bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۲۴۵۲۶۵
کارشناسان راهکار تازه وزیر نیرو را بررسی کردند

"آب وارداتی" آبِ رفته را به جوی برمی‌گرداند؟!

واردات آب به کشور در دستور کار گرفت. این راه‌حل این‌روزها قرار است به‌شکلی جدی‌تر بررسی شود. وزیر نیرو اخیرا گفته بندرعباس، بوشهر و کرمان با مشکلاتی جدی در تامین آب شُرب مواجه‌اند. حمید چیت‌‌چیان از انجام مطالعه و بررسی بر روی امکان واردات آب از خارج و انجام مذاکرات با برخی از کشورهای همسایه خبر داده است.

تاریخ انتشار: ۱۲:۴۲ - ۱۰ شهريور ۱۳۹۴
فرارو- واردات آب به کشور در دستور کار قرار گرفته است. وزیر نیرو اخیرا گفته سه شهر بندرعباس، بوشهر و کرمان با مشکلاتی جدی در تامین آب شُرب مواجه‌اند. حمید چیت‌‌چیان از انجام مطالعه و بررسی بر روی امکان واردات آب از خارج و انجام مذاکرات با برخی از کشورهای همسایه خبر داده است.

به گزارش فرارو، پیش از این نیز، واردات آب موضوعی مورد بحث میان مسئولان برای حل مشکلات کم‌آبی بود. اردیبهشت امسال وزیر نیرو از احتمال انتقال آب از سه کشور مجاور سخن گفت. 

اما وزیر جهاد کشاورزی، با این راه حل مخالفت کرد. او معتقد بود که به جای این‌کار باید چاه‌های غیرمجاز را شناسایی و با تفاهم و همکاری مسئولان و بهره‌بردارن نیاز به ‌آب را مرتفع کرد.

با این‌وجود راه کار واردات آب در برنامه پنجم توسعه نیز ذکر شده است. دولت می‌تواند با توجه به ماده 142 قانون برنامه پنج‌ساله پنجم توسعه، نسبت به انتقال آب از سایر کشورها به داخل اقدام کند. 

ورود به یک خشکسالی عظیم
این در حالی است که ایران در شرف ورود به خشکسالی عظیم و گرم‌تر شدن قرار دارد. میزان آب در دسترس کشورِ در حال حاضر از 130 میلیارد مترمکعب به 110 میلیارد مترمکعب کاهش پیدا کرده و در مقابل مصرف به شدت افزایش یافته است.

همچنین بنابر آمارها متوسط بارش کشور در سال‌های اخیر به 207 میلیمتر رسیده و از سوی دیگر با توجه به اینکه درجه حرارت کشور 1.2 درجه بالا رفته، تبخیر منابع آبی افزایش یافته است.

هرچند وزیر نیرو از لزوم توجه به سه شهر بندرعباس، کرمان و بوشهر سخن گفته، اما به‌نظر می‌رسد خشکسالی شدید و ناتوانی در تامین آب شُرب مردم هر روز دامنه گسترده‌تری پیدا کند. ابتدای امسال بود که رئیس سازمان مدیریت بحران کشور گفت: 520 شهر پرجمعیت و 120 مرکز استان با کم‌آبی شدید روبه‌رو هستند.

واردات آب؛ آری یا خیر؟
با این شرایط آیا واردات آب گزینه خوب و حتی بهترین راه‌حل برای مسئولان خواهد بود؟ کارشناسان حوزه محیط زیست نظرات مختلفی در این‌باره دارند. 

اسماعیل کهرم، مشاور رئیس سازمان حفاظت محیط زیست، بوم‌شناس و فعال محیط زیست، در گفتگو با فرارو معتقد است: واردکردن آب تنها برای بخش شُرب امکان‌پذیر است و در بخش کشاورزی بی‌فایده است. 

این بوم‌شناس همچنین گفت: واردات آب قطعا منجر به گران‌شدن آب خواهد شد. اگر کشور مجبور باشد که آب به داخل وارد کند، باید برای بخش شُرب باشد و نه برای بخش کشاورزی. اینکه واردات آب برای کشاورزی بیهوده و بی‌نتیجه خواهد بود به این دلیل است که در صورت ورود آب، ما نیاز به لوله‌کشی و ایجاد سایر امکانات برای رساندن آب به بخش کشاورزی پیدا خواهیم کرد و این قیمت محصولات را نیز به شدت افزایش خواهد داد و یک کیلو خیار را نزدیک به 35 هزار تومان خریداری خواهیم کرد که در این روند و به‌تبع مشکلات شدیدتری را شاهد خواهیم بود.  در نتیجه واردکردن آب برای کشاورزی کاری غیرغقلانی است. 

