bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۲۴۱۹۱۶
مسعود اسداللهی در گفت‎وگو با فرارو تحلیل کرد:

تاثیر سفر فابیوس به تهران بر حل بحران لبنان

فرارو- یک کارشناس مسائل خاورمیانه با بیان اینکه سفر لوران فابیوس وزیر خارجه فرانسه به تهران قطعا می تواند پیامدهای قابل توجه ای برای تحولات منطقه ای به ویژه در سوریه و لبنان داشته باشد گفت: این سفر از این جهت می تواند برای تحولات منطقه ای به ویژه در سوریه و لبنان تاثیرگذار و سازنده باشد که پیش از این فرانسوی ها همانند پرونده هسته ای شدیدترین موضع گیری ها را در مقایسه با سایر بازیگران درگیر، اتخاذ می کردند.

تاریخ انتشار: ۱۳:۱۵ - ۱۰ مرداد ۱۳۹۴

فرارو- یک کارشناس مسائل خاورمیانه با بیان اینکه سفر لوران فابیوس وزیر خارجه فرانسه به تهران قطعا می تواند پیامدهای قابل توجه ای برای تحولات منطقه ای به ویژه در سوریه و لبنان داشته باشد گفت: این سفر از این جهت می تواند برای تحولات منطقه ای به ویژه در سوریه و لبنان تاثیرگذار و سازنده باشد که پیش از این فرانسوی ها همانند پرونده هسته ای شدیدترین موضع گیری ها را در مقایسه با سایر بازیگران درگیر، اتخاذ می کردند.

مسعود اسداللهی کارشناس مسائل منطقه ضمن بیان مطلب در گفت‎وگو با فرارو گفت: در بحران سوریه این موضع گیری تند فرانسوی ها را از همان ابتدای بحران در این کشور با شعار سرنگونی حاکمیت بشار اسد و حمایت از معارضه سوری شاهد بودیم، صرف نظر از اینکه این معارضه آیا واقعی است یا تکفیری که همین موضع گیری سبب شد که راه حل سیاسی پایان دادن به بحران سوریه در بن بست بماند.

وی افزود: در لبنان هم فرانسوی ها همواره خود را قیم و مدافع مردم در این کشور معرفی کرده اند که این رویکرد به سابقه استعماری فرانسه در لبنان باز می گردد و همین نگاه قیم مابانه سبب شد که است فرانسوی ها در پی به حاکمیت رساندن دست نشانده های خود در این کشور باشند.

اسداللهی ادامه داد: در حال حاضر هم بازوی سیاسی فرانسه و همچنین عربستان، در صحنه سیاسی لبنان، جریان المستقبل و سعد حریری هستند که تاکنون با زیادخواهی های خود مانع از انتخاب رییس جمهوری لبنان شده اند.

این کارشناس مسائل خاورمیانه تصریح کرد: این در حالی است که همانند سایر تحولات منطقه ای در خاورمیانه در خصوص نقش جمهوری اسلامی ایران در بحث انتخاب رییس جمهوری در این کشور که بیش از یک سال از در بن بست قرار گرفته است و کرسی رییس جمهور در این کشور خالی مانده، با عملیات روانی بزرگنمایی می شود.

وی در ادامه گفت: در همین راستا سعودی ها با این بزرگنمایی ها در تلاشند تا گناه انتخاب نشدن رییس جمهور در لبنان را به گردن حزب الله لبنان و همچنین جمهوری اسلامی ایران به عنوان متحد منطقه ای بیندازد.

اسداللهی با بیان اینکه عامل اصلی در بن بست ماندن انتخاب رییس جمهور در لبنان جریان المستقبل و سعد حریری است گفت: دلیل مخالفت های این جریان کاملا مشخص است. در غیاب رییس جمهور در لبنان تمام اختیارات او به هیات دولت که اکنون تحت حاکمیت اهل سنت لبنان قرار دارد واگذار می شود.

وی افزود: به طور سنتی هم اهل سنت لبنان تحت نفوذ عربستان سعودی قرار دارد و با در اختیار داشتن اختیارات رییس جمهور اهل سنت از قدرت قابل توجه ای برخوردار خواهد شد.

