bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۲۳۷۶۵۰
گفتگو با فاطمه سیارپور درباره استفاده از داروهای مکمل پرورش اندام

حکایت میان‌بُر زیبایی و بزرگراه مرگ!

بدن‌های تکه‌تکه، بازوان بزرگ و عضلانی، شکمی پهن و ماهیچه‌ای و قدی بلند؛ این‌ها این‌روزها معیارهای زیبایی و ایده‌آل‌هایی بدنی برای بسیاری از مردان جوان است. ایده‌آلی که همانندش را در تصاویر ورزشکاران خارجی و یا برخی بازیگران هالیوودی می‌بینیم. ایده‌آلی که برای رسیدنِ به آن یا باید شبانه‌روز کار و تمرین کرد و یا از یک راه ساده میانبر زد؛ راهی‌که به خوردن داروهایی در اصطلاح "مکمل" ختم می‌شود.

تاریخ انتشار: ۱۶:۲۴ - ۰۱ تير ۱۳۹۴
فرارو- بدن‌های تکه‌تکه، بازوان بزرگ و عضلانی، شکمی پهن و ماهیچه‌ای و قدی بلند؛ این‌ها این‌روزها معیارهای زیبایی و ایده‌آل‌هایی بدنی برای بسیاری از مردان جوان است. ایده‌آلی که همانندش را در تصاویر ورزشکاران خارجی و یا برخی بازیگران هالیوودی می‌بینیم. ایده‌آلی که برای رسیدنِ به آن یا باید شبانه‌روز کار و تمرین کرد و یا از یک راه ساده میانبر زد؛ راهی‌که به خوردن داروها و مکمل‌ها ختم می‌شود.

به گزارش فرارو، مکمل‌های ورزشی که در برخی از باشگاه‌های بدنسازی نیز توصیه‌ می‌شود، این روزها طرفداران زیادی دارد. آن‌قدری که دیگر اصل و تقلبی آن را نمی‌توان از یکدیگر تشخیص داد. استقبال از این داروها به‌جایی رسیده که چندی‌پیش رئیس پلیس فضای تولید و تبادل اطلاعات تهران بزرگ از کشف  14 هزار و 940 قلم مکمل‌های ورزشی غیرمجاز خبر داد.

از ضرر و زیان‌های مصرف این‌ مکمل‌ها که بگذریم، به نکته مهم‌تری می‌رسیم، و آن اینکه چرا داشتن بدنی ورزیده و در اصطلاح عام "گلدانی" تا این حد پرطرفدار است و چه معیارهای اجتماعی به این خواسته دامن می‌زنند. در این رابطه با فاطمه سیارپور –انسان‌شناس، کارشناس بدن و فرهنگ و عضو شورای مرکزی انسان‌شناسی و فرهنگ- گفتگو کردیم. به اعتقاد او ارتباطی قوی میان استفاده از این داروها برای رسیدن به بدن مطلوب، تولید، سرمایه‌داری و زیبایی برقرار است.

فاطمه سیارپور  در گفتگو با فرارو گفت: در ابتدا باید گفت بحث علمی بر سر بدن مناقشه برانگیز است و این مسئله‌ای جهانی است. از یک‌سو بدن امری با تابوهای مذهبی و فردی است که در جای خود محل مناقشه است و از سوی دیگر امری پیچیده است زیرا در عین آن که ما با آن زندگی می‌کنیم و به آن به قدری نزدیک هستیم که حسش نمی کنیم و هویت خود را قبل از هر چیز از شکل بدن مان می‌گیریم، اما واقعیتی دور از دسترس است و این دوگانه کار را برای پژوهش سخت می‌کند. بنابراین در هر موضوعی که بخواهیم وارد شویم و بدن را بررسی کنیم مشکلاتی از این دست داریم و با وصفِ این بدیهی است که موضوع این مصاحبه هم از چنین چیزی مصون نباشد. 

