bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۲۹۷۸۱۳
هرمیداس باوند در گفتگو با فرارو تحلیل کرد

ایران چه باید کند؟

«به نفع ایران نیست خودش پیشگام شود. چنین اقدامی منجر به این خواهد شد که آمریکاییان آزادی عمل بیشتری داشته باشند تا تصمیماتشان را بگیرند و اجرایی کنند و از سویی دیگر اگر چنین رویکردی از جانب ایران اتخاذ شود در نهایت موضع انتقادی اروپا در برابر تصمیم آمریکا تضعیف خواهد شد.»

تاریخ انتشار: ۱۷:۱۰ - ۱۳ آذر ۱۳۹۵
فرارو- «به نفع ایران نیست خودش پیشگام شود. چنین اقدامی منجر به این خواهد شد که آمریکاییان آزادی عمل بیشتری داشته باشند تا تصمیماتشان را بگیرند  و اجرایی کنند و از سویی دیگر اگر چنین رویکردی از جانب ایران اتخاذ شود در نهایت موضع انتقادی اروپا در برابر تصمیم آمریکا تضعیف خواهد شد.»

داود هرمیداس باوند در گفتگو با فرارو قانون داماتو را یک تصمیم قدیمی دانست و افزود: «ریشه تصمیم اخیر مجلس آمریکا به قانون داماتو بر می‌گردد که در زمان ریاست جمهوری بیل کلینتون در سال1996 به تصویب رسید. این قانون در حقیقت شرکت‌های خارجی را نسبت به سرمایه‌گذاری در ایران محدود می‌‎کرد و در راستایی اجرایی شدن این محدودیت‌های شرکت‌ها مجاز نبودند که بالای 40 میلیون دلار سرمایه گذاری کنند و اگر از این قانون تخطی می‌کردند آنگاه با تحریم‌های مضاعف روبرو می‌شدند.»

باوند در همین رابطه یادآور شد: «در دوران اصلاحات هم این قانون اجرایی شد اما در همان زمان اتحادیه اروپا نسبت به تصویب چنین قانونی موضع مخالف گرفت و آن را خلاف قوانین بین المللی مانند تجارت جهانی دانست.»

وی در خصوص میزان تاثیر تمدید این قانون در آینده جذب سرمایه‌گذاری‌های خارجی با اشاره به تجربه تصویب این قانون در دوران اصلاحات گفت: «در آن زمان با تصویب این قانون در آمریکا شرکتی هلندی سرمایه‌های خود از کشورمان خارج کرد اما توتال فرانسه جایگزین آن شد و این شرکت فرانسوی عملا پایبندی به قانون داماتو را نپذیرفت.»

باوند در پاسخ به این سوال که پس دلیل خروج سرمایه‌های توتال از ایران چه بود گفت: «توتال در عمل محدودیت‌های داماتو را نپذیرفت اما با حوادثی که در دولت احمدی‌نژاد رخ داد، پرونده از آمریکا خارج شد و به شورای امنیت سازمان ملل متحد رفت و با تصمیماتی که جامعه جهانی در شورای امنیت گرفتند در نهایت توتال مجبور به ترک ایران شد.»

هرمیداس باوند، کارشناس مسائل بین المللی تاکید کرد: «تصمیم اخیر ارتباط مستقیمی با برجام ندارد ولی این قانون آثار روانی در پی خواهد داشت؛ الان مسئله اجرای آن نیز دو بعد پیدا کرده است از سویی پیش از این اوباما گفته بود چنین قانونی را وتو خواهد کرد از سویی دیگر برخی شنیده‌ها حاکی از آن است که رئیس جمهوری فعلی آمریکا این کار را نخواهد کرد.»

این کارشناس مسائل بین الملل در همین رابطه اضافه کرد: «به نظر نمی‌رسد این تصمیم ناظر بر نحوه اجرای برجام باشد؛ چرا که برجام مهمترین دستاورد دیپلماتیک باراک اوباما است و او به همه دنیا گفته که توانسته ایران را از دستیابی به سلاح هسته‌ای باز دارد، به همین دلیل کاری نخواهد کرد که تمامی دستاوردش زیر سوال برود.»

وی در خصوص پیام تصویب این قانون توسط مجلس عوام و سنای آمریکا به ایران توضیح داد: «چنین مصوبه‌ای نمادی است از کنگره آمریکا و حاکی از آن است که ممکن است کنگره در آینده نسبت به مقولاتی مانند حقوق بشر و ... وارد عمل بشود.»

