مانند جلسه پرش و پاسخ یک کاندیدای انتخاباتی که به مثابه کنفرانس مطبوعاتی یک رئیس جمهور بود.
 
حضور انبوه خبرنگاران، عکاسان و فیلمبرداران در چنین برنامه ای بی سابقه بود. حجم عکاسان مشتاق به گرفتن پرتره ای از میرحسین موسوی اینقدر بود که درابتدای کار مجری برنامه پس از چند بار درخواست از آنها برای برقرای نظم جلسه با اعلام تغییر برنامه از موسوی خواست به جایگاه برود تا شاید اینگونه برنامه به روال عادی بازگردد.

پیش از آنکه عیار میرحسین در محک نقد خبرنگاران قرار بگیرد وی دقایقی کوتاه به ایراد سخن پرداخت. موسوی با بیان اینکه انتخابات فرصتی است برای نگاه کردن به آنچه گذشته و فرصتی است برای تجدید نظر درباره این تصمیمات بر اساس نقدی که نسبت به گذشته وجود دارد و نگاهی که به آینده می توان داشت، درباره علت حضورش در این دوره از انتخابات سه دلیل آورد. دلایلی که تماما ناشی از انتقادات او به دولت نهم بود. رواج قانون گریزی، برهم خوردن ساختارها در سیستم تصمیم گیری و عدم وجود امکان گردش صحیح و آزاد اطلاعات دلایلی است که میرحسین را مجاب کرد تا در این دوره از انتخابات وارد عرصه شود.

میرحسین پیش از بیان دلایل خود گفت که در دوره های قبل نگرانی ای از بابت اینکه کدام جناح زمام امور را بر عهده بگیرد نداشته است چراکه اداره کشور طبق قانون و اصول کلی نظام بوده است اما در چند سال گذشته این مسائل کاملا بر هم خورده است.

موسوی همچنین از افراط وتفریط و نحوه برخورد غلط با سرمایه های اجتماعی نیز گله کرد. 

او درباره افراط وتفریط با طعنه به اسفندیار رحیم مشایی از نزدیکان احمدی نژاد گفت: « افراط و تفریط در کارها هزینه گزافی دارد به طوری که تفریط ما را به جایی می کشاند که بحث دوستداری ملت اسراییل را مطرح می کنیم و از سوی دیگر در جاهایی آنچنان غرب ستیزی در شعارهای ما اوج می گیرد که برای جبران آن به فرستادن پیام ها و نامه های بی حاصل می پردازیم و شبیه آن را در مسایل اقتصادی هم داریم.» 

وی همچنین اندکی نیز درباره برنامه های خود سخن گفت تا بدین وسیله قسمتی از پرسش های خبرنگاران را پاسخ داده باشد. 
«بنده تصمیم دارم در صورت انتخاب در اولین قدم آسیبی که به دستگاه های تصمیم گیری رسیده جبران کنم گرچه برخی خسارت ها آثار دامنه داری دارند. بنده تصمیم دارم فضای آزادی گردش اطلاعات را فراهم کنم که این حق مردم و وسیله ای برای مقابله با فساد است . در صورت انتخاب شدن قصد دارم بر عزت نفس و کرامت مردم در همه برنامه ها تکیه کنم و صادقانه به آنها برای پیشرد برنامه ها اعتماد داشته باشم و برای ایجاد ثبات تلاش خواهم کرد. بنده سعی خواهم کرد به آزادی های مصرح در قانون اساسی بپردازم و این را برای بقای نظام خودمان حیاتی می دانم. در جهت آزادی بیان و عقیده ، ازادی مطبوعات و ازادی در نشر کتاب ها در چارچوب قوانین موجود، اگرچه به آن قانون اعتقاد نداشته باشیم تلاش می کنیم و اگر بخواهیم تغییری ایجاد کنیم آن را از راه قانونی انجام دهیم.»

پس از آن موسوی که صحبت های خود را با بیان سرخط برنامه هایش به پایان برد یک به یک به سوالات خبرنگاران پاسخ داد.

کوپن از افتخارات دولت من است
موسوی در پاسخ به این سوال که ذهنیت بسیاری درباره شما همان اقتصاد کوپنی است، در حال حاضر چه سیاست اقتصادی را در پیش دارید؟ گفت:« از افتخارات دولت زمان جنگ استفاده از کوپن است، به شکلی که کسی از گرسنگی تلف شد و مردم با فراغ بال می توانستند از حریم کشور خود دفاع کنند.»

او اما در ادامه گفت که در شرایط جدید اعمال سیاست های قبلی عقلانی نیست تا نشان دهد که همگام زمانه پیش آمده است و برنامه های خود را منطبق با شرایط تدوین می کند.

