bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۲۹۴۰۴۰
مردها قربانیان تازه خشونت‌های خانوادگی

افزایش پرونده‌های «شوهر آزاری»

محسن رازافشا، روانشناس: در چند سال گذشته خشونت زن ها در جامعه بیشتر شده است

تاریخ انتشار: ۰۱:۱۷ - ۰۸ آبان ۱۳۹۵
خشونت علیه مردها رو به افزایش است. این را آمار منتشر شده مراجع قضائی نشان می‌دهد. فقط در استان مازندران از ابتدای‌ سال ‌جاری تاکنون ٢٩ پرونده در این زمینه تشکیل شده است. آماری که به گفته پزشکی قانونی این استان ‌سال گذشته ٢٤ مورد بوده است و این یعنی رشد ٢١‌درصدی خشونت علیه مردها در این استان. خشونت، آزار روحی و روانی و حتی آزار جسمی علیه مردها چیزی که از آن با نام «شوهرآزاری» یاد می‌شود،  درحالی در کشور ما روند صعودی به خود گرفته که پیش‌بینی می‌شود آمار واقعی مردهای قربانی خشونت روحی و فیزیکی در ایران بسیار بیشتر از اینها باشد، اما  در بسیاری از موارد قربانیان این خشونت‌ها یعنی مردها به دلایل مختلفی چون مشکلات خانوادگی، اجتماعی و ترس از قضاوت اطرافیان و به مضحکه گرفته شدن، از مطرح کردن شکایت خود در محاکم قضائی خودداری می‌کنند.

برای نخستین‌بار در‌ سال ٩٣ بود که گزارش‌هایی درخصوص شوهر‌آزاری از سوی پزشکی قانونی منتشر شد. در آن‌ سال براساس اعلام رسمی پزشکی قانونی کشور، به پرونده بیش از ‌یک‌هزار و ٥٠٠ مرد رسیدگی شده بود که قربانی خشونت و آزارهای روحی و روانی از سوی همسران‌شان شده بودند. آماری که بی‌شک در چند‌ سال گذشته بسیار بیشتر هم شده است. شاید باور شوهرآزاری آن هم در جامعه‌ای که با وجود همه تغییر و تحولات در مناسبات اجتماعی همچنان ریشه‌های مستحکمی در سنت‌ها و باورهای گذشته دارد و مردها همچنان به‌عنوان عنصر اصلی و قابل اتکای خانواده شناخته می‌شوند، کمی سخت باشد؛ به‌خصوص وقتی هنوز در جامعه ایرانی زنان قربانیان اصلی خشونت‌های شکل‌گرفته در بستر خانواده هستند، اما با این همه شوهرآزاری واقعیتی است که باید آن را هم به سیاهه سیاه ناهنجاری‌های برخاسته از خشونت‌های درون خانواده اضافه کرد، حتی اگر باورش سخت یا کمی خنده‌دار باشد، لااقل آمارهای رسمی که چنین می‌گوید.

تغییر در الگوی دعواهای زن و شوهر
همه‌چیز از یک بگومگوی ساده شروع می‌شود، از یک دلخوری یا صحبت‌های کنایه‌دار اقوام و آشنایان در یک میهمانی خانوادگی. معمولا هم زن‌ها به علت حساسیت‌های خاصی که دارند، شروع‌کننده این بحث و جدل هستند. «دیدی چطوری جلوی همه جوابم را داد، به تو هم می‌گن مرد، چرا از من دفاع نکردی، چطور تا من چیزی ازت می‌خوام یا خانه مادر اینها می‌ریم، حاضرجوابی، ولی جلوی فامیل‌های خودت موش می‌شوی، به تو هم میشه گفت مرد، برو از داداشت یاد بگیر، دیدی چطور هوای زنش‌رو داره، تازه او به این پررویی با اون ادا و اصولاش....» مرد هم برای این‌که کم نیاورد با لحنی تند و صدای شبیه داد، سعی می‌کند از خودش دفاع کند. آخرش هم زد و خورد و صدای گریه و زاری زن و حرف از طلاق و بیرون زدن مرد از خانه با صدای محکم بسته شدن در خانه. این روالی است که در بیشتر دعواهای زن و شوهر دیده می‌شود، اما مثل این‌که این مدل با تغییر نقش زن و مرد در دعواهای خانوادگی به‌روز شده است.

