bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۲۷۷۹۳۳

چالش‌های پیشنهاد تازه روحانی

رئیس‌جمهور در ضيافت افطاري با فعالان سياسي به طرح پيشنهادی پرداخت و گفت: «نمايندگان جناح‌ها و تشكل‌هاي سياسي ماهيانه نشستي را برگزار كنند و در آن به بررسي و ارائه راهكار درباره مسائل و معضلات اصلي كشور بپردازند كه همگان روي آن اشتراك نظر دارند.»

تاریخ انتشار: ۱۵:۴۸ - ۰۲ تير ۱۳۹۵
فرارو- یک استاد دانشگاه درباره علت پیشنهاد رئیس جمهور درباره شکل گیری نشست های ماهانه جناح های مختلف سیاسی برای ارائه پیشنهاد در جهت حل مشکلات کشور گفت: «دولت به این نتیجه رسیده که برای حل مسائل علاوه بر کار اجرایی نیازمند آن است که افکار عمومی را به یک مفهوم و افکار نخبگان جامعه را به مفهوم دیگر به هم نزدیک کند و بتواند تصویر معقولی از اقدامات انجام شده ارائه دهد. ضمن اینکه از ظرفیت های موجود سیاسی در حوزه های تخصصی و فکری استفاده کند.»

رئیس‌جمهور در ضيافت افطاري با فعالان سياسي به طرح پيشنهادی پرداخت و گفت: «نمايندگان جناح‌ها و تشكل‌هاي سياسي ماهيانه نشستي را برگزار كنند و در آن به بررسي و ارائه راهكار درباره مسائل و معضلات اصلي كشور بپردازند كه همگان روي آن اشتراك نظر دارند.»

هدف رئیس جمهور از طرح چنین پیشنهادی در سال پایانی دولت چیست؟

دکتر امیر محبیان استاد دانشگاه و فعال سیاسی اصولگرا در گفتگو با فرارو گفت: «از دو منظر بدبینانه و خوش بینانه می توان به پیشنهاد رئیس جمهور نگاه کرد. از منظر بدبینانه چنین تصور می شود که رئیس جمهور قصد دارد دو جناح را درباره برخی موضوعات به هم نزدیک کند تا خود به عنوان نقطه وحدت دو جناح، کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری آینده شود.»

وی ادامه داد: «اما در نگاه خوش بینانه می توان گفت رئیس جمهور به این نتیجه رسیده است که توافق جریانات مهم موجود بر روی مسائل ملی می تواند در پیشبرد این مسائل بسیار کمک کند و اگر مسائل ملی که عمدتا دولت متولی اجرای آن است به محل اختلاف جناح ها تبدیل شود عملا دولت گرفتار خواهد شد و قادر نخواهد بود اولا تمامی نیروی خود را برای حل این مسائل بسیج کند و گرفتار حاشیه ها خواهد شد و ثانیا حتی اگر به حل مسائل بپردازد چون در حوزه اختلاف قرار می گیرد تصویر مناسبی به افکار عمومی منتقل نخواهد شد.»

وی افزود: «لذا دولت به این نتیجه رسیده که برای حل مسائل علاوه بر کار اجرایی نیازمند آن است که افکار عمومی را به یک مفهوم و افکار نخبگان جامعه را به مفهوم دیگر به هم نزدیک کند و بتواند تصویر معقولی از اقدامات انجام شده ارائه دهد. ضمن اینکه از ظرفیت های موجود سیاسی در حوزه های تخصصی و فکری استفاده کند.»

این تحلیل گر مسائل سیاسی تصریح کرد: «همچنین وقتی دولت بتواند این توافق و همگرایی جناح ها را بر روی مسائل عملی و عینی جامعه شکل دهد عملا گروهها و جریان های سیاسی با واقعیت های عینی جامعه آشنا شده و در نتیجه از آن حالت شعارگونگی خارج می شوند که این موضوع به دولت بسیار کمک خواهد کرد.»