از تلویزیون های خصوصی دفاع می کنم
وی در پاسخ به سوالی درباره تلویزیون های خصوصی با بیان اینکه در مجلس بازنگری قانون اساسی در سال 68 از این مسئله دفاع کرده است، گفت:« من هنوز بر ایده گذشته اصرار دارم با توجه به گسترش فضای رسانه ای جهان امروز ما امکان حرکت در فضای رسانه ای نداریم مگر اینکه ازادی عمل داشته باشیم ولی هر تغییری در این زمینه با توجه به قانون اساسی صورت خواهد گرفت و باید به قانون اساسی رجوع کنیم این قانون در اصل 44 زاویه هایی را باز می کند. شاید باید منتظر بازنگری هایی باشیم و من در این زمان ها از این ایده دفاع می کنم.»

گشت ارشاد را جمع می کنم
نخست وزیر دفاع مقدس در پاسخ به سوال خبرنگاری که گفته بود« شما نخست وزیر دورانی بودید که دوران بگیر و ببند بود اگر شما رییس جمهور شوید با طرح امنیت اجتماعی و طرح های مشابه چگونه برخورد می کنید»با انتقاد آشکار از طرح امنیت اجتماعی گفت: «پروژه امینت اجتماعی اثرات سوء دارد و تامین کننده اهداف نظام ما نمی باشد و همه مسایل اجتماعی با تکیه بر مزیت های ما در اعتماد به جوانان و زنان باید تهیه شود و به صورت آمرانه و خشن هر نوع برخوردی که داشته باشیم آثار مثبتی نخواهد داشت. بخشی از برخوردها اساسا موضوعیت نداردو با سو نیت انجام می شود و این به حساب نظام گذاشته شود و من این گشت ها را جمع خواهم کرد.»

اعتقاد به تحزب به معنای سهم دادن به احزاب نیست
موسوی که در پاسخ به سوالی درباره تحزب سابقه حزبی خود در حزب جمهوری اسلامی را به یاد آورد یکی از کاستی های کشور را نبود احزاب قوی دانست و مطرح کرد که اگر در زمینه حزب پیشرفت داشتیم مشکلات کمتری بود. او اما در عین حال گفت که مسئله اعتقاد به احزاب را سهم دادن به آنها نمی داند تا از سخنان او سوء برداشت نشود.

موسوی در ادامه با بیان اینکه مخالف تغییر کامیونی مدیران است بار دیگر طعنهای به دولت نهم زد که بیشترین میزان جابجایی مدیران را در کارنامه خود دارد.

حق نداریم مخالفان را از مدار شهروندی خارج کنیم
وی در پاسخ به این سوال که با ساختار شکنان چگونه برخورد می کنید؟ با یادآوری مناظره های اول انقلاب شهید بهشتی با کیانوری و نماینده چریک های فذایی خلق، تفکیکی میان دشمان و مخالفان برقرار کرد و گفت: « ممکن است ساختار شکنی را اینگونه تعبیر کنیم که کسی می خواهد با نظام بجنگد که حساب او با دستگاه های امنیتی است اما ممکن است کسی اعتقادش را به نظام از دست داده باشد اما در چهارچوب قانون عمل کند ما حق نداریم چنین کسی را از مدار شهروندی خارج کنیم و با او برخورد نماییم.»

او سخنان خود را ادامه داد تا نشان دهد که در عین حال که با افراد ساختار شکن کار نمی کند اما حقوق آنها را نیز پایمال نخواهد کرد.«من برای خودم قید درست نمی کنم و اینگونه نیست که سریع خط قرمز بکشم و افراد به غیر نظام یا خودی و غیر خودی تبدیل کنم من با اصلاح طلبان و اصولگرایان ارتباط قوی دارم و گفتم من اصلاح طلبی هستم که دایم به اصول رجوع می کنم و دستم را به کسانی که قانون اصول و نظام را قبول دارند دراز می کنم.»

هولوکاست؛ چرا فلسطینیان باید تقاص گناه هیتلر را بدهند
موسوی به سوال خبرگزاری فرانسه درباره هولوکاست به زیرکی پاسخ داد تا هم بر حقوق مردم فلسطین تاکید کند ونیز همچون محمود احمدی نژاد به کلی کشته شدگان یهودیان به دست نازی ها را کتمان نکند. او با اشاره به یهودیان لهستانی که در جنگ جهانی دوم از ترس کشته شدن به ایران پناهنده شده اند گفت:« چرا باید فلسطینیان تقاص جنایت نازی ها را پس بدهند.»

کمتر کسی به اندازه من نسبت به مسائل جوانان اشتیاق دارد
وی در پاسخ به خبرنگاری که گفت نسل جدید او را به خاطر بیست سال عدم حضور در صحنه نمی شناسد با اشاره به سابقه حضورش در فرهنگستان هنر تاکید کرد که مشکلات جوانان را به خوبی می شناسد.

