bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۳۰۲۷۴۳

روايت البرادعي از مذاكرات هسته ای

مدیرکل پیشین آژانس بین‌المللی انرژی اتمی فاش کرد که آمریکا از «معمر القذافی» رهبر سابق لیبی خواسته بود تا برنامه هسته‌ای این کشور را از آژانس پنهان کند.

تاریخ انتشار: ۱۲:۳۹ - ۲۶ دی ۱۳۹۵
مدیرکل پیشین آژانس بین‌المللی انرژی اتمی فاش کرد که آمریکا از «معمر القذافی» رهبر سابق لیبی خواسته بود تا برنامه هسته‌ای این کشور را از آژانس پنهان کند.

به گزارش فارس، «محمد البرادعی» در مصاحبه‌ای با شبکه تلویزیونی «العربی» که از لندن پخش می‌شود، به بیان ناگفته‌هایی از دوران ریاست خود در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی پرداخت.
 
البرادعی مصری، در خصوص برنامه هسته‌ای ایران، برنامه هسته‌ای لیبی، بهانه آمریکا و انگلیس در خصوص سلاح کشتار جمعی در عراق و مسائل مشابه صحبت کرد.
 
درخواست عجیب آمریکا برای بی‌اطلاع گذاشتن آژانس
او در خصوص برنامه اتمی لیبی گفت،‌ «قذافی آمریکا را در جریان برنامه اتمی لیبی قرار داد اما آمریکا از او خواست که در خصوص این برنامه چیزی به آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نگوید».
 
البرادعی برنامه هسته‌ای لیبی را «ناکام» توصیف کرد و گفت که قذافی میلیون‌ها دلار برای ایجاد برنامه‌ هسته‌ای «ناکام» صرف کرد و با آمریکا و انگلیس درباره برنامه خود گفت‌وگو کرد.
 
البرادعی درباره قذافی همچنین گفت: او در برابر من به حمایت از عملیات‌های تروریستی افتخار می‌کرد و رفتارهای عجیب و غریبی داشت و یک بار که درباره پیمان ناتو حرف می‌زدم قلم و کاغذای را برداشت و از من خواست تا اسامی کشورهای عضو ناتو را بنویسم.
 
توافق هسته‌ای ایران 10 سال پیش ممکن بود اگر حماقت غرب نبود
البرادعی در ادامه ایرانی‌ها را در مذاکرات باهوش توصیف کرد و گفت: ایرانی‌ها از من خواستند تا پیشنهادی را به جورج بوش پسر رئیس‌جمهور وقت ‌آمریکا انتقال دهم، آنها در مذاکرات و گرفتن حقوق خود باهوش هستند. پیشنهاد ایران شامل توافق واشنگتن با تهران درباره برنامه هسته‌ای در ازای کمک ایران به آمریکا در رابطه با کشورهایی چون لبنان، عراق و غیره بود.
 
البرادعی ادامه داد: اما بوش گفت که با آنها مذاکره نمی‌کند چرا که او می‌گفت مذاکره میان رهبر با رهبر است و رهبر ایران (آیت‌الله خامنه‌ای) خواهان نابودی اسرائیل است اما بعد [دیدیم که] واشنگتن و تهران با هم مذاکره کردند.
 
مدیر کل پیشین سازمان بین‌المللی انرژی اتمی تأکید کرد که اگر حماقت غرب نبود دستیابی به توافی بهتر، از 10 سال امکانپذیر بود.
 
البرادعی همچنین تصریح کرد که «هسته ایجاد برنامه هسته‌ای ایران چه بسا جنگ عراق و ایران بود که با حمایت کشورهای عربی و غربی برای زنده به گور کردن انقلاب ایران شروع شد و از خوش‌شانسی ایران پیامدهای جنگ عراق باعث شد که جهان به خروش آید و من هر روز صبح که از خواب بیدار می‌شم می‌گفتم که ایران هیچ خطری ندارد.
 
البرادعی افزود: ایران در حال حاضر دانش کافی برای تولید سلاح اتمی را دارد، اگر اراده کند و در مدتی کوتاه.. امروز ایران همه چیز دارد و متوجه همه چیز هم هست و آن را آزمایش هم کرده. در نتیجه در وضعیتی قرار گرفته که به آن [ایران] اجازه می‌دهد تا خیلی بزرگ باشد و از هر چیزی استفاده کند.
 