محبیان با بیان اینکه در پیشاروی این پیشنهاد مشکلاتی وجود دارد اظهار کرد: «اگرچه به نظر من نیت رئیس جمهور این است که جریانات را از شعار محوری به سوی مسئله محوری و از سود بردن از مسائل به سمت حل مسائل انتقال دهد که کار درستی هم است، اما در مرحله اجرا مشکلاتی پیشاروی این طرح وجود دارد.»

وی ادامه داد: «اولا وقتی صحبت از گفتگوی دو جناح می شود باید توجه داشت که هر جناحی در درون خود زیر مجموعه هایی دارد که به راحتی گرد هم جمع نمی شوند چه برسد به اینکه در کنار جناح مخالف قرار بگیرند. لذا وقتی صحبت از جناح می شود معلوم نیست مخاطب کدام بخش از جناح ها هستند.»

وی افزود: «اگر فرض کنیم جناح ها در درون خود به توافق رسیدند و 20 نفر را مشخص کردند که برای حل مسائل با جناح دیگر نشست داشته باشند. اولا رسیدن به این 20 نفر یک معضل جدی و کار دشواری است. ثانیا حتی اگر این افراد مشخص شوند کنار هم قرار گرفتن دو جناح سیاسی با دو گرایش و رویکرد کاملا متفاوت اگرچه ناممکن نیست، اما بسیار دشوار است که به یک رویکرد واحد برسند. ثالثا فرض کنیم دو جناح روی موضوعاتی (که البته باید مشخص شود چه موضوعاتی و در چه سطحی باشد) به توافق رسیدند و یک مصوبه از این جلسه بیرون آمد، اکنون دولت قصد دارد با این مصوبه چکار کند؟ آیا این مصوبه را صرفا یک اعلام نظر یا یک مشاوره بداند یا آن را مصوبه ای بداند که باید اجرا کند؟»

این استاد دانشگاه با بیان اینکه طبیعتا چنین نشستی جایگاه حقوقی ندارد و می تواند جایگاه مشورتی داشته باشد، اظهار کرد: «اگر دولت پیشنهاد جناح ها را کاملا قبول کند این سوال پیش می آید که آیا این روند ادامه پیدا خواهد کرد و دولت قرار است یک مجمع تشخیص مصلحت جدیدی در برابر خود قرار دهد و مصوبات آن را اجرا کند»

وی ادامه داد: «اما اگر دولت صرفا این پیشنهادت را دریافت کند و بخش هایی که به نظرش مفید است را اجرا و بخش های دیگر را کنار بگذارد آنگاه با همین جناح ها وارد یک چالش کارشناسی می شود و باید آنها را قانع کند که چرا بخشی از نظر آنها قابل اجرا نیست. در این صورت ممکن است بخشی از این نخبگان توقع فزاینده ای داشته باشند که مصوبات آنها که مورد توافق دو جناح است باید برای دولت لازم الاجرا باشد و اگر دولت اجرا نمی کند پس چرا چنین مجمعی ایجاد کرده است.»

وی افزود: «اما اگر دولت نظرات این مجمع را کلا رد کند که آنگاه ممکن است مخالفان جدیدی هم بر مخالفان قبلی افزوده شود و این انتظارات شکست خورده به نوعی احساس محرومیت و یا حتی احساس تحقیر و اهانت تبدیل شود و معضل جدی برای دولت شکل گیرد.»