وی در ادامه و با حرکت از دیدگاهی انسان‌شناسی درباره بدن اظهار کرد: در این میان برای پاسخ به چنین پرسش‌هایی ما سراغ یکی از مفاهیم قدیمی در انسان‌شناسی می‌رویم که ابتدا توسط مارسل موس مطرح شد با عنوان "فنون کالبدی یا فنون بدن" و بعدها مورد استفاده شمار زیادی از پژوهشگران قرار گرفت. موس معتقد بود که بدن تحت یک سری الزامات فرهنگی از ابتدا قرار می‌گیرد و طی آن تربیت می‌شود و چگونگی رفتارش را کسب می‌کند. بنابراین ما در فرهنگ‌های مختلف، بدن‌های مختلفی از نظر حرکات و سکنات و آداب و رسوم داریم. این مفهوم بعدها توسط ژان میشه در مقاله «طبقه‌بندی روش‌مند در فناوری فرهنگی» تشریح شد و او فنون بدنی را شامل دو بخش خودآگاه و ناخودآگاه دانست. در بخش ناخودآگاه فرد از کودکی فنونی را می‌آموزد و برای همیشه در خود درونی می‌کند مثل طرز خوابیدن، نشستن موقع غذا خوردن، سلام و احوال‌پرسی کردن و هزاران فنون دیگر که لازمه زیستن در شرایط جامعه است و کاملا به شکلی ناخودآگاه و اتوماتیک وار آن‌ها را انجام می‌دهد. اما در بخش خودآگاه ما با تجلیاتی سروکار داریم که بیشتر جنبه زیبایی شناختی دارند و کالبد را به سمتی می‌برند که بخواهند از آن استفاده زیباشناسانه بکنند. تصور ما این است که تربیت و پرورش اندام در بعد خودآگاهانه فنون بدنی قابل بررسی است.

نقش آموزش در درک بدن چیست؟
این انسان‌شناس به نقش آموزش در مبحث بدن اشاره کرده و در این‌باره توضیح داد: از سوی دیگر محوری‌ترین مسئله در هر دو بخش خودآگاه و ناخودآگاه، امر آموزش است زیرا به هر حال فنون بدنی اکتسابی است و نباید از نظر دور داشت که هر اکتسابی مستلزم نوعی آموزش است که باید اتفاق بیفتد تا منجر به رفتار یا تغییر رفتاری شود. به این جا که می‌رسیم باید بگوییم این آموزش چیست و از چه راه‌هایی حاصل می‌شود؟

در پاسخ به این پرسش ابتدا بخش دوم را پاسخ می‌دهیم که بخش بزرگی از این آموزش امری است که در سایه عمومی شدن و دموکراتیزه شدن آموزش که امری متأخر و مربوط به دوران مدرن است از طریق رسانه‌ها اتفاق می‌افتد که در نهایت نوعی الگوی ذهنی را برای مخاطبان بازتولید می‌کند. اما این که این آموزش چیست؟ به این معنی که ماهیت آن چه آموزش داده می‌شود چه چیزی است باید بگوییم از این جا به بعد با یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های جهان مدرن و پیامد مهم اقتصادی آن یعنی اقتصاد سرمایه داری سروکار داریم که همان ساخت معیارهایی برای استاندارد کردن همه چیز به منظور مصرف بیشتر کالاهای تولید شده سرمایه داری، است. 