روایت مردی که از همسرش کتک می‌خورد
«همیشه از حرف‌های خاله‌زنکی شروع می‌شود. خدا نکنه جایی دعوت شویم، من عزا می‌گیرم، چون بعد از میهمانی هنوز لباس‌هایمان را عوض نکرده‌ایم، دعوا شروع می‌شود. مدام به من سرکوفت می‌زند، از پول و مال و منال برادرم تا موقعیت شغلی برادر خودش. من چی کار کنم، وقتی با من ازدواج کرد همه شرایط من را می‌دانست. من یک کارگاه کوچک شومینه‌سازی دارم.  درآمد آنچنانی ندارم، به‌خصوص در این چند‌سال که بازار ساخت‌وساز هم  خوب نیست. گردن‌کلفت‌های بسازبفروش تو این بازار خراب از جیب می‌خورند، چه برسد به من که انگشت کوچیکه آنها نیستم. با این همه هیچ وقت لنگ نمانده‌ام. از کار خودم هم راضی‌ام ولی زنم همیشه پول دیگران را به رخم می‌کشد.»

اینها را مجید به «شهروند» می‌گوید. مجید ٣٨ ساله است. ١٢‌سال است که ازدواج کرده و ثمره این ازدواج ملیسای ٧ ساله است: «چند‌سال پیش در یکی از همان دعواهای همیشگی کنترلم را از دست دادم و برخورد خیلی بدی با زنم کردم. او را کتک زدم، اما بعد از این کارم خیلی پشیمان شدم. بعد از آن پشت دستم را داغ کردم که دیگر دستم را روی او بلند نکنم. شاید باورتان نشود اما بعد از آن مشکلات ما بیشتر شد. هر روز سر یک چیزی  به من گیر می‌دهد. من هم دیگر تحمل ندارم. تا شروع  به داد و بیداد می‌کند من از خانه می‌روم بیرون. یک روز که می‌خواستم از خانه خارج شوم به قدری عصبانی شد که محکم زد توی گوش من. می‌خواستم تلافی کنم ولی چشمم به ملیسا افتاد که با صورتی نگران  داشت گریه می‌کرد، منصرف شدم و باز هم از خانه زدم بیرون. دیگر عادت کرده‌ام. یکی، دوبار دیگر هم به همین صورت به من حمله کرد.»

مجید در پاسخ به این پرسش که تاکنون از زنش به دلیل این رفتارها شکایت کرده است، می‌گوید: «برم کلانتری چی بگم. بگم زنم من را می‌زند. کم توی خانه و در و همسایه مسخره شدم، حالا برم خودم را سوژه خنده ماموران پلیس کنم. اصلا کسی باور نمی‌کند که مرد از زنش کتک بخورد. مامور کلانتری از من نمی‌پرسد تو با ١٠٠ کیلو وزن چطور از یک زن ٦٠ کیلویی کتک خوردی؟» روزگار عجیب و غریبی است. صحبت‌های مجید بیشتر به فیلم‌های کمدی شبیه است، اما داستان مجید و زنش واقعیت دارد. واقعیت تلخی که نشان می‌دهد در جامعه ایرانی خشونت علیه مردان هم وجود دارد و نمی‌شود آن را نادیده گرفت. خشونتی که در بیشتر  موارد مثل همین مورد مجید هیچ وقت در جایی ثبت نمی‌شود؛ خشونتی خاموش که مردان را قربانی می‌کند.

تغییر نقش زنان و افزایش خشونت
 اما به راستی چه عواملی باعث بروز خشونت آن هم  به عیان‌ترین شکل خود در بستر خانواده می‌شود. این پرسشی است که «محسن رازافشا» روانشناس خانواده این‌طور به آن پاسخ می‌دهد: «بروز خشونت در خانواده یک پدیده چندوجهی  است. به عبارت دیگر مجموعه‌ای از عوامل در بروز این پدیده نقش دارد، از گرایشات فمینیسمی تا مشکلات حقوقی و اجتماعی و تغییر نقش زنان در جامعه امروز، همه اینها به نوعی در خشن‌تر شدن زنان نقش دارد.» او ادامه می‌دهد: «واقعیت این است که خشونت در هر دو طرف وجود دارد، اما در چند‌سال گذشته خشونت زن‌ها در جامعه ما بیشتر شده است. این موضوع حتی در رانندگی زن‌ها هم مشخص است. افزایش خشونت زنان در جامعه ایرانی در واقع نشان‌دهنده عصبی شدن بیشتر آنهاست.»

