bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۲۶۷۶۷۰

پایان مخلوق اقتصادی محمود احمدی‌نژاد

تاریخ انتشار: ۱۰:۵۹ - ۱۵ فروردين ۱۳۹۵
ارز مبادله‌ای در حال پیوستن به تاریخ است. این ارز که مخلوق دولت احمدی‌نژاد بود، حالا به دست دولت روحانی در حال پیوستن به تاریخ است. در دولت دوم محمود احمدی‌نژاد دستاورد ارز تک‌نرخی به باد داده شد و شکاف میان نرخ ارز دولتی و آزاد به‌شدت زیاد شد. در آن هنگام ارز دولتی به قوت خود باقی ماند با این تفاوت که ارز در بازار آزاد هرروز به بالا می‌جهید. در نهایت ارز میانی توسط دولت احمدی‌نژاد ایجاد شد که نام مبادله‌ای به خود گرفت.

دولت محمود احمدی‌نژاد در آخرین روزهای عمر خود بخش‌نامه‌‌ای را صادر کرد که اگرچه دیرهنگام بود اما از سوی کارشناسان ستوده شد. دولت دهم در تیر ٩٢ طی بخش‌نامه‌ای خواستار حذف ارز مرجع شد و براین‌اساس، بانک مرکزی نیز بعد از توقف دوروزه انتشار نرخ ارز مرجع، قیمت انواع ارز را براساس قانون بودجه ٩٢ به صورت شناور مدیریت‌شده اعلام کرد. از آن روز به‌بعد بانک مرکزی قیمت تمامی ارزها (مبادله‌ای و مرجع) را با عنوان «ارز» به اطلاع رساند و این روند کماکان ادامه دارد. به‌این‌ترتیب دو ارز مرجع و مبادله‌ای در هم ادغام شدند و ارز دولتی زاده این ادغام شد.  حالا در اقدامی تازه که ولی‌الله افخمی‌راد، معاون وزیر صنعت، از آن خبر می‌دهد دولت در نظر دارد بساط ارز مبادله‌ای یا همان ارز دولتی را برچیند تا شاید از این طریق دولت آسان‌تر به آرزوی بربادرفته ارز تک‌نرخی دست یابد.

به گزارش مهر، معاون وزیر صنعت سیاست دولت را کاهش فهرست کالاهای مشمول دریافت ارز مبادلاتی دانست و گفت: البته تا این لحظه از سال ۹۵ تغییری در فهرست کالاهای مشمول دریافت ارز دولتی ایجاد نشده است.  ولی‌الله افخمی‌راد گفت: در سال جدید بسته به سیاست‌های دولت و منابع ارزی کشور، ممکن است تغییراتی در اختصاص ارز مبادلاتی به واردات کالا اعم از مواد اولیه و ماشین‌آلات ایجاد شود، البته بنده به‌عنوان فردی که در این زمینه مسئولیت دارم، استنباطم این است که هرچه ارز مبادلاتی از صحنه واردات کشور حذف شود، کمک به تولید داخلی خواهد شد.

بنابراین باید در فهرست کالاهایی که با ارز مبادلاتی وارد کشور می‌شوند، تجدیدنظر صورت گیرد.  معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت افزود: هرچه میزان دریافت‌کنندگان ارز مبادلاتی کمتر شود، باعث اقتصادی‌ترشدن تولید داخلی خواهد شد، به این مفهوم که چنانچه برخی تولیدات کشور در مقایسه با کالاهای خارجی که ارز دولتی می‌گیرند نتوانند در ظرفیت کامل کار کنند، با حذف ارائه ارز دولتی به واردات آنها، ظرفیت خود را بازمی‌یابند و تولیدشان افزایش می‌یابد.  او تصریح کرد: البته دولت با هوشمندی سیاست کاهش فهرست ارز مبادلاتی را پیاده‌سازی خواهد کرد؛ اما تا این لحظه از سال ۹۵، هیچ‌گونه تغییری در فهرست دریافت‌کنندگان ارز مبادلاتی از سوی دولت به سازمان توسعه تجارت ایران ابلاغ نشده است؛ البته اختیار تغییر در این فهرست با وزارت صنعت، معدن و تجارت نیست بلکه بانک مرکزی سیاست‌گذار ارزی و پولی کشور است.