مشاور رئیس سازمان محیط زیست همچنین اظهار کرد: در مورد آب شُرب اما می‌توان به این راه‌حل فکر کرد. ما می‌توانیم برای مثال از کشورهای حاشیه و همجوار آب را وارد کرده، در مخازنی نگه‌داری کنیم و آن را به شهرهایی که با مشکلات شدید شُرب روبه‌رو هستند دهیم. دلیل موجهی نیز پشت این قضیه وجود دارد و آن این‌که هنگامی‌که آب شُرب از میان برود، حیات انسانی نیز از بین خواهد رفت و ما مجبوریم برای مردم این‌کار را بکنیم، هرچند که هزینه‌بر باشد و تاثیرات زیست‌محیطی نداشته باشد. 

نیازی به واردات آب نداریم
اما حسین رفیع –فعال محیط‌زیست- معتقد است هرچند کشور با خشکسالی و کم‌آبی شدید روبروست، اما این به دلیل آن است که مدیریت آب در کشور ما مشکل دارد و ما مشکل کم آبی نداریم. 

رفیع در گفتگو با فرارو ضمن بیان این مطلب توضیح داد: تجربه واردکردن آب به کشور، چندی‌پیش و در مورد سد دوستی که در شمال شرق کشور (مشهد) قرار دارد برای ما رخ داد. این تجربه، تجربه خوبی نبود و می‌تواند درسی برای ما باشد. اگر واردات آب منجر شود که ما خودمان را به آن وابسته کنیم، مشکلات عمیق‌تر و بیشتری برایمان رخ خواهد داد که حتی می‌تواند به مسائل امنیتی نیز کشیده شود؛ حتی ممکن است کشور صادرکننده آب از زمانی به بعد صادرات آب به کشورمان را متوقف کند. 

این فعال محیط زیست و عضو NGO بچه‌های آب ضمن اشاره به اینکه ما با مشکل بی‌آبی در کشور مواجه نیستیم، گفت: در کشورمان آب کم نداریم، بلکه آنچه ما نداریم مدیریت صحیح آب است. سال‌هاست که مدیریت منابع آبی در کشور ما با مشکل مواجه است. وقتی که ما سد می‌زنیم اما 35 درصد آن را به هدر می‌دهیم، آیا دیگر نیازی به این هست که از کشورهای دیگر آب وارد کنیم؟ اگر مانع هدر رفتن 35 درصدی آب شویم، دیگر نیازی به واردکردن آب نیز نخواهیم داشت.

