bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۲۳۸۶۹۱
مرکز جدید حمایت از دختران فراری تاسیس می‌شود

سقفی برای دختران فراری

علی ربیعی –وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی- از اقدام یکی از خیرین برای راه‌اندازی اولین مرکز نگهداری دختران فراری در پایتخت خبر داد و گفت به‌زودی شاهد افتتاح این مرکز خواهیم بود.

تاریخ انتشار: ۱۶:۱۲ - ۱۲ تير ۱۳۹۴
راه‌حلی به‌نامِ

فرارو- علی ربیعی –وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی- از اقدام یکی از خیرین برای راه‌اندازی اولین مرکز نگهداری دختران فراری در پایتخت خبر داد و گفت به‌زودی شاهد افتتاح این مرکز خواهیم بود.

به گزارش فرارو، به گفته علی ربیعی آمار دقیقی از تعداد ختران فراری وجود ندارد. مسئولان مربوطه در بهزیستی نیز نسبت به تعداد مشخص دختران فراری ابراز بی‌اطلاعی کرده‌اند. حبیب‌الله مسعودی‌فرید –معاون امور اجتماعی بهزیستی- در این رابطه گفته است "از تعداد کل دختران فراری آماری در دست نیست. ما چندبار از پلیس امنیت اخلاقی این آمار را خواسته‌ایم، اما این اتفاق نیافتاده است". 

آماری از دختران فراری وجود ندارد
نداشتن آمار مشخص در این زمینه خود یکی از مشکلات در مورد دختران فراری است. به گفته کارشناسان عوامل متعددی می‌توانند در پنهان شدن آمار دخیل باشند، که یکی از آن‌ها عدم پذیرش خانواده‌ها است؛ بسیاری از خانواده‌ها در هنگام اطلاع از نبودن فرزندشان عنوان می‌کنند که دختر آن‌ها دزیده شده‌است. 

با این وجود، و با تخمین‌های احتمالی، کارشناسان از بازگشت بیشتر این دختران به خانه پس از دوره‌ای خبر می‌دهند. مجید ابهری _آسیب‌شناس- می‌گوید 80 درصد دختران به خانه بازمی‌گردند و 20 درصد باقی‌مانده ممکن است به آسیب‌های بیشتری نظیر اعتیاد، تن‌فروشی و... کشیده شوند. 

چرا دختران فرار می‌کنند؟
بازگشت و عدم بازگشت دختران فراری بیش از همه به دلایل فرار آن‌ها ازخانه بازمی‎گردد. خشونت‌های خانگی، اعتیاد والدین، برآورده نشدن خواسته‌ها، آزار و اذیت، عشق‌های مجازی و... را از این دلایل می‌دانند. معاون امور اجتماعی بهزیستی 90 درصد دلایل فرار از خانه را تابع عوامل درونی و 10 درصد آن را تابعی از عوامل بیرونی نظیر دوستی‌ با جنس مخالف و ساختن یک زندگی مستقل می‌داند.

خانه‌های سلامت چه می‌کنند؟
پیش از این، خانه‌های سلامتِ بهزیستی در جمع‌آوری و کمک به دختران فراری مراکزی را تاسیس کرده بودند و به‌ گفته موسوی‌چلک –رئیس انجمن مددکاری- مراکز نگهداری دختران فراری در کشور سابقه‌ای 16 ساله دارد. وی گفته است سال 1378 مراکز اورژانس اجتماعی در ایران راه‌اندازی شدند و در حال حاضر 4 مرکز مداخله در بحران اورژانس اجتماعی به صورت سرپایی و شبانه‌روزی از 22 تا 40 روز به نگهداری از دختران فراری می‌پردازد. 

خانه‌های سلامت که سابقه‌ای نسبتا طولانی در کشور دارند، مراکزی هستند که در سراسر کشور تاسیس شده و دخترانی که از خانه فرار کرده و به شهرهای دیگر رفته‌اند را پوشش می‌دهد. بهزیستی در این خانه‌ها نسبت به برگرداندن دختران به نزد خانواده‌هایشان مسئول است و در جهت ارائه خدمات مشاوره‌ای و روان‌شناختی به آن‌ها اقدام می‌کند. این مراکز بدون تابلو مشخصه (برای حفظ امنیت) و هرکدام گنجایشی 10-12 نفری دارند.

