bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۲۴۵۳۶۴
از آب معدنی‌ نیترات دار تا عسل و آبلیمو قلابی

بحران سلامت مواد خوراکی؛ چه کسی مقصر است؟

رئیس سازمان غذا و دارو گفته برخی از آب‌‌های موجود در بطری آب‌های معدنی نیتراتی بیش از حد مجاز دارند. رسول دیناروند این خبر را زمانی اعلام کرده یک هفته دیگر باید گزارش بررسی‌ها بر روی آب‌های معدنی را به وزیر بهداشت ارائه دهد.

تاریخ انتشار: ۱۴:۳۳ - ۱۱ شهريور ۱۳۹۴
فرارو - رئیس سازمان غذا و دارو گفته است برخی از آب‌‌های موجود در بطری آب‌های معدنی بیش از حد مجاز نیترات دارند. این در حالی است که رسول دیناروند یک هفته دیگر باید گزارش بررسی‌ها بر روی آب‌های معدنی را به وزیر بهداشت ارائه دهد. 

به گزارش فرارو، وزیر بهداشت، کمتر از یک‌ماه پیش بر مبنای اخبار و شایعاتی که پیرامون سالم‌نبودن آب‌های معدنی شنیده می‌شد به سازمان غذا و دارو مهلتی یک‌ماهه داد تا این موضوع را بررسی کند. حال این سازمان اعلام کرده نتیجه بررسی وضعیت آب‌های بسته‌بندی هفته آینده اعلام می‌شود.

در همین‌راستا مدیرکل آزمایشگاه‌های مرجع کنترل سازمان غذا و دارو سه‌هفته پیش گفت: آب‌ها از جنبه‌های مختلف در حال بررسی هستند. رستگار در ابتدای بررسی‌ها (18 مرداد) اعلام کرد که تا به امروز در بررسی‌ها هیچ‌گونه مشکلی دیده نشده و مردم نگران نباشند. اما حالا که به آخر این مهلت یک‌ماهه نزدیک می‌شیم رئیس این سازمان از وجود نیترات در برخی آب‌های معدنی خبر داده است. 

سال‌گذشته نیز موضوع سلامت آب‌های معدنی مطرح شده بود که پس از بررسی‌های صورت گرفته، گفته شد 3 درصد آب‌های آشامیدنی بطری و بسته‌بندی غیرقابل تایید هستند؛ یعنی از 300 برند آب، 10 برند دارای مشکل بوده و نیترات و نیتریت آن‌ها از حد مجاز بالاتر بود. 

رسول دیناروند در بررسی‌های امسالِ آب‌های معدنی نیز به نیترات بیش از حد مجاز در برخی آب‌ها اشاره کرد. او همچنین یکی‌دیگر از مشکلات آب‌معدنی‌ها را در این دانسته که بسیاری از آن‌ها در مکان‌هایی تولید می‌شوند که نزدیک به منابع آلوده هستند. در عین حال این مقام مسئول می‌گوید فلزات سنگین و آرسنیک که سرطان‌زا هستند در آب‌های معدنی وجود ندارند و نگرانی ما فقط درباره نیترات است. 

نگرانی دیناروند درباره آب‌های معدنی درحالی به دیگر مسئولان و مردم منتقل می‌شود که برخی کارشناسان آب معدنی ایران را بدون مشکل و سالم دانسته‌اند. پیمان فروهر –دبیر انجمن آب‌های معدنی و آشامیدنی- یکی از آن‌هاست. او می‌گوید استانداردهای بین‌المللی در آب‌های معدنی ایران رعایت می‌شود و مواد نگهدارنده به این آب‌ها افزوده نمی‌شود. 

از نگرانی‌ها تا شایعات
با این وجود نگرانی‌ها پیرامون آب‌های معدنی همچنان در جریان است. این نگرانی‌ها تا جایی بوده که مدتی قبل شایعاتی مبنی بر برگشت‌خوردن آب‌های صادراتی از ایران به دلیل نداشتن استاندارد در کشورهای مبداء به گوش می‌رسید. سهیل اسکندری –معاون اداره نظارت بر فراورده‌های غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو- اما دراین‌باره گفت: این شایعات پایه و اساس درستی ندارند. 

