bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۲۵۹۲۰۲
اساتید اقتصاد در گفتگو با فرارو بررسی کردند

اجرای برجام چه تاثیری بر "زندگی مردم" می‌گذارد؟

«رفع تحریم ها به انحصار تجارت ایران با هند و چین خاتمه داده و بازارهای بین المللی بر روی ایران باز می شود. لذا قدرت انتخاب مردم و بازرگانان ایران افزایش پیدا می کند و بازارهای بیشتری بر روی صادرکنندگان ایران باز می شود.»

تاریخ انتشار: ۱۰:۰۹ - ۲۸ دی ۱۳۹۴
اجرای برجام چه تاثیری بر زندگی مردم خواهد گذاشت؟

فرارو- یک استاد دانشگاه درباره تاثیر لغو تحریم ها بر اقتصاد کشور گفت: «رفع تحریم ها به انحصار تجارت ایران با هند و چین خاتمه داده و بازارهای بین المللی بر روی ایران باز می شود. لذا قدرت انتخاب مردم و بازرگانان ایران افزایش پیدا می کند و بازارهای بیشتری بر روی صادرکنندگان ایران باز می شود.»

با اجرای برجام، تحریم های آمریکا و اتحادیه اروپا علیه ایران لغو شد و حدود 30 میلیارد دلار از پول های بلوکه شده در اختیار ایران قرار گرفت. این شرایط چه تاثیری بر اقتصاد ایران خواهد گذاشت؟ آیا تاثیر لغو تحریم ها بر زندگی مردم قابل لمس خواهد بود؟

گشایشی در وضعیت مردم ایجاد نخواهد شد
دکتر محمدقلی یوسفی استاد اقتصاد دانشگاه علامه طباطبائی در گفتگو با فرارو گفت: «آنچه که برجام برای ایران امکان پذیر می کند رفع تحریم ها و کاهش هزینه اینگونه تحریم ها و خصومت ها است.»

وی ادامه داد: «برجام فرصتی برای مسئولین فراهم می کند که با خیال راحت برنامه بلند مدت طراحی کنند و به منافع ملی در بلندمدت نظر داشته باشند.»

وی افزود: «همچنین این اتفاق فرصت های سرمایه گذاری خارجی برای کشور فراهم می کند اما اینکه تا چه حد این فرصت ها می توانند  مورد استفاده قرار بگیرند به سیاست های داخلی کشور بر می گردد.»

این استاد دانشگاه با بیان اینکه توافق برجام گام ارزشمندی است گفت: «اما باید گفت متاسفانه ویژگی های اقتصادی ایران چنان ناامید کننده است که علی رغم اهمیت این توافق، نمی توان احتمال داد که برجام بتواند امیدی برای بهبود شرایط اقتصادی مردم فراهم کند.»

یوسفی درباره علت این موضوع اظهار کرد: «چون خیلی از مشکلات اقتصاد ایران ربطی به برجام ندارد. به طور مثال فساد موجود در اقتصاد کشور یا موضوع رشوه در نهادهای مختلف و کاغذبازی های بی مورد اداری هیچ ربطی به برجام ندارد.»

وی ادامه داد: «اینها و بسیاری دیگر از مشکلات موجود در کشور ربطی به برجام ندارد و به نالایقی و بی کفایتی مدیران کشور باز می گردد و شرایط اسفناک کسب و کار و هزار مشکل دیگر ریشه در ساختار تصمیم گیری داخلی دارد.»

وی افزود: «لذا اگرچه برجام فرصت سرمایه گذاری خارجی فراهم می کند اما آنها ناشی که نیستند و شرایط داخلی را ارزیابی می کنند و می سنجند و بعد تصمیم می گیرند و بنابراین باید گفت با اجرای برجام شاهد تحول جدی در اقتصاد نخواهیم بود، به خصوص که اکنون اقتصاد ایران در شرایط رکود تورمی عمیقی به سر می برد.»