این کارشناس مسائل خاورمیانه ادامه داد: اگر رییس جمهور در لبنان انتخاب شود، از اختیارات اهل سنت در این کشور کاسته می شود و قدرت تصمیم گیری ها و تصمیم سازی ها به منتخب مردم که از بیشترین حمایت مردمی برخوردار است واگذار می شود.

اسداللهی تصریح کرد: میشل عون، نامزد مورد حمایت حزب الله لبنان نه تنها از پایگاه مردمی در میان شیعیان برخوردار است بلکه مورد احترام بخشی از اهل تسنن - با وجود اختلافاتی که دارند- و همچنین بخش اعظم مسیحیان است. جدا از آن میشل عون برخلاف «سمیر جعجع» نامزد مورد حمایت المستقبل و ائتلاف ۱۴ مارس، از موضع مستقلی برخوردار است و رابطه خوبی با عربستان سعودی ندارد.

وی افزود: بنابراین در صورت عدم دخالت کشورهایی خارجی در تحولات داخلی لبنان این میشل عون است که به دلیل پایگاه مردمی و سیاسی خود شایستگی نشستن بر صندلی خالی ریاست جمهوری در لبنان را دارد.

این کارشناس مسائل خاورمیانه تصریح کرد: به همین دلیل هم عربستان سعودی با اعمال فشار جریان المستقبل و ائتلاف 14 مارس مایل نیستند که انتخاب رییس جمهوری لبنان از بن بست خارج شود چرا که این خروج نفوذ عربستان در این کشور را کاهش خواهد داد.

اسداللهی گفت: بنابراین اگر فرانسوی ها به دنبال پایان دادن به بحران خلا رییس جمهوری در لبنان باشند باید واقعیت های موجود در صحنه سیاسی لبنان را به خوبی درک کنند و همانند جمهوری اسلامی ایران از دخالت در موضوع داخلی این کشور بپرهیزد و مانع از دخالت سایر بازیگران در این کشور همانند عربستان شود.

وی با بیان اینکه اتحاد و همپیمانی میان ایران و حزب الله لبنان صرفا محدود به مسائل منطقه ای به ویژه در محور مقاومت است گفت: رابطه ایران و حزب الله اساسا یک رابطه رییس و مرئوسی یا فرمانده و سربازی نیست که ایران به حزب الله دستور دهد که در لبنان از فلان نامزد حمایت بکند یا نکند.

این کارشناس مسائل خاورمیانه افزود:حزب الله لبنان برپایه واقعیت های حاکم بر صحنه سیاسی لبنان است که نسبت به انتخاب نامزد دارای شایستگی برای نشستن بر کرسی ریاست جمهوری حمایت می کند و هیچ فرمانی از هیچ کشوری به ویژه جمهوری اسلامی ایران نمی پذیرد.

وی ادامه داد: این در حالی است که این قضیه در رابطه با ائتلاف 14 مارس کاملا برعکس است. رابطه این ائتلاف به ویژه جریان المستقبل با عربستان سعودی دقیقا رییس و مرئوسی است و این ائتلاف و جریان همان فرامینی را در صحنه سیاسی لبنان به اجرا می گذارد که از عربستان به آنها دیکته می شود.

این کارشناس مسائل خاورمیانه تصریح کرد: بر این اساس مواجه شدن فرانسوی ها با این واقعیت می تواند و پذیرفتن آن در صورت وجود حسن نیت می تواند جریان اعمال فشار برای پایان به خلا ریاست جمهوری در لبنان را از ایران به سمت عربستان سعودی تغییر دهد.

اسداللهی در خاتمه گفت: توسعه روابط ایران و فرانسه که سفر لوران فابیوس وزیر خارجه این کشور به تهران سرآغازی برای آن محسوب می شود و گسترش مراودات دوجانبه می تواند به درک بهتر این کشور از واقعیت های صحنه سیاسی لبنان کمک کند و راه صحیح به خروج از بن بست انتخاب رییس جمهور در لبنان را به این کشور نشان دهد.


bato-adv
bato-adv
bato-adv