bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۲۳۰۵۰۶
آغاز دوباره تحریم‌ها با «خانه دختر»

سرنوشت "جسورانه‌"ترین فیلم سال!

پس از اصلاحات، «خانه دختر» در صف دومین اکران‌های نوروزی قرار گرفت، اما آرامشش ادامه پیدا نکرد و حوزه هنری با زدن مهر تحریم بر آن، اولین تحریم‌های سال ۹۴‌اش را آغاز کرد. چرا پس از رهایی از توقیف، «خانه دختر» به دور تحریم‌ها افتاد؟

تاریخ انتشار: ۱۱:۰۴ - ۳۱ فروردين ۱۳۹۴
سرنوشت جسورانه‌ترین فیلم سال

فرارو- پس از اصلاحات، «خانه دختر» در صف دومین اکران‌های نوروزی قرار گرفت، اما آرامشش ادامه پیدا نکرد و حوزه هنری با زدن مهر تحریم بر آن، اولین تحریم‌های سال ۹۴‌اش را آغاز کرد. چرا پس از رهایی از توقیف، «خانه دختر» به دور تحریم‌ها افتاد؟ 

پیش از این فیلم‌های «برف روی کاج‌ها»، «پل چوبی»، «من مادر هستم»، «بی‌خود و بی‌جهت» و «پذیرایی ساده» هم به خاطر مضامینشان یا به دلیل قصه‌های به قول مسئولان حوزه، «خیانت محور» یا به خاطر «سیاه نمایی» در سینماهای حوزه به نمایش درنیامدند. پس از این خبر شایعه‌هایی مبنی بر ادامه دار شدن تحریم‌ها از سوی سینماهای شهرداری هم به گوش رسید. 

فیلم «خانه دختر» ساخته شهرام شاه حسینی و به نویسندگی پرویز شهباری در سی و سومین جشنواره فیلم فجر اکران شد و به سانس فوق العاده هم رسید. برخی آن را یکی از بهترین و متفاوت‌ترین ساخته‌های سال نامیدند. اما در‌‌ همان روز‌ها حاشیه‌ها و اعتراض‌های برخی منتقدان از این فیلم جسورانه آنچنان بالا گرفت که مسئولان به این باور رسیدند که «خانه دختر» را هم در لیست سیاه توقیفی‌ها قرار دهند. 

 منتقدان باز هم ورود «سیاه نمایی» به سینما ایران را دلیل اصلی مشکلاتشان اعلام کردند. دست گذاشتن کارگردان و نویسنده بر روی موضوعی ملتهب باعث شده بود تا نگرانی عده‌ای باز هم آغاز شود. 

تا جایی که نایب رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس با صراحت گفت که «خانه دختر» توقیف خواهد شد. تذکر‌ها آغاز شد و مقاومت‌های رئیس سازمان سینمایی هم تنها توانست از توقیف کامل این فیلم جلویگری کند. 

ایوبی اعلام کرد که این فیلم برای اکران عمومی، دوباره بازبینی خواهد شد و اگر مشکلاتی داشته باشد حتما اصلاحیه خواهد گرفت تا آن اشکالات هر چه سریع‌تر برطرف شوند. 

گفتنی است که به نظر می‌آید همین حاشیه‌ها باعث شد تا «خانه دختر» در جشنواره فیلم فجر در هیچ بخشی نامزد دریافت جایزه نشود.

سرنوشت جسورانه‌ترین فیلم سال 

پس از این انتقاد‌ها شاه حسینی که سعی کرده بود از حواشی دور بماند اعلام کرد تنها ۳۰ ثانیه از فیلمش و چند پلان بحث برانگیز حذف خواهند شد. 

او گفت: «خانه دختر با اصلاحیه اندکی پروانه نمایشی را که قبلا گرفته بود دوباره دریافت می‌کند و با حذف دو تا سه پلان، این فیلم سینمایی آماده اکران می‌شود.» 