ولی‌الله نصر –مدیرکل امور آسیب‌های سازمان بهزیستی- سن ورود دختران فراری به این مراکز را از سنین 12-13 سالگی می‌داند و گفته است در حال حاضر 450 دختر فراری در خانه‌های سلامت نگهداری می‌شوند. 38 درصد دختران خانه‌های سلامت زیر 15 سال، 79 درصد آن‌ها زیر 19 سال و متوسط سن آن‌ها نیز 18.5 سال است. 

آنچه در مورد حضور این دختران در این مراکز اهمیت دارد، سلامت اخلاقی آن‌هاست. به گفته مسئولان این سازمان اگر در فاصله فرار از خانه و آمدن به بهزیستی این دختران رفتارهای نامشروع و روابط جنسی برقرار کرده باشند، به‌جای خانه سلامت به مراکز بازپروری فرستاده می‌شوند که زنان آسیب‌دیده در آن هستند.

باتوجه به ویژگی‌های خانه‌های سلامتِ بهزیستی، علی ربیعی –وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی- خبر تاسیس مرکز جدید حمایت از دختران فراری را در حالی داده که معتقد است اگر بتوانیم برای راه‌اندازی مراکز ویژه دختران فراری کار را با خیرین پیش ببریم بدون شک در این راه موفق‌تر خواهیم بود. آنچه در این میان اهمیت دارد، آن‌که ببینیم موفقیت خانه‌های سلامت بهزیستی تا چه حد بوده و آیا مرکزی که وعده آن داده شده می‌تواند خلاءهای خانه‌های سلامت را جبران کند یا خیر. 

تاسیس مرکز برای دختران فراری چقدر مفید است؟
یک جامعه‌شناس در این‌رابطه می‌گوید تاسیس چنین مرکزی به خودی خود می‌تواند مفید باشد، به شرطی که شرایط و ویژگی‌های منفی زیادی که در خانه‌سلامت وجود دارد را نداشته باشد. 

افسر افشارنادری –جامعه‌شناس، استاد دانشگاه و عضو انجمن جامعه‌شناسی ایران- در گفتگو با فرارو گفت: مراکز نگهداری دختران فراری تاکنون در قالب خانه‌های سلامت بهزیستی وجود داشته و فعالیت می‌کرده است. اما حقیقت آن است که این مراکز مراکزی با اشکالات و ایرادات زیاد هستند. متاسفانه نگاه به دختران در این مراکز از نگاه قالب جامعه، یعنی نگاه به انسانی ضدهنجار و ضداخلاق ریشه می‌گیرد. طبق بازدیدی که من از یکی از خانه‌های سلامت داشتم، برخورد مناسب و انسانی در این مراکز مشاهده نکردم. آنچه در بازدید از این مراکز به‌نظر می‌آید نگهداری از تعدادی دختر خلاف‌کار است و این بزرگترین ایراد در چنین مراکزی است. 

این جامعه‌شناس در ادامه و درباره دلایل فرار دختران از خانه اظهار کرد: متاسفانه ساختارها و هنجارهای فرهنگی جامعه ما سبب می‌شود که برخی از دختران به دلیل فشارهای خانگی، محدودیت‌ها، خشونت‌ها و طلب آزادی از خانه بگریزند. اما آیا برخورد یکسانی از جانب خانواده‌ها با دختری که از خانه فرار کرده در مقایسه با پسری که از خانه گریخته وجود دارد؟ پاسخ منفی است. بسیاری از پسران پس از فرار از خانه و گذراندن زمانی بیرون از آن، بار دیگر مجدد با آغوش باز خانواده مواجه می‌شوند، اما در مورد دختران اینگونه نیست و خانواده‌ها یا آن‌ها را نمی‌پذیرند و یا به سختی می‌پذیرند. 

