به گزارش ایسنا، در نشست خبری این جشنواره که روز سه شنبه 18 اسفند ماه در پردیس سینمایی "چارسو" برگزار شد، پوستر بخش بین الملل که توسط حمیدرضا بیدقی طراحی شده است، رونمایی شد.
پوستر جشنوارهی بین الملل فیلم فجر
شرط میرکریمی برای پذیرش دبیری جشنوارهی جهانی تهرانهمچنین سیدرضا میرکریمی دبیر جشنوارهی جهانی فیلم فجر توضیحاتی درباره بخشهای مختلف این جشنواره ارائه کرد و گفت: اولین شرطم برای پذیرفتن این مسئولیت این بود که کارها به شکل گروهی و تیمی انجام شود.
رضا میرکریمی در بخش دیگری از سخنانش مطرح کرد: هیچ جشنواره بینالمللی در هیچ جای دنیا برگزار نمیشود، مگر اینکه اهداف ملی خود را پیگیری کند، به همین دلیل ما هم اهداف استراتژیک سینمای ملی ایران را پیگیری خواهیم کرد.
در بخش مسابقه 15 فیلم به نمایش درمیآیداین فیلمساز با توضیح درباره بخشهای مختلف جشنواره جهانی فیلم فجر افزود: بخش مسابقه در یک بخش کلی خلاصه شده است؛ پیش از این چند بخش مسابقه داشتیم که جوایزشان هم اندازه بود و خیلی قابل تشخیص نبود اما امسال بخش مسابقه را در سینمای "سعادت" متمرکز کردهایم که در آن 15 فیلم به نمایش در میآید.
به گفته او، از میان آثار این بخش سه فیلم ایرانی و 12 فیلم خارجی به رقابت با یکدیگر میپردازند.
میرکریمی ادامه داد: در کنار فیلمهای بلند در هر سانس یک فیلم کوتاه هم نمایش میدهیم که شامل فیلمهای مستند، داستانی و انیمیشن میشود.
وی با ارائه توضیحاتی درباره دیگر بخشهای جشنواره گفت: بخش "آسیا" و "کشورهای اسلامی" به صورت غیر رقابتی برگزار میشود اما جوایز جنبی داریم.
فقط یک جایزه "زرین" داریمدبیر جشنواره جهانی فیلم تهران یادآور شد: امسال فقط یک جایزه "زرین" داریم که به بهترین فیلم بلند اهدا میشود و بقیه جایزههایمان "سیمین" است. البته جایزه ویژهای هم به دستاوردهای هنری تعلق خواهد گرفت اما تندیس دیگری در جشنواره داده نمیشود.
اهدای جایزهی مصطفی عقادبه گفته او در این دوره از جشنواره جایزه مصطفی عقاد به نام جایزه محمد امین(ص) تبدیل شده که همان رویکرد قبلی را دارد و به آثاری اختصاص دارد که کرامات انسانی و ارزشهای اخلاقی را نمایش میدهد.
جزییاتی دربارهی بخش دارالفنون فجرمیرکریمی از اضافه شدن بخش "دارالفنون" در این دوره از جشنواره خبر داد و افزود: برای این بخش عنوان ملی خود را انتخاب کردیم و در واقع این نقش نوعی اردوی استعدادیابی در سراسر کشور است. به این صورت که جوانانی که یک فیلم ساختهاند و مطالعاتی درباره سینما دارند، میتوانند در این بخش با مهمانان خارجی تعامل داشته باشند. از سوی دیگر هدف دیگرمان در این بخش تمرکز زدایی است و در همین راستا 100 نفر از بچههای مستعد سراسر کشور را در این بخش میزبانی میکنیم.
میرکریمی ادامه داد: در این بخش هدف ما کم کردن هزینه مهمانان خارجی و این بودجه را صرف دانشجویان خودمان میکنیم.
به گفته او مسئولیت برگزاری این بخش با مازیار میری است و حسینی مدیر مدرسه ملی پژوهشهای مربوط به این بخش را انجام داده و انجمن سینمای جوانان نیز در برپایی برنامههای این بخش همراهی دارند.
