bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۲۲۴۹۵۰
دکتر علی شفیعی در گفت و گو با فرارو بررسی کرد

چرا اخلاق پزشکی در ایران رعایت نمی‌شود؟

عدم رعایت اخلاق در نظام پزشکی ایران، در سال‌های اخیر بارها توسط گروه‌های مختلف مطرح شده‌است. وزارت بهداشت نیز تلاش کرده با وضع قوانینی از تخلفات پزشکان جلوگیری کند. رسیدگی و تشریح این تخلفات یکی از مباحث همایش بین‌المللی تحول پایدار در نظام سلامت بود که در این هفته برگزار شد. دبیر انجمن اقتصاد سلامت ایران در این همایش گفت: پدیده‌ای به نام دلال پزشکی در برخی از مراکز درمانی تهران و همچنین در دو شهر بزرگ دیگر کشور ظهور پیدا کرده است.

تاریخ انتشار: ۱۵:۱۳ - ۰۶ اسفند ۱۳۹۳
فرارو - عدم رعایت اخلاق در نظام پزشکی ایران، در سال‌های اخیر بارها توسط گروه‌های مختلف مطرح شده‌است. وزارت بهداشت نیز تلاش کرده با وضع قوانینی از تخلفات پزشکان جلوگیری کند. رسیدگی و تشریح این تخلفات یکی از مباحث همایش بین‌المللی تحول پایدار در نظام سلامت بود که در این هفته برگزار شد. دبیر انجمن اقتصاد سلامت ایران در این همایش گفت: پدیده‌ای به نام دلال پزشکی در برخی از مراکز درمانی تهران و همچنین در دو شهر بزرگ دیگر کشور ظهور پیدا کرده است.

به گزارش فرارو، دکتر علی شفیعی (پزشک و عضو گروه جامعه‌شناسی انجمن جامعه‌شناسی ایران) معتقد است: بهتر است به جای گشتن به دنبال مقصر و انتقال همه تخلفات و مشکلات به سمت پزشکان، ظهور چنین پدیده‌هایی را ریشه‌یابی کنیم.

علی شفیعی در گفت‌گو با فرارو، اظهار کرد: پدیده دلالی در حوزه پزشکی چیز جدیدی نیست. ما به‌جای اینکه به دنبال سودبرنده و مقصر کردن فرد یا گروه خاصی باشیم، بیاندیشیم و بررسی کنیم که چرا چنین تقاضاهایی وجود دارد؟ وزارت بهداشت همواره به دنبال راه‌کارها و رویکردهایی مقابله بوده است، در صورتی که پیش از همه این‌کارها لازم است تا مسئله ریشه‌یابی شود.

درمان دولتی و بیماران سرگردان

شفیعی درباره دلایل بروز پدیده‌هایی مانند دلال‌پزشکی گفت: دلیل شکل‌گیری چنین پدیده‌هایی، به صورت کلی تفاوت کیفیت خدمت در بخش خصوصی و دولتی درمان است. منابع مالی عظیمی در این دو بخش رسوخ کرده‌اند. بسیاری از بیمارستان‌های دولتی برای بهره‌بردن از منفعت مالی از پذیرش برخی بیماران، مانند بیمارانی که زمان درمانشان طولانی‌ خواهد شد، جلوگیری می‌کنند. همچنین بیمارانی که بیماری‌های سخت‌تری دارند و درمان آن‌ها پرهزینه است، به این دلیل که در بیمارستان‌های دولتی زمان طولانی برای پذیرش و درمان لازم دارند و کیفیت درمان نیز در آن پایین است، به بیمارستان‌های خصوصی رجوع می‌کنند.

