bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۲۵۹۲۷۳

اقتصاد سیاسی مهاجرت نخبگان ایران

معرفی کتاب: تمرکز بحث کتابِ اقتصاد سیاسی مهاجرت نخبگان ایران بر عوامل اقتصادسیاسی و تأکید اثر بر بهره‌گیری از یک رویکرد نظری مناسب در تحلیل موضوع، ازویژگی‌های برجسته آن است.

تاریخ انتشار: ۱۱:۴۹ - ۲۸ دی ۱۳۹۴
معرفی کتاب: تمرکز بحث کتابِ اقتصاد سیاسی مهاجرت نخبگان ایران بر عوامل اقتصادسیاسی و تأکید اثر بر بهره‌گیری از یک رویکرد نظری مناسب در تحلیل موضوع، ازویژگی‌های برجسته آن است.

اقتصاد سیاسی مهاجرت نخبگان ایران

اقتصاد سیاسی مهاجرت نخبگان ایران/ سعیدخاوری‌نژاد/ قطع رقعی/ 287 صفحه/ قیمت: 15000 تومان/ انتشارات دنیای دقتصاد

مهاجرت چشمگیر نخبگان علمی ایران به ‌صورت مسأله‏‌ای نگران‌کننده در آمده و روشن است که روند توسعه دانش و فناوری در کشورمان از آثار مخرب این پدیده ناگوار بی‏نصیب نمانده است. مهاجرت به معنای حرکت از مبدأ دفع‌کننده به مقصد جذب‌کننده است و بنابر این پدیده مهاجرت نخبگان هم در عوامل و زمینه‌های داخلی یک کشور ریشه دارد و هم در عوامل و زمینه‌های بیرونی خارج از کشور.

پس از جنگ دوم جهانی و زمانی که کشورها برای بازسازی خرابی‌های ناشی از جنگ با کمبود نیروی انسانی متخصص مواجه شدند بحث فرار مغزها به یک مسأله تبدیل شد. در ابتدا بدون هیچ‌گونه برنامه‌ریزی مشخص، نخبگان جهان در حال توسعه و کشورهای اروپایی، آمریکا را به‌عنوان مقصد خود برمی‌گزیدند ولی بعدها کشورهای پیشرفته، مؤسساتی را برای جذب نخبگان کشورهای دیگر تأسیس کردند و گاهی حتی از سرویس‌های اطلاعاتی نیز در این راه استفاده ‌کردند.در ضمن امروز کشورهای پیشرفته، قوانین مهاجرتی خود را به منظور تسهیل جذب نخبگان کشورهای دیگر مورد بازنگری قرار داده‌اند.

امروز این ایده مطرح است که مهاجرت بین‌المللی نخبگان، چنانچه به‌صورت چرخشی و در وضعیتی تعامل‌گونه، داد و ستدی و تعادلی باشد، سرشار از فواید است و می‌تواند در انتقال دانش فنی، انتقال و تبادل دستاوردهای ارزشمند علمی و فرهنگی و تجارب گران‌سنگ ملت‌ها و جوامع بشری مفید واقع شود. اما مهاجرت یک‌سویه، بی‌بازگشت و فرارگونه نخبگان (که با اصطلاح «فرار مغزها» از آن تعبیر می‌شود)، در واقع، یک فاجعه و ضایعه ملّی است که کشور مبدأ را از شمار زیادی از بهترین سرمایه‌های خود محروم می‌کند و این مشکلی است که بسیاری از کشورهای در حال توسعه امروز با آن دست‌به‌گریبان هستند؛ یعنی بسیاری از نخبگانی که برای کار، ادامه تحصیل و کسب تجربه از این کشورها به کشورهای پیشرفته‌تر مهاجرت می‌کنند در عمل، ارتباط خود را با کشور مبدأ از دست می‌دهند و زمانی که از مهاجرت نخبگان به‌صورت یک معضل سخن به‌میان می‌آید، درست همین مسأله مد نظر است.

 متاسفانه با وجود ظرفیت‌های بالقوه فراوان کشور، مهاجرت چشمگیر نخبگان علمی از ایران به‌صورت مسأله‏ای نگران‌کننده درآمده و روشن است که روند توسعه دانش و فناوری در کشورمان از آثار مخرب این پدیده ناگوار بی‏نصیب نمانده است. مهاجرت به معنای حرکت از مبدأ دفع‌کننده به مقصد جذب‌کننده است و بنابراین پدیده مهاجرت نخبگان هم در عوامل و زمینه‌های داخلی یک کشور ریشه دارد و هم در عوامل و زمینه‌های بیرونی خارج از کشور. امروزه عموم کشورهای در حال توسعه با شدت و ضعف متفاوت با معضل فرار مغزهای خود روبرو هستند. آمارهای رسمی و غیررسمی ارائه‏شده در خصوص وسعت و دامنه پدیده‌ فرار مغزها در ایران گویای این واقعیت است که امروزه جریان خروج نیروی انسانی متخصص و برخوردار از سرمایه انسانی بالا و بسیار کارآمدی همچون اساتید دانشگاه‌ها، پزشکان، پژوهشگران، مهندسان‌ و غیره، به‌صورت یک معضل سیاسی، اقتصادی و اجتماعی در کشور درآمده و بیم‌ها و نگرانی‌های‌ زیادی را در کشور برانگیخته است. 
این کتاب با عنایت به واقعیت مطرح شده در بالا، عوامل اثرگذار در حوزه اقتصادسیاسی را بر مهاجرت نخبگان در کشور به‏ویژه در دهه 1380 بررسی کرده‌است. تمرکز حوزه بحث کتاب بر عوامل اقتصادسیاسی و تأکید اثر بر بهره‌گیری از یک رویکرد نظری مناسب در تحلیل موضوع، ازویژگی‌های برجسته این کتاب است.

