bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۲۳۳۱۳۹
هجمه در شبکه‌های اجتماعی علیه دولت

آیا دولت باید بترسد؟

با اعلام رسمی آغاز تدریجی حذف یارانه نقدی ثروتمندان توسط سخنگوی دولت و اعضای اقتصادی کابینه، بحث‌ها پیرامون چرایی و چگونگی انجام این سیاست به اوج رسیده است.

تاریخ انتشار: ۱۱:۵۱ - ۲۲ ارديبهشت ۱۳۹۴

آیا دولت باید بترسد؟

فرارو- در روز‌های اخیر مجدداً بحث حذف یارانه‌ دهک‌های درآمدی بالا مطرح و نظرات مخالف و موافق در مقابل هم قرار گرفته‌اند.

به گزارش سرویس اقتصادی فرارو، با اعلام رسمی آغاز تدریجی حذف یارانه نقدی ثروتمندان توسط سخنگوی دولت و اعضای اقتصادی کابینه، بحث‌ها پیرامون چرایی و چگونگی انجام این سیاست به اوج رسیده است. با مطرح شدن سناریو‌های مختلفی که دولت در پی اجرای آن است، اخیراً جو سنگینی در شبکه‌های اجتماعی مبنی بر مخالف و اعتراض به این اقدام شکل گرفته و توجهات را به این سمت معطوف ساخته است.

گذشته از اینکه کدام سناریو در نهایت عملی شده و فاز بعدی حذف یارانه‌ها از اقتصاد رقم خواهد خورد، توجه به چند نکته بسیار اساسی به نظر می‌رسد.

نکته اول. در حذف یارانه خانوارهای ثروتمند، هیچ شکی نیست و از همان ابتدا نیز نباید پرداختی به این خانوارها انجام می‌گرفت. اما سیاست‌های آمیخته با هیجان و عوامگرایی سبب بنانهادن زیربنای کجی شد که آثار آن رفته رفته مشمئز کننده می‌نماید. این «بنا» اکنون پنج ساله شده و دریافت یارانه تبدیل به «حق» برای گروه‌هایی شده است که علاوه بر آنکه به هیچ وجه «مستحق» نیستند، بلکه بیشترین سهم را باید از طریق پرداخت مالیات در تامین هزینه‌های عمومی جامعه و حمایت از اقشار ضعیف‌تر داشته باشند. گروه‌هایی که بهترین «دفاع» را در «حمله» دیده و به جای آنکه در مقام پاسخگو برای درآمد‌های ناشفاف، رانت و فرارهای مالیاتی خود باشند، با هیاهو به دنبال عوض کردن زمین بازی و قرار گرفتن در مقام شاکی برآمده‌اند.

هیچ تردیدی در حذف یارانه این افراد نباید کرد که اهمال در این مهم، اتلاف حقوق محرومان جامعه بوده و نیشخند تلخ ثروتمندان، پاسخ ملاطفت دولت نسبت به آنان خواهد بود. چه بسیار بود خواهش‌ها و درخواست‌هایی که دولت از افراد غیر نیازمند برای انصراف داوطلبانه از دریافت یارانه داشت و پاسخی جز بی اعتنایی ندید. از این روی این موضوع را نمی‌توان با تمنا و لبخند به پیش برد و صدای خرد شدن خانوارهای مستمند را در زیر چرخ آزادسازی قیمت‌ها شنید.

نکته دوم. بخش عمده‌ای از مخالفت گروه‌های مختلف مردم با حذف یارانه نقدی خود، ریشه در مبهم بودن مصارف این مبالغ است. دولت روحانی در دور اول اجرای سیاست‌های یارانه‌ای خود نیز تمام تلاش خود به کار بست تا این اطمینان خاطر در جامعه ایجاد شود که منابع آزاد شده از انصراف آنان، صرف توسعه بخش‌های مختلف کشور خواهد شد. اما با توجه به عدم اعتماد مردم به این تلاش‌ها می‌توان گفت که دولت نیازمند عزم جدی و طرحی شفاف برای اقناع افکار عمومی جامعه است تا نشان دهد صرف نظر افراد از دریافت یارانه، آثار مثبت، قابل لمس و قابل فهم برای جامعه را به دنبال خواهد داشت. این موضوع برای طبقات متوسط جامعه که بیشترین دغدغه‌های اجتماعی و سیاسی در کشور را دارند بسیار حائز اهمیت بوده و در صورت برنامه‌ریزی منطقی برای آن، بخش قابل توجهی از گروه‌های درآمدی متوسط در جامعه نیز از دریافت یارانه انصراف خواهند داد. اما هنگامی که مشاهده می‌شود دولت در اجرای مهمترین برنامه اقتصاد کشور نیز با خود تعارف داشته و در حذف یارانه دهک‌های بالا تعلل می‌کند، «دلسردی» و بی اعتنایی طبقات متوسط نیز چندان عجیب نخواهد بود!

