bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۲۴۳۴۵۱
محمد علی پورشیرازی طرح "شرکت‌های اجاره دار" را بررسی کرد

طرحی که بر مشکلات مسکن می‌افزاید

فرارو – طرح «نجات سرمایه‌های محبوس در املاک» نه‌تنها مشکلی را حل نمی‌کند بلکه بر مشکلات بازار مسکن می‌افزاید. یک کارشناس حوزه مسکن بابیان این مطلب گفت: اتفاقی که در کشور ما افتاد این بود یک عده سرمایه به دست رانت‌خوار را وارد حوزه مسکن کردیم و اجازه دادیم که در یک کوچه 12 متری، آپارتمان 25 طبقه بسازد و مشکلات بسیاری ایجاد کند. حالا این آپارتمان‌ها روی دست این عده مانده است و با چنین طرح‌هایی می‌خواهیم مشکل همان رانت‌خواران را رفع کنیم.

تاریخ انتشار: ۱۴:۵۴ - ۲۴ مرداد ۱۳۹۴
فرارو- "طرح «نجات سرمایه‌های محبوس در املاک» نه‌تنها مشکلی را حل نمی‌کند بلکه بر مشکلات بازار مسکن می‌افزاید." یک کارشناس حوزه مسکن بابیان این مطلب گفت: اتفاقی که در کشور ما افتاد این بود یک عده سرمایه به دست رانت‌خوار را وارد حوزه مسکن کردیم و اجازه دادیم که در یک کوچه 12 متری، آپارتمان 25 طبقه بسازد و مشکلات بسیاری ایجاد کند. حالا این آپارتمان‌ها روی دست این عده مانده است و با چنین طرح‌هایی می‌خواهیم مشکل همان رانت‌خواران را رفع کنیم.

بازار مسکن مدت‌ها است که با رکود مواجه شده و تعداد معاملات در ماه به حداقل رسیده است. کارشناسان این حوزه اعتقاددارند که تا پایان سال نیز این وضعیت ادامه دارد و حتی توافق هسته‌ای و شرایط اقتصادی بعد از تحریم نیز تأثیر چندانی در این بخش نخواهد داشت. در این میان برخی از طرح «نجات سرمایه‌های محبوس در املاک» حرف می زننند.

گفته می‌شود که این طرح با الهام از تجربه‌ دنیا در زمینهٔ «انتقال دارایی‌های بلوکه‌شده در یک بازار به چرخه فعالیت» تدوین‌شده است.

روزنامه دنیای اقتصاد نیز در گزارشی به تفصیل به بررسی این طرح پرداخته، و نوشت است: در بازار ملک، نتیجه سه سال سرمایه‌گذاری مفرط در ساخت‌وسازها – سال‌های 90 تا 92 - هم‌اکنون حجم «عرضه‌های بلااستفاده» را به حدی رسانده که به‌رغم بازگشت تقاضای مصرفی، عملاً امکان برقراری رابطه مؤثر بین خریدار و این املاک وجود ندارد. وضع موجود ازیک‌طرف اسارت منابع مالی بانک‌های مشارکت‌کننده در این ساختمان‌ها و درنتیجه سختی خروج از رکود مسکن را سبب شده و از طرف دیگر توان بالقوه برای سرمایه‌گذاری جدید در بخش‌های اقتصادی را سلب کرده است. برای حل این چالش، طرحی پیشنهادشده که در قالب آن، یک یا چند شرکت کارآمد سازی دارایی‌ها با مأموریتی مشابه شرکت‌های مدیریت دارایی در جهان، وارد بازار املاک بلااستفاده می‌شوند و با مدل‌های مختلف همچون واگذاری اجاره‌ای یا تبدیل کاربری به هتل‌آپارتمان و دفاتر اداری، جریان کسب عایدی سرمایه برای مالکان و سرمایه‌‌گذاران را احیا می‌کنند.

بر این اساس برای شروع طرح، تمهیداتی ازجمله‌ حمایت یک‌نهاد مالی دولتی لازم است. این طرح به‌خصوص در دوره پساتحریم که تقاضا برای تأسیس نمایندگی‌های خارجی و کسب‌و‌کارهای جدید به وجود می‌آید، قابلیت عملیاتی شدن دارد.