محبیان گفت: «لذا اگرچه من معتقدم پیشنهاد رئیس جمهور از روی نیت خیر بوده و می تواند مفید هم باشد اما نباید بحث را سرسری گرفت و باید این پیشنهاد را به صورت دقیق و کارشناسی بررسی کرد و اگر دولت آن را به عنوان یک راهبرد تعریف کرده که جریانات سیاسی را حول مسائل عینی و برای حل مشکلات مردم بسیج کند و نیروی خود را در مسیری قرار دهد که با هم افزایی نیروهای ملی درون کشور با قدرت بیشتری عمل کند لازمه آن این است که دولت یک کمیته اولیه ای را ایجاد کند و نخبگان صاحب فکر از هر دو جریان که دغدغه حل مسائل را دارند جمع کند تا زیر و بم این پیشنهاد مورد بررسی قرار گیرد و نقاط ضعف و قوت آن مشخص شود و در عین حال خطوط ارتباطی برای جناح ها و احزاب مختلف شناسایی شود که این کار پروسه زمان بری است.»

وی ادامه داد: «اگر تصور دولت این است که در دوره آینده نیز بقا خواهد داشت این حرکت می تواند حرکت مثبتی باشد که نوعی از تقارب دیدگاههای مختلف و مدیریت افکار را داشته باشد و جریانات سیاسی احساس کنند فقط در حاشیه نیستند و دولت برای آنها اهمیت قائل است.»

محبیان در پاسخ به این سوال که آیا می توان گفت پیشنهاد رئیس جمهور معطوف به مشکلات سیاسی در کشور و اجرای طرح آشتی ملی میان جناح های مختلف نیز است؟، گفت: «البته من معتقد به قهر ملی نیستم که بخواهد طرح آشتی ملی مطرح شود؛ چراکه خیلی از دغدغه هایی که مطرح می شود ملی نیست بلکه دغدغه های گروهی و جناحی است.»

وی ادامه داد: «مشکلی که اکنون میان احزاب و جریان های سیاسی وجود دارد لزوما وجود دعوا و درگیری و قهر نیست بلکه فقدان فرایند گفتگو است. اکنون مکانی وجود ندارد که جریان های مختلف کنار هم جمع شوند و درباره موضوعات مختلف بحث کنند. وقتی بحث و گفتگو صورت بگیرد مشخص خواهد شد بسیاری از نظرات به هم نزدیک است.»

وی افزود: «لذا دیدگاه رئیس جمهور از این منظر درست است و خیلی از مسائلی که کلیدی است و دولت درگیر حل آنها است با دعواهای سیاسی یا از جاده خارج می شود یا در حاشیه خاکی قرار می گیرد یا به دره سقوط می کند.»

وی افزود: «این موضوع باعث می شود توان ملی (توان جناح های سیاسی) به جای آنکه در جهت پیشبرد کشور باشد همدیگر را خنثی کند و دولت عملا نتواند کاری انجام دهد. لذا من معتقدم به جای آنکه به گذشته برگردیم و بحث هایی همچون فتنه و آشتی ملی را مطرح کنیم باید زمینه هایی برای گفتگوی جریانات سیاسی به صورت مستقیم فراهم کرد تا به جای آنکه در رسانه ها به درگیری بپردازند و نیروی ملی را هرز دهند به نوعی گفتگو و جمع آوری توان و نیروی تخصصی و اجرایی بپردازند و از نگاه مسئله محورانه کمک کنند مشکلات کشور حل شود.»

محبیان در پاسخ به این سوال که آیا اصولگرایان از این پیشنهاد رئیس جمهور استقبال خواهند کرد و با اصلاح طلبان دور یک میز می نشینند؟، گفت: «این کار چیز عجیبی نیست. پیش از این هم نشست هایی میان اصولگرایان و اصلاح طلبان برقرار شده و اتفاقا نتایج نسبتا خوبی هم داشته است. در یک مقطعی در مورد بحث احزاب نشست هایی میان برخی اصولگرایان و اصلاح طلبان انجام گرفت که حداقل به نوعی تقارب میان چهره های سیاسی انجامید. همچنین نامه نگاری هایی میان برخی جریان های اصلاح طلب و اصولگرا صورت گرفته است که در مجموع منفی ارزیابی نشد.»

