bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۳۰۵۳۱۷

چرا ما راحت تحریم می‌شویم؟

تاریخ انتشار: ۱۲:۴۸ - ۱۸ بهمن ۱۳۹۵
دکتر محمود سریع‌القلم، استاد دانشگاه در یادداشتی به این پرسش پاسخ داده است که «چرا ما راحت تحریم می‌شویم؟» سریع‌القلم در یادداشت خود که در پایگاه اطلاع‌‌رسانی‌اش منتشر شده است، نوشت: «چرا ایران به راحتی مورد هدف قرار می‌گیرد؟ چرا هر نسبتی دادن به ایران تقریباً مجانی است؟ چرا پیوسته ما را متهم می‌کنند؟ چرا بیشتر وقت سخنگوی وزارت خارجه صرف رد اتهام است تا تبیین سیاست خارجی کشور؟ چرا از جیبوتی گرفته تا همسایگان بزرگ و قدرت‌های جهانی ما را نفی می‌کنند؟ چرا تقریباً همه اعضای سازمان کنفرانس اسلامی علیه ایران رأی دادند؟

از منظر علم روابط بین‌الملل، پاسخ به این پرسش‌ها بسیار ساده و روشن هستند اما قبل از طرح پاسخ به این نکته توجه فرمایید: با سرمایه‌گذاری و همکاری بین‌المللی که عربستان طی ۴۰ سال گذشته انجام داده به مهم‌ترین بازیگر انرژی چه در قالب اوپک و غیر اوپک تبدیل شده‌ است. ۱۰ میلیون کارگر خارجی با درآمدی حدود ۱۸ میلیارد دلار در این کشور کار می‌کنند.

حدود ۴۴۰۰۰ نفر متخصص عرب و غیر عرب در بهداشت، صنعت، آموزش و غیره از دولت عربستان حقوق معادل پنج میلیارد دلار دریافت می‌کنند. اروپا در تحریم روسیه بعد از الحاق کریمه، بسیار ملایم‌تر از آمریکا رفتار کرد. چون اتحادیه اروپا، حدود نیم تریلیون دلار با روسیه تجارت می‌کند. تجارت آمریکا با روسیه حدود ۴۰ میلیارد دلار است که در مقیاس جهانی بسیار ناچیز است و بنابراین، تحریم روسیه بسیار آسان و کم‌هزینه بود.

آمریکا با چین بسیار محتاطانه عمل می‌کند چون نیم تریلیون دلار با آن کشور تبادل دارد. چینی‌ها به قدری آرام و پیچیده عمل می‌کنند که غربی‌ها به طور دقیق از قدرت مالی و نظامی آنها اطلاعات دقیقی ندارند و بیشتر حدس می‌زنند. در نهایت آمریکا در قبال مکزیک کوتاه خواهد آمد چون بدون نیروی کار مکزیک، بخش کشاورزی و خدمات در آمریکا دچار اختلال جدی می‌شود. اروپایی‌ها به شدت یکدیگر را رعایت می‌کنند چون ۷۰ درصد تجارت آنها در میان اعضای اتحادیه اروپاست. همه به آلمان احترام می‌گذارند چون مازاد تجاری آن در سال ۲۰۱۶، رتبه اول جهانی را آورد: ۲۸۵ میلیارد دلار.

نیم میلیون مهندس چینی فقط در آفریقا، مشغول تولید و ساخت عمرانی هستند. یک شرکت مسافری هوایی رتبه سوم هندی، اخیراً ۲۰۵ هواپیمای ایرباس سفارش داد. سالانه حدود ۱۷۰ میلیون نفر خارجی از ۵۳۵ راه ورودی به آمریکا سفر می‌کنند. ۹۰۰ نفر افسر مسلمان در اداره پلیس شهر نیویورک کار می‌کنند. پنج میلیون انگلیسی در اسپانیا ویلا دارند. در سال حدود ۱۳ میلیون نفر خارجی از دوبی بازدید می‌کنند. شش میلیون هندی در کشورهای عربی حوزه خلیج فارس کار می‌کنند و هزاران آمار دیگر در تبادلات و ارتباطات متقابل میان کشورها.

مقایسه کنید این واقعیات جهانی را با هیجان و خندۀ افراد اجرایی در راهروی هواپیمای ایرباس که به ایران تحویل داده شده بود. حقیقت این است که ایران یک کشور صرفاً وارد کننده‌ است.

استقبال اروپایی‌ها از برجام به خاطر فروش کالا و خدمات است. آمریکا به ایران نیازی ندارد اما به عربستان، ترکیه و مصر نیاز دارد. بخش اعظم احترامی که یک کشور به کشوری دیگر می‌گذارد به خاطر نیاز است و نه اخلاق. روابط بین‌الملل در سه واژه خلاصه می‌شود (به ترتیب): نیاز، ترس و بنابراین احترام.

چرا هر حرفی و اتهامی به ایران روا داشتن بدون هزینه است؟ افرادی هستند حتی نمی‌توانند بگویند که ایران کجای کرۀ زمین است اما هر چه می‌خواهند نسبت می‌دهند. چرا؟ چون بود و نبود ایران برای آنها اهمیت ندارد. کدام کشور و صنعت و شرکت به ما نیازمند است؟ کدام کشور از ما می‌ترسد؟ اصل اجتناب‌ ناپذیری (Indispensability) به این معناست.