بنابراین شفاف بودن دولت و نشان دادن جدیت در پیگیری منافع جامعه، بخش مهمی از مخالفان را به جرگه موافقان و حامیان طرح خواهد کشاند.

نکته سوم. در سیاست‌‌هایی که به نوعی «حمایت مستقیم» به شمار می‌روند، احتمال بروز خطا‌های آماری نوع اول و دوم بسیار بالا خواهد بود. یعنی ممکن است برخی از افراد، از این حمایت‌ها برخوردار شوند، در حالی که استحقاق آن را ندارند و برخی دیگر که مستحق کمک هستند، در دایره افراد حمایت شده قرار نگیرند. در بحث سلبی این سیاست‌ها نیز چنین احتمالاتی برقرار بوده و افراد حذف شده ممکن است به اشتباه حذف شده و برخی دیگر ممکن است به اشتباه حذف نشوند!

کاهش آثار اجتماعی و روانی سیاست حذف برخی از گروه‌های درآمدی در گرو اقناع حذف شوندگان است. این افراد نیز از این حق برخوردار هستند تا به صورت دقیق بدانند چرا از دایره حمایت‌ها محروم شده‌اند. بنابراین استفاده از معیارهای چندگانه قابل دفاع برای شناسایی افراد غیرنیازمند و اعلام عمومی و شفاف آن، تندی انتقادها و اعتراض‌ها به این اقدام را خواهد کاست. تصمیم‌گیری محرمانه، ابلاغ شبانه و اجرای زیرپوستی چنین سیاست‌هایی، صدای اعتراض گروه‌های پرسروصدا و ذینفع را بلندتر خواهد کرد که این بخش از اعتراض را باید کاملاً به حق و به جا دانست.

نکته چهارم. مفهوم «مطلوبیت نهایی» کاربرد فراوانی در مباحث مربوط به اقتصاد رفاه دارد. مطلوبیت نهایی، اشاره به مطلوبیت اضافه شده به فرد، در نتیجه بهره‌مندی بیشتر از یک مفهوم لذت بخش (مانند کالاها و خدمات) دارد؛ به عبارت دیگر، آنچه که فرد از مصرف یک واحد بیشتر از کالای خاصی به دست می‌آورد، مطلوبیت نهایی آن واحد برای فرد خواهد بود. افراد هرچه بیشتر کالایی را مورد استفاده قرار دهند، مطلوبیت نهایی واحد‌های بعدی، کاهش خواهد یافت. «اولین» حضور در اجرای کنسرت نوازنده‌ای معروف، برای فرد بسیار لذت بخش بوده و مطلوبیت نهایی بالایی دارد؛ اما نشستن برای «بار دوم» در همان کنسرت، لذت کمتر در فرد ایجاد کرده و دفعات بعدی نیز کاهش این لذت ادامه خواهد یافت. همین موضوع برای درآمد نیز مطرح است. ثروتمندان، نسبت به سایر اقشار جامعه، سطح بیشتری از درآمد را در اختیار داشته و مطلوبیت واحد‌های بعدی درآمد برای آنان بسیار کمتر از طبقات متوسط و محروم جامعه است. پرداخت 50 هزار تومان به تمام افراد جامعه، مطلوبیت یکسانی در آنان به دنبال نخواهد داشت؛ چراکه سطح درآمد افراد و در نتیجه، مطلوبیت نهایی این مبلغ متغیر خواهد بود. طبیعتاً مطلوبیت نهایی این رقم برای فردی که پایین‌ترین سطح درآمد جامعه را دارد (همانند کسی که برای اولین بار در کنسرت شرکت می‌کند)، بیشترین مقدار خواهد بود.

این مهم، مبنایی حیاتی برای پرداخت‌های انتقالی دولت در اقتصاد به شمار می‌رود. هنگامی که دولت از ثروتمندان جامعه مالیات دریافت کرده و آن را به محرومان اقتصادی جامعه پرداخت می‌کند، کل مطلوبیت جامعه افزایش خواهد یافت. زیرا مطلوبیتی که ثروتمند از دست داده بسیار کمتر از مطلوبیتی خواهد بود که فقیر به دست آورده است. بنابراین جامعه فرضی مذکور که متشکل از دو گروه ثروتمند و فقیر بوده، با بهبود همراه خواهد بود.