دکتر شفیعی با اشاره به جریان زیرمیزی‌گرفتن پزشکان اظهار کرد: در مورد مبحث زیرمیزی گرفتن پزشکان نیز با همین مسئله مواجه بودیم. در این موضوع نیز میان بخش خصوصی و دولتی اختلاف کیفیت وجود دارد. در پی مبارزه با زیرمیزی‌ها پزشکان زیادی زیر بار انجام عمل‌های سخت نمی‌روند، به این دلیل که عمل‌ جراحی بیماری‌های سخت، پرعارضه و عوارض عمل در آن‌ها بالاست و پزشک در پی تبعات عمل ممکن است دیه بپردازد و... . پزشک با خودش می‌گوید که چرا باید ساعت‌ها وقتم را صرف عملی بکنم که عارضه و تبعات زیادی دارد. در حالی که اگر کیفیت درمان در بیمارستان‌های دولتی افزایش پیدا کند، چنین مشکلاتی بسیار کمتر پیش می‌آید.

وی ضمن اشاره به وضعیت نا‌به‌سامان بیمه در ایران گفت: لازم است که در اینجا به بی‌کفایتی بیمه در ایران نیز بپردازیم. اگر بیمه در جامعه ما عملکرد درستی داشت و می‌توانست بخش منصفانه‌ای از هزینه درمان را پوشش دهد، افراد مجبور نبودند که در بیمارستان‌های دولتی درمان شوند. متاسفانه ما با سوءمدیریت در بخش بیمارستان‌های دولتی روبرو هستیم.

این پزشک با انتقاد از نحوه‌ پوشش‌دهی بیمه تصریح کرد: ما در ایران بیمارستان‌های دانشگاهی را داریم که که به صورتی علمی‌ سعی در درمان افراد دارند، اما نظام طرح تحول سلامت سعی ندارد به این سمت نیز حرکت کند و کار علمی را تقویت و اصلاح کند و صرفا حجم عظیمی از مردم را به سمت بیمارستان‌های دولتی هدایت می‌کند. بیمه ناکارآمد نیز در همه جا خود را نشان می‌دهد و به این دلیل که حالت بینابینی درمورد پوشش‌دهی آن وجود ندارد، خیلی از مردم به اجبار بیمارستان‌های دولتی را انتخاب می‌کنند. البته ما اقشاری را در جامعه داریم که حتی با پوشش‌دادن نصف هزینه درمان نمی‌توانند آن را پرداخت کنند که باید برای آن‌ها نیز چاره‌ای صحیح اندیشید.

حمله به پزشکان

دکتر علی شفیعی در پاسخ به این سئوال که با توجه به حمله به جامعه پزشکی از جانب مردم و مسئولان، آیا ما نباید پزشکان را نیز در ایجاد چنین مسائلی مقصر بدانیم، توضیح داد: ما نمی‌توانیم وقتی موضوع پراهمیتی مانند سلامت را مطرح می‌کنیم، کیفیت در آن را واگذار به افراد کنیم. واگذاری رعایت اخلاق به پزشکان و مدیران درمانی در هیچ‌کجای دنیا توجیهی ندارد. این حجم زیاد گردش مالی در نظام سلامت را به هیچ‌وجه نباید به اخلاق آدم‌ها واگذار کرد. در کشورهای دنیا قوانینی برای کنترل تمام جزئیات نظام پزشکی و درمانی وجود دارد و این کنترل به این دلیل پاسخ‌گوست که در این نظام پزشکان و بیماران هر دو منتفع خواهند شد.

وی با تشریح دلایل عدم وجود کنترل صحیح بر نظام سلامت در ایران گفت: وجود نداشتن کنترل مشخص و نظام‌مند بر روی سیستم پزشکی و درمانی ما از طرفی به نظام پزشکی ما و از طرف دیگر به وضعیت بیمه در کشور ما مرتبط می‌شود.

شغیعی درباره وضعیت نظام پزشکی ایران گفت: نظام پزشکی در ایران به‌شدت تضعیف شده و توان دفاع از سیستم درمانی را ندارد و به همین دلیل نیز نمی‌تواند آن را تحت کنترل درآورد و بدل به سازمانی اداری برای کارهای پزشکی شده است. اگر وزارت بهداشت این زمینه را تقویت کند، مسلما کنترل نیز تقویت خواهد شد.