وی افزود: در بحث بین‌المللی هم حتی در مواقعی که مثلا کشور افغانستان آب را رها می‌کند تا به هامون برسد، مدیریت ضعیف آب رهاشده را از دست داده؛ بخشی از آن تبخیر شده و بخش دیگر به مقاصد دیگری رسیده است. بنابراین پیش از هرکار ما نیازمند آن هستیم که مدیریت آب را در کشورمان تصحیح کنیم؛ هنگامی که مدیریت آب در کشور ما با چالش همراه باشد، واردکردن آب دیگر نخواهد توانست کمکی به ما بکند. 
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۵۰ - ۱۳۹۴/۰۶/۱۱
مصرف کننده 94 درصد آب شیرین کشور بخش کشاورزیه. اون موقعی که با علم به کم آبی و عدم بارش آقای وزیر در کف زدنهای حضار قرارداد صادرات محصولات باغی و زراعی رو برای تامین کل خوراک عراق و روسیه و .... امضا میکنه بعد کشاورز با خشک کردن منابع ارزشمند آبهای زیرزمینی هندوانه و ... عمل میاره لابد فکر آبشم کردن. مشکل از آب نیست مشکل از مدیریته که داره تیشه به ریشه همه چیز از جمله منابع آبی میزنه.
سید
United Arab Emirates
۱۰:۳۲ - ۱۳۹۴/۰۶/۱۱
یک مورد دیگه ، چرا افغانستان سد روی رودخانه هیرمند که حق مردم ایران است بسته و مانع رسیدن آب به سیستان میشه؟ چرا با مسئولین افغان وارد گفتگو نمیشید تا این مشکل رو حل کنید؟ راه حل مشکل بی آبی سیستان همینه ، چون افغان ها فقط زمانی که برف روی رشته کوه ها آب میشود و آب پشت سد بالا می آید دریچه ها را باز میکنند تا کمی از آن به سیستان برسد
ناشناس
Finland
۰۹:۴۷ - ۱۳۹۴/۰۶/۱۱
بوشهر و بندر عباس کنار دریا هستند چرا از آب شیرین کن استفاده نمی کنیم؟ همین انرژی هسته ای که در بوشهر میلیاردها دلار هزینه برد می تواند صرف شیرین کردن اب شود در بندر عباس و شهرهای ساحلی هم می توان با انرژی هسته ای اب را شیرین کرد
ناشناس
Norway
۱۲:۴۴ - ۱۳۹۴/۰۶/۱۱
برادر همین الان از نیروگاه آب شیرین تولید میکنه اما چون سیستم روسی اعتباری نیست که آلوده به تشعشعات نباشه
اسکندری
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۵۸ - ۱۳۹۴/۰۶/۱۱
رئیس سازمان مدیریت بحران کشور گفت: 520 شهر پرجمعیت و 120 مرکز استان با کم‌آبی شدید روبه‌رو هستند.
120تامرکزاستان کجای این کشورند
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۳۱ - ۱۳۹۴/۰۶/۱۱
کشاورزی آب رانابود میکنه میوه وارد کنن درست میشه
انتشار یافته: ۳۰
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۵۰ - ۱۳۹۴/۰۶/۱۰
آنوقت چطور ایران ظرفیت جمعیت 150 میلیونی دارد ...خیار 35000 تومانی !!!!!!!!!!
Hendi
India
۱۳:۱۳ - ۱۳۹۴/۰۶/۱۰
بحث کارشناسی اینجا لازم نیست و ما نیاز فوری به منابع اب داریم باید اب را با لوله هایی شبیه لوله گاز وارد کنید . در ضمن بفکر سرمایه گذاری برای تصفیه فاضلاب و بازیافت ذباله هم باشید و از کشورهای المان و دانمارک کمک بگیرید
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۳۵ - ۱۳۹۴/۰۶/۱۰
تا مدیریت درستی اعمال نشود وضع همین است.وقتی دریاچه هامون را خشک میکنند و اب ان را در چاه نیمه چهار که هم تبخیر بیشتری دارد و هم نشت ان زیاد است،پس مدیریت اشتباه است.ادغام جهاد با اداره کشاورزی برای حل بیکاری کارمندان جهاد باعث سرکار امدن افراد بی تخصص گردید و در نتیجه کشاورزی و ابخیزداری هم به این روز افتاد
جهادی
Iran (Islamic Republic of)
۱۸:۰۵ - ۱۳۹۴/۰۶/۱۰
همه کشاورزی ها خوب و با معلومات بودن و فقط به خاطر ادغام این دو این مشکل به وجود امد ؟!