هرمیداس باوند در همین رابطه نکاتی درباره وضعیت سیاسی آمریکا را یادآور شد و افزود: «اخیرا رئیس CIA در اظهار نظری به دونالد ترامپ نسبت به نقض برجام و پیامدهای آن هشدار داده است و وی را از تاثیرات نامطلوب چنین تصمیمی آگاه کرده است. بنابراین طبق نظر این مسئول امنیتی آمریکا، ترامپ هم اینک مطلع شده است که نقض برجام ممکن است به مخدوش شدن روابط آمریکا با کشورهای دوست منجر شود.»

وی در همین رابطه افزود: «ترامپ خواهان همکاری با روسیه برای کنترل داعش در منطقه خاورمیانه است و این در نهایت می‌تواند منجر به حفظ منافع ما گردد البته این در شرایطی است که روسیه به دنبال استفاده ابزاری از این فرصت نباشد و اگر روسیه با حسن نیت وارد این مذاکرات شود ایران نیز از این موقعیت نفع خواهد برد. از سوی دیگر ترامپ گفته است تمایلی به ورود مستقیم به درگیری‌های منطقه‌ای را ندارد.»

این کارشناس مسائل بین المللی اضافه کرد: «دونالد ترامپ همینطور به دنبال تعدیل روابط و تعهدات خود در خارج از آمریکا مانند ناتو و اتحادیه اروپاست و می‌خواهد بر فضا و مشکلات داخلی آمریکا متمرکز شود.»

این کارشناس مسائل بین‌المللی در نهایت با در نظر گرفتن شرایط دنیا و آمریکا نتیجه گیری کرد: «در آینده آمریکا کمتر به مسائل کشورهای دیگر ورود پیدا خواهد کرد هرچند باید دید شرایط تا زمان 20 ژانویه و به قدرت رسیدن ترامپ برای آمریکا و ایران چگونه خواهد شد.»

وی در همین رابطه یادآور شد: «به نفع ایران نخواهد بود که تصمیم اخیر مجلس آمریکا را به عنوان نقض برجام جلوه دهد و خودش پیشگام شود. چنین اقدامی منجر به این خواهد شد که آمریکاییان آزادی عمل بیشتری داشته باشند تا تصمیماتشان را بگیرند  و اجرایی کنند و از سویی دیگر اگر چنین رویکردی از جانب ایران اتخاذ شود در نهایت موضع انتقادی اروپا در برابر تصمیم آمریکا تضعیف خواهد شد.»
علی
Germany
۰۸:۳۴ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۵
ما از لحاظ اقتصادی و علمی و نظامی کشور بسار عقب افتاده ای به حساب میاییم. هیچ کاری هم نمی تونیم بکنیم چون قدرتش رو نداریم و فقط ادعا داریم. ما هنوز پراید نمی تونیم تولید کنیم. طرف جنگنده فوق پیشزفته داره. همین یه مثال کافیه که بفهمیم ما عددی نیستیم. پیشنهاد می کنم جمله "ما نمی توانیم" رو هم مردم و هم مسوولین عزیز شبانه روز تکرار کنن تا یه کم از اعتماد به نفس کاذب و ادعاهای بی اساسمون کم بشه.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۳:۲۹ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۴
وقتی گذاشتند توی دیگ قابلمه انوقت باور می کنید این یک تله واقعی بوده. نه ان چیزی که شما می گویید.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۹:۱۰ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۴
درود بر روحانی سلام بر ظریف
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۴۹ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۴
بهتره بگیم ایران چه نباید بکند!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۴۰ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۴
ضعیف النفسی و وادادگی در برابر غرب و دیگر هیچ. اف بر نوکرصفتان!
انتشار یافته: ۳۰
مهدی
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۱۸ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۳
فعلا که عروسی دلواپسان هست و نمی دانند که تو عالم سياست اين کاری که ترامپ می کند بيشتر شبيه تله گذاری هست تا يک اقدام ناقض برجام.
ضررشو مردم می کشند و دلواپسان هم که ...
ناشناس
United States of America
۱۱:۱۴ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۴
جناب دلواپس دلواپس همین مردمی که میگی دیگه حاضر نیستن بیشتر از این زیر بار ذلت برن . آمریکاییها مدام بجای لغو تحریمهای جدید وضع کردن حالام که میخوان ده سال دیگه شدیدترین تحریمها رو تمدید کنن . خوب امثال تو همون موقع که مسئولین میگفتن در صورت عدم انجام تعهدات طرف مقابل و نقض برجام مام هم روال گذشته رو با شدت بیشتری پی میگیریم کامنت میذاشتی و میگفتی آمریکای عزیزتر از جونم هر غلطی بکنه ما در منتهای نرمش و خفت گردن می نهیم و هیچ کاری نمی کنیم .
حسین
Poland
۱۱:۱۲ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۵
قطعا آمریکا نمیاد تو بوق و کرنا بدمه و به دنیا بگه من ناقض برجام هستم همین که تحریم تمدید بشه و مفاد صریح برجام توسط آمریکا نقض بشه یعنی‌ عملا برجام از بین رفته.