وی همچنین با ارائه توضیحاتی درباره بخش دانشجویی جشنوارهی فیلم فجر خاطر نشان کرد: برای برگزاری این بخش نیازمند سازمانی هستیم و معمولا در کشورهای مختلف چنین نقشی به علاقهمندان سینما واگذار میشود، به همین دلیل ما هم مشغول راه اندازی سازمانی با حضور علاقه مندان به سینما هستیم که طی آن دانشجویانی که حداقل یک زبان میدانند به صورت داوطلبانه با ما همکاری کنند. با این شیوه ضمن تعامل با نسل جوان، هزینهها را کاهش میدهیم و از شکل کارمندی و بیانگیزهگی هم خارج میشویم.
میرکریمی در ادامه بخشهای دیگر جشنواره، همچون "جام جهاننما"، "مروری بر آثار سینمای فرانسه" و ... را توضیح داد.
نشست جشنواره فیلم فجر بخش بینالملل
در ادامه امیر اسفندیاری مسئول بخش بینالملل و مدیر بازار فیلم جشنواره از حضور 170 تا 200 مهمان خارجی گفت: در میان این مهمانان دبیران جشنوارههای معتبر جهان، کارگردانها و تهیه کنندگان سرشناس و نیز روزنامه نگاران و منتقدان برجستهای را خواهیم داشت.
به گفته او دو داور ایرانی و پنج داور خارجی قضاوت آثار را انجام میدهند و چهار تهیه کننده مشهور هم کارگاههای آموزشی برگزار میکنند. ضمن اینکه یک مدرس بسیار برجسته فیلمنامه نویسی هم حضور خواهد داشت.
هدف جشنوارهی جهانی فجر تمرکز بر سینمای ایراناسفندیاری یکی از اهداف جشنواره جهانی فجر را تمرکز بر سینمای ایران دانست و گفت: در همین راستا در بازار فیلم کلیه فیلمهای بخش "ملی" و "نگاه نو" جشنواره فجر برای مهمانان خارجی نمایش داده میشود تا راه برای حضور بینالمللی آنها ایجاد شود.
وی با اشاره به پیشینه بازار فیلم ایران و سیر تحولات و گسترش آن اضافه کرد: این بازار به یک بازار مهم منطقه تبدیل شده است و تعداد مراجعان به آن بسیار زیاد است.
نشست خبری سی و چهارمین جشنواره فیلم فجر بخش بین الملل
جشنواره فقط نمایش دادن فیلم نیستدر ادامه این نشست علیرضا شجاعنوری که مسئولیت مدیریت جلسات جشنواره را برعهده دارد، ضمن ابراز خرسندی از همکاریاش با جشنواره گفت: همیشه شنیدهایم که کار گروهی در ایران جواب نمیدهد اما اگر بازی کردن بدون توپ را یاد بگیریم، خواهیم دید که همین جشنواره نمود بسیار خوبی از موفقیت کار گروهی است.
وی ادامه داد: جشنواره فقط نمایشدادن فیلم نیست بلکه باید محل تبادل دریافتها،اندیشهها و آشنایی با سلایق مختلف باشد به همین دلیل شرایطی را فراهم میکنیم تا همه مهمانان در داشتههای یکدیگر شریک شوند و میکوشیم جیب دانش و تجربهای مهمانان را بتکانیم.
شجاع نوری ادامه داد: پیش از نمایش فیلمها دست اندرکاران آن آثار را معرفی میکنیم و جلسات پرسش و پاسخ را در سالنهای سینما و تریاها برگزار میکنیم، ضمن اینکه کارگاههای تحلیل فیلم خواهیم داشت.
او با ارائه توضیحاتی درباره شیوه برگزاری نشستهای تخصصی جشنواره اضافه کرد: در شکل اول برنامه تنظیم شدهای خواهیم داشت که راس ساعت مشخصی برگزار میشود اما در کنار آن میکروفنهایی پیش بینی شده که به وسیله آنها گفتوگوهای اتفاقی را انجام خواهیم داد.
