bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۲۲۷۰۶۸
تحلیل پلیتیکو از انتخابات اسرائیل

اسرائیلی‌ها از نتانیاهو خسته شده‌اند

فرارو- نخست وزیر اسرائیل که نسبت به توطئه‌های خارجی برای برکنار کردنش از قدرت هشدار می‌دهد، بیش از هر زمان دیگری آسیب پذیر به نظر می‌رسد.

تاریخ انتشار: ۱۷:۴۰ - ۲۵ اسفند ۱۳۹۳
(برای دیدن ابعاد بزرگتر روی تصویر کلیک کنید)
منبع عکس: موسسه نظر سنجی میدگام 

فرارو- نخست وزیر اسرائیل که نسبت به توطئه‌های خارجی برای برکنار کردنش از قدرت هشدار می‌دهد، بیش از هر زمان دیگری آسیب پذیر به نظر می‌رسد. 

به گزارش سرویس بین الملل فرارو به نقل از پولیتیکو، چند هفته پیش که فعالان جناح راست اسرائیل بازه زمانی برگزاری برنامه‌های خود برای آغاز رقابت‌ها را دو روز مانده به انتخابات اعلام کردند، بینامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل تمایل اندکی برای شرکت در آن از خود نشان داد. چراکه شانس وی برای پیروزی یک دوره دیگر در انتخابات ۱۷ مارس به صورت منطقی بالا به نظر می‌رسید اما مشاوران وی نگران بودند که یک حضور اندک باعث تضعیف کمپین نتانیاهو شود. 

افت جایگاه وی در نظرسنجی‌های هفته گذشته باعث شد نتانیاهو ناگهان-بیش از هر زمانی در شش سال نخست وزیری اش- آسیب پذیر به نظر برسد. همین مسئله باعث تغییر در استراتژی کمپین شد و رسانه‌های دست پاچه حمله‌ای برق آسا را در آخر هفته ترتیب دادند و توانستند تا شب یکشنبه حدود ۱۵ هزار حامی را جذب کنند. 

نتانیاهو با اشاره به نظرسنجی‌هایی که بیانگر عقب افتادن ناگهانی لیکود از حزب رقیب، اتحاد صهیونیستی بود گفت: «اگر این شکاف را از بین نبریم، این خطر جدی وجود دارد که یک دولت چپی به قدرت برسد.» 

حال در روزهای پایانی این کمپین، رقابت دو حزب به بالا‌ترین سطحی که اسرائیل طی سال‌ها به چشم دیده، رسیده است. 

نارضایتی اخیر از عملکرد نتانیاهو بیشتر به مسائل اقتصادی مربوط می‌شود. از جمله مشکلات اقتصادی اسرائیل می‌توان به افزایش هزینه‌های زندگی طی چند سال گذشته و بحران مسکن که باعث شده بسیاری از مزدبگیران شهری استطاعت خرید آپارتمان را نداشته باشند، اشاره کرد. تلاش نتانیاهو برای متمرکز کردن دوباره این کمپین انتخاباتی بر خطر ناشی از برنامه هسته‌ای ایران و دیگر تهدیدات تاکنون چندان بر رای دهندگان تاثیرگذار نبوده است. 

اما تحلیل گران به مسئله‌ای اشاره می‌کند که چندان ملموس نیست- خستگی مردم از مردی که سخنرانی‌هایش همیشه هیجان انگیز است، پیروزی‌های انتخاباتی‌اش به نظر اجتناب ناپذیر بوده اما انفعالش در مورد مجموعه از مسائل از جمله مسائل مربوط به جنگ و صلح، انتقادات را حتی از داخل اردوگاه خودش نیز به دنبال داشته است. 