اما در حال حاضر و با قبول ممیزی‌های گفته شده، حوزه هنری اعلام کرده که قرار است اکران این فیلم در اریبهشت را تحریم کند. پس از اعلام این خبر یکی از روزنامه‌های اصولگرا هم پیش بینی کرد که نه فقط سینماهای حوزه هنری بلکه پردیس‌های شهرداری هم اکران این فیلم در سینما‌هایشان را ممنوع خواهند کرد. 

این در حالی است که شاه حسینی پیش از این گفته بود که فیلمی ساخته که به خودش تعلق دارد و از آنجا که گیشه برایش اهمیت زیادی دارد اگر این فیلم با اقبال مخاطب مواجه نشود و یک میلیارد تومان نفروشد، در کار خود شکست خورده است. 

سرنوشت جسورانه‌ترین فیلم سال

اما با تحریم حوزه هنری، «خانه دختر» دیگر سینما آزادی و بقیه سالن‌های متعلق به حوزه هنری را دراختیار ندارد. هرچند که تجربه نشان داده فیلم‌هایی که با تحریم حوزه هنری روبرو شده‌اند، با استقبال تماشاگران رو به رو می‌شود اما قرار گرفتن این تحریم‌های تازه در کنار عدم اکران «عصبانی نیستم» و «خانه پدری» نکته منفی دیگری برای دوران مدیریت ایوبی است. 

 «خانه دختر» داستان دختر دانشجویی در آستانه ازدواج است که تنها ساعاتی پیش از برگزاری مراسم ازدواجش از سوی والدین نامزدش به دوشیزه نبودن متهم می‌شود. دختر به خاطر زیر سوال رفتن شرافتش آشفته می‌شود که سرنوشت تراژیک و مرگباری را برای وی رقم می‌زند. آشفتگی پدر هم به مسئله آزمایشی برمی گردد که دختر از آن سر باز زده است. 

سرنوشت جسورانه‌ترین فیلم سال

حامد بهداد و رعنا آزادی‌ور این زوج را تصویر می‌کنند. ابتدای این فیلم دوستان دانشجوی این دختر، «پگاه آهنگرانی» و «باران کوثری» مشغول خرید و آماده کردن خود برای این عروسی هستند که شخصی به آن‌ها اطلاع می‌دهد بهار فوت کرده است و مراسم عروسی برگزار نمی‌شود در ادامه آنان به دنبال علت این اتفاق می‌گردند. 

منتقدان معنقدند که تصویر ترسناکی که از خانواده سنتی پسر ارائه می‌شود و اصرار آنان بر دادن آزمایش سیاه نمایی است. 

بعضی هم کلا با به تصویر کشیدن قصه‌ای با محوریت این سوژه مخالف بودند. برخی تفسیر‌ها حتی پا را فرا‌تر گذاشته و پای پدر متجاوز را هم به داستان باز کردند. 

اینجا بود که دیگر شهبازی هم سکوت را شکست و به این دسته اینچنین پاسخ داد: «به تعداد مخاطبان فهم‌های متفاوت وجود دارد» اما اشکال از آنجا آغاز می‌شود که یک معنای‌ای بسا لغزان و نادرست، پیام غایی و نهایی اثر تلقی شود و خارج از حوزه نقد، حکم صادر کند.» 

به هر حال همه این تفسیر‌ها و نوشته‌ها مسئولان حوزه هنری را نگران کرد و دوباره به فکر تحریم انداخت.
 
سرنوشت جسورانه‌ترین فیلم سال

در این شرایط سازمان سینمایی هم میان دو راهی قرار گرفت است. از طرفی ادامه دار شدن توقیف‌ها و تحریم‌ها صدای اعتراض فعالان سینمایی را درآورده و از مسئولان می‌خواهند تا کوتاه نیایند و پشت هنرمندانش را خالی نکند و از طرفی دیگر منتقدان با فشارهای خود چنین برخورد‌های خودسرانه‌ای را با فیلم‌های روی پرده از سر گرفته‌اند. 