اظهارات رضا کیانیان دربارهی مدیریتاش بر یک کاخدر ادامه این نشست رضا کیانیان که مدیریت کاخ جشنواره را برعهده دارد، گفت: کار اجرایی بلد نیستم اما وقتی آقای میرکریمی ایدههای تازهاش را مطرح کرد، برای همکاری با او بسیار شعف زده شدم.
وی با اشاره به جایگاه سینمای ایران در جهان اضافه کرد: در شرایط حاضر سینمای ما ، تنها آلترناتیز سینمای آمریکا است. به همین دلیل باید یک جشنواره قدرتمند و شرقی جهانی در منطقه ما شکل بگیرد، البته تا به حال چند جشنواره در این منطقه داشتهایم اما همه از بین رفتهاند.
کیانیان ابراز امیدواری کرد که جشنواره جهانی فجر، قطب جشنوارههای بین المللی در منطقه شرق بشود.
این بازیگر سینما سپس حفظ محیط زیست را یکی از رویکردهای مهم این جشنواره برشمرد و گفت: در همین راستا بولتن کاغذی نداریم و به جای آن اپلیکشنی طراحی شده که تمام مهمانان با نصب آن روی موبایلهایشان میتوانند به صورت آنلاین اخبار جشنواره را دریافت کنند.
وی یادآور شد: در دورههای پیشین همیشه بهترین هتلها را برای اقامت مهمانان خارجی انتخاب میکردیم که باعث متفرق شدن آنان میشد و امکان گفتوگو با آنها فراهم نبود اما امسال قرار شد تمام مهمانان در هتل «فردوسی» اقامت داشته باشند که به کاخ جشنواره بسیار نزدیک است و از سوی دیگر در قلب تهران قرار دارد، ضمن اینکه در فاصله میان هتل تا کاخ جشنواره چندین موزه مهم وجود دارد و مهمانان خارجی با این شیوه بهتر میتوانند تهران را بشناسند و از معماری قدیم آن بازدید کنند.
کیانیان با اشاره به اینکه تمام برنامههای جشنواره در پردیس سینمایی "چارسو" متمرکز است، اضافه کرد: با این شیوه جو صمیمانهای به وجود میآید.
کیانیان همچنین خاطر نشان کرد: امسال شام و ناهار آن چنانی نداریم اما به جای آن غرفههای غذا همیشه باز است و شرایط بسیار راحت و خودمانی است.
معذرت خواهی رضا کیانیان از گلهابازیگر فیلمهای «کفشهایم کو» و «خانه روی آب» با اشاره به گلهایی که در سالن برگزاری نشست قرار داده شده بودند، گفت: قرار نبود این گلها را اینجا بگذاریم بلکه در جشنواره ما فقط گلدان استفاده میکنیم و از همه گلهایی که امروز در این سالن گذاشته شدهاند به خاطر چیده شدنشان معذرت میخواهیم.
کیانیان ادامه داد: فقط یک بولتن اولیه چاپ میکنیم که در قطع بسیار کوچک و سیاه و سفید خواهد بود. یعنی از هر جا خرج و برج کم میکنیم و بیشتر به فکر سبز کردن محیطمان هستیم.
وی با ارائه توضیحاتی درباره حضور دانشجویان در این جشنواره خاطرنشان کرد: تعدادی مهمان داریم که برایشان کارت میفرستیم اما بقیه آزادند که در جشنواره فیلم ببینند، به ویژه دانشجویان هنر و دیگر رشتههای مرتبط با سینما را برای تماشای فیلم و گفت وگو با مهمانان دعوت میکنیم.
ورود دانشجویان به جشنواره ساده استکیانیان اضافه کرد: ورود دانشجویان به جشنواره بسیار ساده خواهد بود. آنها فقط یک فرم کوچک پر میکنند و با دریافت کارت میتوانند به راحتی فیلمها را ببینند.