گرانی ٥درصدی ناشی از حذف ارز مبادلاتی
جمشید عدالتیان، فعال اقتصادی نیز در این رابطه به «شرق» گفت: با اینکه هنوز نرخ ارز به‌صورت رسمی مشخص نیست چه تغییراتی خواهد داشت، اما واقعیت آن است که اگر بخواهیم سرمایه‌گذاری خارجی را جذب کنیم و اقتصادی پویا داشته باشیم، راه‌حلی جز تک‌نرخی‌کردن ارز نخواهیم داشت و برای این کار باید گام به گام تک‌نرخی را به ارزهای مبادلاتی نیز سرایت دهند، زیرا احتمالا دولت برای کالاهای اساسی فعلا سیاست حذف ارز مبادلاتی را در پیش نخواهد گرفت. 

عدالتیان با بیان چرایی این اقدام دولت افزود: دولت نمی‌خواهد با حذف ارز مبادلاتی در واردات کالاهای اساسی موجب افزایش قیمت کالاهایی چون نان و روغن و... شود که مستقیما در زندگی مردم اثرگذار است.  او با تأکید بر اینکه تک‌نرخی‌کردن ارز در نیمه اول سال ضروری است، اظهار کرد: سرمایه‌گذاران خارجی در مراجعه به ایران بر دو مسئله توجه ویژه دارند؛ نخست وضعیت نرخ ارز و تبدیل آن است و دیگری رفع مشکلات بانکی کشور که در زمان تحریم‌ها ایجاد شده بود.

همچنین به گفته این فعال اقتصادی هرچه‌سریع‌تر باید تکلیف رانت‌های ناشی از ارزهای مبادلاتی را مشخص کرد زیرا برخی از رانت‌جویان واردات خود را با ارز مبادلاتی انجام می‌دهند اما در بازار با قیمت آزاد به فروش می‌رسانند.  او تأکید کرد حذف ارز مبادلاتی نمی‌تواند منجر به افزایش چندانی در قیمت‌ها شود زیرا این ظرفیت در بازار داخلی وجود ندارد و اگر افزایش قیمتی نیز رخ دهد، تنها در حد پنج تا شش درصد خواهد بود.

عدالتیان در پاسخ به این پرسش که آیا حذف ارز مبادلاتی به نفع تولید داخلی خواهد بود، گفت: این‌گونه نیست که واردات کالاهای خارجی با ارز مبادلاتی ارزان‌تر از کالاهای داخلی باشد. بسیاری از واردات کشور از چین است و برخی تولیدکنندگان داخلی به جای اینکه چین را رقیب خود بدانند، به چین به‌عنوان همکار خود می‌نگرند.

وی در توضیح این نوع نگاه خود تصریح کرد: تولیدکنندگان داخلی برخی از قسمت‌های تولیدات خود را به کشور چین برده و در آنجا تولید می‌کنند تا برای آنها ارزان‌تر تمام شود. بنابراین نمی‌توان گفت حذف ارز مبادلاتی به نفع تولیدکنندگان داخلی است.  عدالتیان با بیان اینکه باید سیاست‌های بازرگانی متنوع شوند، گفت: این رویکرد از سوی برخی تولیدکنندگان می‌تواند مطلوب باشد. ما می‌توانیم قسمت‌هایی از تولیدات خود را در چین داشته باشیم تا برای کشور ارزان‌تر تمام شود. در این صورت می‌توانیم بازار دیگر کشورها را از طریق چین به دست بیاوریم و هم در کنار آن بازار مطلوب داخلی را نیز برای کالاهای ارزان‌تر به دست بگیریم.

تکلیف سرمایه‌گذار خارجی روشن می‌شود
بایزید مردوخی، اقتصاددان در گفت‌وگوی خود با «شرق» با تأکید بر اینکه حذف ارز مباد‌لاتی از تبعات یکسان‌سازی نرخ ارز است، گفت: یکسان‌سازی نرخ ارز مزایای کلان و بلندمدت دارد و این مزایا را نمی‌توان نادیده گرفت. تلاش سیاست‌گذاران پولی کشور در این زمینه باید به‌گونه‌ای باشد که اگر دست به چنین اقدامی می‌زنند، زمان آن را طوری انتخاب کنند که برای این کار مناسب باشد و از طرفی کمترین آسیب را به مصرف‌کننده و تولیدکننده و سرمایه‌گذار برساند.

