bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۲۳۴۸۰۵
گفتگو با مدیر دفتر آموزش و مشارکت مردمی سازمان محیط زیست

صادرات گرما از ایران!

کولر را روشن می‌کنیم، ساعت‌ها با خودروی شخصی‌امان در شهر می‌رانیم، بی‌مهابا آب را هدر می‌دهیم، چراغ خانه‌امان خیلی اوقات بی‌دلیل روشن است و... شاید به نظر نیاید که هر کدام از این کارها تا چه حد نقش بزرگی در گرم‌تر شدن روز به روز کره‌زمین دارند. گرمایی که هم محیط زیست را تخریب خواهد کرد و هم بر روی انسان اثر منفی خواهد گذاشت.

تاریخ انتشار: ۱۲:۳۷ - ۰۶ خرداد ۱۳۹۴
فرارو- کولر را روشن می‌کنیم، ساعت‌ها با خودروی شخصی‌امان در شهر می‌رانیم، بی‌مهابا آب را هدر می‌دهیم، چراغ خانه‌مان بی‌دلیل روشن است و... شاید به نظر نیاید که هر کدام از این کارها تا چه حد نقش بزرگی در گرم‌تر شدن روز به روز کره‌زمین دارند. گرمایی که هم محیط زیست را تخریب خواهد کرد و هم بر روی انسان اثر منفی خواهد گذاشت.

به گزارش فرارو، «ایران در آینده گرم‌تر و خشک‌تر خواهد شد و این حاصل نتایج تغییرات آب و هوایی است». این هشدار گری لوئیس، هماهنگ‌کننده مقیم سازمان‌ملل متحد در ایران، است.

دهه 60 میلادی بود که گرم‌شدن کره‌زمین بدل به تهدیدی جدی برای جهان شد. پس از انقلاب صنعتی و اختراع ماشین‌آلات صنعتی و با افزایش فعالیت‌های کشاورزی، آب و هوای جهان دگرگون شد. کشورها و مناطق مختلف جهان هر یک سهمی در گرم‌ترشدن کره زمین دارند. گفته می‌شود که نقش ایران در گرم‌شدن کره‌زمین بسیار زیاد است، تا جایی که رتبه هفتم جهان را در این امر به خود اختصاص داده، این می‌تواند به این‌معنا باشد که بحران‌های زیست‌محیطی ایران گستره‌ای فراتر را در بر گرفته است.  

تا کنون مباحث زیادی درباره چگونگی مدیریت صنعتی و انرژی در ایران انجام شده و کارشناسان زیادی از راه‌حل‌ها سخن به میان آورده‌اند. اما ایران همچنان در عمل‌کرد و در حوزه اجرایی در این امر موفق نبوده است. 

دکتر محمد درویش - مدیرکل دفتر آموزش و مشارکت مردمی سازمان حفاظت محیط زیست- درباره عواملی که منجر شده‌اند تا ایران رتبه هفتم را در گرم‌کردن زمین داشته باشد می‌گوید: چند مورد در افزایش گاز گلخانه‌ای تاثیر زیادی دارند. میزان استفاده از سوخت فسیلی در تولید گاز گلخانه‌ای موثر است؛ اینکه نیروگاه‌ها چند درصد سوخت فسیلی و یا چند درصد انرژی اتمی داشته باشند. هرچقدر سوخت نیروگاه‌ها فسیلی باشد، گاز گلخانه‌ای بیشتری تولید خواهد شد. 

محمد درویش در گفتگو با فرارو درباره دلایل دیگر گرم‌شدن هوای ایران گفت: علاوه براین پژوهش‌ها حاکی از آن است که سدهای آبی میزان قابل توجهی گاز متان از خود منتشر می‌کنند؛ بنابراین تامین انرژی گرم آبی نیز در تولید گاز گلخانه‌ای اثر دارد. 

وی تصریح کرد: مصرف سوخت در ایران 10 تا 15 برابر از متوسط جهانی آن است. دلیل آن نیز مدیریت نامطلوب سوخت در کشور است. که همین نیز گاز گلخانه‌ای ایجاد کرده و منطقه را گرم‌تر خواهد کرد. 

وی با انتقاد از هدر رفتن انرژی در میزان زیاد در ایران اظهارکرد: یکی از موارد دیگری که باعث گرم‌ترشدن زمین خواهد شد، پِرت انرژی زیاد در ساخت‌وساز ساختمان‌هاست. متاسفانه میزان زیادی انرژی در ساختمان‌های ما به دلیل وجود نداشتن مقررات مناسب از میان می‌رود. یکی از دلایل این هدررفت انرژی نیز وجود نداشتن سیستم فردی برای کنترل هزینه‌ها و اشتراکی بودن آب، برق و.. است. 

درویش همچنین درباره تاثیر تولید آب در گرمایش توضیح داد: تولید آب انرژی مصرف می‌کند و در نتیجه گرما تولید می‌شود. به دلیل این‌که در بخش کشاورزی ما کنترل مشخصی بر روی بهره‌گیری از آب وجود ندارد، انرژی زیادی تولید و در نتیجه گاز گلخانه‌ای منتشر خواهد شد. 

