انسان دیر زمانی است که در تلاش برای یافتن اکسیر جوانی و راز زندگی طولانی مدت گزینه های مختلفی را مد نظر قرار داده و روش های مختلفی را امتحان کرده است. یکی از موارد تاثیرگذار در مبارزه با نشانه های افزایش سن و کسب طول عمر هر چه بیشتر رژیم غذایی افراد است.
انسان دیر زمانی است که در تلاش برای یافتن اکسیر جوانی و راز زندگی طولانی مدت گزینه های مختلفی را مد نظر قرار داده و روش های مختلفی را امتحان کرده است. یکی از موارد تاثیرگذار در مبارزه با نشانه های افزایش سن و کسب طول عمر هر چه بیشتر رژیم غذایی افراد است.
عصر ایران به نقل از «ریدرز دایجست»، نوشت: رعایت یک رژیم غذایی سالم همانند یک راز سر به مهر نیست بلکه توصیهای همیشگی محسوب میشود که البته بسیاری از ما آن را نادیده میگیریم. مواد غذایی که روزانه و به طور مرتب مصرف میکنیم میتوانند نقشی تاثیرگذار در افزایش طول عمر ما داشته باشند. بر همین اساس، در ادامه این مطلب قصد داریم برخی از بهترین مواد غذایی ضد پیری را که میتوانند چندین سال به طول عمر شما اضافه کنند معرفی کنیم.
لپه
هنگامی که بحث عمر طولانی مطرح می شود، چگونگی مصرف حبوبات سبز و زرد تا زمانی که در رژیم غذایی شما وجود داشته باشند، چندان فرقی نمیکند. نتایج مطالعهای که توسط انتشارات BMJ منتشر شده است، نشان میدهد، مصرف لپه پخته شده و دیگر حبوبات - یک جز اصلی از رژیم غذایی مدیترانهای - میتواند روند پیری در سطح سلولی را کند سازد. پژوهشگران فیبر و آنتی اکسیدانهای موجود در لپه و دیگر حبوبات را عوامل مؤثری میدانند که به آنها قدرت افزایش طول عمر میبخشند.
گردو
خوردن آجیل یکی از بهترین کارهایی است که میتوانید برای بهبود سلامت خود انجام دهید. بنابر نتایج مطالعهای که در نشریه BMC Medicine منتشر شده است، افرادی که سه بار در هفته یا بیشتر آجیل، بهویژه گردو، مصرف میکنند، دو تا سه سال بیشتر عمر میکنند. افرادی که گردو مصرف میکنند به طور قابل توجهی خطر ابتلا به سرطان و بیماری قلبی، دو قاتل بزرگ که با افزایش سن، انسان را در معرض خطر مرگ قرار میدهند، در آنها کاهش مییابد. البته باید به این نکته توجه داشت که مطالعهای دیگر نشان داده است بادام زمینی یا کره بادام زمینی فاقد فواید افزایش طول عمر هستند و تاثیری در این زمینه ندارند. همچنین، گردو یکی از مواد غذایی است که مصرف آن میتواند به باهوشتر شما منتج شود.
پروتئینهای گیاهی
لازم نیست تا وعدههای غذایی حاوی گوشت را به طور کامل حذف کنید اما افزودن چند وعده غذایی بدون گوشت در هفته میتواند به افزایش طول عمر شما کمک کند. بنابر نتایج مطالعه انجمن نفرولوژی آمریکا، افزودن منابع گیاهی پروتئین به رژیم غذایی میتواند طول عمر شما را افزایش دهد، به ویژه اگر از مشکلات کلیه رنج میبرید. مواد غذایی مانند کینوا، برنج، لوبیاها، سویا، توفو، و گندم سیاه فواید فیبر، ویتامینها، و مواد معدنی موجود در خود را به رژیم غذایی شما میافزایند.
هویج
انواع مختلف هویج از مواد غذایی سالم اصلی محسوب میشوند و جای شگفتی ندارد که برای انسان مفید هستند. اما آیا میدانستید مصرف هویج نهتنها میتواند به طول عمرتان اضافه کند بلکه در حفظ ظاهری جذابتر نیز به شما کمک میکند؟ نتایج مطالعه پژوهشگران دانشگاه گلاسکو نشان داده است که کاروتنوئیدهای موجود در هویج که رنگ نارنجی روشن را به آن میبخشند میتوانند روند پیری را کند کرده و فرد را برای جفتهای بالقوه خود جذابتر سازد.