هندی‌ها برای آن که توازنی در روابط با همسایه چینی خود ایجاد کنند، تبادلات وسیع و عمیق عمرانی و خدماتی با ژاپن برقرار کرده‌اند. عربستان ۲۰ میلیارد دلار در روسیه سرمایه‌گذاری کرده تا سیاست‌های مسکو را تعدیل کند. وقتی کشوری به خصوص همسایگان را به خود وابسته کند، به طور طبیعی مانع از رفتار و گفتار خصمانه آنها می‌شود. نفت و گاز و محصولات پتروشیمی ما به وفور در بازارهای بین‌المللی قابل یافت است. محصولات کشاورزی ایران رقبای خارجی نیز دارد ضمن این که فرش هندی، ترکیه‌ای و چینی، خریداران متوسط را راضی کرده‌ است.

بنابراین، استراتژی ما برای آن که حداقل تعدادی از کشورها را به خود نیازمند نماییم چیست؟ دستگاه دیپلماسی به معنای علمی و کاربردی مفهوم، استراتژی سیاست خارجی نداشته است زیرا سیاست خارجی = ملاقات، جلسه و سفر. سیاست خارجی = اعلام مواضع، رد اتهام و دفاع از خود. سیاست خارجی = موعظه و دعوت به مراعات کردن و انسان خوب بودن. کدام اندیشه‌های اقتصادی، فنی و سیاسی، ارتباطات خارجی کشور را تئوریزه کرده است؟

آیا می‌توان بدون استراتژی منطقه‌ای و بین‌المللی، کشور را مدیریت کرد؟ آیا مدیریت داخلی بدون استراتژی بین‌المللی مقدور است؟ در این نظام بین‌الملل، هیچ کشور به کشوری دیگر، مجانی احترام نمی‌گذارد. توجه داشته باشید انگلستان علی‌رغم مخالفت آمریکا، روابط عمیق بانکی و مالی با چین را به توافق و امضا رساند.

امید روسیه این است که با تبدیل شدن به مهم‌ترین بازیگر در سرنوشت سوریه، آمریکا را در رابطه با کریمه، اوکراین، شرق اروپا، موشک‌های مستقر آمریکا در شمال شرقی اروپا و تحریم‌های اقتصادی مجبور به مصالحه کند. روابط بین‌المللی حالت تارعنکبوتی دارند. سیاست خارجی و استراتژی ملی نمی‌تواند بر اساس توصیه‌های حقوقی، ما به ازای مثبت تولید کند. ما هم دیگران را از خود بی‌نیاز کرده‌ایم و هم بعضاً در مدارهای حساسیت آنان وارد می‌شویم. نتیجه بسیار روشن است. ایران باید قدرت منطقه‌ای شود. ایرانی‌ها باید ظرفیت‌ها و استعداد‌های خود را بروز دهند. ایران باید در مدار‌های قدرت، ثروت، صنعت و فرهنگ منطقه‌ای و جهانی حضور داشته باشد.

ما کمتر از هند و کره‌جنوبی نیستیم. اما تحقق این آرمان‌ها محتاج یک استراتژی است: قدرت، مصونیت و شوکت کشور در ایجاد روابط متقابل و در سایه نیازمند کردن دیگران به خود تضمین خواهد شد.»
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۲۴ - ۱۳۹۵/۱۱/۱۸
ساده لوح!
دوست
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۲۳ - ۱۳۹۵/۱۱/۱۸
بارها گفتم اگر ما ایرانیها به جای اینکه در کار هم کمتر دخالت کنیم و کمتر دنبال حاشیه باشیم به یگانگی خداوند هر ۱۰۰ نفرمون یه کتاب بخونیم نیازی به برجام و دارو و ... نیست .دانشجوی ارشدنرم افزار هستم برای پایان نامه ام رفتم نمایشگاه الکامپ متاسفانه ۹۵% نرم افزارهای دستگاهها خارجی بودند و غرفه هایی که درراستای پایان نامه من بودن اشاره میکردن کار تحقیقاتی و جوابم رو نمیدادند .فروش مهم بود نه ساخت پس حاحالا معطلیم و منت کش متاسفانه
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۲۰ - ۱۳۹۵/۱۱/۱۸
مقاله خیلی خوبی بود ممنون
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۱۶ - ۱۳۹۵/۱۱/۱۸
عوضش عزت داریم!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۱۳ - ۱۳۹۵/۱۱/۱۸
ساده لوح!
انتشار یافته: ۱۱
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۵۶ - ۱۳۹۵/۱۱/۱۸
چون دلواپس زیاد داریم.‌
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۵۹ - ۱۳۹۵/۱۱/۱۸
شما دلت خوشه ها، با این مسولینی که ماداریم عمرابتونیم تو دنیا حرفی واسه گفتن داشته باشیم. البته جمع نمیبندم ولی اکثرا به درد مسوولییت نمیخورن
علی
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۰۲ - ۱۳۹۵/۱۱/۱۸
سلام
اتفاقا ما بدون تحریم نمیتوانیم زندگی کنیم
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۰۳ - ۱۳۹۵/۱۱/۱۸
ممنون. یکی از بهترین مقالاتی بود که در سالهای اخیر خواندم.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۰۴ - ۱۳۹۵/۱۱/۱۸
چرا ما راحت تحریم می‌شویم؟ فرارو خدایی دلیلش را نمیدونی من اگه بگم که سانسورش میکنی
علی
Germany
۱۳:۰۶ - ۱۳۹۵/۱۱/۱۸
چون تحریمها کاغذ پاره ای بیش نیستند! چون قراره انقدر قطعنامه صادر کنن تا قطعنامه دونشون پاره بشه! چون تحریمها بر ما بی اثر است! پس دلیلی نداره نگران تحریمها باشیم!
bato-adv
bato-adv
bato-adv