یوسفی در پاسخ به این سوال که اگر قرار نیست تغییری در اقتصاد ایران ایجاد شود اساسا چرا مذاکره کردیم تا تحریم ها لغو شود؟، گفت: «اگر مذاکرات به نتیجه نمی رسید اوضاع به مراتب بدتر می شد. اکنون ما شاهد جنگ و بی ثباتی در کشورهای همسایه خود هستیم و شاید اگر توافق حاصل نمی شد اکنون در ایران نیز با چنین بی ثباتی هایی روبرو بودیم.»

وی ادامه داد: «لذا حداقل امتیاز برجام این است که امکان دچار شدن ایران به بلایایی که بر سر کشورهای همسایه اش آمده را کاهش داده است و تهدید های بین المللی برداشته شده است.»

وی افزود: «بنابراین اکنون که دیگر با مشکل تحریم های بین المللی روبرو نیستیم شرایط برای مردم فراهم است که مشاهده کنند اگر مشکلات همچنان وجود دارد ناشی از تصمیمات غلط مسئولین است و دیگر تحریمی در کار نیست که تقصیر را بر گردن آن انداخت.»

یوسفی گفت: «لذا باید گفت برجام فقط می تواند امکاناتی فراهم کند که نحوه استفاده از آن امکانات به سیاست های مسئولین باز می گردد و گشایشی در وضعیت مردم ایجاد نمی کند چون سیاست های فعلی متناقض و در برخی موارد بی ثبات است و متاسفانه باید گفت امیدی برای تغییر هم وجود ندارد.»

انتخاب مردم و بازرگانان ایران افزایش پیدا می کند
اما دکتر مهدی پازوکی دیگر استاد اقتصاد دانشگاه علامه طباطبائی در گفتگو با فرارو گفت: «اگر مشکلات اقتصادی ایران را عدد 100 فرض کنیم حداکثر 20 درصد مشکلات ایران به تحریم باز می گردد و بیش از 80 درصد مشکلات فعلی و عدم رشد و شکوفایی و سلامت و پیشرفت اقتصادی ایران به سیاست گذاری مدیریت کلان اقتصادی مجموعه حکومت (شامل قوای سه گانه) برمی گردد.»

وی ادامه داد: «قوه قضاییه در شرایط فعلی برای بوجود آوردن فضای کسب کار و ورود سرمایه گذاران داخلی و به دنبال آن خارجی، نقش بسیار پررنگی دارد. یعنی در شرایط فعلی اقتصاد ایران، فضای کسب و کار بسیار مهم است.»

وی افزود: «اگر نظام تصمیم گیری حکومت، پیشرفت و تعالی اقتصاد ایران را می خواهد، این امر اتفاق نمی افتد مگر آنکه از منابع خارجی استفاده کنیم و سرمایه گذار خارجی هم با شعار نمی آید، بلکه باید امنیت اقتصادی را بوجود آوریم.»

این استاد دانشگاه با بیان اینکه اکنون هزینه مبادله در اقتصاد ایران بسیار بالا است گفت: «مثلا اگر بنده کالایی بفروشم و چک آن نقد نشود، مدت زمانی که برای دریافت حقم باید صبر کنم بیش از دو سال خواهد بود در حالی که در اقتصادهای توسعه یافته این زمان کمتر از دو ماه است. لذا باید گفت در ارتباط با بهبود فضای کسب و کار قوه قضاییه نسبت به دولت نقش پررنگ تری دارد.»

پازوکی در پاسخ به این سوال که مردم چه انتظاری باید از اجرای برجام داشته باشند؟، گفت: «اگر مردم خواهان پیشرفت کشور هستند باید سطح فرهنگ عمومی کشور افزایش یابد و این حقیقت پذیرفته شود که ما باید به سمت حذف یارانه ها برویم و در برنامه ششم توسعه یکسری اصلاحات ساختاری شکل بگیرد.»

