bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۲۶۶۲۸۲
محمد درویش در گفتگو با فرارو بررسی کرد

محیط زیست؛ 94 چه شد؟ / 95 چه خواهد شد؟

"سال 95 سالِ بهتری برای محیط‌زیست خواهد بود". محمد درویش هرچند که ناکامی‌ها و اتفاقات منفی سالِ 94 را کم نمی‌داند، اما او معتقد است مشارکت بیش‌تر مردم در امور محیط زیست و ورود افرادی با دغدغه محیط‌زیست به مجلس امیدوارکننده‌است.

تاریخ انتشار: ۱۳:۴۷ - ۰۴ فروردين ۱۳۹۵
فرارو- "سال 95 سالِ بهتری برای محیط‌زیست خواهد بود". محمد درویش هرچند که ناکامی‌ها و اتفاقات منفی سالِ 94 را کم نمی‌داند، اما معتقد است مشارکت بیش‌تر مردم در امور محیط زیست و ورود افرادی با دغدغه بیشتر محیط‌زیستی به مجلس امیدوارکننده‌ است.

مدیرکل دفتر آموزش و مشارکت‌های مردمی سازمان حفاظت محیط زیست در گفتگو با فرارو از اتفاقات مثبت و منفی محیط زیستی در سالی که گذشت می‌گوید.

از اتفاقات خوب محیط زیست در سال 94
دکتر درویش با برشمردن اتفاقاتِ مثبت محیط‌زیستی سال 94 به فرارو گفت: سازمان محیط زیست در سال 94 توانست از حضور مردم در عرصه‌های تصمیم‌گیری و احیای دوباره محیط زیست استفاده کند. 

این فعال محیط‌زیستی اظهار کرد: امسال برای اولین‌بار دو نفر از افراد سمن‌ها در تدوین فصل محیط زیست در برنامه ششم مشارکت داشتند. همچنین در هر 31 استان ما نمایندگان سمن‌ها با حق رای انتخاب شدند. 

وی همچنین با اشاره به احیای تالاب‌ها در سال‌ 94 ادامه داد: همچنین امسال با همکاری سازمان بزرگ آب و برق خوزستان در 11 استان زاگرس‌نشین تالاب‌های ارزشمند خوزستان احیا شدند. 

محمد درویش همچنین با امیدواری گفت: اما یکی از مهم‌ترین اتفاقات در سالی که گذشت این بود که به رغم همه مشکلات مالی و لکنت‌های دولت و ملت توانستیم در پایان سالی یکی از محیط‌بانان محصور در زندان یاسوج را با تهیه دیه آزاد کنیم و امیدواریم یکی‌دیگر از آن‌ها نیز در روزهای آینده آزاد شود.

او یکی از اتفاقات مثبت محیط زیستی سال 94 را ورود چهره‌های محیط‌زیستی‌تر به مجلس می‌داند. درویش در این‌باره توضیح داد: اما اتفاقات مثبت سالی که گذشت از این هم بیش‌تر است؛ امسال ما شاهد ورود نمایندگانی به مجلس شورای اسلامی بودیم که دغدغه محیط زیستی بیش‌تری داشتند. 

وی همچنین تاکید کرد: همچنین در هیچ‌دوره‌ای ما شاهد آن نبوده‌ایم که مانیفست محیط زیستی به طور جدی میان کاندیداها مطرح شود. 

این کارشناس در ادامه به دیگر اتفاقات مثبت محیط‌زیستی پرداخته و گفت: خوشبختانه از شهریور سال 94 هیچ خودرویی که استاندارد یورو 4 را نداشت در شهر تردد پیدا نکرد. 

وی ادامه داد: همچنین امسال فیلم مستندِ "مادرکُشی” در حوزه محیط زیست با حمایت نهادِ دولتیِ مرکز بررسی‌های استراتژیک ریاست‌جمهوری ساخته شد که بازتاب و تاثیرگذاری زیادی داشت.

 اتفاقات بد کم نبودند
مدیر دفتر آموزش و مشارکت‌های مردمی سازمان حفاظت محیط زیست همچنین اتفاقات ناراحت‌کننده و منفی در حوزه محیط‌زیست در سال 94 را هم برشمرد. 

