bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۲۲۷۱۸۴
موسیقی ایرانی در سال 93

(بشنوید) ماهور کبیر

تاریخ انتشار: ۱۴:۰۵ - ۰۶ فروردين ۱۳۹۴
فرارو- خسرو سلطانی موسیقی دان مقیم اتریش در ایران کمتر شناخته شده است. نام او با اثر «نوبانگ کهن» (1369) که حاصل همکاری او با حسین علیزاده بود به گوش مخاطبان آشناست. سلطانی در اواخر سال 93 اثری دیگر را که بیش از ده سال از ضبط و انتشار آن در خارج از کشور می گذشت را روانه بازار ایران کرد: ماهور کبیر.

به گزارش فرارو، او در مصاحبه ای در سال 82 گفته بود که ماهور کبیر به نوعی ادامه تجربیات «نوبانگ کهن» است و اکنون نیز بر روی آواز ابوعطا کار می کند. ماهور کبیر یازده سال پیش در خارج از ایران با صدای مشترک علیرضا قربانی و افسانه رثایی منتشر شد اما در ایران صدای افسانه رثایی حذف شده است.

اجرای این اثر به عهده گروه شیراز بوده که در سال 1360 توسط گروهی از موسیقی دانان برجسته ایرانی در وین اتریش تشکیل شد. یکی از اعضای گروه فرزانه نوایی (سلطانی) بانوی چنگ ایران و همسر خسرو سلطانی بود که در سال 83 بر اثر سرطان معده درگذشت. فرزانه نوایی در قطعه عصیان حسین علیزاده به همراه خواهر خود فیروزه (نوازنده فلوت) ساز نواخته بود.

مجید درخشانی (تار)، علی اکبر شکارچی (کمانچه) و حمید رضا اجاقی (سازهای کوبه ای) از اعضای دیگر گروه بودند که سلطانی با سازهای بادی-چوبی محلی ایران (سرنا، کرنا و بالابان) آنها را همراهی می کرد.

ویژگی آثار سلطانی استفاده از سازهای بادی- چوبی محلی ایران و اجرای ردیف موسیقی دستگاهی ایران با تنظیمی چند صدایی متاثر موسیقی غربی است. موسیقی او به گونه ای است که گویی زبانی باستانی حرف های امروزین را در گوش زمزمه می کند.

آنچه که در ادامه می شنوید قطعه طوسی با صدای علیرضا قربانی است. به دلیل حفظ حقوق هنرمندان از در اختیار گذاشتن امکان دریافت قطعه معذوریم.