وی ادامه داد: «اگر مدیریت تصمیم گیری کلان کشور اصلاح نشود حتی به جای 30 میلیارد دلار 200 میلیارد دلار هم وارد کشور شود جز مشکل برای اقتصاد ایران چیزی در بر نخواهد داشت. لذا در شرایط فعلی سیستم مدیریت کلان کشور به گونه ای است که باید اصلاح شود.»

پازوکی در پاسخ به این سوال که اجرای برجام چه تاثیری بر اقتصاد کشور خواهد داشت؟، گفت: «اجرای برجام فضا را برای سرمایه گذاری مناسب می کند و ارتباطات بین المللی اقتصادی احیا می شود. تا پیش از این اقتصاد ما قفل شده بود و بانک مرکزی تحریم بود و حتی کشورهایی که با ما مراوده اقتصادی داشتند نمی توانستند پول ما را بدهند.»

وی ادامه داد: «از سوی دیگر رفع تحریم ها به انحصار تجارت ایران با هند و چین خاتمه داده و بازارهای بین المللی بر روی ایران باز می شود. لذا قدرت انتخاب مردم و بازرگانان ایران افزایش پیدا می کند و بازارهای بیشتری بر روی صادرکنندگان ایران باز می شود.»

پازوکی در پاسخ به این سوال که اگر اجرای برجام خیلی در اقتصاد ایران تاثیرگذار نیست اساسا چرا مذاکره کردیم؟، گفت: «همانطور که عرض شد اقتصاد ایران قفل شده بود و در این شرایط اگر بهترین نظام تصمیم گیری هم در ایران بود نمی توانست کاری از پیش ببرد.»

وی ادامه داد: «لذا رفع تحریم ها نوعی پیروزی مقدماتی است که زمینه را برای پیروزی های دیگر که البته نیازمند اصلاح نظام تصمیم گیری و تخصیص منابع و اصلاح سیستم دستمزد است فراهم می کند.»

این استاد دانشگاه تصریح کرد: «لذا دولت باید بر اساس سیستم کارشناسی و علمی تصمیم گیری کند و خط قرمز آن منافع ملی و نه منافع رانتی گروهها باشد و سه اصل اساسی شفافیت، رقابت و رفع انحصار در اقتصاد کشور را سرلوحه کار خود قرار دهد.»

ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۴۷ - ۱۳۹۴/۱۰/۲۹
باسلام برداشتن تحریمها نه تنها بهتره میشه بلکه وضع مردم بد تر هم میشه چرا که خود دولت بخاطر بدهی های کلانش جلو مردم ایستاده از حرفهای نوبخت میشه همه چیز را حدس زد ایشون می فرمایند حاملهای انرزی گران نمی شوند مالیات 22درصد دلار تک نرخی وووغیره اینها همه حکایت ازاین دارند که حالا حالاها ملت عزیر روی خوشی را نخواهند دید
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۵۰ - ۱۳۹۴/۱۰/۲۹
نادری پیدا نخواهد شد
امید اسکندری پیدا شود
ملت ایران
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۴۲ - ۱۳۹۴/۱۰/۲۹
انشااله بدتر نشه بهتر پیشکش
ناشناس
Germany
۰۷:۱۸ - ۱۳۹۴/۱۰/۲۹
نفت 8 دلار بود همین وضع رو داشتم... نفت که شد 140 دلار بدبخت تر شدم.... نفت الان شده 35 دالار بازم همون آدم درگیر مشکلات معیشتی هستم.
به نظرتون مشکل کجاست یا بهتره بگیم چه کسانی هستند؟
لازمی
Iran (Islamic Republic of)
۰۰:۱۵ - ۱۳۹۴/۱۰/۲۹
تحریم ها ظاهرا بر روی کاغذ رفتند اما در حقیقت چیزی عوض نشد و آمریکایی ها امروز بازهم تحریمهای جدیدی علیه مردم ایران اعمال کردند ، خوش خیالی حسن روحانی و جواد ظریف ، راه بجایی نبرد ، اصلا فکر کرده ای چرا این بار بعد از اعلام خبر لغو تحریمها ، مردم اصلا شاد نشدند و به خیابانها نریختند ؟ چون واقعا دیگر حرفهای به اصلاح دولت تدبیر و امید را باور نمی کنند . محبوبیت شکننده و لب مرزی روحانی بشدت کاهش یافته است ، مردم ایران فهمیده اند که دولت حسن روحانی به درد انقلاب اسلامی ایران نمیخورد.
انتشار یافته: ۳۹
ناشناس
United States of America
۱۰:۳۰ - ۱۳۹۴/۱۰/۲۸
بعد از تحریم حالا دیگر هیچ عذری برای بابک خان! و دوستانش برای باز پرداخت حق مردم ایران وجود ندارد... باید حداکثر تا دو هفته این پول با بهره یی که در بانک خارجی‌ داشته، تسویه شود...
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۴۷ - ۱۳۹۴/۱۰/۲۹
سرمایه گذاری در ایران = خریت
ياسر
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۳۱ - ۱۳۹۴/۱۰/۲۸
چه تاثيري دلار بنظرتون بازهم ارزان ميشود و قدرت خريد مردم و رفاه اجتماعي بالا ميرود ..!!!