نکته پنجم و آخر اینکه کاملاً مشخص است تعلل دولت در حذف برخی از دهک‌های درآمدی از لیست یارانه‌بگیران، انگیزه‌های سیاسی و انتخاباتی داشته و دارد. مطرح کردن سناریو‌های جدید، همانند پرداخت یارانه 9 ماه در سال به دهک‌های ثروتمند، مؤید این موضوع بوده و به شدت نکوهیده است. آنچه در نکته چهارم ذکر شد را می‌توان ناقض نگرانی‌های دولت در این زمینه دانست. حذف یارانه دهک‌های بالا و افزایش یارانه دهک‌های پایین، بیش از آزردگی خاطری که در ثروتمندان ایجاد می‌کند، رضایت خاطر در طبقات محروم را به دنبال خواهد داشت. بنابراین این سیاست در نهایت نه تنها ریزش آرا و محبوبیت برای دولت را به دنبال نخواهد داشت، بلکه آرای بسیاری نیز به صندوق دولت روان خواهد ساخت. نباید از این نکته غافل بود که اجرای این سیاست حمایت و رضایت طبقه متوسط جامعه را نیز به دنبال خواهد داشت. طیف گسترده‌ای از آحاد جامعه که هم شمارشان قابل تامل است و هم تاثیرگذاری‌شان بر آرا و افکار عمومی در جامعه!

جعفر ساعی
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۰۳ - ۱۳۹۴/۰۲/۲۲
طرح تحول اقتصادی در 7 بند برنامه ریزی و مقرر به اجرا شد اما آن چیزی که مشاهده شد اجرای یک بند آن یعنی هدفمندی یارانه بود؛ به نظر می رسد با اجرای اصلاح نظام مالیاتی علاوه بر پیدا نمودن حلقه مفقوده نابرابری و عدالت، می توان مباحث این چنینی را به سادگی حل نمود (مالیات بر دارایی، درآمد و ثروت).
جعفر ساعی
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۵۹ - ۱۳۹۴/۰۲/۲۲
بر خلاف نظر نویسنده، معتقدم دولت به دلیل قدرت اقتصادی، سیاسی و رسانه ای و ... که ثروتمندان در جامعه ایران کسب کردند، ترس و واهمه دارد که شرایط و زمین بازی را تغییر دهند لذا در برابر هزینه ای که تحت عنوان یارانه ها پرداخت می کند، حاضر است زمین بازی تغییر چندانی تا زمان انتخابات نکند
به نظر میرسه تا چند سال آتی با توجه به تورم، مقدار 45 هزار تومان به حدی قدرت خرید خودش را از دست بدهد که بین حذف و عدم حذف از دریافت یارانه، خانوارها بی تفاوت باشند.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۴۰ - ۱۳۹۴/۰۲/۲۲
ظاهرا نویسنده محترم فراموش کردن فلسفه برقراری یارانه نقدی برای همه چه بود!
اونایی که یادشونه می دونن که قرار بود یارانه ای که دولت روی انرژی و نان و غیره به همه می داد حذف بشه و سهم هر کس بطور نقدی به خودش پرداخت بشه تا با تصمیم خودش در جایی که مناسب می دونه مصرف کنه.
دلیل این تصمیم چی بود؟ گفتن که "افرادی که یک یا چند خودرو یا خانه بزرگ دارن بیشتر از افراد فقیر انرژی مصرف می کنند، در نتیجه از یارانه بیشتری بهره مند می شوند.
مثلا اونی که خودرو نداره از یارانه سوخت بهره ای نمی بره. بنابراین بهتره همه سهم مساوی از یارانه بگیرند که عدالت رعایت بشود."
ولی ظاهرا الان موضوع بحث عوض شده و یارانه مذکور به عنوان صدقه در نظر گرفته میشه که دولت به فقرا می خواد بده، در حالی که قرار نبود اینطور باشه!
بیست وسی
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۵۲ - ۱۳۹۴/۰۲/۲۲
من که غمی ندارم از قطع یارانه ام ! یه کارگاه قالی بافی دارم با 14 کارگر ، نه پول تامین اجتماعی و نه بیمه کارگران را می دهم ! خدا را شکر دستم جلوی کسی دراز نیست
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۳۶ - ۱۳۹۴/۰۲/۲۲
قضیه خیلی سادست مهمترین دلیل عدم اعتماد مردم به دولت است. دولت در این دو سال بجای انکه جلوی رانت خواران و هزار میلیاردی خواران را بگیرد به دنبال یارانه مردم است. البته مساله مهمتر این است که ولت هیچ کاره است . و هزینه منابع مالی کشور در دست دولت نیست نهادهای قدرتمند می توانند بدون هیچ پاسخگویی این ثروت را هزینه می کنند
انتشار یافته: ۲۲
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۵۹ - ۱۳۹۴/۰۲/۲۲
دولت باید برقصه از پولدارا نترسه
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۴۵ - ۱۳۹۴/۰۲/۲۲
آقا هجمه کجا بود! انتقادات اخیر از دولت دلایل متعددی داره که حذف یارانه ها توی اون گم ه
آقا
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۰۵ - ۱۳۹۴/۰۲/۲۲
من هر روز میرم سر و کار و برمیگردم، تو این جامعه زندگی میکنم، کار میکنم، تفریح میرم، اما دریغ از ذره ای تغییر در تلطیف فضای کلی جامعه، همه چیز فردگرایی شده
ف از سوار شدن تاکسی تا عمل جراحی و پروژه های ملی