پدیده مهاجرت متخصصين و نخبگان به ديگر کشورها از زوایای مختلف مورد توجه بوده است. به‌طور کلی پدیده‌های اجتماعی همچون مهاجرت نخبگان، از طیف مختلفی از عوامل تأثیر می‌پذیرند. برخی علل ممکن است در رفتارهاي تبعيض‌آميز و نبود شایسته‌سالاری ریشه داشته باشد و برخی دیگر در نظام حقوقي، قضائي و نظام آموزشي کشور. از سوي ديگر، عواملیهمچون بي‌توجهي به رشد و توسعه بخش خصوصي فعال و بالنده می‌تواند به این پدیده دامن بزند.همچنین پژوهش‌هاي مختلف نشان داده است که ارتباط نيرومندي بين مهاجرت افراد تحصيلکرده و سطح توسعه و درآمد سرانه یک کشور وجود دارد. در واقع شکاف بين سطح زندگي و درآمد سرانه کشورهاي ثروتمند و کمتر توسعه‌یافته، يکي از عوامل مهاجرت افراد تحصيلکرده به کشورهاي پيشرفته است. افزون بر درآمد سرانه و تفاوت‌هاي درآمد انتظاري بين کشورهای مبدأ و مقصد، ساير عوامل اقتصادي مانند نرخ بيکاري در کشور مبدأ و تفاوت آن با نرخ بيکاري کشور مقصد نيز در مهاجرت متخصصين مؤثر است.در اکثر کشورهاي در حال توسعه همچون ایران، تقاضا براي آموزش عالي بسيار بالاست که علل آن را می‌توان در سهم آموزش عالی در ارتقاء منزلت اجتماعی افراد، چشم‌انداز دستیابی به زندگی بهتر و رفاه و تحصیل به‌طور نسبی کم‌هزینه در دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی جستجو کرد.با این همه، نظام اقتصادی به‌طور کلی قابلیت جذب خیل عظیم دانش‌آموختگان دانشگاهی را در این کشورها ندارد و در نتیجه، نیروی مازاد تحصیلکرده گرایش جدی به خروج از کشور پیدا می‌کند.

علاوه بر متغيرهاي اقتصادي، عوامل غير‌پولي و غير‌مادي نيز در مهاجرت افراد تحصيل‌کرده تأثير بسزايي دارد. اگرچه اين عوامل مي تواند از فردي به فردی ديگر متفاوت باشد ولي به هرحال مي‌توان به‌طور کلي آن‌ها را به‌صورت موارد زير طبقه‌بندي کرد: انعطاف ناپذير بودن ساختارهاي نظام آموزشي و پژوهشي به دليل نبود نظام انگيزشي مؤثر،پائين بودن فرصت پيشرفت علمي به‌دليل وجود ديوانسالاري سنتي و دست و پاگير، ضعيف بودن امکان ارتباط متخصصين داخلي با متخصصين خارج از کشور در جهت پيشرفت‌هاي علمي، پيچيده و زمان‌ بر بودن نظام گزينش و استخدام، کمبود امکانات پژوهشي و عدم ارتباط پژوهشها با نيازهاي ملموس جامعه، نبود يا ضعيف بودن نظام شايسته‌سالاري در استخدام و سرانجام تأثیر عوامل غیر‌حرفه‌ای در ارتقاء و پيشرفت نیروهای تحصیلکرده. البته‌ میان عوامل اقتصادی و غیر اقتصادی مؤثر در مهاجرت نخبگان نمی توان مرز روشنی در نظر گرفت.

اثر حاضر که در قالب یک کتاب منتشر می‌شود با عنایت به واقعیت مطرح شده در بالا تلاش کرده است عوامل اثرگذار در حوزه اقتصاد سیاسی را بر مهاجرت نخبگان در کشور به‏ویژه در دهه 1380 بررسی کند. تمرکز حوزه بحث کتاب بر عوامل اقتصاد سیاسی و تأکید اثر بر بهره‌گیری از یک رویکرد نظری مناسب در تحلیل موضوع، از ویژگی‌های برجسته این کتاب است. در ضمن کتاب، عمده آثار مهم منتشر شده در زبان فارسی و بخش قابل‌توجهی از ادبیات مرتبط با مهاجرت نخبگان در زبان انگلیسی را مرور کرده و از این حیث، مجموعه‌ای غنی را گردآوری کرده است. بحث درباره پدیده مهاجرت نخبگان، متأسفانه گاه دچار برخوردهای سیاسی و افراط و تفریط‌هایی در کشور شده است که می‌تواند به‌صورت مانعی در برابر شناخت درست این معضل و جستجوی راهکارهای مناسب برای آن عمل کند. از این حیث، اثر حاضر ویژگی ممتازی دارد چرا که نویسنده، تحلیل پدیده مهاجرت مغزها را از منظری آسیب‌شناسانه، وجهه همت خود قرار داده است و تلاش کرده به‌شکلی موشکافانه داده‌های مرتبط را دسته‌بندی و تجزیه و تحلیل کند و وزن و سهم عوامل مختلف مورد بحث را در بروز مهاجرت نخبگان مورد سنجش قرار دهد. با عنایت به این موضوع، مطالعه کتاب برای دانشجویان، پژوهشگران و علاقه‏مندان به مسائل توسعه کشور به‌طور قطع مفید خواهد بود.