اگر نتانیاهو از قدرت کنار برود، احتمالا به عنوان رهبری در خاطر‌ها خواهد ماند که نتوانست روند مذاکرات صلح با اعراب را پیش ببرد، نتوانست برنامه هسته‌ای ایران را-علیرغم سال‌ها حمله علیه آن- از مسیر اصلی منحرف کند و بخش عمده انرژی خود را صرف حفظ وضع مشکل دار موجود کرد. 

ناهوم بارنی، یکی از ستون نویسان ارشد اسرائیل در روزنامه کثیرالانتشار یدیعوت اخرونوت روز جمعه نوشت: «اسرائیلی‌ها از نتانیاهو خسته شده‌اند. پس از ۲۲ سال در صدر تیتر‌ها بودن، جادوی نتانیاهو از بین رفته است.» 

این احساسات در نظرسنجی‌های افکار عمومی نیز بازتاب داشته؛ نظرسنجی‌هایی که نشان می‌دهند نتانیاهو آرای خود را به احزاب کوچک‌تر راستی و میانی می‌بازد. تازه‌ترین پیش بینی‌ها ۲۲ کرسی را در یک پارلمان ۱۲۰ نفری برای حزب لیکود نتانیاهو متصور هستند و این رقم قابل مقایسه با ۲۶ کرسی است که برای حزب اتحاد صهیونیست که شاخه اصلی چپ میانه است، پیش بینی می‌شود. 

این تغییرات در بحث‌های سیاسی اسرائیلی‌ها در سراسر این رژیم نیز به چشم می‌خورد. با این حال هنوز مشخص نیست که میزان نارضایتی از نتانیاهو به حدی رسیده که برای برکناری وی از قدرت کافی باشد یا خیر. در سیستم انتخاباتی پیچیده اسرائیل، رئیس بزرگ‌ترین حزب لزوما پیروز انتخابات نیست. پس از شمارش آرا، رئیس جمهور اسرائیل رئیس حزبی را که بتواند ائتلافی متشکل از اکثریت کرسی‌های پارلمانی را از خود کند، انتخاب می‌کند. در این صورت حتی اگر لیکود در شمارش آرا اندکی عقب بماند، باز هم به نظر می‌رسد نتانیاهو جایگاه به مراتب بهتری نسبت به اسحاق هرتزوگ، رهبر مشترک حزب اتحاد صهیونیست داشته باشد. 

با این حال یک لیکود کوچک‌تر کار را برای نتانیاهو سخت‌تر خواهد کرد. برخی تحلیل گران معتقدند هفته‌ها زمان لازم است تا به طور کامل مشخص شود که نتانیاهو یا هرتزوگ می‌توانند یک ائتلاف کارآمد تشکیل دهند یا خیر. 

یولی ادلستین، رئیس کنست معتقد است نتانیاهو حال دریافته که با سرباز زدن از پرداختن به مسائل اقتصادی در کمپین خود، قافیه را باخته است. وی در ادامه افزود: «تاکنون تمرکز بیشتر بر مسائل امنیتی بوده است. ظاهرا مسائل امنیتی اولویت وی است. اما من یکبار به نخست وزیر گفتم که میانگین شهروندان در مسیر رفتن به سوپرمارکت، گزارش‌های امنیتی نمی‌خوانند.» 

کمپین نتانیاهو خیلی دیر به مسائل اقتصادی پرداخت. حال دست کم تعدادی از رای دهندگان سنتی وی به حزبی مهاجرت کرده‌اند که توسط موشه کالون، یکی از اعضای سابق لیکود تاسیس شد. کالون از جمله افرادی است که رئیس سابق خود را به دلیل عدم رسیدگی به طبقات متوسط و کارگر جامعه مورد انتقاد قرار داده است. 

ادلستین متذکر شد که با وجود روند نزولی آرای لیکود، محبوبیت عمومی نتانیاهو همچنان بیشتر از هرتزوگ است. اما ارل مارگالیت، یکی از قانونگذاران حزب اتحاد صهیونیست به مجله پولیتیکو گفت که هرتزوگ تقریبا این شکاف را از بین برده است.