در نگاه اول به نظر می‌رسد که این طرح تکرار تجربه جهانی شرکت‌های اجاره‌دار باشد اما برخی از کارشناسان و فعالان حوزه مسکن با این طرح مخالف بوده و آن را تکرار تجربه ناموفق شوروی می‌دانند.

محمدعلی پورشیرازی کارشناس حوزه مسکن در گفت‌وگو با فرارو این طرح را با آنچه در دنیا تحت عنوان شرکت‌های اجاره‌داری انجام می‌شود، متفاوت دانست و گفت: این همان تجربه ناموفق شوروی است و با شرکت‌های اجاره‌دار که مثلاً در پاریس وجود دارد، تفاوت دارد.

وی افزود: شیوه کار شرکت‌های اجاره‌دار در پاریس به‌این‌ترتیب بود که از ابتدای تأسیس، دو هزار دستگاه آپارتمان ساختند و اجاره دادند. اکنون نیز بعد از چهل سال مشغول فعالیت هستند و هدفشان این است که نرخ اجاره در عرض بیست سال از حدود 15 درصد بیشتر تغییر نکند. این کار بااینکه ما ببینم فلان ساختمان بی‌مصرف مانده و آن را بگیریم و اجاره دهیم خیلی متفاوت است.

این کارشناس حوزه مسکن به اجرای غلط طرح‌های خارجی در کشور ما اشاره کرد و گفت: طرح مسکن مهر نیز شبیه طرح مارشال در آلمان یا دیگر طرح‌های ازاین‌دست در دنیا بود اما ما به بدترین و جنایت‌بارترین شکل ممکن آن را اجرا کردیم.

پورشیرازی بابیان اینکه آن کار یک اشتباه دانسته، بود؛ گفت: اگر می‌خواستیم که طرح درست اجرا شود باید در دورترین نقاط کشور خانه می‌ساختیم تا مردم آن نواحی به کشاورزی و دامداری خود بپردازند نه اینکه همه را به سمت شهرهای بزرگ بکشانیم.

وی افزود: در همه دنیا مسکن یک کالای مصرفی است اما در ایران آن را به یک کالای سرمایه‌ای تبدیل کردیم تا سوءاستفاده‌های سیاسی کنیم. در همه جای دنیا مردم در امور زیربنایی سرمایه‌گذاری می‌کنند اما هیچ‌کس برای سرمایه‌گذاری یک آپارتمان نمی‌خرد!

این کارشناس حوزه مسکن در ادامه گفت: اتفاقی که در کشور ما افتاد این بود یک عده سرمایه به دست رانت‌خوار را وارد حوزه مسکن کردیم و اجازه دادیم که در یک کوچه 12 متری، آپارتمان 25 طبقه بسازد و مشکلات بسیاری ایجاد کند. حالا این آپارتمان‌ها روی دست این عده مانده است و با چنین طرح‌هایی می‌خواهیم مشکل همان رانت‌خواران را رفع کنیم.

به گفته وی این طرح نه‌تنها مشکلات بازار مسکن را حل نمی‌کند بلکه مشکلات جدیدتری هم ایجاد خواهد کرد و تنها کار آن جمع‌کردن موجودی مردم است.

پورشیرازی افزود: هیچ قانون و آیین‌نامه‌ای در این خصوص وجود ندارد و تنها حرفی است که یک نفر زده است لذا باید توجه داشته باشیم که این شیوه تکرار تجربه ناموفق شوروی است و کاری از پیش نمی‌برد.

وی در پاسخ به این پرسش که چاره کار برای خروج از رکود بازار مسکن چیست؟ گفت: این‌یک مسئله سیاسی، اقتصادی و مدیریتی پیچیده است که به نظر من عزمی برای آن وجود ندارد و به‌سادگی هم محقق نخواهد شد زیرا ما همیشه به دنبال شعار هستیم.