قدم اول اینه که یک تیم سیاسی و حقوقی قوی به ریاست وزیر امور خارجه تشکیل بشه و کل موارد نقض برجام را مستدل و کاملا حقوقی به آمریکا تذکر بدن و در صورت نقض هر بند از موارد برجام باید ما هم از طرف خودمون مقابله به مثل کنیم ،فقط باید به دنیا ثابت کنیم که شروع کننده و ناقض ما نبودیم و آمریکا به تعهدات عمل نکرد.
در مقابل حکومت یاغی‌ و زور گو مثل آمریکا کوتاه آمدن و سکوت نتیجه ا‌ش جز پشیمانی و ضرر نخواهد بود ، باید با استدلال قوی و سیاست دقیق آمریکا را در موضع محکوم قرار داد و بعد از اون می‌شه اقدامات دیگر انجام داد.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۴۰ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۳
حرف حسابه. اما کیه که گوش کنه!
ناشناس
United States of America
۱۷:۵۰ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۳
درست می فرمایند جناب باوند اتفاقا گله یکی از نزدیکان ترامپ این بود که ایران مرتب با کارهایش میخواهد اراده ما را بسنجد به هر حال دوستان بدانند ترامپ با اوباما فرق می کند و دیگر برای مصرف داخلی هم شده خیلی روی دم شیر پا نذارند
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۸:۵۷ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۳
به به آدم حال میکنه تیب ایشون و هوش ایشون رو میبینه! ایشون باید برای انتخابات ریاست جمهوری ثبت نام کنند . تاباری دیگر اندکی شبیه دوران گذشته شویم . دورانی که کابینه ما همه باعث افتخار بود. ولی خوب حیف که خیلی بچه بودیم اون قدیم ما ...
رضا کریمی
Iran (Islamic Republic of)
۱۹:۵۲ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۳
من معتقدم که به هیچ وجه نمیتوان روی اروپا حسابی باز کرد! به هیچوجه شرایط فعلی دنیا را با ده سال پیش مقایسه نکنید. اینکه در زمان دولت اصلاحات اروپایی ها به قانون داماتو اعتراض کردند ولی در زمان دولت احمدی نژاد با آمریکا در زمینه تحریم ایران همکاری کردند و نتیجه گیری کنیم که احتمالا رفتار اروپایی ها متناسب با رفتار سیاسی ایران شکل گرفته یک نتیجه گیری غلط میباشد. در همان زمان دولت اصلاحات وقتیکه آمریکا از شورای امنیت مجوز حمله به عراق را تقاضا میکرد واکنش اروپاییها و خصوصا فرانسه شدیدا منفی بود و به تقابل اروپا و آمریکا در شورای امنیت منجر شد. آیا این موصوع هم به دولت اصلاحات و یا احمدی نژاد مربوط میشد؟!!
ولی در زمان حمله به لیبی فرانسه کاملا در کنار آمریکا قرار گرفت و یکی از بازیگران اصلی در سقوط قذافی بود. پس شرایط در دنیا تغییر کرده است. من همیشه معتقد بودم که رفتار آمریکاییها از مدلهای ریاضی تبعیت میکند و ساختاری که آمریکاییها از نظر ریاضی دنبال میکنند یک مدل controlled chaos میباشد. البته چاره ای هم ندارند!
در حال حاضر ایران در حال شکل دادن به یک سیستم نسبتا پایدار در خاورمیانه است و این در تضاد با خواست آمریکا است. با حضور مستقیم روسها در سوریه این سیستم هر چه بیشتر به سمت پایداری تمایل پیدا میکند . پس تاکتیک آمریکا و اروپا ایجاد فاصله بین روسیه و ایران خواهد بود. شما خواهید دید که آلمانیها شدیدا این مسیر تفرقه اندازی بین ایران و روسیه را دنبال خواهند کرد.
ناشناس
United States of America
۲۰:۱۶ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۳
قابل توجه مسئولان کشور مخصوصا آنهایی که دنبال بهانه برای نقض برجامند
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۰:۲۱ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۳
تاریخ نشون داده این مواضع اتوکشیده و شکلاتی هیچ گاه به درد کشور نخورده این هم به خاطر عدم فهم ماهیت آمریکا و یا خوشبینی مفرط به غرب است. فکر میکنی که موضع کشورهای غربی در مقابل آمریکا در صورت عدم پاسخ مقتضی در حمایت از ایران قرار میگیره؟!!
یعنی انقدر ساده ای که درک نمی کنی چه رو دستی خوردیم!! ما وارد یه پازلی شدیم که یک نقشش رو فرانسه، یه نقشش رو انگلیس، یه نقشش رو آلمان، یک نقشش رو اسرائیل و یک نقشش رو کشورهای عربی بازی کردند و چقدر هم زیبا و کامل بازی کردند
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۰:۳۰ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۳
یک کلام میگفتی ایران نباید کاری بکند
تمام
taha
Iran (Islamic Republic of)
۲۱:۵۶ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۳
فرارو اصلاح کن 40 میلیون دلار نیست 20 میلیون دلار بود
ناشناس
Slovenia
۲۲:۱۸ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۳
شاید بهتر باشه یک مرتبه هم ما با کارت اورپا و روسیه بازی کنیم!
حسین
Iran (Islamic Republic of)
۰۱:۴۲ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۴
کسی فهمید ایشون چی گفته؟ یعنی الان هیچ کاری نکنیم و جواب نقض برجام رو ندیم؟ خوب اگر اینطوری بشه دوباره همین کار رو انجام میدن که. دل بستن به موضع انتقادی اروپا در برابر آمریکا چه عایدی برای ما داره؟