وی ادامه داد: «لذا این امکان وجود دارد و فرض بر این است که نیروهای انقلابی در داخل کشور نقاط وحدتی با هم دارند. فرض پیشنهاد رئیس جمهور هم این بود که نیروهای داخل کشور باید بر روی چهار محور اسلام، انقلاب، امام و رهبری توافق داشته باشند تا بتوانند در چنین نشستی شرکت کنند. لذا اگر این محورهای اصلی و مبنایی مورد توافق قرار بگیرد که مورد توافق هست آنگاه باقی مسائل را می توان در یک فضای مسالمت آمیز و از طریق یک روند خردمندانه گفتگو به نوعی از تقارب رساند و به حل مشکلات مردم پرداخت.»

وی افزود: «حداقل فایده این کار این خواهد بود که اگر سیاسیون مشکلات مردم را حل نمی کنند خود به مشکل جدیدی تبدیل نشوند.»
نصیر
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۲۷ - ۱۳۹۵/۰۴/۰۵
دولت اگه میخواد واقعآ کار مملکتو پیش ببره باید از تفکر اصولگرایان فرسنگها فاصله داشته باشه! نخبه بودن در جریان اصولگراایی بدعت و جرم محسوب میشه!ضمنآ در جریان اصولگرایی دو مساله جایی نداره1- مردم2- عقلانیت.
ناشناس
United Arab Emirates
۲۰:۳۲ - ۱۳۹۵/۰۴/۰۲
مردم سالها فشار تحریم رو تحمل کردن
فشار رکود رو در این 3 سال تحمل کردن
دولت همیشه به مردم گفته پول نداره
حالا مردم از این فیش های حقوقی عصبانی هستند
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۹:۱۹ - ۱۳۹۵/۰۴/۰۲
اصلا در جامعه مردم بخاطر فیش های حقوقی هر چند که مورد تایید نیست آدرس اشتباهی نروند و این فیش های حقوقی هر چند زیاده ولی بازم به یک میلیونم اشتباهاتی که در دولت قبل شده نمیرسد و نباید مردم اشتباهات دولت قبل فراموش شود.بعضی ها می خواهند با برخ کشید 3 و 4 تا فیش حقوقی آدرس اشتباهی به مردم نشون دهند ولی مردم باشعورتر از آن هستند که فریب اینهارو بخورند.
علي
Iran (Islamic Republic of)
۱۸:۱۶ - ۱۳۹۵/۰۴/۰۲
بنظر مي رسد نيت رئيس جمهور خير است. رئيس جمهور مي بيند كه جريانهايي عملا سد پيشبرد برنامه هاي دولت شده اند كه بجز با كمك نخبگان ، اساتيد و كارشناسان نمي تواند حريف جريان مخالف (كه او نيز مدعي نظر كارشناسي است) بشود. سنگ انداز اين جريان بيش از خارجي در اجراي برنامه هاي دولت در پسا برجام است. كم لطفي جناح مخالف اين است كه هم از موقعيت ، وجاهت و محبوبيت داخلي و بين المللي دولت تدبير و اميد بصورت ابزاري سوء استفاده مي كند و گفتمان كاملا مخالف گفتمان دولت اتخاذ كرده كه در نهايت دولت را در اجراي به قول و قرارهايش به شكست بكشاند و نتواند دست بالا را در انتخابات سال آينده داشته باشد. در حقيقت دولت با چالش بزرگ داخلي و خودي مواجه است.
ناشناس
Iraq
۱۴:۳۴ - ۱۳۹۵/۰۴/۰۵
مدام ماله کشی؟ خسته نشدی خودت
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۳۰ - ۱۳۹۵/۰۴/۰۲