وی ادامه داد: باید از راه درست وارد شد و به مردم کمک کرد. همان‌طور که در همه دنیا انجام می‌شود باید فاصله درآمد و هزینه مردم را کاست اما ما هرروز در حال بیشتر کردن این فاصله هستیم. بهتر است به‌جای پرداختن به طرح‌های شبیه این و یا پرداختن یارانه‌های 45 هزارتومانی سعی کنیم که قیمت‌ها را ثابت نگاه‌داریم. کاری کنیم که سیمان، آهن، یراق‌آلات و ... یک‌شبه گران نشود و قیمت تمام‌شده ثابت بماند.

محمود سعادتی
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۲۴ - ۱۳۹۴/۰۵/۲۵
راه حل خروج بازار مسکن از رکود فقط کاهش قیمت زمین است. هزینه ساخت مسکن متری 1 تا 2 میلیون تومان است که با سربار شدن هزینه زمین به متری 3 تا 9 میلیون افزایش می یابد. اکنون وقت واگذاری زمین ارزان قیمت به انبوه سازان با ارایه تسهیلات مالی ساخت است تا برای همیشه از رانت زمین و رشد قیمت آن خلاص شویم
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۳۳ - ۱۳۹۴/۰۵/۲۵
اتفاقا برای اینکه مسکن از حالت سرمایه ای خارج شود و به مثل کالای مصرفی شود باید مسکن مهر را باقدرت بیشتر ادامه داد و عرضه مسکن را زیاد کرد برای 10 یا 20 سال ....
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۷:۵۸ - ۱۳۹۴/۰۵/۲۵
آن موقع که قیمت ها را روزی یک بار بالا می بردید باید به فکر این روزها هم می بودید.قیمت کنونی مسکن مال سال 1410 است نه 1394 خب طبیعی است که وقتی قدرت خرید نباشد خریدی هم در کار نخواهد بود.اینهمه سرمایه دار رانتخوار عقلشان به این هم قد نمی داد؟!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۷:۰۴ - ۱۳۹۴/۰۵/۲۵
وقتی خوب به سیاست هاس اقتصادی دولت نگاه می کنیم به راحتی متوجه می شویم جهت گیری این سیاست ها به جای از بین بردن فاصله طبقاتی و نابرابری اجتماعی و تقویت طبقه متوسط صرفا حفظ ارزش دارایی یک تعداد مفت خور رانت خوار یا خوش شانس ثروتمند بوجود امده در جریان تحریم ها است
ظاهرا اقایان کابینه منافع این ادم ها را نمایندگی می کنند
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۴:۱۵ - ۱۳۹۴/۰۵/۲۵
لطفا همه همکاری کنند و خریدی انجام نشود. این خونه ها همشون غیر استاندارد هستند و مفت هم نمی ارزند
انتشار یافته: ۱۷
ظرافت
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۵۹ - ۱۳۹۴/۰۵/۲۴
به عنوان یک مهندس ساختمان فعال در بازار مسکن با گفته ایشان موافقم که یک عده رانت خوار در دوره ای با ساختن برج در کوچه پس کوچه های شهر ثروت نادرست کسب کردند
ناشناس
United Arab Emirates
۱۵:۲۱ - ۱۳۹۴/۰۵/۲۴
تا قیمت مسکن که در دولت عدالت محور نا مردانه سه برابر شده و مردم را به عزا نشانده حداقل حداقل چهل در صد در میدان عمل نه شعاری کاهش نیابد غیر ممکن است با هر تر فندی از سوی دلالان و بنگاهداران و رانت خواران و حتی دولت با پرداخت وام و غیره رکود مسکن از بین نخواهد رفت چرا که مردم به این قیمت ها اعتقادی ندارند قیمت تمام شده هر متر مربع ساختمان در تهران امروز حدود یک میلیون تومان است این قیمت های نجومی هر گز خریدار نخواهد داشت و رکود با این وضع تا 1400 تداوم دارد بگذار دلالان دق مرگ شوند انها که ملت را عذاب داده اند
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۲:۲۴ - ۱۳۹۴/۰۵/۲۴