مردوخی افزود: دولت باید امکانات ارزی کافی را در شش‌ماهه نخست سال برای یکسان‌سازی نرخ ارز در نظر بگیرد و پیش از اعلام و عملیاتی‌شدن این تصمیم، همه بخش‌های مختلف اقتصاد را در نظر گرفته باشند تا زیان و خسارات آنها را به حداقل برسانند.

او با اشاره به اینکه بخش صنعت از یکسان‌سازی نرخ ارز و حذف ارز مبادلاتی در کوتاه‌مدت آسیب خواهد دید، تصریح کرد: بخش صنعت برای تولید خود دست به واردات مواد اولیه و ماشین‌آلات می‌زند و به نرخ ارز بسیار حساسیت دارد. اگر این تغییر نرخ مستلزم بالارفتن برابری ارزهای دیگر با ریال باشد، احتمالا هزینه تولید در بخش صنعت بالا خواهد رفت و باید پیش از عملیاتی‌کردن این تصمیم، دید این افزایش هزینه در کدام صنایع و در نهایت برای اکثریت مردم می‌تواند اثرات مخرب داشته باشد.

این اقتصاددان در پاسخ به اینکه تا چه میزان افزایش هزینه در زندگی مردم لمس خواهد شد، گفت: بدون‌تردید این افزایش قیمت‌ها رخ خواهد داد و مردم عادی نیز آن را حس خواهند کرد؛ زیرا بی‌تردید صورت‌حساب مبادلاتی هریک از بخش‌های اقتصادی با کشورهای دیگر تغییر خواهد کرد؛ اما ممکن است این افزایش هزینه در برخی بخش‌ها کمتر و در برخی بیشتر باشد.به گفته مردوخی این اقدام در بلندمدت بسیار مطلوب است؛ زیرا تکلیف سرمایه‌گذاری خارجی را مشخص خواهد کرد.

وی در توضیح مطلوب‌بودن آن تصریح کرد: سال‌هاست که متکی به این هستیم که روزمره چه اتفاقاتی رخ خواهد داد و سرمایه‌گذاری بسیار کم در محاسبات اقتصادی کشور در نظر گرفته می‌شود؛ درحالی‌که سرمایه‌گذار باید بتواند آینده را پیش‌بینی کند و پیش‌بینی هم مستلزم نرخ ارزی باثبات است. آن‌وقت توجیه طرح‌ها را همین مسئله تعیین می‌کند.

