bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۲۸۳۷۸۱

قندی که نان مردم را آجر می کند!

تاریخ انتشار: ۱۵:۱۷ - ۱۲ مرداد ۱۳۹۵
این روزها نان هم به زمره خوراکی های آلوده شهر تهران پیوسته است و اخیراً معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی ایران در خصوص افزایش مصرف بلانکیت (جوهر قند) در نان های سنتی شهر تهران، هشدار داده است.

به گزارش سلامت آنلاین، دکتر احمد جنیدی جعفری در خصوص افزایش مصرف بلانکیت (جوهر قند) در نمونه برداری های صورت گرفته از نان های سنتی در استان تهران هشدار داده و به مهر گفته است: بر اساس استاندارد ملی ایران به شماره ۲۶۲۸، استفاده از بلانکیت در تهیه نان های سنتی اعم از لواش، تافتون، بربری و سنگک ممنوع است.

به گفته وی بعضی نانوایی های شهر تهران، به منظور تسریع در کوتاه شدن فرآیند تولید و جبران نقائص ناشی از عدم تخمیر طبیعی به مصرف مواد شیمیایی چون جوش شیرین، بلانکیت (جوهر قند) و نمک طعام اضافی برای کاهش سیالیت گلوتن و افزایش مقاومت خمیر حاصل از گندم آلوده به آفت سن و سفید تر شدن نان روی می آورند.

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران با اشاره به اینکه سفیدی بیش از حد نان ها حکایت از مصرف بلانکیت در تهیه آن دارد، افزوده است : باقی مانده بلانکیت مصرف شده در نان، بعد از ورود به دستگاه گوارش موجب از بین بردن پرزهای معده و روده و در دراز مدت ممکن است باعث بروز سرطان دستگاه گوارش می شود.

اما جوهر قند چیست و چه تاثیری بر بدن انسان دارد ؟
جوهر قند یا سدیم دیتیونیت یا بلانکت ماده شیمایی است که  به دلیل استفاده از آن در قند سازی به نام جوهر قند معروف است و برای بیرنگ شدن شربت قند مورد استفاده قرار می گیرد . این ماده در حقیقت  پودری سفید رنگ است که ترکیب گوگردی و کاربرد صنعتی داشته و در  صنایع رنگرزی برای از بین بردن رنگ و بازیافت کاغذ باطله و در موارد معدودی برای زیست شناسی، زمین شناسی و عکاسی مورد استفاده قرار می گیرد و برای سلامت انسان مضر است و در هیچ جای دنیا ، یک افزودنی غذایی محسوب نمی شود، اما در ایران برخی نانوایی ها ، آن را به آرد نان اضافه می کنند و بیشترین میزان استفاده از جوهر قند در آرد نان هایی مانند لواش و تافتون است که رنگ سفید دارند.

استفاده از جوهر قند در نانوایی در حقیقت به جای به کار بردن خمیرمایه است و تاثیر آن علاوه بر سفیدی نان برای ور آمدن زودتر خمیر است چرا که جوهر قند به سرعت خمیر را آماده پخت می کند و نیازی نیز به مناسب سازی محیط برای تخمیر خمیر ندارد.

نظارت با دانشگاه علوم پزشکی
به گفته کارشناسان از آنجایی که جوهر قند یک ترکیب گوگردی است، چنانچه بیش از حد در نان استفاده شود، نان بوی گوگرد خواهد گرفت و از این طریق می‌توان آن را در نان تشخیص داد که البته سازمان غذا و دارو نیز نان‌های نانوایی‌ها را نمونه گیری و بررسی کرده و در صورت مشخص شدن وجود جوهر قند در نان، نانوا جریمه زیادی خواهد شد.

با این حال در مورد نظارت بر نانوایی ها دکتر حسین رستگار، رئیس مرکز آزمایشگاههای مرجع کنترل غذا و دارو به سلامت آنلاین می گوید : دانشگاه علوم پزشکی تهران تمام نان های مورد استفاده در تهران را نمونه برداری می کنند و علت این خبر افزایش کنترل ها و نظارت ها بر نانوایی های تهران است.

وی می افزاید: بازرسی ها هم در محل صورت می گیرد و نظارت های مختلفی نیز توسط سازمان غذا و دارو صورت می گیرد و علت این هشدار ها هم همین بررسی و نظارت هاست.

رستگار ماده فوق الذکر را  بشدت مضر سلامت خوانده و اظهار می کند: جوهر قند پس از ورود به بدن می تواند موجب تخریب پرزها و آنتی اکسیدان دستگاه گوارشی را فراهم آورد.

وی می‌افزاید: در صورت مصرف این ماده، مصرف کننده دچار سوءهاضمه، زخم های گوارش می شود  وعلاوه بر آن در کنار عوامل دیگر  امکان ابتلا به سرطان دستگاه گوارشی نیز افزایش می یابد.

چه نانی را باید مصرف کرد؟
در همین حال دکتر احمد رضا درستی در باره مصرف درست نان به سلامت آنلاین می گوید : نان تا آنجا که ممکن است باید سبوس بیشتری داشته باشد و به خوبی تخمیر شده باشد و مواد شیمیایی و افزودنی نداشته باشد .

وی تاکید  می کند: حتی در افزودن نمک هم باید تعادل رعایت شود . هرچه سبوس نان بیشتر باشد رنگش تیره تر است و مواد مغذی همچون کلسیم، منیزیم، روی، آهن و ویتامین های ای و خانواده بی در آن بیشتر وجود دارد.
برچسب ها: قند آجر هشدار
bato-adv
bato-adv
bato-adv