مشکل روحانی این است که از اول هم هیچ اعتقادی به اصلاحات نداشت چون تمام عمرش اصولگرا بود. و چون از صحنه سیاست توسط احمدی نژاد کنار کشیده شد به خاطر عدم وجود یک اصلاح طلب قوی آمد شد نماینده والا چه کسی او را به عنوان اصلاح طلب قبول داره. دولتش هم از اصولگراها پر شده. مسئولینش همه جز کسانی که حامی مستقیم احمدی نژاد بودند همان قبلی ها هستند. نمونه اش مدیر بانک رفاه.
آرش
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۰۰ - ۱۳۹۵/۰۴/۰۵
اهان باز گند کار در اومد طرف شد چیزی غیراز اصلاحاتی.یادمه اخرای دولت اصلاحات همینا را هم درمورد خاتمی میگفتید.قسم میخورم امثال شما اصلا نمیدونند اصلاحات یعنی و اصولگرای یعنی چی.دوتا کتاب هم از رهبران هیچکدوم نخوانید
انتشار یافته: ۱۶
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۴۳ - ۱۳۹۵/۰۴/۰۲
واسه من اصلاح طلب و اصولگرا فرقی نمیکنه و تو هیچ انتخاباتی هم شرکت نمیکنم
ولی انصافا جریان اصولگرا،نخبه ش کجا بوده که این آقا تو گفتگوش میگه دولت به این نتیجه رسیده که از نخبگان همه جناح ها استفاده کنه؟!
منظور دولت از گفتگو اینه که اصولگراها رو مجاب کنه چوب لای چرخ دولت نذارن
وگرنه اصولگراها هیچ هنری ندارن
اصلاح طلبها هم تک و توک نخبه دارن
نخبه های مملکت رو فراری دادین
ناشناس
China
۱۸:۱۸ - ۱۳۹۵/۰۴/۰۲
دقیقا. مثلا یکیش این تلگرامی که پرید از ققس! ای وای خاک بر سرمان شد!
ناشناس
United Arab Emirates
۱۹:۳۸ - ۱۳۹۵/۰۴/۰۲
نخبگان منظورش پولداراها وسرمایه داران اصولگرا و اصلاح طلب دو جناح ساختگی بوده برادر کتاب که اقایی روحانی نوشته نشون میده که با ثروتمندان وطبقه سرمایدار است ونه مردم عادی و فقیر
آرش
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۵۶ - ۱۳۹۵/۰۴/۰۵
الان مثلا شما نخبه ای؟؟؟؟یا متوهمانه خودت رو در موقعیتی حس کردی که میتونی نخبه ها را تشخیص بدی؟؟؟؟؟؟؟میتونی دو خط در مورد سیاست بنویسی که میای این نظرات متفکرانه رو میدی؟؟؟؟؟؟باور کن اعتماد بنفس خوبه ولی برای شما خیلی خیلی کاذبه
ناشناس
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
۱۶:۴۸ - ۱۳۹۵/۰۴/۰۲
درود ! اونایی که با این فیش ها هنوزم پشت دولتند ، خیلی بی شرمند !
ناشناس
United States of America
۲۰:۵۲ - ۱۳۹۵/۰۴/۰۲
بی شرم آنها هستند که با چپاول 8 ساله هنوز هم دم از اصولگرایی میزنند.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۱:۲۳ - ۱۳۹۵/۰۴/۰۳
بی شرم اونایی هستن که با وجود اختلاس های بزرگ تاریخ اقتصاد دنیا، پدیده هایی مثل ب.ز.، دکل های گمشده نفتی و تورم های 40% و ... هنوز منتظر برگشت ا.ن. و یا هم کیشان ایشون هستند.
ناشناس
Iraq
۱۴:۳۳ - ۱۳۹۵/۰۴/۰۵
بی شرم اونایی هستن که بعد از دریافت سیصد میلیون حقوق با شاسی بلند صفر در حای راهی خونه میشن که زن و دخترشون ساپورت چسب بنفش و مانتو توری کوتاه بنفش پوشیدن.
آرش
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۵۸ - ۱۳۹۵/۰۴/۰۵
بزرگترین اختلاس که کرسنت است در دولت اصلاحات بود بیشترین تورم هم 49درصد در دولت سازندگی بود حالا خودتون بگید بی شرم کی است