وی درباره وضعیت بیمه کشور نیز توضیح داد: وضعیت بیمه در ایران نیز یکی از دلایل کاهش کنترل بر سیستم درمانی است. در همه جای دنیا نظارت بیمه‌ها بر روی این سیستم وجود دارد. بیمه‌ها هزینه زیادی را متحمل نمی‌شوند و خدمت‌دهنده‌ها نیز رضایت لازم را پیدا نخواهند کرد. در بسیاری از کشورها، حمایت از کارهای تحقیقاتی نیز توسط بیمه‌ها انجام می‌گیرد. اما متاسفانه در ایران رضایتی از بیمه وجود ندارد.

رو در رویی پزشکان و بیماران

وی با توصیف شرایط ایجاد شده در پی عدم کنترل صحیح، تصریح کرد: در چنین شرایطی بدترین اتفاق ممکن می‌افتد؛ یعنی روبرو شدن پزشک و بیمار با یکدیگر. در این روبرویی هم سوءتفاهم‌ها شکل می‌گیرند و هم نمی‌تواند تصمیمات درستی اتخاذ شود. در این شرایط رعایت نکردن اخلاق توسط بیماران بسیار به چشم می‌آید و سبب بی‌اعتمادی می‌گردد.

این پزشک در انتها گفت: از نظر من واقعیت این است که به‌دلیل اهمیت مسئله بیماری و درمان، زیرمیزی‌گرفتن‌ها، دلالی‌کردن‌ها و تخفلات پزشکان بسیار پررنگ می‌شود و به چشم می‌آید. پزشکان ما اکثرا صادقانه، اخلاقی و انسان‌مدارانه رفتار می‌کنند، اما گروه کوچکی که به دنبال منافع خود در پزشکی هستند، موجب شده‌اند که بدبینی به کل نظام پزشکی تسری پیدا کند. وزارت بهداشت نیز نباید ضعف مدیریتی خود را متوجه پزشکان و جامعه پزشکی کشور کند، بلکه وظیفه این وزارت‌خانه حل مشکلات به صورت ریشه‌ای و سیستماتیک است.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۳۷ - ۱۳۹۳/۱۲/۰۸
یه کس نفر نیست به داد مردم کرج برسه تنها بیمارستان تامین اجتماعی کرج بیمارستان البرزه به یکی از کارنمداش از دوستان منه به دکتراش حقوق و مزایای کلان میده فقط پولسلزی کنن دیشب به خاطر سنگ کلیه اونجا بودم دکتر اصلا به گزارش سونوگرافی توجه نکرد فقط گفت باید بیای دکتر ارولوژی ببیندت که بازم ویزیت بشم و بعدشم ادامه تشخیص و... چیزی که براشون مهم نیست سلامت مردمه
كسري
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۲۱ - ۱۳۹۳/۱۲/۰۷
اغلب پزشكان به جز تعداد معدودي از انها به تاجر تبديل شدن.مقصر اصلي اين وضعيت هم سياست هاي حاكم بر جامعه از طرف دولت ها بوده است.به نظر من اينقدر بايد پزشك داشته باشيم تا بعضي از اين آقايان از دماغ فيل افتاده هم تو شغل دوم برن سر چهار راه ها شيشه ماشين پاك كنن!بسه ديگه چقدر اختلاف طبقاتي؟چقد؟مگه پزشك بابت خدماتش چقدر متحمل زحمت ميشه كه دستمزد هاي گزافش تا چند ده ميليون تومن در ماه هم راضيشون نميكنه؟!
حسین س
Finland
۱۳:۲۶ - ۱۳۹۳/۱۲/۰۷
مثلا منِ بقال، قصاب ، بنا،مدیر ،معلم، استاد،دانشجو ، م .آ ،ر.ی ،ر.ر، و.... خیلی اخلاق مداریم !!!؟؟؟ بابا جان اخلاقا درست نیست که انگشت روی قشر خاصی بگذاریم.پدر مادر ما همه مقصریم.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۳۳ - ۱۳۹۳/۱۲/۰۷
اصولا اخلاق دیگر در هیچ زمینه ای در ایران رعایت نمی شود
چون اخلاقیات بالکل در ایران سقوط کرده و نابود شده بخصوص از سال 88 به این طرف
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۳۱ - ۱۳۹۳/۱۲/۰۷
شکایت از پزشکان کاملا بی تاثیر است . هزینه شکایت و اعتراض در کشور ما بالاست . مریض باید ماه ها بدود تا حرفش را بزند در صورتی که پزشک آرام در خانه خود در حال استراحت و در مطبش در حال پول در آوردن است .
