bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۲۴۱۸۷۵

بازی موبایل مذاکره با طالبان

تاریخ انتشار: ۱۰:۱۵ - ۱۰ مرداد ۱۳۹۴
در هیاهو و کشمکش‌های گفت‌وگوهای صلح میان دولت افغانستان و نمایندگان گروه طالبان، دو طراح و هنرمند افغان بازی موبایلی طراحی کرده و از کاربران خواسته‌اند در روند این گفت‌وگوها از طریق این بازی همراه شوند.

این فراخوان کنایه‌ای به روند طولانی گفت‌وگوهای صلح دولت با گروه طالبان است. در این بازی، کاربر نقش کبوتر صلح را بازی می‌کند در برابر مردی خشمگین که با راکت (خمپاره انداز) روی شانه‌اش به طرف او شلیک می‌کند.

این بازی 'آی-شت' (iShit) نام دارد و دو روز پیش وارد دنیای اپلیکیشن‌های اندروید در Google Play شد. عنوان فارسی این بازی 'ناراضی' است. ناراضی اشاره به گروه طالبان است که حکومت افغانستان از آن به عنوان "برادران ناراضی" یاد کرده است.

مهدی امینی، کاریکاتوریست و محمد انور اسفندیاری، انیمیشن‌ساز افغان این بازی موبایل را در سه ماه گذشته طراحی و تهیه کرده‌اند.

مهدی امینی می‌گوید این اپلیکشن تلفیقی از خلاقیت انیمیشین و کاریکاتورهای او است که در قالب یک بازی موبایل ارائه شده است. آنها این بازی را به صورت رایگان در گوگل‌پلی بارگذاری کرده‌اند و دلیلش هم این است که "هدف تجاری" از ساخت این بازی ندارند بلکه می‌خواهند پیام خود را منتقل کنند.

مهدی امینی ۳۲ ساله است و در کنار شغل مهندسی، کاریکاتور هم می‌کشد. در گذشته هم کارهایی با موضوع گروه طالبان، جنگ، صلح و خشونت در افغانستان داشته است.
او سال گذشته نمایشگاه کاریکاتورهای خود را با عنوان 'دست‌های آلوده' در کابل برگزار کرد که بعد از آن مجبور شد به دلایل امنیتی کشور را ترک کند. او از آن زمان با خانواده‌اش در هند زندگی می‌کند و تصمیم دارد افغانستان برگردد.

'گفت‌وگوهای صلح مثل یک بازی کامپیوتری است'

بازی موبایل مذاکره با طالبان
این بازی در حال حاضر فقط برای گوشی‌هایی که از اندروید پشتیبانی می‌کنند طراحی شده است

مهدی امینی که ایده‌ و تصویرپردازی این بازی از او است فکر می‌کند که گفت‌وگوهای صلح دولت افغانستان با طالبان "شبیه یک بازی کامپیوتری است و توسط طراحان و برنامه‌نویسان ماهری برای جغرافیای افغانستان طراحی شده است."

امینی می‌گوید: "وقتی بحث بازی موبایل شد خواستیم مسایل مهم کشور که همه مردم درگیر و نگران نتیجه آن هستند را به صورت بازی در بیاوریم و تاثیرگذاری داشته باشیم و مذاکرات صلح را انتخاب کردیم."

به نظر او هیات مذاکره‌کننده با طالبان که "مقامات عالی سیاسی هستند خودشان سردرگم اند و نمی‌دانند که با چه کسی باید مذاکره کنند."

او می‌گوید که رئیس جمهوری سابق با یک مغازه‌دار سر میز مذاکره نشست و به او پول داد و محمد اشرف غنی، رئیس جمهوری کنونی هم از پیام عیدی اخیر ملا عمر که گفته می‌شود دو سال پیش درگذشته است، تشکر کرد.

او می‌گوید در مورد نام بازی "زیاده‌روی" شده اما تاکید می‌کند که اعتقادی به گفت‌وگوهای صلح با طالبان ندارد و فکر می‌کند که رهبران گروه طالبان "بازیچه و مهره‌های نمایشی هستند و باید با کسانی مذاکره شود که این گروه را به وجود آورده‌اند."

خطر بازی با طالبان
بازی موبایل مذاکره با طالبان
پرنده صلح، کاراکتر اصلی بازی است
بازی تنها در قالب اندروید ارائه شده و سازندگان آن تصمیم دارند آن را برای اپل نیز طراحی کنند.
هنوز موضع گروه طالبان در مورد این بازی معلوم نیست اما از ظاهر و محتوای بازی برمی‌آید که از آن خوششان نخواهد آمد.

انور اسفندیاری سازنده این گیم ۳۳ ساله است و در افغانستان به دنیا آمده. او در ایران و آمریکا در زمینه کامپیوتر و انیمیشن آموزش دیده است.

اسفندیاری می‌گوید برای ساخت این بازی هیچ پولی هزینه نکرده و تنها وقت شان را صرف کرده‌اند.
این ششمین بازی است که اسفندیاری برای اندروید طراحی کرده اما می‌گوید وقتی این بازی را طراحی می‌کرد متوجه خطرهای احتمالی آن بود.

او می‌گوید بخشی از زندگی افغان‌ها در خطر و تهدیدهای روزمره امنیتی است و او به خاطر این تهدیدها نمی‌تواند فعالیت خود را تعطیل کند.

دولت افغانستان مشغول گفت‌وگو با طالبان مسلح است تا از جنگ دست بکشند و صلح در افغانستان برقرار شود.

گفت‌‎وگوهای صلح با گروه طالبان از سال‌ها به این طرف هم در زمان حکومت حامد کرزی، رئیس جمهوری پیشین و هم با آغاز حکومت وحدت ملی در یک سال گذشته ادامه داشته اما تاکنون نتیجه قاطعی به همراه نداشته است.

در تازه‌ترین مورد نیز به دنبال انتشار خبر مرگ ملا محمد عمر این گفت‌وگوها به مدت نامعلومی به تاخیر افتاده است.

به هر حال کل این روند در کاریکاتورها و طنزهای بسیاری از منتقدان افغان انعکاس یافته اما این نخستین بار است که یک بازی موبایل در این مورد ساخته شده است. هرچند پیش از این بازی‌های فلش و کامپیوتری زیادی راجع به گروه طالبان و جنگ با آنها ساخته شده است.
منبع: بی بی سی