با اینحال هنوز برخی فعالان امید دارد که به علت حضور بعضی از اعضای تصمیم گیرنده حوزه هنری دولت قبل در سازمان سینمایی کنونی، رایزنی‌هایی صورت بگیرد. با توجه به آنکه ایوبی هم در طول دوران مدیریتش در سازمان سینمایی بیش از اندازه هوای حوزه هنری را داشته؛ باید منتظر ماند و واکنش سازمان سینمایی را در مقابل موج جدید فیلم‌های تحریمی حوزه هنری تماشا کرد. اتفاقی که به نظر نمی‌رسد تنها به «خانه دختر» ختم شود.
ناشناس
Oman
۰۶:۱۳ - ۱۳۹۴/۰۲/۰۲
باز هم دست بدست شدن زیر زمینی فلش و نوار این فیلم در بین مردم . توقیف فقط مخاطبان فیلم را زیاد می کند. شما را بهوجدانتان حوزه نمایش را به اهل فنش وا گذارید..
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۵۳ - ۱۳۹۴/۰۲/۰۱
من عاشق دین و اعتقاداتم هستم
عاشق حجاب و حیا
خدایا به همه دختران سرزمینم کمک کن پاک باشن و فرزندان پاکی تربیت کنن
کاش نظر منم تایید کنید
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۴۹ - ۱۳۹۴/۰۲/۰۱
برای کارگردان این فیلم متاسفم
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۴۸ - ۱۳۹۴/۰۲/۰۱
روحانی مچکریم
ناشناس
Finland
۱۲:۲۵ - ۱۳۹۴/۰۲/۰۱
علتش : ترس.
انتشار یافته: ۲۴
ناشناس
-
۱۲:۰۴ - ۱۳۹۴/۰۱/۳۱
عجب
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۰۵ - ۱۳۹۴/۰۱/۳۱
اوج هنری بعضی ها اینه که با استفاده از چهره برخی دختران طرح خیانت از مردم گدایی کنن بابا همه کم و بیش در جریان اخباری از این دست هستن اگه هنرمندی یک راهکار ارائه بده وگرنه از یک بیسواد هم بپرسی می دونه چندبه چنده؟ و لزومی نیست تو مثلا خبررسانی کنی. ولی چه میشه کرد که نون بعضی ها فقط در روغن نجس است.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۱۰ - ۱۳۹۴/۰۱/۳۱
به نظر شما فقط امثال فیلم قلاده های طلایی باید تولید شود چون روغنش پاک است و بقیه فیلم ها نون در روغن نجس است
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۵۸ - ۱۳۹۴/۰۱/۳۱
:/
ناشناس
United States of America
۲۱:۴۰ - ۱۳۹۴/۰۱/۳۱
چی ی ی ی میگییییییی عموووو واسه خودت ت ت!؟!؟!؟!؟
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۳۶ - ۱۳۹۴/۰۲/۰۱
خدایی تصورش بکن تفکرات بعضی ها حتی از داعش هم خطر ناکتر
سرباز ایران
Canada
۱۲:۲۶ - ۱۳۹۴/۰۱/۳۱
با این ارشاد کم کم باید گفت درود به ارشاد احمدی نژاد!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۳۴ - ۱۳۹۴/۰۱/۳۱
روحانی مچکریم
عصل
Finland
۱۳:۰۴ - ۱۳۹۴/۰۱/۳۱
موضوع فيلم حساس برانگ‌يزه و براي خانواده هاي ايراني كه اكثراَ سنتي اند قابل تأمل ولي از اونجايي كه در ايران ساخته شده و پروانه ساخت هم داره بهتره اكران بشه
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۳۹ - ۱۳۹۴/۰۱/۳۱
با توقیف فیلم اصل معضل هم حل میشه ایا؟؟!!!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۰:۰۹ - ۱۳۹۴/۰۱/۳۱
من این فیلم رو دیدم از هنر هم همیشه حمایت میکنم ولی واقعا این فیلم هضم ش برای بعضی مردم مشکل هست در درون شون تناقض ایجاد میکنه
با طرز تفکر غالب جامعه فکری ما بهتره حداقل الان اکران نشه
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۰۴ - ۱۳۹۴/۰۲/۰۱
وقتی زشتی هست چرا نباید نشون داد؟ شما یکبار اخبار چاقو کشی و قتل و اسید پاشی رو در تلوزیون دیدی؟ در صورتی که در جامعه هر روز شاهد چندین مورد چاقو کشی هستیم تا کی امثال شماها میخوایید سفید نمایی کنید و بگید جامعه ای که ساختید نمونه و الگو هست در صورتی که جامعه ما بشدت از شش بعد و چهار جهت از فقر فرهنگی رنج میبره. متاسفانه از دید امثال شماها فقر فرهنگی در چهارتا تار موی خانمها خلاصه میشه. و همین باعث شده که الان جامعه با مشکلاتی روبرو باشه که حلشون به چندین سال یا حتی دهه ها وقت نیاز داشته باشه. خدا از باعث و بانی ش نگذره!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۲:۲۶ - ۱۳۹۴/۰۱/۳۱
یکی نیست به این سینماگران وطن پرست!!!بگه بابا مردم به امبد بیشتر از این تصاویر زشتی که از جامعه نشون میدین بیشتر نیازدارن... این روشنفکرا چراغ ذهنشون خاموش شده انگار
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۲:۵۹ - ۱۳۹۴/۰۱/۳۱
اینها مسایلیه که در طی مرور زمان و در دهها سال بعد عادی میشه این روال معمولی که دنیا میره سمتش