در دوران ماقبل مدرن الگوی بدنی ورزیده با ماهیچه‌های حجیم و قدرتمند، چیزی بود که از خلال "کار و مصرف انرژی" پدید می‌آمد. مروزه اکتساب این بدن از طریق کار سنگین به ویژه کشاورزی امری نزدیک به محال است زیرا ما در یک دنیای شهری‌شده زندگی می‌کنیم که مشاغل‌مان نیاز به تحرک ندارند و این جا شروع مشکلاتی است که به جایگزینی دارو نسبت به منجر می‌شود.
تاثیر سرمایه‌داری بر ساخت زیبایی
عضور شورای مرکزی انسان‌شناسی و فرهنگ درباره نقش آموزش در شکل‌دهی بدن انسانی گفت: به‌عبارتی باید معیارهایی برای زیبایی تولید شود که کالاها طبق آن تولید و طبق آن به فروش برسند. این ویژگی ما را به سمتی می‌برد که گروهی از زمینه‌ها را درگیر می‌کند که در صدر این زمینه هاعلم پزشکی و رسانه‌ها، قرار دارند. بنابراین وقتی هدف جامعه این شود که هر چیزی که تولید می‌شود باید به فروش برسد می‌توان این‌طوری هم گفت که برای فروش بیشتر باید تولید بیشتر داشت و تولید را برای سود بیشتر استاندارد کرد و استانداردها را آن قدر تبلیغ کرد و گفت و شنید که به امری بدیهی و طبیعی بدل شوند. بنابراین در این جا گروهی از تولید‌کنندگان کالا اعم از صنایع غذایی و دارویی نیز مانند تولیدکنندگان دیگر مثل صنایع پوشاک وارد عمل می‌شوند و به منظور سود بیشتر کالاهایی را با توجه هر چه کمتر و نزدیک به صفر (علیرغم ادعایی که در این زمینه دارند) به مصرف‌کنندگان تولید می‌کنند که یکی از پرخطرترین‌ها همین مواد افزایش حجم و تغییر شکل ماهیچه و تبدیل کردن بدن به یک بدن به ظاهر ورزیده است.

وی در ادامه تصریح کرد: البته ساده اندیشی است فرض کنیم مردان جوان از عوارض منفی و غیرقابل بازگشت مصرف این داروها بر روی بدن و روان بی خبرند، ولی در عین تعجب می‌بینیم آنان (با توجه به آمارهای موجود) به مصرف بیش از حد آن‌ها روی می‌آورند و در این میان باز به نظر ژان میشه برمی‌گردیم که این انتخاب مردان جوان یک عمل و انتخاب آگاهانه است که در بعد زیبایی‌شناسی قابل تحلیل است.

بدن ورزیده امروز با بدن ورزیده دیروز چه تفاوتی دارد؟
سیارپور با مقایسه بدن استاندارد در زمان قدیم و زمان حال توضیح داد: اما باید بپرسیم این بدن ورزیده و ماهیچه‌ای که در حال حاضر نوعی بدن استاندارد محسوب می‌شود، با بدن ورزیده و ماهیچه‌ای دوران قبل تر (منظور دوران قبل از مدرنیته است) چه تفاوتی دارد که موجب دردسرهای زیادی شده در حالی که در دوران قبل افراد بدن‌های ورزیده بیشتری داشتند و دچار این مشکلات نبودند؟ پاسخ ساده است، در دوران ماقبل مدرن الگوی بدنی ورزیده با ماهیچه‌های حجیم و قدرتمند، چیزی بود که از خلال "کار و مصرف انرژی" پدید می‌آمد.

فاطمه سیارپور درباره دلایل استفاده از داروهای بدن‌سازی در میان مردان جوان گفت: امروزه اکتساب این بدن از طریق کار سنگین به ویژه کشاورزی امری نزدیک به محال است زیرا ما در یک دنیای شهری‌شده زندگی می‌کنیم که مشاغل‌مان نیاز به تحرک ندارند و این جا شروع مشکلاتی است که به جایگزینی دارو نسبت به منجر می‌شود. از سوی دیگر تناقض مهم این است که افرادی به مصرف این داروها روی می‌آوردند که علاقمندان باشگاه‌های تناسب و پرورش اندام هستند؛ یعنی افراد علاقمند به تحرک و در عین حال مصرف کنندگان داروهای آسیب زا و خطرناک. پس در پاسخ به این تناقض چه باید گفت؟ به نظر می‌رسد علاوه بر اشاره به معیارهای زیبایی تبلیغ‌شده برای داشتن کالبد زیبا از طریق رسانه‌ها که شرح آن گفته شد، باید به این مورد نیز اشاره کنیم که رسیدن به آن معیارهای زیبا و داشتن کالبدهای بی‌عیب و نقص اگرچه می‌تواند از طریق ورزش‌کردن اتفاق بیفتد، اما نقش داروهای زیبایی پرورش اندام در نزد مصرف کنندگان نوعی کاتالیزور است که تصور می‌شود به این جریان کمک می‌کنند و اتفاقا نمی‌توان منکر بود که این داروها نقش خود را به خوبی ایفا و بدن را بر اساس همان معیارها زیبا و قدرتمند می‌کنند.

