bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۲۲۸۵۶۴

واکنش جهان عرب به تفاهم لوزان

تاریخ انتشار: ۱۰:۳۵ - ۱۵ فروردين ۱۳۹۴
بازگشت ثبات به منطقه و کمتر شدن نفوذ ایران مهمترین نکاتی است که هم در واکنش سران کشورهای عربی و هم در رسانه های این کشورها به آن اشاره شده است.

این نکته هم در گفتگوی تلفنی ملک سلمان، پادشاه عربستان با باراک اوباما، رییس‌جمهور آمریکا اندکی بعد از اعلام نتیجه مذاکرات لوزان مطرح شده و هم در بیانیه بحرین که با صراحت در آن ابراز امیدواری شده که رسیدن به این توافق سبب شود ایران از این پس سیاست عدم دخالت در امور کشورهای عربی را در پیش بگیرد.

این حاکی از آن است که غالب کشورهای عربی این نگرانی را دارند که حل مسایل بین ایران و غرب باعث تقویت موضع ایران در منطقه و قدرت گرفتن بیشترش در معادلات منطقه ای شود.

به طور کلی در طول مذاکرات هم تصور غالب که در رسانه های جهان عرب هم بازتاب داشت آن بود که مذاکرات هسته ای به طور کامل با مسایل منطقه ای و به ویژه نقش ایران در عراق و سوریه و یمن گره خورده و هر گونه رایزنی بر سر این پرونده دربرگیرنده تحولات در این کشورها هم است.

به طور مثال راغده درغام ستون نویس روزنامه الحیات در مطلب امروز خود به تاثیر عملیات عربستان و کشورهای هم پیمانش در یمن بر مذاکرات اشاره کرده و نوشته است: "وقتی آمریکا علاقه خود به حل مساله ای هسته ای با ایران را از طریق مذاکره نشان داد و گفتگوها در سوئیس شروع شد، ایران خود را در موضع قدرت احساس کرد و این تصور برایش ایجاد شد که می تواند به شریک منطقه ای آمریکا تبدیل شود؛ به‌خصوص اینکه الان در واقع نیروهای ایران و آمریکا در جبهه واحدی در عراق می جنگند. بنابراین ایران با این احساس قدرت و نزدیکی به آمریکا حوثی ها را در یمن تشویق کرد تا علیه دولت مشروع این کشور کودتا کنند و زمام کشور را در دست بگیرند."

به عقیده این تحلیلگر عرب، عربستان سعودی برای اینکه موازنه قدرت را در منطقه به زیان ایران بر هم بزند و برگه مهمی را از دست ایران بگیرد، درست در زمانی که مذاکرات در جریان بود عملیات نظامی را در یمن به راه انداخت و یک اجماع و جبهه متحد عربی علیه ایران ایجاد کرد و بدین ترتیب بر نتیجه مذاکرات هم اثر گذاشت.

کاربران شبکه‌های اجتماعی چه می‌گویند؟
مذاکرات لوزان در میان کاربران عرب شبکه های اجتماعی اما بازتاب گسترده تری داشت.

بلافاصله بعد از اعلام توافق، توییتر از توییت‌های کاربران در این باره پر شد. بسیاری به نقش عمان اشاره می کردند و می گفتند این تحول را باید به آن کشور به خاطر میانجی‌گری‌هایش تبریک گفت. از جمله ضاحی خلفان، رئیس پلیس دوبی که در توییت خود به عمان تبریک گفته و نوشته: هزار تبریک که با میانجی‌شدن برای حل این نزاع، منطقه خلیج [فارس] را از جنگ ایران و آمریکا نجات دادی.

بعضی کاربران هم از قدرت گرفتن بیشتر ایران ابراز نگرانی کرده و معتقد هستند این توافق ایران را در منطقه قوی‌تر می‌کند، هرچند گروهی دیگر این توافق را تضمین کننده ثبات در منطقه دانسته و از آن ابراز خوشحالی کرده و آن را شکستی برای اسراییل توصیف کرده بودند. این دو دستگی در افکار عمومی جهان عرب در توییت کاربری به نام جعفر رجب از کویت به طور خلاصه اینطور بیان شده بود: بعضی از مردم کویت و کلا عرب‌ها هستند که بیشتر از روحانی به خاطر این توافق خوشحالند و بعضی‌ها هم هستند که بیشتر از نتانیاهو ناراحتند.

منبع: بی بی سی
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۲۵ - ۱۳۹۴/۰۱/۱۵
هیچ کس از جنگ و نارامی خوشحال نمیشه
ناشناس
United States of America
۱۱:۱۵ - ۱۳۹۴/۰۱/۱۵
مذاکرات باعث کاهش نفوذ ایران میشه!!! خودشونو دلداری میدن...
انتشار یافته: ۲