خود ما تا 5 سال پیش دختر در دانشگاه میخندید و حرف میزد میگفتن خرابه الان میگنه منزویه و غیر اجتماعیه

ازادی زنان ازادی مردان و رشد تمدن است،
دوران مردسالاری رو به قهقراست
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۳:۰۱ - ۱۳۹۴/۰۱/۳۱
تا چن سال پیش کلی دختر به خاطر پحش شدن فیلم رقص و یا عکسهای بیحجاب خودکشی کردند
الان به لطف فیسوک این مسایل عادی شده است

متاسفانه کشو و فرهنگ ما ضد زن است و همیشه زن را به عنوان مهره شیطان که قرار است دین و اخلاقیات و همه چیز را نابود کند میبینند
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۳:۰۲ - ۱۳۹۴/۰۱/۳۱
من که اصلا موافق نیستم فیلم هایی با این چنین محتوا در ایران اکران عمومی بشه مسئله اینجاست که این جور موضوعات با فرهنگ ما که در اون خانواده مفهوم مقدس و ارزشمندی داره قبح برخی مسائل رو از بین می بره ، این جور مسائل در جامعه ی ما وجود داره اما با اکران و تکرار اینچنین موضوعات تقدس خانواده کمرنگ می شه به این دلیل من کاملا با اکران عمومی و حتی ساخت چنین فیلم هایی مخالفم اصلا دادن مجوز برای ساخت اینچنین فیلم هایی اصلا کار درستی نیست
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۳:۲۵ - ۱۳۹۴/۰۱/۳۱
جسورترین ؟! ایران اصلا سینما داره ؟!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۰:۵۵ - ۱۳۹۴/۰۲/۰۱
فقط نوشتید منتقدان سیاه نمایی می کنند . چرا نمی گید منتقدان دقیقا چی می گند ؟ این کار شما سیاه نمایی منتقدان نیست ؟از این نوع فیلم ها هزاران هزار در سینمای جهان ساخته شده و هر روز و هر ساعت از طریق شبکه های ماهواره ای و سایت ها قابل دیدن است . چرا نگران می شید که یکی از این فیلم ها کمتز دیده شه ؟
سلام
Armenia
۰۹:۴۱ - ۱۳۹۴/۰۲/۰۱
کاسبانه ترین فیلم سال!