این بازیگر با اشاره به شیوه خودمانی که برای برگزاری جشنواره در نظر گرفته شده است، با لحنی طنز آمیز گفت: با این اتفاقات کاخ جشنواره به کوخ تبدیل میشود!
اینجا شبیه کره شمالی نیستوی درباره ارائه تسهیلات به مهمانان خارجی گفت: برای مهمانان تعدادی راهنمای تور میگذاریم تا بتوانند از مناطق مختلف تهران بازدید کنند، متاسفانه بسیاری از خارجیها فکر میکنند اینجا شبیه کره شمالی است اما با این شیوه آزادند هرجا که دوست دارند بروند و ما هم برایشان "اسکورت" نمیگذاریم چون در این وضعیت گذاشتن اسکورت به معنای احترام نیست بلکه شبیه کره شمالی است.
مهمانان خارجی چه زمانی معرفی میشوند؟همچنین در ادامه این نشست امیر اسفندیاری در پاسخ به پرسشی درباره معرفی نکردن مهمانان خارجی توضیح داد: مهمانان مشخص شدهاند اما وقتی ویزایشان آماده شد اسامی آنها را اعلام میکنیم.
او درباره پرداخت کپی رایت فیلمها و سانسور آثار نیز تصریح کرد: تلاش شده فیلمهای روزی را انتخاب کنیم که با ارزشهای فرهنگی ما مطابقت داشته باشند تا کمترین جرح و تعدیل را اعمال کنیم. فیلمهای غیر انگلیسی زبان به دو زبان فارسی و انگلیسی زیرنویس خواهند داشت.
اسفندیاری در پاسخ به پرسشی دیگر درباره اینکه معمولا در دورههای پیشین جوی امنیتی در مورد مهمانان خارجی وجود داشته است، گفت: به هر حال مهمانان خارجی برنامههایی دارند که حتما باید به آن برنامهها برسند اما بازار فیلم فرصت خوبی است تا دوستان مطبوعاتی بتوانند گفتوگوهای خود را انجام دهند.
به گفته او، بازار فیلم از ساعت 2 بعد از ظهر تا 10 شب برپا است و خود جشنواره نیز از ساعت 9 صبح تا 12 شب برگزار میشود.
برنامهریزی بلند مدت میرکریمی برای هر پستیدر ادامه این نشست رضا میرکریمی درباره برنامههای بلند مدتش برای برگزاری جشنواره و در پاسخ به این پرسش که آیا قرار است بخش بینالملل به خانه سینما واگذار شود، توضیح داد: برای هر پستی که قبول میکنم برنامهریزی بلند مدتی دارم. مگر اینکه مرا از آن مسئولیت بردارند! اما مطلبی نگفتهام که قرار است جشنواره از سازمان سینمایی جدا شود و به خانه سینما واگذار شود.
میرکریمی: کمیته انتخاب نداریم و مسوولیت انتخاب همه فیلمها با خودم استاین فیلمساز با اشاره به شروطی که برای دبیر بخش جهانی جشنواره فجر داشته است ادامه داد: اولین شرطم این بود که استقلال عمل داشته باشم. به همین دلیل چیزی به نام کمیته انتخاب نداریم و مسئولیت انتخاب همه فیلمها با خودم است و خودم هم پاسخگو خواهم بود.
او ادامه داد: مهمانان ما درست و هدفمند انتخاب شدهاند، کسانی که پیش از این فیلم ایرانی خریدهاند تمام هزینههای سفرشان را میپردازیم تا تشویق شوند.
کارگردان فیلمهای «دختر» و «یه حبه قند» اضافه کرد: ما نمیخواستیم عدهای را به هتلهای درجه یک دعوت کنیم و برایشان هزینههای بالا بپردازیم.
او در پاسخ به این پرسش که آیا ارزان برگزار کردن جشنواره باعث مشکلاتی برای دورههای آینده آن نخواهد شد، توضیح داد: اگر برنامه درست داشته باشیم، مشتریهایمان افزایش پیدا میکنند. کسی که به این جشنواره میآید باید پیگیری سینمای ایران باشد و فکر کند با نیامدن به جشنواره فرصت خوبی را از دست میدهد اما اگر دنبال پذیرایی درجه یک ما باشد، همان بهتر که نیاید.