وی ادامه داد: این دقیقا همان چیزی است که ما از این داروها خواسته ایم تا برای مان انجام دهند. واقع بینانه اگر نگاه کنیم می‌بینیم ما از این داروها درمان نخواسته‌ایم و از سوی دیگر این‌ها داروهای بهبوددهنده بیماری نیستند، بلکه اساسا بیماری‌ای وجود ندارد که سودای بهبودی‌اش وجود داشته باشد. بنابراین خود این داروها در سیستم‌های بدنی به محور‌های تولید بیماری بدل می‌شوند. اما نقش زیباکننده خود را به خوبی ایفا می‌کنند و افراد جوان هم از این داروها زیبایی می‌خواهند و زیبایی امر نامطلوبی نیست که همیشه بشود به سادگی آن را کنار گذاشت، حتی به قیمت دست زدن به اعمالی که اثرات منفی و حتی کشنده آن روی بدن می‌ماند.

داروهایی برای زیبایی
وی در انتها گفت: پس در یک جمع‌بندی می‌توان گفت رفتار مصرف داروهای مکمل زیبایی در میان مردان جوان نوعی رفتار اکتسابی آگاهانه به سوی داشتن کالبدی زیباست که از یک سو این کالبد امری ایده‌آل از سوی رسانه‌ها و اذهان عمومی است و از سوی دیگر خواسته مردان جوان از این داروها بهبودبخشی نیست بلکه زیبایی است.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۲:۵۴ - ۱۳۹۴/۰۴/۰۳
نمیدونم چراهرچه هیکلها بزرگتر میشه به همون اندازه حجم مغز کاهش پیدا میکنه
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۸:۲۴ - ۱۳۹۴/۰۴/۰۳
خوش هيكل بودن بد نيست اما مشكل اينه كه بعضيها رذايل اخلاقي و كاستيهاشون رو پشت اون هيكل قايم ميكنن
میترا
Iran (Islamic Republic of)
۲۲:۵۰ - ۱۳۹۴/۰۴/۰۲
من به عنوان یه دختر از بدنهای قدبلندو عضله ای در حد معمول بدون شکم خوشم میاد از هیکلهای گنده و شکم گنده حالم بهم میخوره
مردی از تهران
Iran (Islamic Republic of)
۲۲:۴۷ - ۱۳۹۴/۰۴/۰۲
جرج ارمانی صاحب برندهای مطرح مد و لباس ماه گذشته درمورد بازیگران مرد هالیوود که بدنهایی مصنوعی دارن ( با مکمل و پودر) گفت اینها افرادی منزجر کننده هستن که بدون ورزش به چنین اندامی رسیدند... خود من از 4 سالگی ژیمناستیک کار کردم تا 15 سالگی بعدش از اون موقع تاالان درباشگاه شیرودی تهران دومیدانی و بدنسازی کارمیکنم و با تغذیه مناسب یه هیکل فیتنس معمولی دارم.. بعد یارو 2 ماه نیست میاد هیکلش مثل قهرمانهای فیتنسه ایا جز با پودرومکمله ایا نیست
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۵۱ - ۱۳۹۴/۰۴/۰۲
دوست عزیز کسی که تغذیه در دانشگاه ایران خونده اصلا نمی داند کراتین و گلوتامین و... چیه با چند تاشون صحبت کن می فهمی در ضمن گلوتامین عارضه نداره شما اگر روزی دو سه لیوان شیر هم بخوری چندین گرم گلوتامین دریافت می کنی اون گلوتامینی هم که خوردی گلوتامین نبوده چیز دیگه بهت داده یا چیز دیگه باهاش مصرف می کردی یا جنس تقلبی بوده.
انتشار یافته: ۱۸
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۱۹ - ۱۳۹۴/۰۴/۰۱
الکی جو ندین! داروهای مکمل مجاز مثل پودر پروتئین همه جای دنیا مصرف میشه و هیچ مشکلی نداره. مشکل اونجاست که توی ایران مثل لبنیات مثل مرغ سرب‌دار و.... هیچ ارزشی برای جان انسان وجود نداره. به همین خاطر معلوم نیست چه آشغالی توی این داروها میریزن و به خورد مردم میدن. به همین دلیل به هیچ وجه توی ایران مکمل مصرف نکنید. ولی اگه اصل خارجی از منبع کاملا موثق گیرتون اومد هیچ مشکلی نداره.
یه توصیه دیگه به داداشای بدنساز! روی شکم‌تون هم کار کنید! به خدا زشته نیم متر دور بازو داشته باشید اون وقت شکم‌تون یه متر جلوتر از خودتون وارد بشه!
مرغدار بدبخت
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۴۲ - ۱۳۹۴/۰۴/۰۲
مرغ سرب دار؟؟
الان تحقیق کردی این حرف و زدی؟؟؟
یا منبع حرفت شده چهارتا مجری خرفت که برای جو دادن به برنامه شون ما مرغدارها رو به خاک سیاه نشوندند؟؟؟؟؟؟؟؟
پزشک ایرانی
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۱۹ - ۱۳۹۴/۰۴/۰۳
هم وطن گرامی ! مگر فکر می کنید در همه جای دنیا افراد بی اطلاع و بی فکر وجود ندارند؟! یا مگر گروه هدف دنیای سرمایه داری به ایران محدود میشه؟!! در هیچ جای دنیا هیچ کتاب رفرانس یا مرکز مطالعاتی معتبر علم پزشکی مصرف این مواد رو برای افراد عادی توصیه نکرده !! و اتفاقا شما با مرغ سربدارت داری الکی جو میدی !!!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۵۱ - ۱۳۹۴/۰۴/۰۱
آقا شما به سلامت تغذيه ي عموم مردم مثل نان و مرغ و برنج و روغن و سايرخوراكي ها برسيد و بر كار رستوران ها ، نانوايي ها ، نان ماشيني ها ، ساندويچي ها و فست فود ها و... نظارت داشته باشيد كه حداقل استاندارد هاي بهداشتي را رعايت كنند مكمل كه مورد استفاده قشر خاصي است اينقدر اهميت ندارد آقاي فراروي عزيرز خانه از پاي بست ويران است تو به فكر مكملي!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۸:۰۵ - ۱۳۹۴/۰۴/۰۱
متاسفانه اظهار نظر کردن در هر حوزه ای بدون داشتن اگاهی و دانش کافی در کشور ما موج می زند.