 به گفته رازافشا تغییر نقش زن در بروز این پدیده تاثیر مهمی دارد: «افزایش آمار اشتغال زنان، فشارهای کاری و اجتماعی، استقلال مالی و افزایش میزان تحصیلات باعث شده تا نقش زنان در جامعه امروز ایرانی نسبت به ٤٠‌سال پیش دچار تغییرات بنیادینی شود. وقتی زنی پا به پای مرد کار می‌کند و تأمین بخشی از هزینه‌های زندگی را برعهده دارد، دیگر نمی‌تواند مانند مادربزرگ‌ها یا زن‌های ٤ دهه قبل رفتار کند. درواقع این تغییر نقش خود عاملی برای افزایش خشونت زنان است؛ هرچند خشونت زنان اساسا با ماهیت آنها سازگارنیست.»

این روانشناس محدودیت‌ها و مشکلات زنان در جامعه را یکی دیگر از عوامل موثر در این زمینه می‌داند: «مشکلات حقوقی، نبود فرصت‌های برابر برای زنان، به علاوه مشکلات اجتماعی باعث می‌شود تا زنان احساس کنند که تحت ظلم و ستم قرار گرفته‌اند. قوانین و عرف جامعه ایرانی هنوز مردسالار است و زن امروزی چنین شرایطی را برنمی‌تابد. برآیند همه اینها به صورت خشونت از سوی زنان بروز و ظهور پیدا می‌کند.» رازافشا همچنین درباره مردهایی که قربانی خشونت همسران خود می‌شوند، می‌گوید: «به‌طور غریزی همه از جنس مذکر توقع خشونت دارند، اما وقتی مردی مورد خشونت، آن هم از سوی زن قرار می‌گیرد، سرشکستگی و احساس شرم و ترس از مسخره شدن به او اجازه مطرح کردن این مسائل را نمی‌دهد.»

علی
Germany
۱۳:۴۹ - ۱۳۹۵/۰۸/۰۸
کتک کاری مختص حیوانات است. مرد یا زنی که همسر خود رو کتک بزنه ، از حیوون پست تره. پس کی قراره برای حل مشکلات از عقل و منطق استفاده بشه؟! از مذاکره و صحبت استفاده بشه؟! اما قبل از عقل و منطق و مذاکره و... این محبته که از تمام مشکلات پیشگیری میکنه. انسانها رو با محبت اسیر خود کنید.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۱۹ - ۱۳۹۵/۰۸/۰۸
یک بزرگواری رو می شناسم خانمش وقتی جوش میاره گازش می گیره وقتی میاد سر کار جای دندان ها روی دستش دیده می شه بنظر بنده حقیر زدن بهتر و قابل تحمل تر از گاز گرفتن و ناخن کشیدن می باشد .
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۱۳ - ۱۳۹۵/۰۸/۰۸
تا وقتی ازدواج نکردیم از مامانمون کتک می خوریم بعد از ازدواج این وظیفه به همسر محترم منتقل می شود مردها خیلی مظلوم هستن
ناشناس
Finland
۱۲:۳۷ - ۱۳۹۵/۰۸/۰۸
واقعا چرا؟
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۴۶ - ۱۳۹۵/۰۸/۰۸
کم کم داره تبعات جامعه مرد سالار که مردهای وحوشش زنان رو ضرب و شتم می کنن و حق طلاق دارند و مهریه هم برایشان قسط بندی می شود تازه در صورتی که زن بنده خدا از ترس جانش و کتک خوردن مهریه را نبخشد خودش را نشان می دهد...درود بر شیرزنان ایرانی حساب این مردها را بگذارید کف دستشان.
انتشار یافته: ۳۳
پرتو
Iran (Islamic Republic of)
۰۲:۱۲ - ۱۳۹۵/۰۸/۰۸
وقتی میزنی می خوری یا از خدا یا از بنده خدا. این یک قانون است.
ناشناس
United States of America
۱۱:۲۳ - ۱۳۹۵/۰۸/۰۸
«چند‌سال پیش در یکی از همان دعواهای همیشگی کنترلم را از دست دادم و برخورد خیلی بدی با زنم کردم. او را کتک زدم، اما بعد از این کارم خیلی پشیمان شدم. بعد از آن پشت دستم را داغ کردم که دیگر دستم را روی او بلند نکنم. شاید باورتان نشود اما بعد از آن مشکلات ما بیشتر شد. هر روز سر یک چیزی به من گیر می‌دهد. من هم دیگر تحمل ندارم. تا شروع به داد و بیداد می‌کند من از خانه می‌روم بیرون. یک روز که می‌خواستم از خانه خارج شوم به قدری عصبانی شد که محکم زد توی گوش من. می‌خواستم تلافی کنم ولی چشمم به ملیسا افتاد که با صورتی نگران داشت گریه می‌کرد، منصرف شدم و باز هم از خانه زدم بیرون. دیگر عادت کرده‌ام. یکی، دوبار دیگر هم به همین صورت به من حمله کرد.»