وی در ادامه تصریح کرد: بنابراین تا کلیشه‌های رایج نسبت به دختران در جامعه تغییر نکند، نمی‌توان انتظار داشت مراکزی که خود حامل این نگاه هستند، چندان موفق عمل کنند. این مراکز باید از حالت صوری بیرون آمده و رویکرشان را تغییر دهند و به دخترانی که به حمایت آن‌ها احتیاج دارند، مسائل اجتماعی را بیاموزند، چرا که این دختران لطمه‌های زیادی خورده‌اند و اگر نتوانند به خانه و یا جامعه بازگردانند، لطمه بیشتری خواهند خورد. 
XXX
Netherlands (Kingdom of the)
۱۳:۱۸ - ۱۳۹۴/۰۴/۱۴
استغفرا... . غیرت مذهبی آقایان چطور این را قبول میکند که برای دختران فراری سرپناهی تهیه شود ؟ مگر سیاست سی و چند ساله آقایان چه عیبی داشت که آنها را بی سرپناه رها میکرد تا طعمه باند های فساد و فحشا شوند !!؟؟
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۰۲ - ۱۳۹۴/۰۴/۱۴
بودن این مرکز واسه نگهداری از دختران فراری خوبه ولی بیشتر از اون باید به راه حل اساسی فکرکرد که دلیل فرارکردن چیه چجوری میشه مهارش کرد نحوه تربیت خانواده ها چه تاثیری داره روی اینکار و اینکه اگر بخوایم واقعا اینجور مشکلات رو حل کنیم به یک بینش قوی وروشن نیاز داریم
به دور از همه افراط و تفریت های دینی وتفکرهای پوسیده
یکی از مراکز تربیتی
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۵۴ - ۱۳۹۴/۰۴/۱۴
بنده دخترانی میشناسم که فقط بدلیل مخالفت خانواده شون برای ازدواج از خانه فراری شدند