البرادعی: اعراب جزئی از مذاکرات غرب با ایران باشند
این سیاستمدار مصری همچنین فاش کرد که او از سران عربی خواسته که بخشی از مذاکرات غرب با ایران باشند تا به این صورت دور نشدن خود از ترتیات منطقه‌ای را تضمین کنند اما آنان به این خواسته پاسخ ندادند.
 
البرادعی از اینکه سران عرب مثل همیشه مسئولیت مشکلات خود را بر عهده دیگران می‌اندازند انتقاد کرد و گفت:‌ موضع من [ما اعراب] در همه مشکلات این است که ببینیم چه کسی می‌آید و آن را حل میکند. در مسئله فلسطین جامعه بین‌الملل هست اما در [موضوع] ایران کسی را نمی‌بینیم که بیاید و آن را حل کند برای ما.
 
شیراک گفت که آمریکایی‌ها اطلاعی از سلاح کشتار جمعی عراق ندارند
البرادعی همچنین به افشای جزئیات ناهار‌ کاری خود با وزیران خارجه آمریکا و فرانسه پیش از آغاز حمله به عراق و نیز نشست با «ژاک شیراک» رئیس‌جمهور اسبق فرانسه پرداخت و گفت که وزیر خارجه فرانسه به «کالین پاول» وزیر خارجه وقت آمریکا گفت: شما عراق را نمی‌شناسید، عراق کشور هارون‌ الرشید است، می‌توانید در مدت کوتاه آن را ویران کنید اما برای بازسازی آن به یک نسل کامل نیاز خواهید داشت.
 
وی همچنین مواضع فرانسه و آلمان را ستود و گفت که این دو کشور حقیقت را می‌دانستند و قصد حمله به یک کشور عربی را نداشتند و از ورود به جنگ غیرقابل توجیه ترس داشتند و شیراک پیامدهای جنگ را به خوبی درک می‌کرد.
 
وی با اشاره به رایزنی‌های فراوان با کشورهای بزرگ درباره‌ اینکه سلاح کشتار جمعی یا هسته‌ای در عراق پیدا نشده است، گفت: به شیراک گفتیم که آمریکا راضی نمی‌شود اطلاعاتی را درباره سلاح‌های کشتار جمعی در عراق در اختیار ما قرار دهد و او در جواب گفت که آمریکایی‌ها اصلا اطلاعاتی در این باره ندارند.
 
وی اشاره کرد که رئیس دستگاه اطلاعات فرانسه در این جلسه حضور داشت و شیراک گفت که اگر آمریکا اقدام به جنگ علیه عراق بکند در آن صورت کشوری خارج قانون خواهد شد.
 
تهدید آمریکا علیه البرادعی
البرادعی همچنین از تهدیدات آمریکا علیه خود پس از ارائه طرحی به شورای امنیت به منظور تضمین استقلال کمیته‌های بازرسی در عراق خبر داد و گفت که در این طرح خواستار آن شده بود که بازرسان از کارکنان بین‌المللی و تحت نظارت سازمان ملل و غیرسیاسی باشند که این امر خشم آمریکای‌ها را به دنبال داشت که آنها مرا تهدید کردند که در روزنامه‌ها علیه من مطلب خواهند نوشت.
 
وی افزود که سفیر آمریکا در وین نیز به من گفت که اگر طرحی غیر از آنچه ما می‌گوئیم ارائه کنی در آن صورت نمی‌دانم چه اتفاقی خواهد افتاد و من در پاسخ گفتم که برایم مهم نیست و هر کاری می‌خواهید بکنید.
 
مجازات عاملان حمله به عراق؛ پاسخ البرادعی به عذرخواهی تونی بلر
البرادعی همچنین مجازات عاملان قتل غیرنظامیان در جریان تهاجم به عراق در سال ۲۰۰۳ را خواستار شد و در خصوص عذرخواهی «تونی بلر» نخست‌وزیر اسبق انگلیس درباره تهاجم به عراق نیز اظهار داشت: تو متأسف هستی اما برای کسانی که کشته‌ شده و کشورشان ویران شد چه می‌خواهی بگویی؟
 
وی افزود که تصمیم برای حمله به عراق در سال ۲۰۰۳ پس از حملات ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ اتخاذ شده بود و جریان نومحافظه‌کار آمریکا تصمیم داشت یک کشور عربی و مسلمان را مجازات کند.