این یکی از موارد ذکر شده توی مقاله است.
طرف مفطل همسرشو زده و چند سال بعد دو-سه تا سیلی خورده .
اسمش شده شوهرآزاری!!!
یعنی کتک اوّلی که اون آقا زده اصلا آزار نبوده!
ناشناس
United States of America
۱۲:۳۳ - ۱۳۹۵/۰۸/۰۸
مرده میگه یه بار زدم ولی بعدش منت کشی کردم(پشت دستشو داغ گذاشته) ولی زنه چند بار اینکار رو کرده که مطمئنا عذر خواهی نکرده

یکی نیست به اینحور خانوما بگه اگه فکر میکنن خودشون میتونن بیشتر پول در بیارن خب برن سر کار ببینن دنیا دست کیه یا برن پیش باباشون و از پول بابایی هر چی دوست دارن بخرن
نمیدونم چرا دخترا اینجوری شدن که هر چی باباشون با شصت هفتاد سال سن نتونسته بخره از جوون مردم انتظار دارن
خب آقاجون تو اگه توقعت از ازدواج فقط پوله برو خودت کار کن و پولدار شو البته اگه عرضه داری
بانو
Iran (Islamic Republic of)
۰۲:۱۴ - ۱۳۹۵/۰۸/۰۸
همه به طور غریزی از جنس نر توقع حمایت دارتد نه خشونت.
حسام
United States of America
۱۲:۱۸ - ۱۳۹۵/۰۸/۰۸
اونوقت از جنس ماده توقع چی باید داشت؟!
ناشناس
United States of America
۱۲:۳۴ - ۱۳۹۵/۰۸/۰۸
بهتر بود بجای اسم بانو از اسم ماده استفاده میکردی
همشیره
Iran (Islamic Republic of)
۰۲:۱۵ - ۱۳۹۵/۰۸/۰۸
اتفاقا خانم ها هم خجالت می کشن که بگن شوهرم منو زده .
بوق
Iran (Islamic Republic of)
۰۲:۱۷ - ۱۳۹۵/۰۸/۰۸
چرا شما می کنید زن ها از کتک خوردن احساس شرمساری و سر افکندگی نمی کنن؟
حیف نون
Iran (Islamic Republic of)
۰۲:۱۹ - ۱۳۹۵/۰۸/۰۸
چرا جامعه این همه خشن شده؟
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۲:۲۱ - ۱۳۹۵/۰۸/۰۸
باور کردن کتک خوردن زن ها هم باعث شرمساری است.
پیرمرد
Iran (Islamic Republic of)
۰۲:۲۲ - ۱۳۹۵/۰۸/۰۸
دیگه از هیچی تعجب نمی کنم.
فضول
Iran (Islamic Republic of)
۰۲:۲۳ - ۱۳۹۵/۰۸/۰۸
پزشگی قانونی مازندران از پرونده خانم هایی که کتک خوردن امار نداده؟
کوروش
United States of America
۱۲:۲۰ - ۱۳۹۵/۰۸/۰۸
اینهمه درباره خشونت مردان گفتند حالا یکبار در مورد خشونت زنان گفتند فضولی شما گُل کرده، فضول خان
مریم
Iran (Islamic Republic of)
۰۷:۵۴ - ۱۳۹۵/۰۸/۰۸
حالا یکی دوتا مرد کتک خوردن اینقدر بزرگنمایی لازم نیست در برابر این همه خشونت و نابرابری در مقابل زنان
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۲۲ - ۱۳۹۵/۰۸/۰۸
بابا سوژه نكنيد خودتونو!!! در سال چندتا پرونده همسر آزاري تشكيل ميشه
اينو بگين!!!
بابک
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۳۱ - ۱۳۹۵/۰۸/۰۸
جامعه شدیدا به سوی زن سالاری حرکت میکند.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۰۰ - ۱۳۹۵/۰۸/۰۸
اتفاقن بدم نیس بتونیم تاوان قرنها آزار از طر مردها رو بگیریم
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۵۰ - ۱۳۹۵/۰۸/۰۸
انجمن حمایت از مردان تشکیل می دهیم
اشنا
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۳۷ - ۱۳۹۵/۰۸/۰۸
خیلی خوبه اما قانون و جامعه و........همه از مردان حمایتمی کنن.بازم کمه؟
رزمنده وجانباز دفاع مقدس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۲۳ - ۱۳۹۵/۰۸/۰۸
در اسلام فقط در یک مورد تنبیه زن مجاز دانسته شده وآن هم در مورد زن نا شزه است وتنبیه با دو انگشت به صورتی که موجب سرخی وکبودی نشود واین تنبیه برای متنبع نمودن زوجه به تمکین است .
حسین
United States of America
۰۹:۲۷ - ۱۳۹۵/۰۸/۰۸
اگه زن زورش به مرد برسه خیلی بیرحم میشه.
تقریبا همه مردها زورشون به زنشون میرسه ولی فقط عده ای کمی که بی وجدان هستن دست روی زنشون بلند میکنن.