لطفا فرافکنی نکنید . . .
از اول هم در اداره کشاورزی افراد غیر متخصص زیادی حضور داشتن که مجوزهای حفر چاه رو به صورت فله ای صادر کردن تا کار به اینجا کشید ...
علی
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۳۷ - ۱۳۹۴/۰۶/۱۰
با سلام
یه زحمت بکشید
1- از کارشناسان حوزه وزارت نیرو و آب استفاده کنید
2- وزارت کشاورزی بیاد راندمان 35% رو ببره بالا چرا که 92% این آبهای گفته شده وارد کشاورزی میشه و راندمان 35% بیشتر نیست در صورتیکه متوسط دنیا 67% می باشد
3-وزارت نیرو هم چاههای غیر مجاز رو شناسایی و پر کنه و همچنین هدررفت آب رو واقعا جلوگیری کنه البته آمار درصد هدررفت که میگن 25% است قطعا اشتباهه و حدود 40% میشه چون خود من کارشناس آبفا هستم
ناشناس
United Arab Emirates
۱۳:۴۷ - ۱۳۹۴/۰۶/۱۰
چه جالب، شعار خودکفایی میدادیم، حالا آب را هم نیاز داریم که وارد کنیم!!!!!
far
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۲۸ - ۱۳۹۴/۰۶/۱۰
درشهرهای بندر عباس و بوشهر که هوای با رطوبت بسیار بالای آنها باعث آزار مردم میشود چرا همین رطوبت توسط دستگاههای تبدیل رطوبت هوا به آب تبدیل به آب نمیشود؟ در واقع مثل این است که آب دریا شیرین میشود.
amiir rae
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۴۲ - ۱۳۹۴/۰۶/۱۰
رئیس سازمان مدیریت بحران کشور گفت: 520 شهر پرجمعیت و 120 مرکز استان با کم‌آبی شدید روبه‌رو هستند. مگه کل استانهای ایران چندتاست که 120 مرکز استان دچار بحران میشوند
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۴۳ - ۱۳۹۴/۰۶/۱۰
باید چاه‌های غیرمجاز را شناسایی و با تفاهم و همکاری مسئولان و بهره‌بردارن نیاز به ‌آب را مرتفع کرد.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۳۶ - ۱۳۹۴/۰۶/۱۰
سوال ساده من اينست كه آب از كجا مي خواهد وارد شود؟ عراق كه خودش مشكل دارد همينطور افغانستان و پاكستان.تركمنستان بدبخت كه كلا بيابان است. تركيه هم كه اگر بخواهد آب بدهد به قيمت نفت خواهد داد. تا كي بايد حرفهاي صدمن يك غاز تحويل اين مردم شود؟
شیوا
United Arab Emirates
۱۷:۰۷ - ۱۳۹۴/۰۶/۱۰
فعلا افغانستان اب برای فروش دارد ، ولی هدف اصلی واردات اب تاجیکستان است که منابع اب زیادی دارد
بارانی
Japan
۱۶:۰۵ - ۱۳۹۴/۰۶/۱۰
قابل توجه رییس سازمان بحران کشور فکر کنم ایران ۳۱ مرکز استان بیشتر نداشته باشه
بینا
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۴۱ - ۱۳۹۴/۰۶/۱۰
اگر مدیریت صحیح اعمال گردد وراندمان را در بخش مصرف وکشاورزی وصنعت بالا ببریم نیاز آبی جمعیت فعلی کشور تامین شده ونیازی به واردات نخواهیم داشت
مصطفی اصفهانی
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۵۴ - ۱۳۹۴/۰۶/۱۰
بر اساس اماری که مدیران بخش کشاورزی و وزارت نیرو میدهند90 در صد اب در بخش کشاورزی6 در صد در بخش مصرف خانگی و4 در صد در بخش صنعت مصرف میشود بنابر این اگر همه اب مصرفی در بخش صنعت و خانگی صرفه جویی گردد بیشتر از 10 در صد کل اب مصرفی کشور نمیشود ولی اگر کشاورزان محترم فقط به اندازه 10 درصد از اب در بخش کشاورزی را صرفه جویی کنند میشود تقریبا معادل کل اب مصرفی در بخش شرب و صنعت پس منطق و عقل و انسانیت حکم میکند که بخش کشاورزی بیشتر به فکر مردم و همکاری برای برون رفت از این بحران کمبود اب و خشکسالی باشند و حتی برای نفع شخصی خودشان از غرقابی کردن زمین ها ی کشاورزی دست بردارند و با به کار گیری روش های نوین کشاورزی (البته با کمک مدیران بخش کشاورزی و همکاری کشاورزان ) مشکل را بر طرف کنند
شادمهر
Iran (Islamic Republic of)
۱۸:۱۰ - ۱۳۹۴/۰۶/۱۰
کار از صرفه جویی گذشته ...
باید طبق یک برنامه میان مدت به تدریج کشاورزی توی بعضی از استان ها مثل یزد ، کرمان و ... برچیده بشه !
مسخرست توی شهری که به شدت با کمبود اب مواجه هست خیارسبز ، گل رز و ... کشت بشه و بعد هم به خارج از کشور صادر بشه !
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۳۴ - ۱۳۹۴/۰۶/۱۱