چون میل به ازدواج داشتند اما توسط پدر و مادر متاسفانه سرکوب میشدند
حسین
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۲۳ - ۱۳۹۴/۰۴/۱۴
این مراکز در تمام کشور باید دایر شود و از مشاوران متخصص و کاربلد در خصوص هدایت و تربیت مجدد دختران استفاده شود و از پیامدهای فرار از خانه در رسانه ها صحبت شود تا دختران بدانند نتیجه فرار از خانه چه میشود .
به هر حال باید تلاش زیادی انجام شود و همکاری و دلسوزی مسئولین(!) را میطلبد .
توت فرنگی
United Arab Emirates
۰۳:۲۳ - ۱۳۹۴/۰۴/۱۴
دیگه با این وضعیت اشتغال و ازدواج جوونا کم کم باید کلی دیوونه خونه بزنن...
انتشار یافته: ۲۴
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۳۰ - ۱۳۹۴/۰۴/۱۲
لطفا یه دونه هم برای پسران فراری ایجاد کنید، متشکرم.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۳۵ - ۱۳۹۴/۰۴/۱۲
سالها پیش باید اینکار صورت می گرفت، البته اگر منبعی برای سو استفاده برخی نشود
متین
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۳۰ - ۱۳۹۴/۰۴/۱۳
مگر دکل دزدها می گذارند
امیر
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۵۰ - ۱۳۹۴/۰۴/۱۲
هر چند خیلی دیره ولی خوب ی نیاز مبرمه
نیکان
Iran (Islamic Republic of)
۲۲:۲۸ - ۱۳۹۴/۰۴/۱۲
تاسیس این مرکز ، اقدام لازم و مسئولانه ای است امیدوارم بقیه نهادها و بخشهای نظام نیز همکاری کنند
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۱:۱۸ - ۱۳۹۴/۰۴/۱۳
باید زمینه های جامعه سالم و عاری از فساد و فحشا فراهم شود و زنان و دختران در خانواده هایشان از حقوق خود بهره مند شوند. وگرنه ایجاد این گونه خانه ها چاره علاج نیست و به بازگشت آنها به جامعه کمکی نمی کند.
یک دختر 24 بهاره
Iran (Islamic Republic of)
۰۲:۳۲ - ۱۳۹۴/۰۴/۱۳
من یک دختر از یک خانواده متوسط و تحصیل کرده هستم لیسانس شیمی از دانشگاه شریف دارم هیچی نمیخواهم جز یک شوهر خوب و خوش اخلاق اما یکساله هیچ خواستگاری ندارم
سال گذشته پنج خواستگار داشتم که تفاهم نداشتیم
بنظرم میرسد پسرها بدلیل مشکلات مالی از ازدواج ترس و واهمه دارند
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۰۲ - ۱۳۹۴/۰۴/۱۳
بابا امسال 3 ماهش گذشته
یک پسر 28 ساله
United Arab Emirates
۱۵:۴۷ - ۱۳۹۴/۰۴/۱۳
منم یک پسرم و با هیچ دختری به تفاهم نمی رسم
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۰۹ - ۱۳۹۴/۰۴/۱۳
بلا استثنا اولش همتون همینو می فرمائید.بعد تازه یادتون میاد که چی میخواید.مالکیت مادی و معنوی همه چیز شوهرتون.
مرتضی
Iran (Islamic Republic of)
۰۳:۳۴ - ۱۳۹۴/۰۴/۱۴
عجب !
منم یه پسرم دنبال یه دخترخانم خوش اخلاق و کم توقع میگردم
اما تو سن 26 سال که فوق لیسانس گرفتم و الان هم سربازم خونه و ماشین و سرمایه از کجا بیارم !
چندبار رفتم خواستگاری پشیمان شدم
تا رفتم تو گفتند کجای تهران خونه داری ؟
ماشینت چیه ؟
حقوقت زیر سه تومنه ؟؟؟
حسین
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۴۲ - ۱۳۹۴/۰۴/۱۴
سلام مطلب خواندم بسیار متین وموقر است آفرین اگر خدا بخواهد شاید بشود کاری کرد شما چه چیزی برایتان مهم است لطفا جواب بدهید
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۰۶ - ۱۳۹۴/۰۴/۱۳
الهی شکر هرچه دراین موضوع تلاش وفعالیت شود کم است.دختران امیدهای خانواده هستند.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۱۹ - ۱۳۹۴/۰۴/۱۳
خدایا بتو پناه میبرم خودت از نسل ما محافظت بفرما
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۱:۱۲ - ۱۳۹۴/۰۴/۱۴
با دعای تنها هیچ چیز درست نمیشه.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۱۰ - ۱۳۹۴/۰۴/۱۳
من هم یک دختر هستم که به دلایل مختلف ازجمله وضعیت مالی بد خانواده و تامین آینده یک شغل مناسب نیاز دارم . هیچ وقت هم شرافتم اجازه نمیدهد به خاطر پول شوهریابی کنم. ازطرفی ازدواج را نمیتوان به عنوان تامین کننده آینده مالی دید چون مرد میتواند با اختیاراتی چون الزام به تمکین زن و حق طلاق یک طرفه به راحتی به زن فشاربیاوردواز تامین مخارج شانه خالی کندیا حتی زندگی را ترک کند.
از طرفی اگر ازدواجی هم باشد تا خودم درآمد نداشته باشم نمیتوانم جهیزیه بخرم و خانواده ام توانش را ندارند
البته چون ازخانواده کم درآمد هستم نهایت همسری که نصیبم بشود مردی کم درآمد است که باز برای زندگی بعداز ازدواج نیازمند کارو درآمد هردویمان هستیم
اما در استخدامها به جای رعایت شایسته سالاری و توجه به معلومات مذکر سالاری حاکم است حتی اجازه شرکت درآزمون نداریم
سیما
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۳۸ - ۱۳۹۴/۰۴/۱۳
]چرا من میخوام مطالب رو ارسال کنم به کلوپ درنمیاد در قسمت ارسال کتیبه نه متن میاد نه تصویر باید چکارکنم که هم متن وهم تصویر در کلوپ بیاد؟؟ لطفا راهنمایی کنید
محمدرضا
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۳۹ - ۱۳۹۴/۰۴/۱۳
فرارو جان لازمست ابتدا فکری برای سلامت روانی والدین بکننداین دخترها معلولند نه علت علت ها پدر مادرهایی هستند غیر مسیول که زیربار قسط ووام کمر خم کرده اند
مددکار
Iran (Islamic Republic of)
۲۳:۰۳ - ۱۳۹۴/۰۴/۱۳
من در پایانه جنوب تهران مددکار هستم، و با ایم مسئله به طور ملموس برخورد می کنم. ما اگر دختران فرارو شناسایی کنیم به خانواده ها یا بهزیستی تحویل می دهیم و همچنین به آنان مشاوره نیز می دهیم. برخی از دختران فرار هم قابل بازگشت به خانواده نیستند. سالی به طور متوسط 100 مورد شناسایی می کنیم، از دلایل آن می توان به فقر فرهنگی، کودک آزاری، طلاق و اختلافات والدین، خشونت خانگی و رابطه های مجازی نام برد.