میرکریمی درباره تاثیر برجام و تحولات سیاسی در آسانتر برگزار شدن جشنواره جهانی فجر تاکید کرد: قطعا شرایط ممتاز امروز کشور خیلی به ما کمک کرده و باعث افزایش تقاضاهای زیادی برای حضور در جشنواره شده است، ضمن اینکه دعوتهای ما هم خیلی راحتتر شد.
به مهمانان خارجی گفتیم کشور ما امنترین کشور منطقه استوی افزود: در مذاکراتی که با مهمانان خارجی داشتم با اعتماد به نفس به آنها میگفتم کشور ما امنترین کشور منطقه است و سینمای ما در منطقه حرف اول را میزند.
میرکریمی خاطر نشان کرد: شعار ما این است که "میخواهیم پلی برای ارتباط سینمای خاورمیانه با دنیا باشیم." متاسفانه بعد از یکسری اتفاقات خاورمیانه بعضی جشنوارههایش را از دست داد و جشنوارههای دیگری هم که تلاش میکردند به ضرب پول و با زرق و برق برگزار شوند، موفق نبودند.
میرکریمی در ادامه درباره شیوه انتخاب فیلمهای ایرانی و احتمال حضور فیلم «فروشنده»کار اصغر فرهادی در جشنواره توضیح داد:هنوز وارد جزئیات نشدهایم اما همه فیلمهایی که در 12 ماه گذشته ساخته شدهاند، میتوانند متقاضی باشند. با این حال فیلم های جدید در شرایط مساوی در اولویت هستند.
کارگردان فیلمهای «به همین سادگی» و «زیرنورماه» تاکید کرد: آثار متقاضی باید ثبت نام کنند، اگر فیلم «فروشنده» هم ثبت نام کند حتما بررسی خواهد شد و خیلی خوشحال میشویم که از آقای فرهادی فیلمی در جشنواره داشته باشیم.
میر کریمی در ادامه در پاسخ به پرسشی درباره پوستر جشنواره که با تصویری از عزت الله انتظامی در فیلم «گاو» طراحی شده است، درباره احتمال مرور آثار این بازیگر در جشنواره توضیح داد: فیلم بازسازی شده «گاو» نمایش داده میشود اما مرور آثار آقای انتظامی را نداریم. قرار است هر سال یک فیلم ایرانی را معرفی کنیم و این کار را با اعتماد به نفس انجام خواهیم داد، اگر مهمانان خارجی هم آن فیلم را نمیشناسند خودشان باید پیگیر باشند و درباره آن مطالعه کنند.
میرکریمی درباره نمایش فیلمهای کمتر دیده شده در جشنوارهی فجر گفت: تا حد امکان تلاش میکنیم چنین باشد! معیارم این بود که فیلمها حتما از استاندارد سینمایی مطلوبی برخوردار باشند. هدفمان این است که سالهای آینده برای خودمان یک منطقه انتخاب کنیم و فیلمهایی را نمایش دهیم که اولین نمایش خود را در جشنواره ما انجام میدهند.
جشنواره برای یک عده خاص نیستوی در پاسخ به پرسشی درباره شرایط نامطلوبی که در کنار کاخ جشنواره وجود دارند و باعث میشود این کاخ چشم انداز خوبی نداشته باشد گفت: جشنواره برای همه برگزار میشود و نه فقط یک عده خاص! چرا که معتقدیم سینما بهترین وسیله برای دریافت اندیشه بشر امروز است و به همین دلیل فیلمهایی انتخاب کردهایم، زیست بشری را مورد خطر قرار دادهاند.