شاید هم من درست متوجه نشدم حرف ایشون رو.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۳۱ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۴
اگه وافعا نقض برجام باشه .
حسین
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۵۶ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۴
نه حسین اقا
جواب امریکا را یدیم اما نه با نقض یرجام از سوی ایران که بیشتر به خودزنی شبیه است و باعث همراهی سایر کشورها با امریکا می شود
محمد
United Arab Emirates
۰۵:۴۳ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۴
این تحلیل گر هم قربونش برم خوابه...اصلا قبول برجام واسه رفع تحریم ها بود تو این ی سال تحریم که رفع نشد بماند تازه داره 10 سال هم تمدید میشه ..ب نظر اقایون فعلا حفظ برحام مهم تره ...شما غصه نخور تااین مدل دیپلماسی هست از جانب ما هیچ وقت برنام نقض نمیشه
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۲۴ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۴
شما اصلاح طلب ها و فرارویی ها برید تحلیل ها اخبار و مصاحبه ها و پیش بینی های خودتون رو زمان امضای برجام (اواخر تیر 94) ببینید کمی بخندید دیگه هم تحلیل و پیش بینی نکنید...
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۳۷ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۴
دکتر احتمالاً آدرس غلط نمیدید؟
چونکه این اولین مورد نقض برجام نیست.
و اینکه همه تعهدات برجامی طرف غربی هنوز اجرا نشده که این خودش مصادیق مختلف و محتوایی نقض برجام رو در پی داشته؟!!
وقتی ما عکس العمل مناسب نشون ندیم، آیا اتحادیه ی اروپا می خواد از ما دلسوزانه تر از خودمون نسبت به خودمون اقدام کنه؟!!!!!!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۴۱ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۴
جالب و منطقی به نظر میرسد .
ناشناس
United States of America
۰۸:۵۱ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۴
بلی.. ایران نباید عجله کند. و پیش قدم شود. باید صیر کرد و ببینیم ترامپ چه تصمیمی می گیرد.تخریب آسان است.اما ساخت بسیار مشکل و زمان بر است. و اما میشود معاملات را به زیر 40 میلیون دلار تقسیم کرد .تا شامل این قانون نشود .و با بنکهای متعددی کار کرد.
ناشناس
Finland
۰۸:۵۳ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۴
به جای اینهمه واردات چند نفر خبره وارد کنیم تا کشور را اداره کنند
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۲۲ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۴
دکتر ظریف یکی از همون وارداتی های خبره بود. دستپختشو رو تحویل بگیرید...
ایرانی
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۵۶ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۴
اعتماد به روسیه مانند اعتماد به شیطان است .
خطر اصلی برای ایران در منطقه روسیه است .
امیر
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۴۳ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۴
برای پیشرفت فوتبال مربی خارجی وارد میکنیم بهتر نیست چندتا کار شناس خبره سیاسی و اقتصادی هم وارد کنیم شاید فراجناحی و علمی عمل کنند تا از این وضع نجات پیدا کنیم
امیر
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۴۷ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۴
ما که نفهمیدیم این چه صیغه ای هست که از برجام تند روها و دلواپسان از این طرف و امریکا و اسراییل و عربستان از اون طرف مخالفت می کنند تو یه بازی یه طرف باید یرنده بشه دیگه