انتشار یافته: ۳۰
ناشناس
Norway
۱۵:۵۴ - ۱۳۹۳/۱۲/۰۶
چند وقتی در ایران درگیر مسائل پزشکی بکی از آشناها بودیم و من پست تر و بی وجدان تر از اینها ندیدم
scalper
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۰۱ - ۱۳۹۳/۱۲/۰۷
کاملآ موافقم
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۰۴ - ۱۳۹۳/۱۲/۰۶
تیتر مقاله در نوع خودش جالب است. اصولن چه نوع اخلاقی در ایران رعایت میشود؟!
ناشناس
Poland
۱۶:۰۴ - ۱۳۹۳/۱۲/۰۶
چون کلاً اخلاق در ایران فراموش شده حالا نزد هر صنف و گروه که می خواد باشه
از همه بیشتر هم اخلاق نزد مسئولینه که فراموش شده و الگوی ملت شده
يغما
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۱۹ - ۱۳۹۳/۱۲/۰۶
بيچاره مهـران مديرى خواست يه سريال ازشون درست كنه دو هـزار مدل نامه و شكايت كردند كه مديرى مى خواد به ما توهـين كنه ، هـنوز يه قسمتش هـم پخش نشد اينو گفتن !!!!
تو كشور ما ادما رو خيلى گنده مى كنن ، هـر شخص و گروهى رو هـم خيلى بزرگ كنى ديگه نميشه جمعش كرد ، كلا پزشك و رشته ى پزشكى هـم تو صدر اين قضيه است …
البته ما مردم سر اين قضيه ى گنده كردن آدما خيلى بدبختى كشيديم و داريم مى كشيم !
PEYMAN
Iran (Islamic Republic of)
۲۳:۰۰ - ۱۳۹۳/۱۲/۰۶
بزرگان بایستی بزرگ باشند تا بتوانند بزرگی کنند والا سنگ روی سنگ بند نمیشود. الحق والانصاف پزشکان انسانهای بزرگ و پاکدامنی هستند که باید به آنها احترام گذاشت و آنها را بزرگ داشت والا دودش به چشم خود ملت میرود و بس.
ناشناس
United Arab Emirates
۰۸:۰۳ - ۱۳۹۳/۱۲/۰۷
احسنت
سياوش
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۵۲ - ۱۳۹۳/۱۲/۰۶
تقريبا تمام جراحاهاي ساري زيزميزي ميگيرن يه سري به بيمارستان شفابزنيدبه طور علني صندوقدار شماره كارت پزشك ومبلغ مورد نظرو ميگه تا بادستگاه كارت خواني كه واسه اين كاراختصاص دادن پول واريز نشه وفيش به صندوقدارداده نشه عمل انجام نميگيره براي عمل لوزه دكتر مطهري 700 هزارتومن ازبنده زيرميزي گرفتن
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۳۷ - ۱۳۹۳/۱۲/۰۶
چیا رعایت میشه که این یک قلم هم رعایت کنن ?!
ناشناس
United States of America
۱۸:۱۰ - ۱۳۹۳/۱۲/۰۶
چون در این مملکت بیش از حد به اطباء احترام گذاشته می شود و ایشان خیال می کنند تافته ی جدا بافته هستند. در همه ی دنیا درآمد مهندسان از پزشکان بیشتر است ، به جز در ایران.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۹:۲۰ - ۱۳۹۳/۱۲/۰۶
اکثر پزشکای متخصص بیمارها رو به شکل یهدسته اسکناس میبینن وحتی اجازه توضیح کامل رو هم بهشون نمیدن.تازه جدیدا هم با آزمایشگاه و سونو و ام آر آی باند تشکیل میدن و مریض رو به هم پاس میدن
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۹:۴۰ - ۱۳۹۳/۱۲/۰۶
همه چیز که تو این مملکت نابود شد رفت .اخلاق پزشکی رو هم که باید تو تاریخ دنبالش گشت اینم روش
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۱:۳۵ - ۱۳۹۳/۱۲/۰۶
چون دکترهارو ولشون کردن به امان خدا تا هربلایی دوست دارن سرملت بیارن
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۱:۵۸ - ۱۳۹۳/۱۲/۰۶
موضوع انشا:وزیر بهداشت را توصیف کنید