همچنین رضا کیانیان نیز در پاسخ به همین پرسش و حضور برخی از رهگذران در اطراف پردیس سینمایی چهارسو گفت: خود من هم قبول دارم که اطراف این پردیس تصاویر خوبی وجود ندارد و من هم متاسف میشوم اما ما میخواهیم واقعیت خود را نشان دهیم. اینکه چرا اطراف این پردیس چنین است، مسالهای است که شهرداری باید به آن فکر کند! البته برگزاری جشنواره در این منطقه از این جهت هم خوب است که افراد این منطقه شاهد حضور جشنوارهای بینالمللی خواهند بود و فرهنگشان تغییر میکند.
سپس میرکریمی در پاسخ به پرسشی درباره نمایش فیلمهایی که به تحولات منطقه پرداخته باشند، گفت: مساله سوریه و داعش مسائل مهم منطقه ماست جنگی است که از جای دیگری تحمیل شده اما هزینه آن را منطقهی ما میدهد. هماهنگیهایی انجام شده تا تعدادی فیلم خوب با این موضوع در جشنواره نمایش داده شوند و احتمالا سه فیلم با این موضوع خواهیم داشت.
واژهی بینالمللی اصالت چندانی نداردمیرکریمی همچنین با ارائه توضیحاتی درباره تغییر عنوان جشنواره از جشنواره بینالمللی فجر به جشنواره جهانی فجر گفت: واژه بینالمللی اصالت چندانی ندارد و بیشتر به یک واقعیت عینی نگاه دارد، اما واژه جهانی بسیار اصیلتر است و به یک حقیقت اشاره دارد. یعنی این واژه به کالبد و روح یک پدیده توجه دارد. به همین دلیل جهانی ، بسیار جهان شمولتر، خوش آهنگتر و پرریشهتر است.
در بخش پایانی این نشست امیر اسفندیاری درباره حضور خبرنگاران خارجی گفت: احتمالا دو خبرنگار از هالیوود ریپورتر و ورایتی در جشنواره حضور خواهند داشت اما جشنوارههای ما به راحتی نمیتوانند خبرنگار خارجی دعوت کنند. با این حال منتقدان مهمی از سراسر جهان دعوت میکنیم.
به گفته او کشورهایی همچون لهستان ، قطر، بنگلادش، آلمان، ترکیه، ارمنستان، یونان، استرالیا، کرواسی، جمهوری چک و... متقاضی حضور در این جشنواره هستند.
در بخش پایانی این نشست تیم اجرایی این جشنواره از پردیس سینمایی «چارسو» به خاطر همکاریهایش تقدیر کرد.
رضا کیانیان گفت: اگر اشکان خطیبی، مدیر هنری پردیس چارسو کنارم نبود، این مسئولیت را قبول نمیکردم، چون همه کارها را او انجام میدهد و من فقط تابلو هستم.
قرار بود در رونمایی از پوستر جشنواره، داریوش مهرجویی کارگردان فیلم «گاو» نیز حضور داشته باشد اما او که نتوانسته بود به برنامه بیاید، فایل ضبط شده صدایش را فرستاده بود که پخش شد.
مهرجویی در این فایل به خاطر غیبتش در برنامه عذرخواهی کرد و به ایوبی و میرکریمی در برگزاری جشنواره تبریک گفت.
او ادامه داد: بسیار خوشحالم که در پوستر جشنواره از یک اثر کلاسیک استفاده شده و باید از انتخاب کنندگان این طرح و حرمتی که برای فیلمهای ایرانی قائل هستند، قدردانی کنم.
در این نشست که با حضور کیوان کثیریان به عنوان مسئول روابط عمومی و مدیر جلسه برگزار شد، مازیار میری، محسن شاهابراهیمی(طراح غرفههای جشنواره) و اشکان خطیبی(مدیر پردیس چارسو) حضور داشتند.
جشنواره جهانی فیلم فجر 20 تا 25 آوریل 2016(اول تا 6 اردیبهشت ماه 95 ) در پردیس سینمایی چارسو برگزار خواهد شد.
این خبر از ساعت 10:30 صبح تا پایان برگزاری نشست، ساعت 13، بهروز رسانی شده است.
حاشیهی نشست خبری سی و چهارمین جشنواره فیلم فجر بخش بین الملل