خير
مجتبی
Finland
۲۳:۴۳ - ۱۳۹۴/۱۰/۲۸
برجام تابستان ۹۴ منعقد نشد، خرداد ۹۲ به ثمر نشست، همان زمانی که آدرس غلط ارتباط دادن چرخ زندگی مردم با چرخ سانتریفیوژها توسط مردم باور شد و حالا دقیقا این گزاره اشتباه به سرعت در شیب ابطال افتاده است چرا که مردم به جای آرزوها، واقعیات را مشاهده می کنند که امریکا چطور در همان روز اجرای برجام تحریم های جدید علیه ایران را اعمال می کند!
صدرا
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۳۵ - ۱۳۹۴/۱۰/۲۸
هیچ تاثیری نمیزاره-بدتر میشه که بهتر نمیشه-هیچی تو این مملکت رو اصول پیش نمیره-تحریم میکنن دلار میره بالا-تحریمها رو برمیدارن دلار باز میره بالا -پس یه کاسه ای زیر نیم کاسه هست دیگه ....
تا وقتی یه عده دارن سوء استفاده میکنن(رانت) چه اون موقع که تحریم بودیم و چه حالا برای مردم هیچ اتفاقی نمی افته-دیروز هم که بودجه سال آینده رو با حذف یارانه بگیران اصلی تقدیم به مجلس کردن
ناشناس
Finland
۲۳:۴۴ - ۱۳۹۴/۱۰/۲۸
واقعیات برجام امروز به خوبی به مردم نشان داده که در ازای از بین بردن ده تن اورانیوم غنی شده، بتن ریختن در راکتور اراک، از بین بردن چند هزار سانتریفیوژ، صدور مجوز بازرسی های بی سابقه برای آژانس و ... قیمت دلار حتی ۲۰۰ تومان هم ریزش ندارد و سقوط بورس ادامه دار است و دقیقا درس گرفتن از همین واقعیات اجتماعی تلخ و تحقیر کننده است که می تواند باعث جهش تاریخی یک ملت شود.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۴۶ - ۱۳۹۴/۱۰/۲۸
چون ساختار و سیستم اداری و اقتصادی کشور جمهوری اسلامی ایران از پایه و اساس مشکل دارد به طور قطع اجرای برجام تاثیری زیادی نخواهد داشت.
آیا اجرای برجام مانع اختلاس ها می شود؟!
آیا اجرای برجام از بروکراسی و فساد اداری کم خواهد کرد؟
آیا اجرای برجام مانع انحصار مافیای خودرو خواهد شد؟
و ده ها چیز دیگر که اصلا به برجام ربطی ندارد چون پایه و اساس کار خراب است
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۰۹ - ۱۳۹۴/۱۰/۲۸
حرف حساب جواب نداره.تحریم نه تنها روی شرایط اقتصادی مردم تاثیر میگذاره بلکه پیامدهای اجتماعی از جمله فقر فحشا دروغ جرم و جنایت طلاق و خیلی پیامدهای منفی دیگر هم داره هیچ یک از اقتصاددانان اینها را به مردم نگفتن
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۲۰ - ۱۳۹۴/۱۰/۲۸
درود بر دکتر یوسفی عزیز کاملا درست است اضافه کنید البته منافع شخصی کسانی که افزایش قدرت خرید مردم یا همان تقویت پول ملی ارزش مجموع دارایی هایشان را کاهش خواهد داد و متاسفانه البته تعدادی از این افراد در کابینه خود دولت هم هستند
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۳۰ - ۱۳۹۴/۱۰/۲۸