او در این‌باره گفت: یکی از غم‌انگیزترین اتفاقات در سال 94 درگذشت شادروان اینانلو بود که افراد زیادی را متاثر کرد. 

دکتر محمد درویش همچنین درباره اقدامات ترکیه توضیح داد: در ابعاد بین‌المللی نیز ما شاهد سیاست‌های سلطه‌جویانه ترکیه در مهار آب‌های سطحی دجله و فرات بودیم که باعث هجوم ریزگردها به سمت ایران شده‌است. 

وی ادامه داد: ترکیه تا‌کنون سدهای زیادی بر روی دجله و فرات ساخته است، اما دولت ترکیه همچنان در پی ساخت سد بزرگی است که فاجعه بزرگ‌تری به‌بار خواهد آورد.

این کارشنناس همچنین به تصویب‌نشدن لایحه ارزیابی محیط‌زیست توسط مجلس اشاره کرده و در این‌باره اظهار کرد: اما یکی از اتفاقات منفی در حوزه محیط‌زیست که باعثِ ناراحتی زیادی شد تایید نشدن لایحه ارزیابی محیط‌زیست توسط مجلس در روزهای انتهایی سال بود. 

محمد درویش همچنین گفت: به جای تصویب این لایحه اما چندین طرح غیرمحیط‌زیستی توسط مجلس تصویب شدند؛ مثلا اینکه اگر فردی تا سال 85 به عرصه طبیعت تجاوزاتی انجام داده باشد می‌تواند سند آن را بگیرد. 

این فعال محیط زیستی که همواره به حمایت از سمن‌ها تاکید کرده در ادامه نیز گفت: همچنین امسال قرار بود که 50 میلیارد تومان بودجه به سمن‌های محیط زیستی تعلق بگیرد که مجلس با آن مخالفت کرد. 

درویش درباره اتفاقِ بد دیگر سال 94 توضیح داد: مقاوت آموزش و پرورش در برابر مدارس طبیعت، مدارس محیط زیستی، نیز یکی از اتفاقات بد امسال بود. وزیر آموزش و پرورش خود مقاومت همکارانش در برابر این مدارس را پذیرفت، این در حالی بود که رهبر انقلاب نیز به آموزش‌های محیط زیستی تاکید دارد.

وی با اشاره به تلفات جانوری بیماریِ PPR اظهار کرد: امسال بیماری طاعون نشخوارکنندگان یا PPR تشدید پیدا کرد و پس از استان‌های مرکزی، زنجان و البرز به قزوین و شهرهای دیگر هم رسید که تلفات زیادی ایجاد کرد.

مدیر دفتر آموزش سازمان محیط‌زیست همچنین موضوع آلودگی هوا را پیش کشیده و در این‌باره نیز گفت: اما اتفاقِ منفی دیگر به موضوعِ آلودگی هوا بازمی‌گردد. نمایندگان مجلس متاسفانه حاضر نشدند لایحه آلودگی هوا را خارج از نوبت بررسی کنند و این موضوع توسط نماینده‌ها پایان داده نشد.

درویش در ادامه رویدادهای منفی محیط زیست اظهار کرد: همچنین مجلس اجازه داد که بهره‌برداری از جنگل‌های شمال همچنان تداوم پیدا کند، این در حالی است که مرکز تحقیقات جنگل‌ها و مراتع مخالف بهره‌برداری از جنگل‌هاست. 

وی درباره وزیر نیرو نیز گفت: همچنان باید به عملکرد وزارت نیرو در سالی که گذشت اشاره کنم. وزیر نیرو چندماه پیش روند سدسازی در ایران را یک افراط خوانده بود. 

دکتر درویش ادامه داد: اما سرانجام این وزیر مقاومتش را در برابر جناح قدرت‌طلب و فشاری که از وزارت نیرو بر وی می‌آمد از دست داد و مواضعش درباره سدسازی تغییر کرد؛ چنانچه او حالا یکی از موافقان سدسازی است.