هرچند که باید منتظر ماند تا یک هفته دیگر سازمان غذا و دارو نتیجه بررسی‌های خود را منتشر کند، اما ناسالم‌ بودن آب‌معدنی‌ها تنها یکی از نگرانی‌های موجود در حوزه مواد غذایی است. 

از آب‌های معدنی بی‌کیفیت تا سبزی‌های آلوده
پیش از انتشار اخباری مبنی بر سالم‌نبودن آب‌های معدنی، خبرهای دیگری نیز منتشر شد که نشان داد داستان پایین‌بودن کیفیت مواد غذایی تولیدشده در ایران همچنان ادامه دارد.

روزنامه شهروند در گزارشی از سه ماده غذایی آبلیمو، عسل و روغن زیتون نام برد که از سلامت کافی برخوردار نیستند. این روزنامه نوشت برخی تولیدکنندگان برای تهیه آبلیمو از تنها 4لیتر اسید سولفوز و گوگرد استفاده می‌کنند، برخی از آن‌ها از یک کندوی عسل معادل 80 کیلوگرم عسل برداشت می‌کنند که بخش عمده آن شکر است و برخی‌دیگر نیز به‌جای روغن زیتون بسته‌بندی‌هایی شیک حاوی روغن‌های صنعتی و خطرناک که با آن پماد و کرم ساخته می‌شود را به مردم می‌فروشند.
 
تقلب تکاندهنده در بازار مواد غذایی را در اینجا بخوانید

آلودگی سبزیجات مصرفی برخی شهرها از جمله تهران نیز از دیگر مواردی است که نشان از آلودگی برخی مواد غذایی در کشور دارد. با وجود کنترل‌ها در این زمینه در یک سال اخیر، همچنان بخش زیادی از زمین‌های کشاورزی در تهران و برخی شهرها با آب فاضلاب خانه‌ها و پسماندهای بیمارستانی آبیاری می‌شوند.

تولید میوه‌ها و سبزی‌های سرطان‌زا را در اینجا بخوانید

ضعف در نظارت
نظارت دقیق بر مواد غذایی مهم‌ترین اقدام در زمینه کنترل سلامت این مواد است. حال سوال اصلی این است که نهادهای نظارتی از جمله استاندارد و وزارت بهداشت در این باره چه نقشی دارند و چرا تاکنون نتوانسته اند به وظایف خود در کنترل مواد خوراکی عمل کنند؟

علی شفیعی –کارشناس حوزه سلامت- می‌گوید شرایط بهتر تغذیه‌ای در کشورهای توسعه‌یافته نتیجه نظارت بر سلامت است. این در حالی است که با وجود اما و اگرها و نگرانی‌ها در باب مواد غذایی کشور همچنان در این زمینه ضعف داریم.

گفته می‌شود براساس قوانین موجود، ناظران آزمایشگاهی کارخانه‌های تولیدی نباید در استخدامِ مالیِ کارفرما باشند، بلکه باید حقوق خود را از نهادهای مستقل دریافت کنند. این در حالی است که این قانون سال‌هاست در ایران رعایت نمی‌شود. درنتیجه کیفیت فدای ارتباط مالی کارفرما و ناظران می‌شود.

با توجه به این‌که علی‌اکبر سیاری –معاون بهداشتی وزیر بهداشت- در نشست خبری هفته سلامت در فروردین‌ماه شعار امسال را "بهداشت با محوریت ایمنی غذا" اعلام کرد، آیا می‌توان انتظار داشت که مردم درباره سلامت مواد خوراکی که به دستشان می‌رسد اطمینان لازم را داشته باشند؟

چراکه از ابتدای امسال همچنان با اخباری مبنی بر عدم کیفیت در مواد غذایی تولیدشده روبرو بوده‌ایم. آیا هنوز هم مشکلات مربوط به حوزه مواد غذایی را که با سلامتی مردم گره خورده، باید به گردن این یا آن دولت و یا این یا آن مسئول بیاندازیم؟ 

ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۳۵ - ۱۳۹۴/۰۶/۱۱
آخه خريد مواد غذايي را كه نميشه تحريم كرد مگه چند روز بدون نان مرغ برنج آب ميوه سبزي ماهي و... ميشه زندگي كرد. هر روز هم خبر ميرسه كه اين اقلام مشكلات بهداشتي اساسي داند و سلامت را به خطر مي اندازند.
ناشناس
United Arab Emirates
۱۷:۱۷ - ۱۳۹۴/۰۶/۱۱
مقصر اصلى دستگاههاى نظارت دولتى هستند كه كشور رأ رها كرده ومتخلفين هر غلطى كه مي خواهند انجام مى دهند
ابراهیم
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۴۸ - ۱۳۹۴/۰۶/۱۱
سلامت مواد غذایی چیزی نیست که شوخی بردار باشد . مستقیما به نسل آینده و فرزندان تک تک ما بر می گردد . این مردم انقلاب کردند و الان سالهاست که تمام هزینه ها را برای حفظ انقلاب می پردازند . اعم از گرانی و کمبود و غیره . دیگر خواهشا با سلامت مردم بازی نکنید . این مردم لیاقت بیشتر از این اوضاع را دارند . وقتی داروساز و دامپزشک برای نظارت بر بهداشت مواد غذایی به کار می گمارید ، انتظار بهتر از این اوضاع را نداشته باشید . اینها کوچکترین اطلاعاتی راجع به مسائل فنی و بهداشتی مواد غذایی ندارند و صرفا با رابطه به این سمت رسیده اند . در یک کلام این پستهای حساس و کلیدی که مرتبط با سلامت و بهداشت مردم است را نمی توانند مدیریت کنند . لطفا از افرادی که تخصص آنها در صنعت غذاست و تجربه دارند استفاده کنید ، مسلما نتایج بهتری عاید خواهد شد .
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۲۰ - ۱۳۹۴/۰۶/۱۱
دوست ناشناس 14:59 نظر شما رو خيلي پسنديدم.هزار تا لايك داره.
کارشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۴۷ - ۱۳۹۴/۰۶/۱۱
باسلام وقتی مامور نظارت میره کتکش میزنن وقتی میره مرجع قضایی برخی قضات قرارمنع تعقیب به دلیل عدم ارائه ادله میزنن،وقتی برخی قاضیها حکم میکنن به دلیل انکار شدید متهم ،وقتی پرسنل کافی وامکانات لازم برای نظارت نیست، وقتی میزان حقوق ومزایای مامور دولت کافی نیست،وقتی بودجه کافی به بخش بهداشت ونظارت نمیدن،وقتی قوانیین متعددوغیرشفاف وضع شدن چه انتظاری دارید غذای سالم داشته باشید
انتشار یافته: ۱۳
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۵۹ - ۱۳۹۴/۰۶/۱۱
مهران مديري در سريال مرد هزار چهره در جواب قاضي جمله قشنگي گفت : " ايراد من اينه كه من زود جوگير ميشم " اين جمله خكايت اكثر ما ايرانيهاست . مثل الان كه كمپين نخريدن خودرو راه ميندازن و مرتب به اشتراك ميزارن و لايك ميكنن در حاليكه كسي كمپين نخريدن مواد غذايي گرون و بي كيفيت راه نميندازه ! وسايل خونه در اين چند سال چند برابر شده ولي كسي كاري با اون نداره ! خدمات اداري و دولتي و كرايه خونه و تاكسي و ... چند برابر شده ولي صداي كسي در نمياد و كمپيني راه نميفته .
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۰۱ - ۱۳۹۴/۰۶/۱۱
ناشناس عزیز؛ خب شما راه بنداز. مگه کسی چیزی میگه بهت؟ اگه حرفت حق باشه مردم هم همراهت میشن. خب من که تو خونه ام تستر ندارم که آب و نون و برنج و ... رو به لحاظ میکروبی و آلودگی شیمیایی و سموم و پالم و ... تست کنم. ناسلامتی این مملکت وزارت بهداشت داره خیر سرش. هرروز یه خبر از آلودگی غذایی که میخوریم میشنویم. معلوم نیست چطوری زنده ایم اصلا
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۲۹ - ۱۳۹۴/۰۶/۱۱
اول اینکه خودم نه حالا ونه قبلا هم که همه برای خرید خودرو از خودرو سازان داخلی دنبال پارتی بودن خرید این خودروها را توهین به خود وخیانت به منابع ملی می دانستم ونخریدم اما اکنون
این ها که این کمپین را راه انداختن کافی است بدانند سودی هرچند کم عایدشان می شود فورا اقدام به خرید می کنند نه دوستان دانا ودل سوز خود ودیگران ومملکت نشده ایم می دانیم بخریم ضرر می کنیم نمی خریم حالا پا داده یک تیر و دو نشان کنیم و با عرض معذرت از همه ادعای فهم کنیم
کشیدن قلیان . مصرف مواد غذای الوده .بی تفاوتی تورم مسکن .پرت کردن اشغالیمان از پنجره خودرو ورها کردن زباله ها در طبیعت . مزاحمت ایجاد کردن برای نوامیس خودمان توسط یک دیگر و.........حل نشود ادعای فهمان بیهوده است
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۰۱ - ۱۳۹۴/۰۶/۱۱
هيچ اراده قوى براى مقابله نيست. اگر بود اسم برند متخلف رو اعلام ميكردند. تا هم مردم اگاه شوند و هم توليد كنندگان متخلف حواسشان جمع باشد. اين پنهانكارى به نفع كيست؟
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۲۸ - ۱۳۹۴/۰۶/۱۱
متاسفانه همه به فکر سیاست هستند که مبادا قدرت را از دست بدهند (آنهایی که الآن قدرت را دست دارند) و یا در صدد به دست آوردن قدرت را دارند ، حالا به هر قیمتی که شده .کسی به فکر کنترل ، نظارت و احیانا محکوم و مجازات کردن خاطیان نیستند و اینها مشغول چپاول.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۳۱ - ۱۳۹۴/۰۶/۱۱
فرارو لطفا این را منتشر کن و علت را از مسوولین بهداشت جویا شو:

