bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۲۸۲۸۷۶

تولید شیر پاستوریزه با ۹ هفته ماندگاری!

تاریخ انتشار: ۱۶:۱۳ - ۰۶ مرداد ۱۳۹۵
نگهداری شیر دردسرهای خاص خود را دارد و احتمال فاسد شدن آن زیاد است، چرا که باید حتما در جای خنک نگهداری و خیلی زود مصرف شود. با این حال دانشمندان توانسته‌اند نوعی از شیر را تولید کنند تا بتوان در طول ۹ هفته آن را مصرف کرد.

به گزارش زومیت و به نقل از ساینس الارت، به طور معمول شیرهای پاستوریزه‌ی موجود در بازار را می‌توان با نگهداری در یخچال در طول دو یا سه هفته مصرف کرد. با این حال محققین در فرآیند پاستوریزه کردن شیر با انجام یک فرآیند اضافه دمای شیر را به مدت کوتاهی تا ۱۰ درجه‌ی سلسیوس بالا می‌برند؛ این کار باعث می‌شود تا به طول مصرف معمول شیر تا ۷ هفته اضافه شود.

فرآیند جدید تولید شیر پاستوریزه توسط محققین دانشگاه Purdue با همکاری دانشگاه تنسی توسعه پیدا کرده و قادر است تا ۹۹ درصد از باکتری‌های موجود در شیر را بعد از پاستوریزه شدن از بین ببرد. سرپرست تیم محققین در مورد روش جدید بیان می‌کند:

در فرآیند جدید تقریبا باکتری در داخل شیر برای ایجاد فساد نیست. هر چیزی هم که داخل شیر باقی می‌ماند آنقدر درصد پایینی دارد که برای تکثیر و از بین بردن کیفیت کلی شیر نیاز به زمان زیادی دارد.

پاستوریزه کردن فرآیندی است که توسط لویی پاستور، شیمیدان و میکروبیولوژیست فرانسوی معرفی شد. در طی این فرآیند شیر تا میزان مشخصی حرارت می‌بیند یا جوشیده می‌شود تا باکتری‌های پاتوژنیک داخل آن از بین بروند. برای نگهداری از شیر پاستوریزه توصیه می‌شود که داخل یخچال قرار گیرد تا باکتری‌هایی که در فرآیند پاستوریزه شدن از بین نرفتند فرصت رشد و تکثیر پیدا نکنند. با این حال می‌توان تا مدتی شیر را در در دمای محیط نیز نگهداری کرد.

در فرآیند جدید، شیر پاستوریزه شده داخل محفظه‌ای قرار می‌گیرد که دمای آن تا ۱۰ درجه‌ی سلسیوس به طور ناگهانی افزایش پیدا می‌کند و دوباره سرد می‌شود. در این روش نه تنها رنگ بلکه مزه و بوی طبیعی شیر حفظ می‌شود. بنابراین مصرف‌کنندگان هیچ‌گاه فرق آن را با شیر‌های معمولی احساس نخواهند کرد. همچنین مصرف انرژی در این روش در مقایسه با روش معمول پاستوریزه کردن یکسان به نظر می‌رسد.

تیم تحقیقاتی امیدوار است تا با انجام بهبود‌هایی در این روش، هر چه سریع‌تر آن را به بازار مصرف‌کنندگان عرضه کنند؛ هنوز در مورد زمان نهایی شدن آن خبری منتشر نشده است. همچنین در فاز دوم دانشمندان به دنبال استفاده از شیر خام و غیرپاستوریزه در جریان این فرآیند هستند.

با تولید و عرضه‌ی شیر به این روش احتمالا میزان هدر رفت مواد غذایی در آینده کاهش خواهد یافت. به علاوه تاریخ انقضای بیشتر این شیر‌ها باعث می‌شود که بتوان آن را به مناطق دورتری فرستاد؛ در نتیجه شبکه‌ی حمل‌و‌نقل غذایی بهبود‌های چشم‌گیری می‌بیند.