ساده ترین کار اینه که بگن مردم کمتر مصرف کنید!تغییر سبک کشاورزی هم نیاز به سرمایه داره و هم متخصص.
ناشناس
United States of America
۱۹:۲۵ - ۱۳۹۴/۰۶/۱۰
92 درصد از آب کشور صرف کشاورزی و 5 درصد صرف صنعت و تنها 3 درصد از کل آب کشور صرف مصارف خانگی می شود .به نظر شما آیا با صرفه جویی مردم مشکل حل می شود؟یا اینکه باید در شیوه آبیاری در کشاورزی صرف نظرشود؟؟؟؟؟؟؟!!!!!!!!!خودتون جواب بدید آقایون مسئول.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۳۸ - ۱۳۹۴/۰۶/۱۱
میزان مصرف در کشورهای پیشرفته:40درصد کشاورزی،20 درصد شرب و آشامیدن مردم،20 درصد صنعت
ناشناس
Germany
۱۲:۳۰ - ۱۳۹۴/۰۶/۱۱
50% کشاورزی،42% صنعت و 8% خانگی.شما انگار دیدی نسبت به صنعت ایران ندارید.پتروشیمی ها و فولاد آب را مصرف نمی کنند بلکه می بلعند
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۹:۵۷ - ۱۳۹۴/۰۶/۱۰
قابل توجه کاربران نابغه و کارشناسان که به آب کشاورزی گیر دادن:شما پراکندگی منابع آب کشاورزی ایران را مثل اینکه تو جفنگیاتتون در نظر نمی گیرین ....خوب در چاه کشاورزی را تخته کردین ......نکنه می خواهید همه ایران را برای انتقال آب کشاورزی لوله کشی کنید....شهرهای بزرگ همین حالا هم آب کشاورزیهای اطرافشون را بالا کشیدن.....
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۱:۱۰ - ۱۳۹۴/۰۶/۱۱
از خیانتهای احمدی ....اد سیاست های غلط در زمینه کشاورزی و سدسازی غیر اصولی و برداشت بی رویه از ابهای زیرزمینی بود. و حالا نتیجه اش این شده.
ناشناس
Japan
۰۶:۲۷ - ۱۳۹۴/۰۶/۱۱
انتقال آب از دریای عمان توسط لوله با قطر حدود 2 متر به مرکز ایران و سپس توزیع آن به استانهای مختلف با لوله با قطرهای پایین و اتصال آن به دستگاههای آب شیرین کن که در حال حاضر با ظرفیت بالا میتوانند آب شیرین نمایند. علاوه بر نزولات جوی موجود، این کار می تواند کمبود آب را جبران نماید. همچنین با انتقال آب از این دریا به دریاچه هائی که ماهیت شوری دارند مانند بختگان و جازموریان میتوان مجددا آنها را احیا نمود. آبی که به این دریاچه (البته متناسب با شرایط زیست دریاچه) پمپاز خواهد شد بعد از مدتی با توجه به تبخیری که صورت میگیرد به ایجاد رطوبت لازم هوا و در نتیجه تامین مجدد آب شیرین برای مناطق همجوار خواهد انجامید. به هر حال از آنجا که آب یک مقوله امنیتی می باشد، نمی بایست در این خصوص به سایر کشورها محتاج شد. انتقال آب از دریای عمان اگر چه هزینه بر است اما حداقل محتاج کسی نخواهیم بود. ضمنا این کار با توجه به باز بودن دریای عمان خطری برای محیط زیست آن نخواهد داشت. امکان برداشت آب از دریای خزر به علت بسته بودن آن وجود ندارد. علاوه بر موضوع فوق که گفته شد ایجاد تصفیه خانه های بزرگ برای تصفیه آبهای فاضلاب نیز خود کمک بزرگی به بازگرداندن آب به چرخه زندگی خواهد داشت. برای نمونه حساب کنید چند دریاچه در اطراف تهران وجود دارد. همین میزان آب وقتی وارد خانه های مردم می شود و پس از مصرف از طریق فاضلاب به تصفیه خانه وارد شود می تواند مجددا برای مصارف کشاورزی و ایجاد رطوبت لازم هوا مورد استفاده قرار گیرد. به هر حال تامین هزینه های لازم این طرحها و سرعت عمل در اجرای آنها کشور را از خطر بزرگی که پیش رو دارد، می رهاند.
ناشناس
Norway
۱۲:۴۲ - ۱۳۹۴/۰۶/۱۱
عقل کل! آب دور ریز دستگاه آب شیرین کن که شوری خیلی بالای داره را چیکار خواهی کرد
رضا
Canada
۰۷:۳۸ - ۱۳۹۴/۰۶/۱۱
به عقیده من مهمترین کار حذف دست اندرکاران بی تجربه و کم سواد وجایگزین نمودن آنان با اهل فهم وخرد وباتجربه و کاردان هست . در کنار این کار از قاطبه مردم تقاضا کنید مشخصات چاههای غیر مجاز رو گزارش بدند و همچنین در مصرف آب شیرین صرفه جوئی کنند/محیط زیست را پاکسازی کنند ودرخت بکارند... آشغالها رو طبقه بندی و مجزا کنند / فاضلاب خانه رو به سیستم شهری متصل کنند /در مصرف آب و برق و گاز صرفه جوئی کنند ...