ساردین
نتایج مطالعه آکادمی تغذیه و رژیمهای غذایی آمریکا نشان داده است که اسیدهای چرب امگا-۳ فواید چشمگیری در زمینه طول عمر دارند و به کاهش خطر ابتلا به بیماری قلبی و دیابت کمک میکنند. در شرایطی که میتوانید این ترکیبات جادویی را در انواع مختلف ماهیهای چرب پیدا کنید، یکی از بهترین منابع آن که البته کمتر شناخته شده است، ماهی ساردین محسوب میشود. تنها یک وعده از این ماهیهای کوچک میتواند نصف نیاز روزانه شما به اسیدهای چرب امگا-۳ و ۴۰۰ درصد از نیاز روزانه به ویتامین B۱۲، یکی دیگر از مواد مغذی مؤثر در طول عمر بیشتر، را تامین کند. از آنجایی که ساردینها کوچک هستند، در پایین زنجیره غذایی قرار گرفتهاند و از این رو احتمال آلودگی آنها با سموم مختلف نسبت به ماهیهای بزرگتر مانند ماهی تن یا سالمون کمتر است.
حلزون
حلزون در برخی از کشورهای جهان مانند فرانسه از جمله غذاهای محبوب و پرطرفدار محسوب میشود. حلزون منبع خوبی برای آهن است. آهن موجود در حلزون میتواند به پیشگیری از کمخونی و افزایش طول عمر انسان کمک کند.
نارگیل
نتایج یک مطالعه انجام شده توسط پژوهشگران دانشگاه کپنهاگ دانمارک نشان داده است، مصرف یک رژیم غذایی سرشار از چربیهای سالم از جمله اسیدهای چرب زنجیره متوسط که در نارگیل یافت میشوند، روند پیری مغز را در نتیجه محافظت از آسیب دیدن DNA کند میسازد. در شرایطی که این مطالعه روی موشها صورت گرفته است، اما پژوهشگران اعلام کردهاند که نارگیل میتواند نتایجی مشابه را برای انسان به همراه داشته باشد و به جوان نگه داشتن مغز کمک کند.
کلم ترش
کلم رنده شده و آبپز شده با سرکه و دیگر غذاهای سرشار از باکتریهای خوب مانند ماست، کفیر و کیمچی (نوعی خوراک تخمیر شده کرهای) میتوانند به افزایش طول عمر انسان کمک کنند. عامل کلیدی در این زمینه انواع مختلف پروبیوتیک موجود در غذاهای تخمیر شده محسوب میشود. باکتریهای خوب التهاب را کاهش میدهند، سیستم ایمنی بدن انسان را تقویت و به سوخت و ساز بهتر کمک میکنند که این شرایط میتواند به افزایش طول عمر انسان منتج شود.
سیبزمینی شیرین
به گفته پژوهشگران دانشگاه ایالتی کانزاس، سیبزمینیهای شیرین با توجه به ویژگیهای افزایش طول عمر خود میتوانند نقشی ویژه در رژیم غذایی انسان داشته باشند. سیبزمینیهای شیرین که در انواع و رنگهای مختلف در دسترس هستند، حاوی سطوح بالای آنتوسیانین هستند. آنتوسیانین ترکیبی است که میتواند خطر ابتلا به سرطان را کاهش داده و طول عمر انسان را افزایش دهد.
شکلات
شکلات از خوراکیهای محبوب و دوستداشتنی در سراسر جهان است و دانشمندان دریافتهاند مصرف انواع خوب آن، بهویژه شکلات تلخ، میتواند به افزایش طول عمر انسان کمک کند. شکلات منبع خوبی برای رسوراترول، ترکیبی قدرتمند که میتواند نشانههای پیری سلولی را معکوس سازد، محسوب میشود. برای دریافت فواید ضد پیری کامل خوردن شکلات تلخ توصیه میشود.
انار
انار دارای قدرتهای فوقالعادهای است. بنابر نتایج مطالعه پژوهشگران فرانسوی، این میوه میتواند در افزایش طول عمر انسان نیز نقش داشته باشد. به گفته دانشمندان، مولکول Urolithin A که در میوه انار یافت میشود توسط میکروبهای موجود در روده تغییر شکل یافته و سلولهای عضلانی را قادر میسازد در برابر یکی از دلایل اصلی پیری از خود محافظت کنند. بدون تردید، مصرف انار یکی از خوشمزهترین روشهای موجود برای افزایش طول عمر است.
محدودیت کالری دریافتی
بهتازگی مطالعهای در نشریه نیچر به چاپ رسید که بهترین گزینه برای افزایش طول عمر را محدود کردن مصرف مواد غذایی عنوان کرده بود. طی این مطالعه پژوهشگران دریافتند مردم، حیوانات و حتی کرمهایی که یک رژیم غذایی محدوده شده از نظر دریافت کالری را مصرف میکنند حدود ۴۰ درصد بیشتر از همتایان پرخور خود عمر میکنند. البته حالت نیمهگرسنه دائمی میتواند سالهای اضافی عمر انسان را ناخوشایند سازد و از این رو مطالعات جدیدتر بر مفهوم «روزهداری متناوب» یا عدم مصرف مواد غذایی برای دورههایی از ۱۲ ساعت تا ۳۶ ساعت متمرکز بودهاند. از این طریق میتوانید از فواید محدودیت کالری دریافتی بدون تجربه گرسنگی آزاردهنده بهرهمند شوید. یک رژیم غذایی کمکالری نقشی کلیدی در حفظ سلامت و طول عمر بیشتر انسان دارد.