لغو تحريمها به انحصار تجارت با چين پايان داده؟ مگه اونايي كه اين انحصار رو ايجاد كرده و ازش نفع مي بردن آب شدن رفتن توي زمين؟ خب همشون هستن و مطمئن باش همچنان مستمعره چين خواهيم بود.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۳۱ - ۱۳۹۴/۱۰/۲۸
نمیدونم چرا اصلن حس خوبی ندارم که وضعمون خوب بشه.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۹:۰۱ - ۱۳۹۴/۱۰/۲۸
علتش اینکه تازه داری درک میکنی که چه خبره
کاربر
United States of America
۱۱:۴۵ - ۱۳۹۴/۱۰/۲۸
وی ادامه داد: «برجام فرصتی برای مسئولین فراهم می کند که با خیال راحت برنامه بلند مدت طراحی کنند و به منافع ملی در بلندمدت نظر داشته باشند.»
این بیشتر شبیه جوک هست!!
علي
United Arab Emirates
۱۲:۰۱ - ۱۳۹۴/۱۰/۲۸
بدبخت مردم
ناشناس
United States of America
۱۲:۰۵ - ۱۳۹۴/۱۰/۲۸
اول اینکه لطفا این مرکز را برای حفظ امنیت خودشان معرفی‌ نکنید، و بعد این انسانهای نیکو کار، یک دوره مربوط به کمک‌های فوری و امدادی را هم ببینند... احتیاط ضرر نداره!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۲۳ - ۱۳۹۴/۱۰/۲۸
هیچ تاثیری ندارد چون آن پولها صاحب دارد و مردم باید تورم و گرانی را تحمل کنند.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۳۸ - ۱۳۹۴/۱۰/۲۸
سالی که نکوس از بهارش پیداس !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ناشناس
United Arab Emirates
۱۲:۵۸ - ۱۳۹۴/۱۰/۲۸
همه مشکلات باید حل بشود، آب خوردن هم حتی حل باید بشود، چون روحانی عزیز مل وعده داده است.
جواد
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۰۲ - ۱۳۹۴/۱۰/۲۸
آقا همین ده سال قبل وضعیت مردم خیلی گل وبلبل بود آیا؟
ناشناس
Armenia
۱۳:۲۳ - ۱۳۹۴/۱۰/۲۸
مطمئنا هیچ تأثیری نخواهد داشت، همان طور که اومدن روحانی هیچ تغییری در زندگی ما به وجود نیاورد، چقدر دلخوش بودیم به روحانی، ولی الآن به این نتیجه رسیدم که الکی بود، برجام هم همینه.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۰:۲۰ - ۱۳۹۴/۱۰/۲۹
هیچ تاثیری؟!
میخواید دوباره تحریم کنند شاید بفهمید تاثیر چیه
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۴۰ - ۱۳۹۴/۱۰/۲۸
هر روز بدبختر میشیم ... با وجود دزدان داخلی
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۴۵ - ۱۳۹۴/۱۰/۲۸
هیچ تاثیری نخواهد گذشت زیرا دولت اجازه کاهش قیمت دلار را نمی دهد..."حسین عبده تبریزی مشاور وزیر راه : نرخ دلار با رفع تحریمها قطعا کاهش نخواهد یافت، افزایش شاید !!!!!!!!!!!!!!!!!!! مردم روی ارزانی را در دولت روحانی نخواهند دید.......
reza