من وزیر بهداشت را دوست دارم چون به همه مردم آگاهی می دهدکه هر وقت به بیمارستان تشریف بیاورند پزشک متخصص باید بیدارو باهوش و آماده خدمت آنجا باشد؛ او به همه یاد می دهد که پزشکان دزد هم داریم و مواظب خودشان باشند تا مورد سرقت واقع نشوند؛ وزیر بهداشت فرد صادقی است او زندگی محقرانه ای دارد بسیار ساده زیست است تا کنون از راه شغل چیز زیادی پس انداز نکرده است او امیدوار است همه پزشکان یاد بگیرند تا زندگیشان را وقف مردم کنند.یک روزجمعه که من از پدرم پرسیدم مگرپزشکان جزو مردم نیستند او با لبخندی گفت :نه پسرم؛ آنها فرشتگان نجات ما انسانها هستندو اجازه ندارند زندگی خوبی داشته باشند، فقط دلالان خودرو، شرکت نفتیها، نمایندگان مجلس، وزرا،بانکیها ، وکلا، تاجران فرش و ما آموزش پرورشیها جزو مردمیم!
به هر حال من وزیر را دوست دارم چون به من یاد داد که با این همه استرس، شب بیداری، ازدست دادن سالهای طلایی عمر، کابوسهای شبانه بیماران، احتمال دیه و زندان، احتمال انتقال بیماریهای بد، احتمال کتک خوردن در بیمارستان و...دیگرموقع نوشتن انشا ننویسم که میخواهم در آینده پزشک شوم
اسماعیل
Iran (Islamic Republic of)
۲۲:۳۲ - ۱۳۹۳/۱۲/۰۶
درایران تعدادی روانشناسان ومخصوصا روانپزشکان که خودررایکتا وخیلی متخصص میدانند به روانکاوی که یک تخصص مجزا وپیچیده وعلاحیده ای است
ارزش جداگانه قائل نشده وخودراروانکاومیدانند تاصاحب پرستیژبیشتری شوند. درحالیکه ابتدایی ترین مرحله این استکه باید خودشان روانکاوی شوند وانجمن جهانی روانکاوی آنها تایید کند.اینها راچه کسی باید رسیدگی کند
اسماعیل
Iran (Islamic Republic of)
۲۲:۳۴ - ۱۳۹۳/۱۲/۰۶
درایران تعدادی روانشناسان ومخصوصا روانپزشکان که خودررایکتا وخیلی متخصص میدانند به روانکاوی که یک تخصص مجزا وپیچیده وعلاحیده ای است
ارزش جداگانه قائل نشده وخودراروانکاومیدانند تاصاحب پرستیژبیشتری شوند. درحالیکه ابتدایی ترین مرحله این استکه باید خودشان روانکاوی شوند وانجمن جهانی روانکاوی آنها تایید کند.اینها راچه کسی باید رسیدگی کند؟
شهاب
Iran (Islamic Republic of)
۲۲:۵۵ - ۱۳۹۳/۱۲/۰۶
پزشکان هر جامعه ای جزو نخبگان اون جامعه هستند و احترام بهشون بر همه واجبه.متاسفانه تو مملکت ما رسم شد کسانی که دستشون به جایی نمیرسه فقط میتونن بقبه رو بکشن پایین.
محمد
Iran (Islamic Republic of)
۰۶:۳۴ - ۱۳۹۳/۱۲/۰۷
اولا اخلاق در کل جامعه در حال احتضار است آن ها که باید سمبل اخلاق باشند نیستند پول شده ارزش اول جامعه وبرای پول دار شدن همه کار می کنند از فروش سربازی تا...
معلم بازنشسته
United States of America
۰۸:۰۷ - ۱۳۹۳/۱۲/۰۷