حالا فکر کنید این قضیه برعکس بود و بیشتر زنها زورشون به شوهرشون میرسید، چه فاجعه ای رخ میداد؟!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۱۲ - ۱۳۹۵/۰۸/۰۸
آها شماها کتک نمی زنید؟!!! خوبه برید از مادرها و مادربزرگ هاتون سوال کنید تا براتون بگن
مردهای از خودمتشکر جهان سومی
ناشناس
United States of America
۱۱:۲۰ - ۱۳۹۵/۰۸/۰۸
یه راه برای پیش بینی این که چی می شد:
هم زور مادر ها به بچه ها می رسه هم پدر ها.
به نظرت از کدومشون کودک آزاری بیشتر سر می زنه؟ کدوم لطیف تر برخورد می کنه؟ (با فرض این که پدر هم به اندازه مادر مسئول باشه و با بچه سر و کله بزنه)

ضمنا این که تلویحا فرمودید وجدان یه ویژگی جنسیتیه و تو مردان بیشتره ادعای بی ارزش و دروغی بیش نیست.
اميد
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۳۲ - ۱۳۹۵/۰۸/۰۸
بطور كلي اصلا خانمها در جامعه ما خيلي متوقع شده اند. تقريبا اكثر قوانين نيز به نفع آنهاست بعد با مظلوم نمايي خودشان را به ناحق محق جلوه مي دهند
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۱۲ - ۱۳۹۵/۰۸/۰۸
چند تا از اون قوانین رو نام ببر؟
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۵۴ - ۱۳۹۵/۰۸/۰۸
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
امید
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۴۳ - ۱۳۹۵/۰۸/۰۸
جامعه بیمار، حضرات خواب ...
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۴۷ - ۱۳۹۵/۰۸/۰۸
من مخالف خشونت به هر شکل و اندازه ای هستم اما تا بوده زن جماعت از مرد کشیده کتک خورده له شده ذلیل شده غرورش شکسته آسیب دیده هنوزم که هنوزه قانون حق رو به مرد میده منتها تا 4 پرونده شوهرآزاری درست شد به چشم پدیده بهش نگاه میکنی؟ خب اشکال از قانونه اگه سخت گیری توی طلاق نباشه شوهرآزاری و شوهرکشی هم آمارش پایین میاد. بعدم مردا نیازی به دلسوزی ندارن.
اینم بگم که زنان از طرف مردان زخم های بسیاری خوردن که روان جمعی زنان آسیب دیده و زنان امروزی بسیار (ببخشید) هار شدن