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۱۶ - ۱۳۹۴/۱۰/۲۸
هیچ تاثیری بر زندگی اقشار ضعیف ندارد.فقط به مدت چند ماه سرکاریم.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۲۴ - ۱۳۹۴/۱۰/۲۸
اين برجام بالاخره ميرسه به فرجام؟
ناشناس
United Arab Emirates
۱۵:۱۱ - ۱۳۹۴/۱۰/۲۸
ما داراى سوء مديريت فراگير هستيم پس اين اميدها واهى است
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۲۴ - ۱۳۹۴/۱۰/۲۸
این پولا صاحب داره
مال مانیس
علیرضا
Finland
۱۶:۰۴ - ۱۳۹۴/۱۰/۲۸
شاید بر قشر پولدار تاثیر باره ولی رو قشر ضعیف اصلا تاثیر نداره دولت باید به جای مذاکرات و برجام و از این دست مزخرفات به فکر اشتغال گرانی و.....
علب
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۳۱ - ۱۳۹۴/۱۰/۲۸
بي ترديد برجام تاثير بسزايي در زندگي مردم خواهد داشت كه البته آني و يك شبه نيست ، همانطور تاثير تحريم ها يك شبه نبود. تاثير لغو تحريم ها هم يك شبه نخواهد بود.
منتهي بايد تداوم اين برجام ها هر روزمان برجام و برجامان پيروز باشد. يعني اينكه اين برجام با فرجام انتخابات تكميل مي شود. نه اينكه كام مردم با انتخابات ضعيف تلخ شود و دشمنان برجام (آل سعود، آل جهود و آل جمود) با مشاهده انتخابات ضعيف ، خوشحال شوند. لذا اتتظار مي رود شوراي نگهبان با تجديد نظر و با در نظر گرفتن مصالح كشور و ملت ؛ از سرخوردگي مردم در انتخابات جلوگيري كند و الا دشمن از فرصت استفاده كرده و برجام را به شكست مي كشاند.
ناشناس
Germany
۱۶:۵۰ - ۱۳۹۴/۱۰/۲۸
همونطور که دوستان تو کامنتها اشاره کردند حذف تحریمها تاثیری تو زندگی مردم نداره و حتی وضع بدتر میشه و انشاالله با انتخاب دوباره احمدی نژاد یا یه نفر از همون گروه و بازگشت تحریمها دوباره وضع خوب میشه و علاوه بر اون اورانیوم ۶۰ درصد هم خواهیم داشت
کامران
United Arab Emirates
۱۷:۳۰ - ۱۳۹۴/۱۰/۲۸
چه تاثیری؟یعنی باز من 22 سالم میشه و این 10سال فلاکت جبران میشه؟؟؟؟
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۵۲ - ۱۳۹۴/۱۰/۲۸
در تمام دنیا نفت که بالا میرود قیمت حامل های ان افزایش میابد و برعکس الان با پایین امدن قیمت نفت قیمت بنزین در تمام دنیا غیر از ایران و البته 2 تا کشور عربی یا بالا رفته و یا مثل ایران ثابت مانده با برجام و یا بی برجام ما ملت همیشه مورد ظلم هستیم و چیزی برای ما عوض نمیشود چون انهایی که دست اندرکارن اصولا ما برایشان کیسه بوکسیم و ما را برای قوی شدن خودشان میخواهن ودیگر هیچ
ناشناس
United Arab Emirates
۱۹:۴۱ - ۱۳۹۴/۱۰/۲۸
با سرعت کمتری به سمت بیچارگی می ریم
ناشناس
-
۲۰:۱۶ - ۱۳۹۴/۱۰/۲۸
اگر دست دزدان را کوتاه کنند روز بروز وضع بهتر خواهد شد
bato-adv
bato-adv
bato-adv