هنر ما شده درجا زدن به جای رشد، اعتماد و راست گویی هم که به تاریخ پیوسته
ح ـ س
Finland
۱۲:۰۶ - ۱۳۹۴/۰۲/۲۲
دولت بشرطی که عمل کند و گامهای مثبت اقتصادی ومعنی دار ودر جهت منافع عام بردارد از چه باید بترسد
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۰۸ - ۱۳۹۴/۰۲/۲۲
آخه این 45 تومان کجای زندگی پردرامد ها می گیرد
پول یک باک بنزین هم نمی شود
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۰۴ - ۱۳۹۴/۰۲/۲۲
بحث اینه که حذف گروهی از یارانه بگیران مقدمه ای میشه برای حذف تدریجی کل مردم. در ضمن همه چیز رو گرون کردن و یارانه رو اضافه نکردن
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۱۰ - ۱۳۹۴/۰۲/۲۲
این حرف بی ارزشی است که دولت برای اینکه محبوبیت خود را از دست بدهد دست به یارانه ها نمیزند !
آن چیز که دولت دنبال آن است ثبات است ما شاهد بودیم که در ابتدای فاز سوم که دولت آن را بخوبی انجام داد !همزمان با طرح انصراف شاهد آن بودیم که برخی از ستاد های انتخاباتی نفر سوم انتخابات شروع به پخش پیامک هایی کردند که دولت میخواهد همه یارانه ها را قطع کند !
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۲۳ - ۱۳۹۴/۰۲/۲۲
اگر دولت آقای روحانی دو اقدام زیر را استوار و محکم بردارد مردم حمایتش خواهند کرد: 1- ایجاد نظام مالیات بر ثروت و نه بر حقوق و عملکرد. هر شخص حقیقی و حقوقی که ثروت بیشتر دارد باید مالیات بیشتری بدهد. 2- راه اندازی سازمان یا نظامی برای خانه دار شدن زیرا با این نظام بنگاهی و املاکی فاسد و دلال جامعه فقیر و مستاجر نمیتواند خانه دار شود و یا خانه ارزان برای اجاره پیدا کند به نظرم اگر دولت سیستمی طراحی کند که موجر و مستاجر و یا خریدار و فروشنده مستقیما با دادن عوارض ثابت و مشخصی بتوانند خانه را منتقل کنند مثل شماره گذاری خودرو که خریدار و فروشنده مستقیما می توانند انجام دهند اجرا شود بساط دلالی این بنگاهی ها و املاکی ها جمع شود
یه دختر
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۳۱ - ۱۳۹۴/۰۲/۲۲
من با مدرک فوق لیسانس از یه دانشگاه خوب الان بیکار هستیم.... دارم مهارتی کسب می کنم تا برم سر یه کار غیر مرتبط با رشته ام!!!! پدرم هم باز نشسته هست و با این شرایظی که عرض کردم من حاضرم یارانه خانواده ام قطع و سیستم گدا پروری بره کنار مچ دزدام بگیرن تا وضعیت کسب و کار خوب شه کارخونه ها چرخش بچرخه و من برم کارگری..... واسه همه متوسطا هم باید قطع شه یعنی چی که در ازای کار نکرده طلبکار هستیم؟ باید کار کرد کار!!! بشینی تو خونه تا نون بیارن در خونت؟ واقعا این است ملت کورش کبیر و پیروان علی که با دستای خودش خرما می کاشت؟
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۵۴ - ۱۳۹۴/۰۲/۲۲
ببخش منفی اشتباه بود
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۰۶ - ۱۳۹۴/۰۲/۲۲
وضعیت کسب و کار با حذف یارانه درست نمیشه. 800 میلیارددلار درآمد نفتی در دولت قبل بود و جز تورم چندصد درصدی چی عاید ملت شد. بحث از اساس مشکل داره
یه دختر
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۰۹ - ۱۳۹۴/۰۲/۲۲
ناشناس 13:06
منظورم این بود که همه چی بره تو مجرای درستش استفاده بشه... یعنی این درامد نفتی بره یه جا ذخیره شه که صرف ساختن اقتصاد بشه...البته این دیگه نظر کارشناسای اقتصاده که چطور باید این اتفاق بیافته...مثلا خب باید حواس بخش نظارت باشه که اختلاس از توش در نیاد!!!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۵۵ - ۱۳۹۴/۰۲/۲۲
من مستاجرم ،حقوق بالایی هم ندارم اما خدا وکیلی خودم انصراف دادم این پول واقعا هیچ گره خاصی رو از زندگی ما باز نمیکنه اما اگه دست دولت باز بشه میشه به رونق مملکت امیدوار بود.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۰۱ - ۱۳۹۴/۰۲/۲۲
کاش با این حرفا دولت یه کم جدی با بحث توزیع درآمد و ثروت برخورد بکنه.
بی عدالتی اقتصادی غوغا میکنه
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۲۵ - ۱۳۹۴/۰۲/۲۲
دولت باید شدیدا بترسد ،از جیب خالی واختلاس ها ودزدی های کلان وتعهدات مالی خارجی ازقبل که درشرایط حاضر هیچ پشتوانه مادی برای دولت نگذاشته ،واگر دربرهمین محوربچرخد دولت بزودی عهده دارپرداخت مستمری خیل عظیم بازنشستگانی خواهدشد که تامین اجتماعی درزمان دولت نهم ودهم صندوق هاراخالی کرده، واین بخش کوچکی از تعهداتی است که دولت باید به آن تن دردهد وحقوق دیگر کارکنان دولت هم درلبه پرتگاه قراردارد وتلنگری آنرادردره پرت خواهدکرد، ودولت مجبور به چاپ اسکناس بی پشتوانه خواهدشد، وتوقعات حقوق بگیران چه دربخش خصوصی وچه دولتی سنومی با امواج عظیم خروشانی است که دولت رانشانه رفته ،ودرکل بطورخلاصه چنانچه گشایشی درآزادشدن دارایی های بلوکه شده وفروش نفت حاصل نشود روزگارتیره وتاری درانتظاردولت است ،ومعاملات نفتی با روسیه نیز قماری بزرگ بوده که صددرصد باخت درآن است وباعث بدنامی بسیاربزرگی برای این دولت خواهدشد.
فرزانه
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۲۵ - ۱۳۹۴/۰۲/۲۲
آفرین به نویسنده این مطلب!