خوردن دارو به اصطلاح مکمل دیگر یعنی چه؟

مکلمل و دارو دو مبحث کاملا مجزا هستند تفاوتی های اساسی دارند و کاربرد های مجزاْ، ان چیزی که امثال نویسنده از ان به عنوان دارو یاد می کنند مکلمل هستند و در اکثر موارد نه تنها عوارض جانبی ندارد بلکه بر اساس پزوهش های متعدد می توانند در جلوگیری از بیماری ها هم موثر باشند محصولاتی مانند پودر های پروتئینی مانند وی پروتئین هاْ کراتین ،اسیدهای امینه و... از این دست هستند.

اما بعضی از ورزشکاران به ویژه ورزشکاران رشته های قدرتی از دارو هایی مانند دارو های استروئیدی و پلی پپتیدی هم استفاده میکنند دارو هایی مانند دیانابول ناندرلون یا استر های مختلف تستوسترونی و... که مصرف نا اگاهانه هم همراه عوارض جانبی است هم دوپینگ محسوب می شود.

بین این دو تفاوت از زمین اسمان است مکمل های غذایی ورزشی در صورتی که از برند های معتبر جهان تهیه و عرضه بشوند در افراد سالم همانطور که اشاره کردم نه تنها مضر نیست بلکه برای سلامتی مفید هم هستند ﴿می توانید برای مثال به طیف گسترده تحقیقات انجام شده بر تاثیرات تروپاتیک کراتین رجوع کنید﴾.

بسیاری از مکمل ها از لحاظ ساختاری و شکل و پروسه تهیه مانند شیر خشک می مانند مگر اینکه شیر خشک بچه راهم دارو بدانیم.

