فرارو- اخیرا شبکه خبری بلومبرگ با اشاره به نظرسنجیهای صورتگرفته در ایران درباره میزان محبوبیت حسن روحانی نوشته: در حالی که دولت میگفت وضع اشتغال و دستمزدها با اجرایی شدن برجام به سرعت بهبود مییابد، ناامیدی در ایران در حال افزایش است، چراکه هنوز تغییر محسوسی رخ نداده است.
استناد این شبکه خبری نظرسنجی هایی است که توسط مرکز مطالعات بین الملل دانشگاه مریلند انجام گرفته است. 47 درصد از کسانی که در این نظرسنجی شرکت کردند اظهار داشتند که شرایط معیشتی در ایران بهبود پیدا نکرده است. تنها 42 درصد از مردم بر این عقیدهاند که اقتصاد از زمان روی کار آمدن روحانی بهتر شده است که نسبت به سال گذشته افتی 15 درصدی را نشان میدهد. همچنین نزدیک به دو سوم از پرسش شوندگان معتقدند روحانی در کاهش بیکاری «تقریبا یا کاملا ناموفق» بوده است. این پاسخ ها باعث شده شبکه خبری بلومبرگ چنین نتیجه بگیرد که روحانی ممکن است در انتخابات آینده آسیبپذیر باشد.
آیا شرایط حسن روحانی در انتخابات آینده متزلزل شده است؟
رقیب روحانی، جایگاه وی را تعیین می کند
دکتر هادی حق شناس کارشناس مسائل اقتصادی و نماینده پیشین مجلس در گفتگو با فرارو گفت: «قبل از پاسخ به این سوال باید به این نکته اساسی پرداخت که در انتخابات ایران بر اساس چند انتخابات گذشته باید گفت مردم ایران به شکل سلبی و نه ایجابی رای داده اند.»
وی ادامه داد: «به طور مثال سی نفری که در انتخابات مجلس از تهران رای آوردند شاید امروز که چند ماه از انتخابات می گذرد بتوان گفت مردم تهران بیش از 50 درصد آنها را نمی شناسند. یعنی مردم به این دلیل به این سی نفر رای دادند که لیست مقابل رای نیاورد.»
وی افزود: «لذا این موضوع درست است که مردم به لحاظ اقتصادی خیلی از دولت آقای روحانی راضی نیستند و میزان محبوبت آقای روحانی کاهش یافته است؛ اما نکته این است که آیا فردی که در برابر آقای روحانی مطرح می شود می تواند مردم ایران را به این باور برساند که بهتر از آقای روحانی عمل می کند یا خیر.»
حق شناس اظهار کرد: «نکته دیگر این است که باید توجه داشت که اگر حسن روحانی در سال 92 انتخاب نمی شد الان چه شرایطی داشتیم؟ یعنی اگر یکی از نامزدهای مقابل آقای روحانی انتخاب می شد آیا اکنون وضعیت بهتری داشتیم؟ اگر رئیس جمهور این تیم دیپلماتیک را نداشت کشور با کدام دیپلمات ها می توانست خطر تحریم ها، خطر قطع صادرات نفت و خطر پیش آمدن شرایط نفت در برابر غذا را رفع کند؟ اینها سوالات مهمی است که باید مطرح شود.»
وی ادامه داد: «مردم ایران می دانند که در زمان تحریم ها یک کشتی با پرچم جمهوری اسلامی ایران حق تردد در آب های بین المللی را نداشت؛ اما امروز کشتی ها با پرچم ایران تردد می کنند. لذا سوال این است که آیا اگر فردی غیر از روحانی انتخاب می شد امروز کشتی ها می توانستند با پرچم ایران تردد کنند؟ آیا امروز میزان صادرات ایران دو برابر می شد؟ آیا تورم 40 درصد به زیر 10 درصد کاهش پیدا می کرد؟»
وی با بیان اینکه تورم 10 درصد به معنای بهتر شدن شرایط معیشتی مردم نیست، بلکه به معنای بدتر نشدن شرایط است، تصریح کرد: «لذا در واقع آقای روحانی مانعی برای بدتر نشدن وضعیت اقتصادی و روابط تجاری و سیاسی ایران در منطقه بوده است.»
این نماینده پیشین مجلس اظهار کرد: «بنابراین در حالی که من هم بخش عمده ای از این نظرسنجی ها را تایید می کنم اما باید دید در انتخابات آینده نامزدهای مقابل آقای روحانی چه کسانی هستند و در واقع آنها تعیین کننده این خواهند بود که آقای روحانی وضعیت بهتری پیدا خواهد کرد یا خیر چراکه مردم ایران حداقل تاکنون سلبی رای داده اند.»
روحانی هنوز شانس اول پیروزی در انتخابات است
اما دکتر مهدی پازوکی استاد دانشگاه و کارشناس مسائل اقتصادی در گفتگو با فرارو گفت: «دولت آقای روحانی چند ایراد دارد. یک ایراد اساسی این است که تیم رسانه ای دولت نسبت به دولت های قبل به شدت ضعیف است.»
وی ادامه داد: «دوم اینکه علی رغم وجود مشکلات اقتصادی در کشور آقای روحانی و تیم اقتصادی ایشان باید این نکته را برای مردم توضیح بدهند که اگر برجام نبود اکنون در چه شرایطی قرار داشتیم. به نظر من و با اطلاعاتی که دارم اگر برجام حاصل نمی شد ایران به سمت نفت در برابر غذا می رفت و وضعیت بسیار اسفناک می شد.»
وی افزود: «آقای روحانی باید بداند در انتخابات 92 و همچنین 94 مردم خواهان تغییر بودند. اما انتخاب های آقای روحانی دارای اشکال است و تیم مدیریتی ایشان که در پشت صحنه دولت را راهبری می کند ضعیف است؛ چنانکه اکنون با توجه به گذشت سه سال از دولت یازدهم هنوز آقای روحانی هیچ تغییری در کابینه نداده است.»
پازوکی گفت: «با این حال من هنوز معتقد نیستم موقعیت آقای روحانی در انتخابات سال آینده متزلزل شده باشد اگرچه مشکلات اقتصادی در محبوبیت ایشان تاثیر می گذارد. اکنون گروههای تندرو جو تبلیغاتی را به شدت علیه آقای روحانی کردند. بنده نیز اگرچه طرفدار شفاف سازی هستم اما داستان فیش های حقوقی منحصر به دولت نبود اما دولت در این موضوع ضعیف عمل کرد.»
وی ادامه داد: «تیم مدیریتی آقای روحانی نیاز به ترمیم دارد. به طور مثال در بخش اقتصادی آقای روحانی باید از افراد قوی تری استفاده کند. لذا عملکرد دولت در ده ماه آینده نقش مهمی در جایگاه آقای روحانی در انتخابات خواهد داشت.»
پازوکی در پاسخ به این سوال که اگر همین فردا انتخابات برگزار شود وضعیت آقای روحانی چطور خواهد بود؟، گفت: «اگر انتخابات فردا برگزار شود با توجه به اینکه اصلاح طلبان بخش عمده ای از جامعه را تشکیل می دهند و انتخاب دیگری غیر از آقای روحانی ندارند به نظر من آقای روحانی هنوز شانس اول پیروزی در انتخابات خواهد بود. مضافا اینکه آقای روحانی این شانس را هم آورده است که مخالفان وی اکثرا افرادی هستند که نگاه محدودی دارند و با جهان بین الملل خصومت ناآگاهانه ای دارند و بیشتر دنبال شعار هستند و جامعه این موضوع را متوجه می شود.»