دوست عزیز مشکل اساسی قیمت زمین است نه قیمت ساخت . با متری ششصد تومن هم میشه مسکن مناسب و با دوام ساخت ولی میرسی به زمین می بینی هیچ جای تهران زیر متری 5 میلیون زمین گیر نمیاد.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۶:۲۶ - ۱۳۹۴/۰۵/۲۵
زگی عزیزم قیمت مسکن در تمام دولتها بالا رفته نه فقط در دولت عدالت . آلان هم که می بینی رکود است بیشتر بخاطر طرح مسکن مهر همان دولت عدالت محور بود وگرنه دلالان مسکن مردم را بیچاره می کردند.
:)):
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۵۳ - ۱۳۹۴/۰۵/۲۵
بساز و بفروشهایی که طی سالیان اخیر با افزایش قیمتهای سرسام آور ، از فرش به عرش رسیدن و خون مردم را در شیشه کردند ، باید تاوان زیاده خواهی هایشان را بدهند.
از سال 1385 تا 1392 ، قیمت آپارتمان در غرب تهران از متری 500هزار تومان به بیش از 6 میلیون تومان افزایش یافت.یعنی بیش از 12 برابر طی 8 سال.
آیا طی این مدت درآمد طبقه متوسط جامعه هم 12 برابر شد؟
آیا هزینه های زندگی ثابت بود؟
به امید تداوم رکود تا سال 1450 شمسی
ناشناس
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
۱۵:۴۲ - ۱۳۹۴/۰۵/۲۴
این سبک ساختمان سازی که ما در تهران و سایر شهرها داریم، در واقع ساخت مسکن نیست بلکه ایجاد تعاونی های دعوا در میان همسایگان است. کودکان هم هیچ حق و امکاناتی در این واحدهای به اصطلاح مسکونی ندارند و نه در محوطه ساختمان و البته نه در کوچه و خیابانهای اشباع شده از خودرو و ترافیک حق حضور و بازی ندارند. مردم دیگر تا زمانی که ناچار نباشند پولی برای این قفسهای سنگی و سیمانی نمیدهند.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۵۲ - ۱۳۹۴/۰۵/۲۴
قیمت ها رو بیارن پایین و با قسط های بلند مدت و بدون سود بفروشند تا شاید سرمایه هاشون رو زنده کنند والا این مردم دیگه پول ندارند بیان با این قیمت ها آپارتمان بخرند
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۰۲ - ۱۳۹۴/۰۵/۲۴
طرح مزخرفیست به سود سرمایه داران همینی که گفتم
ناشناس
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
۱۶:۰۷ - ۱۳۹۴/۰۵/۲۴
این سبک ساختمان سازی که ما در تهران و سایر شهرها داریم، در واقع ساخت مسکن نیست بلکه ایجاد تعاونی های دعوا در میان همسایگان است. کودکان هم هیچ حق و امکاناتی در این واحدهای به اصطلاح مسکونی ندارند و نه در محوطه ساختمان و البته نه در کوچه و خیابانهای اشباع شده از خودرو و ترافیک حق حضور و بازی ندارند. مردم دیگر تا زمانی که ناچار نباشند پولی برای این قفسهای سنگی و سیمانی نمیدهند.
سعيد
Iran (Islamic Republic of)
۱۸:۰۵ - ۱۳۹۴/۰۵/۲۴
مسكن باز هم ارزان مي شود. كسي براي خريد عجله نكند. به زودي بساز و بفروش ها مجبور مي شوند از سودهاي كلان خود كم كنند. آمار منتشر شده در خصوص واحدهاي خالي گوياي اين موضوع مي باشد. يكي از راههاي افزايش درآمد دولت اخذ ماليات از واحدهاي خالي مي باشد كه به زودي اجرائي مي شود.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۰:۴۰ - ۱۳۹۴/۰۵/۲۴
قیمت مسکن طوری است که حقوق یک کارمند را یکجا تا بازنشستگی بدهند باز هم نمیتواند بخرد حتما بازار املاک تا چند سال اینده سقوط خواهد کرد شک نکنید معنی نمیدهد اپارتمان متری 10 میلیون باشد. البته شهرداری مقصر اصلی گرانی زمین است و بساز بفروشهایی هم هستند که روابط خاص با شهرداری دارند که جای بحثش اینجا نیست
ناشناس
Finland
۲۳:۰۳ - ۱۳۹۴/۰۵/۲۴
هروقت قیمتها دلار وسوخت و...40 در صد کاهش پیدا کرد مسکن هم ارزان خواهد شد.