مدیرکل دفتر آموزش و مشارکت مردمی سازمان حفاظت محیط زیست دربره اثرگذاری تولید گوشت قرمز در انتشار گاز گلخانه‌ای گفت: یکی از موارد بسیار مهم در انتشار گاز گلخانه‌ای فرآیند تولید گوشت قرمز (بخصوص گاو گوساله) است. هر کیلو تولید گوشت، 15 هزار لیتر آب مصرف کرده و در نتیجه متان تولید خواهد شد و در پی آن نیز گاز گلخانه‌ای زیادی انتشار می‌یابد. به طور کلی 50 درصد از گازهای گلخانه‌ای ناشی از تولید گوشت قرمز است.

درویش با اشاره به حضور ایران در بین 10 کشور اول در تولید گاز گلخانه‌ای تصریح کرد: همه این عوامل سبب شده‌اند که ایران در شمار ده کشور اول در تولید گاز گلخانه‌ای به شمار بیاید، که این وضعیت خطرناکی است و باید تغییر پیدا کند. گفته شده که در برنامه پنجم این روال بهتر خواهد شد. برای برون‌رفت از این وضعیت باید در نحوه مدیریت‌ها تحولاتی را ایجاد کرد؛ حرکت به سمت انرژی‌های نو، بالابردن راندمان نیروگاه‌ها، نظارت بیشتر بر روی ساخت‌وساز ساختمان‌ها، بهبود سازوکار سوخت خودروها و... از جمله اقدامات و تحولات مهمی است که باید انجام دهیم.

محمد درویش در انتها گفت: در همه‌حال، ما باید به‌خاطر داشته باشیم که ایران در یک منطقه گرم و خشک واقع شده است و هر اقدامی که به تغییر اقلیمی کل جهان بیانجامد، یکی از قربانیانش کشور ما خواهد بود. ضرر مدیریت اشتباه در زمینه انرژی و عدم توجه به کاهش گازهای گلخانه‌ای به خود ما باز خواهد گشت.
آقا
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۰۷ - ۱۳۹۴/۰۳/۰۶
تا جایی که رتبه هفتم جهان را در این امر به خود اختصاص داده...


شرمنده شدم
ناشناس
United States of America
۱۳:۵۹ - ۱۳۹۴/۰۳/۰۶
درود ! خاتمی و هاشمی پاسخ گو باشند !
بی نام
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۵۳ - ۱۳۹۴/۰۳/۰۶
متاسفانه در بین مردم ما یک فرهنگ خاص بی خیالی از قدیم رشد کرده الان بیشتر هم شده مثال می زنم هموطنان عزیز : تا به حال کدام یکی از شما عزیزان در داخل شهر وقتی آبی از لوله آبیاری بلوارها هدر می رود به این فکر می کنید که از این اتفاق جلوگیری کنید خودتا دست بکار شود یا ماشین را پارک کنید و به یک کارگر فضای سبز که در آن حوالی است بگوئید که اشکال سیستم آبیاری فلان بلوار خراب شده لطفا درست کنید بنده مطمئن هستم که اصلا این کار را نمی کنید چون هم خودتان و هم خودم در سطح شهر خیلی کم این پیگیری ها را دیدیم خوب این یک مثال بود اگر مردم ما این روحیات را داشته باشند احساس مسئولیت کنند صد در صد در امور اسراف برق ، غذا ، استفاده بی مورد از وسیله نقلیه و .......... (((( باید مانند موضوع بالا احساس مسئولیت بکنند : مثلا طرف یک دهنه مغاز داره به پهنای 20 متر هر روز که تشریف میاورد سر کار کل پیاده رو را آبیاری میکند که نمی دانم منظورش از این کار چیست این همه آب را اسراف میکند اکر فکرش وسیع باشد ارزش آب را درک کند هیچگاه این کار را نمی کند کلا مهارتهای زندگی ما ایرانی های خیلی پایین است و این به این دلیل است که اصلا بلد نیستیم و یا عمدا نمی خواهیم یاد بگیریم چون یاد گرفتیم فقط کار ما هرچه زودتر راه بیفتد به هر قیمتی صد در صد آسیب این عملکردها در آینده باعث خواهد شد که از خیلی چیزها محروم شویم . طرف تو اتوبوس خط وابط نشسته سنش هم بالای 50 سال است ایام عید بود آجیل میخورد پوست آجیل رو می ریخت زیر پایش گفتم آقا لطفا پوستها را داخل نایلون بریزید یه نگاهی چپ چپ به پشت سرش که بنده نشسته بودم انداخت که انگار توهین به ایشان شده و دوباره مشغول چریدن و ریختن اشغال آجیل زیر پایش شد از این معضلات در جامعه ما خیلی داریم که در هر زمینه ای میشود مثال زد و اینها است که کم کم دارد ما را به یک ملت خیلی بیشعور و بی فرهنگ تبدیل میکند .
حقیقتگو
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
۱۳:۱۳ - ۱۳۹۴/۰۳/۰۶
اعداد این مقاله بنظر درست نمی آیند. 20 برابر متوسط جهانی مصرف ایران! 15 هزار لیتر آب برای یک کیلو گوشت!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۵۲ - ۱۳۹۴/۰۳/۰۶
چرت و پرت گویی باری توجیه افزایش قیمت ها
انتشار یافته: ۶
ناشناس
United Arab Emirates
۱۲:۴۴ - ۱۳۹۴/۰۳/۰۶
چرا پارازیت هارو نمی گین که نقشش از همه این موارد بیشتره و مانند یک ماکروویو عمل می کنه ؟
چرا هر چیزی که به نفع خودتونه هوار هوار می کنید؟
به جای این همه اختلاس ، پول مردم و مملکت را صرف آب کنید بعد ببیند ایران میشه اقیانوس