این فعالِ محیط زیست در نهایت با برشمردن اتفاقِ بد دیگری که امسال افتاد گفت: دولت با درخواست ما برای ایجاد یک پلِ ارتباطی با مردم موافقت نکرد. ما درخواست یک شماره سه‌رقمی با نام 150 را از دولت داشتیم که مردم بتوانند با سمازمان در ارتباط باشند که دولت موافقت نکرد.

وی تصریح کرد: این رفتار و رفتارهای مشابه آن‌هم از جانبِ دولتی که خودش را محیط‌زیستی می‌داند رفتار مثبتی نبود.

چشم‌انداز محیط زیست در سال 95؟
دکتر درویش با این‌حال اما نسبت به اینده محیط‌زیست امیدوار است. او در این‌باره به فرارو گفت: چشم‌انداز سال 95 از نظر من مثبت است؛ سال 95 برای محیط‌زیست سالِ بهتری خواهد بود. مردمِ ما بسیار بیش‌تر از قبل نسبت به محیط‌زیست حساسیت نشان می‌دهند. 

وی با ذکر مثالی ادامه داد: برای مثال در پویشِ سه‌شنبه‌های بدونِ خودرو که به راه انداختیم، مردم هر روز بیش‌تر از قبل مشارکت می‌کنند. همچنین تاسیس دفتر مشارکت‌ها در سازمان محیط‌زیست باعث خواهد شد که با کمک مردم بتوان کارهای بزرگ‌تری انجام داد. 

محمد درویش همچنین با اشاره به مجلس آتی اظهار کرد: مجلس آینده به نظر من حتما کارنامه بهتری در زمینه محیط زیست خواهد داشت؛ خصوصا به دو دلیلِ حضور جوانان در آن و وجود نگاه محیط‌زیستی میان نمایندگان. 

وی همچنین گفت: برای آینده من امیدوار هستم که نهمین محیط‌بان و آخرین محیط‌بان که در کرمان محبوس است نیز آزاد شود.

شرایط سخت‌تر خواهد شد
مدیر مشارکت‌های مردمی سازمان حفاظت محیط‌زیست اما معتقد است که درباره منابع طبیعی ما وضعیت سخت‌تری در آینده خواهیم داشت. 

درویش گفت: شرایط ما از نظر آب و خاک در سال آینده اما سخت‌تر خواهد شد. منابع آبی ما امسال از سال قبل محدودتر خواهد شد. در کنار این جهان در حال گرم‌تر شدن است. 

او همچنین اظهار کرد: برای رهایی از این وضعیت ما باید چیدمان توسعه را در کشورمان تغییر دهیم؛ به این معنا که ما باید رابطه معیشتی‌مان با آب و خاک را کاهش دهیم.

این کارشناس در تحلیل سیاست‌های آبی و خاکی ایران گفت: کشور ما همواره به کشاورزی و آسمان بسیار چشم دوخته‌است. سیاست ما نباید طرح‌های ویران‌گری مثل مجانی‌کردن آب‌بها باشد و یا اینکه حتما باید در کلان‌شهرها چمن وجود داشته باشد. ما باید در مدیریت آب به سمت روش‌هایی همچون استحصال انرژی برویم.

او درباره آلودگی هوا نیز توضیح داد: درباره آلودگی هوا نیز در سال آینده شرایط بهتر خواهد شد؛ اقداماتی مثلِ حضورِ موتورسیکلت‌های برقی در شهر، پویشِ سه‌شنبه‌های بدون خودرو، چالشِ دمای 18 درجه، عدم تولید خودروهایی زیرِ استانداردِ یورو 4 و غیره همگی آلودگی هوا را بهبود خواهند بخشید.

دکتر محمد درویش در انتها گفت: امیدوارم در سالِ جدید جامعه روحانیت به کمک محیط زیست ایران بیاید. همچنین امیدوارم که شرایط استفاده از دوچرخه را فراهم کنیم؛ به خصوص برای زنان؛ چرا که استفاده از دوچرخه باعث سلامت خواهد شد و همه می‌دانیم که سلامت زنان برابر با سلامت جامعه است.
bato-adv
bato-adv