مردوخی تأکید کرد: در غیر این ‌صورت تصمیم‌گیری‌ها مغشوش می‌شود یا اساسا به عقب می‌افتد که در این سال‌ها همواره با این مسئله روبه‌رو بوده‌ایم.
منصور
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۰۵ - ۱۳۹۵/۰۱/۱۵
اگه احمدي نژاد بده شما خوب لطفا بعد از سه سال به مردم بگيد كه چكار مثبت به غير از تخريب دولت قبل انجام داديد ممنون ميشويم
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۳۸ - ۱۳۹۵/۰۱/۱۸
مثبت ترين كاري كه ميشد انجام داد همين بود. تخريب دولت احمدي نژاد رو بايد تا ابدالاباد ادامه داد.
بازنشسته کشوری
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۰۱ - ۱۳۹۵/۰۱/۱۵
آقا عرفان! شاید تاج سر شما باشد و تاج سر کاسبان تحریم و تاج سر کسانی که افزایش نرخ ارز به سه برابر بار خودشون را بستند! ولی تاج سر من نیست که حقوقم را با کاستن از ارزش پول ملی به یک سو تقلیل داد و پیش زن و بچه شرمندگی جاودانه نسیبم کرد.
عرفان
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۴۰ - ۱۳۹۵/۰۱/۱۵
احمدی نزاد تاج سر ملت ایران هست اقداماتی که دکتر انجام داد واقعا امیر کبیر
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۵۸ - ۱۳۹۵/۰۱/۱۵
واقعا امیر کبیر هم توش مونده این چه بشریه
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۳۸ - ۱۳۹۵/۰۱/۱۸
الان شما قصدتون توهين به امير كبير بود يا بي اعتبار كردن مدرك دكتري ؟
رسول
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۲۳ - ۱۳۹۵/۰۱/۱۵
با سلام. خیلی چیزهائی که توسط دولت عدالت محور دکتر احمدی نژاد جهت بهبود وضعیت مردم و کشور استارتش خورده بود توسط دولت دلالان در حال نابودی است مثل مسکن مهر. سهام عدالت. مبارزه با قاچاق کالا. هدفمندی یارانه ها. انرژی هسته ائی. مبارزه با اشرافیگری. کاهش فاصله طبقاتی. مطمعناً نرخ ارز هم آن بخشی که مانع مفتخوریها بوده در حال از بین رفتن است. اما مرفهین بی درد خیلی خوش بحال نباشند به یاری خدا خرداد 96 نزدیک است. اللهم عجل لولیک الفرج
سعيد فكار
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۵۳ - ۱۳۹۵/۰۱/۱۵
از داد و وداد آنهمه گفتند ونكردند
يارب چقدر فاصله ي دست و زبان است
خون مي چكد از ديده در اين كنج صبوري
اين صبر كه من ميكنم افشردن جان است
منظورم حالا دولت احمدي نزاد هر كار كرد مردم چقدر بايد صبر داشته باشند در اين كنج صبوري(ايران )عمرشان تمام شد
انتشار یافته: ۲۰
اميد
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۰۸ - ۱۳۹۵/۰۱/۱۵
با اجمدي نژاد بد هستيد. ارز دو نرخي و جند نرخي بعد از انقلاب تا همان ابلاغيه احمدي نژاد براي منسوخ كردن آن وجو داشت و در دولت روحاني هم اكنون ارز دولتي با قيمتي 500 تومان متفاوت از قيمت بازار در اختيار تجار و وارد كنندگان البته خودي قرار مي‌گيرد
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۳۲ - ۱۳۹۵/۰۱/۱۵
کمی مطالعه کنی میبینی که در زمان خاتمی ارز تک نرخی بود. 9000 ریال باورنکردنی
حاج محمدرضا
United Arab Emirates
۱۱:۱۰ - ۱۳۹۵/۰۱/۱۵
احمدی نژاد تاج سر مردم ایران بود
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۳۲ - ۱۳۹۵/۰۱/۱۵
تاج تورم و تحریم
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۵۴ - ۱۳۹۵/۰۱/۱۵
در تمامی نظام های دموکراسی هیچ مسئولی تاج سر ملت نیست بلکه ملت ولی نعمت مسئولین است
مهدی
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۰۴ - ۱۳۹۵/۰۱/۱۵
از طرف خودت حرف بزن
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۱۵ - ۱۳۹۵/۰۱/۱۵
بنده خدا با این حرفها نون در میاره
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۲۰ - ۱۳۹۵/۰۱/۱۵
جالب است بیشترین انتقاد ها را دارند کسانی می کنند که در سایه شوک ارزی احمدی نژاد به ثروت های میلیاردی رسیده اند
به هر حال نرخ ارز در قیمت 3500 تومان با توجه به درامد اکثریت مردم عدد نادرستی است که رکود و فقر و اختلاف طبقاتی را بیشتر خواهد کرد
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۵۰ - ۱۳۹۵/۰۱/۱۵
اين بشر چه كارها كه نكرد. واقعاً معجزه هزاره سوم زيبنده ايشان هست و بس.
محمد
United Arab Emirates
۱۲:۰۳ - ۱۳۹۵/۰۱/۱۵
گل کاریاشون و که تمام و کمال کردن بعد بخشنامه صادر کردن
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۱۵ - ۱۳۹۵/۰۱/۱۵
احمدی نژاد واقعا چون با تقوی و مومن و پاک است خدا هم کمکش می کند
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۴۴ - ۱۳۹۵/۰۱/۱۵
چه کسی وظیفه دارد عملکرد یک رئیس جمهور را کنترل کند و اگر قصوری ورزیده او را محاکمه کند آیا قانون اساسی چنین موضوعی را پیش بینی کرده؟
اگر نکرده پس اصلاحش کنید
bato-adv
bato-adv
bato-adv