bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۲۷۸۰۵۸

تاشکند میزبان سران 10 کشور و ظریف

تاریخ انتشار: ۱۶:۱۹ - ۰۳ تير ۱۳۹۵
تاشکند پایتخت ازبکستان امروز (پنجشنبه) میزبان نشست سران کشورهای عضو و ناظر سازمان همکاری شانگهای است که براساس برنامه اعلام شده محمد جواد ظریف وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران نیز در این اجلاس حضور دارد.

به گزارش ایرنا، امروز برای نخستین بار پاکستان و هند اعضای ناظر کنونی به عنوان عضو رسمی در نشست سران همکاری شانگهای شرکت می کنند و همچنین قرار است، در آینده ای نزدیک ایران به عنوان دیگر عضو رسمی به این تشکل منطقه ای بپیوندد.

افزون بر اسلام کریم اوف، رییس جمهوری ازبکستان به عنوان میزبان نشست، سران کشورهای روسیه، قزاقستان، چین، قرقیزستان، تاجیکستان اعضای قدیمی و نخست وزیران هند و پاکستان اعضای جدید شرکت دارند و رییس جمهوری افغانستان نیز به عنوان عضو ناظر حضور خواهد داشت و رییس جمهوری ترکمنستان نیز میهمان ویژه نشست تاشکند خواهد بود.

جفری فلتمن معاون دبیر کل سازمان ملل، سرگئی لبدوف رییس کمیته اجرایی سازمان کشورهای همسود، نیکلای بوردیوژا دبیرکل سازمان پیمان امنیت جمعی و له یو می دبیر کل سازمان آسه آن نیز از جمله مقام های بین المللی حاضر در نشست پایتخت ازبکستان اعلام شده اند.

براساس گزارش های انتشار یافته، بیش از 1000 نفر از مقام های کشورهای عضو رسمی و ناظر سازمان همکاری شانگهای، رییسان سازمان های بین المللی و خبرنگاران در نشست دو روزه تاشکند حضور دارند.

صدور بیانیه مشترک و تایید برنامه اقدام های چهار ساله 2016 تا 2020 این سازمان از جمله موضوع های در دستور کار این نشست است.

حضور ظریف در این نشست مهم در چارچوب رایزنی و مذاکرات تکمیلی عضویت ایران در سازمان همکاری شانگهای می تواند سبب شتاب گرفتن روند عضویت و همچنین پیشرفت دیپلماسی جمهوری اسلامی برای نقش آفرینی فعال تر سیاسی و اقتصادی منطقه ای و فرامنطقه ای باشد و پیوندهای تهران با کشورهای عضو این سازمان بویژه روسیه و چین را تقویت کند.

نورسلطان نظربایف رییس جمهوری قزاقستان جمعه گذشته در روسیه اعلام کرد که هند و پاکستان در نشست ماه جاری سازمان همکاری‌های شانگهای به عنوان عضو رسمی حضور خواهند یافت و ایران نیز در مرحله بعد به این سازمان خواهد پیوست.

برنامه عضویت رسمی تهران در این سازمان مهم منطقه ای یکی از دستاوردهای برجام است که با رفع تحریم های ضد ایرانی موانع عضویت جمهوری اسلامی در سازمان های مهم بین المللی برطرف می شود.

از سوی دیگر، افزون بر پشتیبانی روسیه و چین از عضویت ایران در سازمان همکاری شانگهای، دیگر اعضا نیز از این دیدگاه حمایت می کنند و آن را برای توسعه تشکل منطقه ای و منافع گروهی مفید می دانند.

بختیار حکیموف نماینده ویژه رییس جمهوری روسیه در امور سازمان شانگهای ماه گذشته برنامه تبدیل همکاری ایران با این سازمان از حالت ناظر به عضویت رسمی و کامل در بزرگترین سازمان منطقه ای جهان را اعلام کرد.

همکاری شانگهای که یک سازمان بین دولتی منطقه ای برای همکاری های چند جانبه امنیتی و اقتصادی است، سال 1385 تاسیس شد که شامل چین، روسیه، قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان و ازبکستان در برگیرنده معادل 30 میلیون و 189 هزار کیلومتر مربع مساحت، سه پنجم گستره آسیا و حدود یک میلیارد و 500 میلیون نفر جمعیت (نزدیک 25 درصد جمعیت کره زمین) است.

با توجه به عضویت هند و پاکستان و سپس در آینده ای نزدیک پیوستن ایران، این سازمان با افزایش جمعیت به سه میلیارد نفر و پهنه سرزمینی به 35 میلیون و 972 هزار کیلومتر مربع به یکی از بزرگ ترین قدرت های منطقه ای در جهان تبدیل می شود که منافع دو جانبه و چند جانبه اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی برای اعضا و شرکای اقتصادی غیر عضو دارد.

با رسمی شدن عضویت هند و پاکستان، ایران، افغانستان، مغولستان و بلاروس چهر کشور عضو ناظر این سازمان منطقه ای هستند.