متاسفم که طولانی شده ولی لطفا منتشر کنید.
حمید
Iran (Islamic Republic of)
۱۹:۰۳ - ۱۳۹۴/۰۴/۰۱
چقدر از این هیکلهای قلمبه سلمبه بدم میاد 1ساعت نمتونند پیاده روی کوهنوردی کنند فقط مثل مجسمه بدرد دکور میخورند
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۱۷ - ۱۳۹۴/۰۴/۰۲
واقعا؟! متاسفانه از این دست دیدگاه های سطحی در بین افرادی که سررشته از ورزش و این رشته نداردند بسیار رایج است دوست گرامی اکثرا این دوستانی قلمبه سلمبه که شما می بینید صد ها روز در سال ساعت ها هوازی کار میکنند ساعت ها با سرعت بالا روی تردمیل یا در خیابان می دوند بنده 15 سال پرورش اندام کار میکنم دوستانی قدیمی زیادی هم در این رشته دارم همگی کوهنورد و پیاده روی و دویدن برایمان بیشتر شبیه گرم کردن است فکر میکنم شما فراموش کردید حجم عضلانی بیشتر یعنی قدرت و تولید نیروی بیشتر در ضمن توصیه می کنم در وب مسابقه دوی 100 متر کوین لورون ﴿یکی از قهرمانان اسبق 130-140 کیلوگرمی پرورش اندام جهان﴾ را با قهرمان دوی 100 متر جهان ببیند بعد خیال پردازی کنید.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۹:۲۲ - ۱۳۹۴/۰۴/۰۱
بدنسازی 10% تمرین 90% نغذیه است. مکمل غذایی چیز بدی نیست و در همه جای دنیا استفاده میشه اما اصلش توی ایران سخت گیر میاد و یا با چندین برابر قیمت هست.
رحیم امینی
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۱۷ - ۱۳۹۴/۰۴/۰۲
متاسفانه کسانی که هیچ اطلاعی از این ورزش ندارن و فقط چند تا واحد به درد نخور پاس کردن نظر می دن
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۴۳ - ۱۳۹۴/۰۴/۰۲
شما خبر مارمولك توي نان سنگك رو خوندي كه. حالا ببين ما از نظر بهداشت وسلامت مواد غذايي كه جنبه مصرف عمومي دارندكجاي كاريم و شما به چي گير مي ديد؟
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۱۲ - ۱۳۹۴/۰۴/۰۲
مکمل تأثیر آنچنانی و ناگهانی تو حجم عضله ندارن. اون داروهای استروئید که باعث حجم ناگهانی و زیاد عضله میشه و ضمناً برای بدن ضرر داره و خطرناک هم میتونه باشه. بین این دوتا تفاوت قائل شین
سارا
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۰۶ - ۱۳۹۴/۰۴/۰۲
ای بابا... این بدنسازها اصلاً هم هیکل قشنگی ندارند، یه مرد میتونه با شکم گنده، کله کچل، و بازوهای معمولی، خیلی خیلی جذاب تر از بدنسازهای غول پیکر باشه..
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۰۹ - ۱۳۹۴/۰۴/۰۲
به عنوان کسی که پس از مصرف مکمل "گلوتامین" به دستور مربی (با سابقه و قهرمان تهران!) باشگاه دچار عارضه عصبی شدم و یک سال تمام تحت درمان روانپزشکان بودم (بی خوابی کامل - افسردگی - استرس شدید) از دوستان بدنساز خواهش میکنم که به مربیان (عمداتا بی سواد) بدنسازی اعتماد نکنید و حتما زیر نظر متخصص تغذیه از مکمل های مطمئن استفاده کنید.


متاسفنه بنده به علت بی تجربی و اعتماد نابجا ضربه ای شدید خوردم.

از تمام بدنسازان جوان خواهش دارم تا در مقابل حرفهای مربیان پر ادعای باشگاه های بدنسازی سر خم فرو نیاورند . چون آنها فقط و فقط به دنبال سود از راه فروش مکمل های تقلبی هستند. سلامتی شما یه هیچ وجه برای این افراد مهم نیست.


خواهشند است فرارو منتشر کند.