1. در آمریکا و اروپا هیچگونه مجوزی جهت تولید و ساخت محصولات غذایی از طرف اداره های بهداشت و استاندارد صادر نمی شود.
2. هیچ تولید کننده ایی در اروپا و آمریکا مجوز یا پروانه ایی بنام ساخت از اداره غذا و دارو و یا اداره استاندارد ندارد و تولید کنندگان بلافاصله پس از بهره برداری از کارخانه شروع به تولید می کنند.

ولی در ایران:

1. اداره های بهداشت و استاندارد تولید کنندگان را مجبور به اخذ مجوز و پروانه های ساخت می کنند.
2. برای دریافت این پروانه ها تولید کنندگان بیچاره کلی از وقت و سرمایه و اعصاب و روان خود را درگیر میکنند.
3. اگر این مجوز ها رو نداشته باشی کلی بگیر و ببند دارد.

و حالا سوال:

چگونه است که تولید کنندگان در اروپا و آمریکا بدون اخذ هیچ مجوزی بهترین کالاها را با بالاترین کیفیت تولید می کنند ولی تولید کنندگان ایرانی با کلی هزینه اخذ مجوز مشکل دارترین کالاها را ؟؟؟؟
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۳۷ - ۱۳۹۴/۰۶/۱۱
ناشناس 14:59 آفرین بهترین کامنتی که درباره این موضوع خوندم.++++++++++++++
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۴۱ - ۱۳۹۴/۰۶/۱۱
بله اراده قوی نیست این درسته ،این بگو درتمام دنیا سلامتی یکی از مهمترین اولویتهای آنها می باشد نه سود ومنفعت (در تولید مواد غذائی)ولی در کشور خودمان برای ما انسانها تولید کنندگان مواد غذائی به جای اول فکر سلامتی به فکر فقط(سود)میباشند