من برای جراحی ساده خون ریزی شدیدی داشتم مجبورشدم وام بگیرم 2/5مبلبون تومان دکترجراح درحین غمل به دستیارش می گفت قراراست 200000پوتد به دخترش بفرستد برای خرید خانه دریکی ارشهرهای اروپایی
ناشناس
United States of America
۰۸:۴۶ - ۱۳۹۳/۱۲/۰۷
چون ادعای توخالی با اخلاق و دینمداریمان گوش فلک رو کر کرده
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۰۶ - ۱۳۹۳/۱۲/۰۷
این افراد به اصطلاح پزشک انسان ها رو به چشم کالا می بینند و در یک کلمه میشود گفت که طبابت رو با تجارت اشتباه گرفته اند.
متاسفانه وزیر فعلی بهداشت هم به جای اینکه منابع حاصل از هدفمند کردن یارانه ها و مالیات بر ارزش افزدوه درست استفاده کنه، یعنی صرف ساخت، تجهیز بیمارستان ها و خرید آمبولانس و حمایت از بیمارها و داروهای خاص کنه و صد مشکل دیگر که اولویت بالا دارند صرف افزایش 300 درصدی درآمد پزشکانی میکنه که در ماه چند 10 میلیون و شاید چند صد میلیون درآمد دارند.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۰۹ - ۱۳۹۳/۱۲/۰۷
وقتی آموزش بدون پرورش باشه وقتی والدین به تیزهوش و نمره های بیستی بچه شون افتخار کنن و و اون رو تنها ملاک آدم بودن کودکشون بدونن و اخلاق و رفتارش براشون مهم نباشه وقتی تو مدارس نمونه و تیزهوشان حرف اول و آخر رو نمره بالا و رقابت بیمار گونه برا گرفتن نمره و قبولی تو دانشگاه اونهم بهترین رشته و بهترین دانشگاه ، بزنه نتیجه اش همین می شه قشری با سواد و متخصص اما بی اخلاق و خودشیفته که غیر خودشون بقیه رو داخل آدم نمی دونن!!
سياوش
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۱۸ - ۱۳۹۳/۱۲/۰۷
نميدونم كي ميخوايد نظرها رو منتشركنيدلطفا اگه تو ساري خبرنگارداريد بفرستيد بيمارستان شفا تا ببينيد چه وقيحانه پول زور ميگيرن زيرميزي رو يواشكي ميگيرن ولي اينجا باصداي بلند اسم دكتر مبلغ وشماره حساب رو اعلام ميكنن تا وقتي هم فيش واريزي تحويلشون ندي حتي مريض بدحال ورو به موتم داشته باشي كاري نميكنن
سارا
Turkiye
۱۰:۵۰ - ۱۳۹۳/۱۲/۰۷
خدا هیچ کس رو محتاج این پزشکا نکنه! همه پول و دار و ندارتو واسه مداوای مریضت میگیرن و جالبه آخر مریضتو در حال مردن تحویلت میدن. جداً بی وجدان تر از این جماعت من ندیدم
محمد تهرانی
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۲۲ - ۱۳۹۳/۱۲/۰۷
در ایران قانون مفایسه وجود دارد
مثلا مداحی بدون دادن مالیات و دیه در یک جلسه صد ها هزار تومان درآمد دارد
دلال ماشین بدون دادن مالیات و دیه میلیون ها تومان درآمد دارد
دلال املاک چنین است
دلال ارز چنین است
وقتی عدالت اقتصادی نباشد حتما زیر میزی فساد رشوه و ... به وجود خواهد آمد