موسوی با بیان اینکه باید تغییرات را بپذیریم بر نهاد خانواده تاکید و گفت:« آیا یک گشت امنیتی می تواند جوانان ما را حفظ کند یا پدربزرگی که سعی دارد نوه هایش را حفظ کند؟ من معتقدم ما بخشی از نهادهای سنتی را از دست می دهیم و برای اعتماد سازی باید به جوانان اعتماد کنیم و بدانیم آنها کشور خودشان را دوست دارند و سعی کنیم نظام ارتباط قوی با این نسل ایجاد کند.»

جرات پیشنهاد شغل به خاتمی را ندارم
موسوی که در برابر این سوال قرار گرفته بود که آیا او از خاتمی در کابینه اش استفاده خواهد کرد با بیان اینکه جرات پیشنهاد شغل به خاتمی را ندارد گفت در صورت انتخاب شدن از همه استفاده خواهد کرد.

در زمان مجلس هفتم صریحا با رد صلاحیت ها مخالفت کردم
خبرنگاری نظر موسوی را درباره نظارات استصوابی و رد صلاحیت ها پرسید و میرحسین در جواب او مطرح کرد که در اول انقلاب چیزی به عنوان نظارات استصوابی وجود نداشت. او تلویحا در اینباره مطرح کرد که رئیس جمهور با استفاده از اختیارات خود می تواند قوانین را به وضع مطلوب سوق دهد.

موسوی همچنین به نامه خود در اعتراض به رد صلاحیت افراد در مجلس هفتم اشاره کرد تا نشان دهد طی سال گذشته نسبت به مسائل بی تفاوت نبوده است. 

در مورد امریکا، باید در آینده صبر کرد 
خبرنگاری پرسید در صورت انتخاب، آیا حاضر هستید با "اوباما" رییس جمهور آمریکا، برای ایجاد روابط بین دو دولت، مذاکره کنید که میرحسین موسوی پاسخ داد: همانطور که در صحبت های قبلی هم پیرامون این مساله صحبت شد، فکر می کنم لحن تبریک سال نو رییس جمهور آمریکا نسبت به موضع گیری های گذشته این دولت متفاوت بود اما وی در صحبت های اخیر خود مطالب دیگری را بیان کرد که بر اظهارات شان در عید سایه انداخت؛ ممکن است در آینده هم باز صحبت های دیگری را مطرح کنند که متفاوت تر از اظهارات قبل باشد. 

همینطور با بررسی هایی که ما در گذشته انجام دادیم، کارشکنی های بسیاری از دولت آمریکا در اقدامات عملی اش در کشورهایی چون عراق و افغانستان وجود دارد که با اظهارات مقامات آنها سازگاری نداشته است. حال باید در آینده صبر کرده و مطالعه کنیم که تفاوت های کنونی تا چه اندازه واقعی است؛ به هر ترتیب ما هم به مانند دولت های دیگر اکنون در ایجاد روابط با آمریکا باید ببینیم این تعاملات تا چه به سود منافع ملی کشور و چه اندازه به ضرر آن است. این یک مساله طبیعی بوده که سیاستمداران آمریکایی هم مدنظر خواهند داشت.

برای حضور در انتخابات با کسی مشورت نکرده ام
در ادامه موسوی که اینگونه پرسش قرار گرفته بود:« آیا شروط شما برای حضور در انتخابات محقق شده که تصمیم به کاندیداتوری گرفته اید و اینکه آیا با بزرگان نظام و رهبری در این زمینه مشورت داشته اید؟» گفت:« در سال های گذشته میل به حضور در انتخابات نداشتم ولی اکنون توانایی هایی در خود دیدم که کاندیدا شدم و راه را ادامه خواهم داد. پیرامون حضور در انتخابات با کسی مشورت نکردم؛ البته مقام معظم رهبری به من وقت دادند که خدمت ایشان خواهم رسید. فکر نمی کنم کار خلافی کرده باشم و بدون شک ایشان از حضوربنده یا هر شخص دیگری ناراحت نمی شوند، بلکه خوشحال خواهند شد.»

نمی توان برای شفاف سازی اسامی مدیران وزارت اطلاعات را فاش کرد
خبرنگاری از میرحسین پرسید«شما صحبت از شفاف سازی کردید آیا می شود در این راستا اسامی مذاکره کنندگان مک فارلین را بگویید؟» با بیان اینکه پس از انتشار خاطرات آقای هاشمی رفسنجانی دیگر نکته مبهمی در اینباره باقی نمانده است اظهار داشت:« اینکه چه فردی یا افرادی مذاکره کردند, مثل آن است که بخواهیم اسامی افراد وزارت اطلاعات را معرفی کنیم،نمی‌دانم این چه نوع شفاف‌سازی است که در سوال شما مطرح می‌شود.»

زمان جلسه در حالی تمام شد که تعداد زیادی از خبرنگاران که در نوبت قرار داشتند موفق نشدند سوالات خود را از این کاندیدای انتخابات بپرسند. میر حسین موسوی در شرایطی سالن را ترک کرد که به مانند زمان ورود او عکاسان زیادی او را احطه کرده بودند.

bato-adv
bato-adv
bato-adv