دولت نباید سر پول بیت المال مماشات بکنه، یعنی چی که برای حذف یارانه ثروتمندان و پردرآمدها این همه تعلل می شه؟؟؟!!! وقتی قراره نان که غذای اصلی فقراست گران بشه بی محابا این کار انجام می شه ولی حالا برای حذف یارنه ثروتمندان از صدای بلند آونها قراره بترسه؟

ببینید به کجا رسیدیم که طرف پولداره و ماشین و خونه و درآمد آنچنانی داره، خودش رو نیازمند دونسته و برای یارانه ثبت نام کرده؟؟ اینا فقر فرهنگیه!!! کجای دنیا به پولدار یارانه می دن؟؟؟

دور دور کردن ماشین های آخرین مدل مال کیه؟ بچه پولدارها یا بچه فقیرها؟؟ بنزین رو بی جهت کیا می سوزونن؟؟؟ بعد مطمئنم خیلی از اونها دارن یارانه می گیرن
بابا بگذارید دولت یارانه پولدارها رو حذف کنه و به تولید و اشتغال اختصاص بده!! بگذارید کارخانه ها ی تعطیل شده بچرخه، چند برابر یارانه ها میاد تو سفره خانواره ها.....
میلاد
Spain
۱۳:۲۸ - ۱۳۹۴/۰۲/۲۲
ضعیف ترین دولت تاریخ ایران ...
bato-adv
bato-adv
bato-adv