bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۳۰۶۰۹۱

مزیت‌ها و فرصت‌های روابط ایران و سوئد

تاریخ انتشار: ۱۱:۵۲ - ۲۵ بهمن ۱۳۹۵
استفان لوون نخست وزیر سوئد شامگاه جمعه در صدر هیاتی بلند پایه و 40 شرکت تجاری شناخته شده وارد تهران شد سفری که می تواند تحولات مثبتی در روابط تهران – استکهلم و در مجموع کل اتحادیه اروپا برجای گذارد.

به گزارش ایرنا، روابط تهران و استکهلم در شرایط کنونی از چند جهت برای دوکشور ایران و سوئد حائز اهمیت است. نخست اینکه این سفر  تاکید دوباره یک کشور اروپایی دیگر بر حمایت از استمرار برجام  و این یعنی نقطه مقابل مواضع دونالد ترامپ رئیس جمهور امریکا.

حدود دو هفته پیش نیز وزیرامورخارجه فرانسه به تهران سفرکرد و نتیجه این سفر نیز تاکید مجدد تهران – پاریس بر استمرار برجام بوده است و حالا با تداوم این دیدارها، واشنگتن بیش از پیش در انزوا فرو خواهد رفت.

سفر نخست وزیر کشور پادشاهی مشروطه سوئد به تهران که وظیفه اداره این کشور را برعهده دارد براهمیت این سفر بیشتر می افزاید.استفان لوون در شرایطی به ایران سفر کرد که سوئد موضع بی طرفانه ای درقبال مسایل سیاسی و بین المللی اتخاذ کرده و می کند که این امر یک حسن در روابط دو کشور ایران و سوئد محسوب می شود. ایران می تواند فارغ از مسایل تنش زا از این ظرفیت برای رشد و توسعه کشور بهره برداری کند.

در زمان حاضر سوئد عضو سازمان های بین المللی معتبر از جمله شورای امنیت سازمان ملل متحد، شورای اروپا، سازمان تجارت جهانی، سازمان همکاری و توسعه اقتصادی و اتحادیه اروپا است که رابطه با این کشور می تواند فرصت های زیادی برای توسعه اقتصاد ایران ایجاد کند و همچنین به صلح و ثبات در منطقه منجر شود.

سوئد کشوری است که سابقه روابط با ایران دارد و این روابط درشرایطی است که استکهلم غالبا در مسایل مختلف سیاست بی طرفانه درپیش گرفته و ایران می تواند از این عنصر بخوبی در روند به ثمررسیدن برجام و موانعی که احیانا برخی از کشورها مثل امریکا در مسیر برجام اتخاذ خواهند کرد، استفاده کند.

با روی کارآمدن دونالد ترامپ رئیس جمهور جنجالی امریکا که شعارهایی علیه برجام سرداده مسایل این توافقنامه را با پیچیدگی خاصی روبرو کرده که استمرار این گونه سفرها می تواند مانع بزرگی در راه اهداف امریکا و اسراییل برای ایجاد مشکل بر سر راه برجام باشد.

سوئد اکنون ازاعضای غیر دائم شورای امنیت سازمان ملل محسوب می شود و با توجه به مشکلات و درگیری های فراوانی که در این منطقه وجود دارد این کشور می تواند گام های اساسی برای رفع این تنش ها و تخاصمات بردارد.

مقام های سوئد همواره برچندجانبه گرایی و میانه روی درمسایل منطقه ای و بین المللی تاکید کرده اند که با توجه به اینکه این سیاست به دیدگاه های ایران نزدیک است از این روتهران واستکهلم می توانند بخوبی از این سیاست و برنامه در راه صلح و آرامش منطقه و جهان استفاده کنند.

ایران و سوئد در این دوره تاریخی همچنین می توانند شریک خوبی برای مبارزه با تروریسم که حتی دامنه این مساله به امن ترین مراکز اروپا نیز کشیده شده همکاری ثمربخشی داشته باشند.

مبارزه با گروههای تندرو ازجمله داعش و طالبان از مواضع مشترک ایران و سوئد است که دو کشور می توانند گام های اساسی برای رفع این معضل بردارند.

امروزآنچه که بیش ازهمه جامعه جهانی را رنج می دهد وجود افکاری است که به پرورش تروریست ها مشغول هستند، از این رو تا زمانی که این تفکر در منطقه وجود دارد مبارزه با تروریست می تواند بی ثمر وبی فایده تلقی شود.

برای مبارزه با تروریسم باید ابتدا ریشه های اینگونه تفکرات خشکانده شود از این رو کشورهای منطقه واروپا به ویژه ایران وهمچنین سوئد به عنوان عضو شورای امنیت ملی می توانند در این زمینه همکاری های سازنده ای داشته باشند.

اما جدای ازهمکاری های سیاسی، دوکشوردر زمینه های اقتصادی نیز ظرفیت ها و پتانسیل های مختلف برای همکاری دارند. سوئد یک کشور پیشرفته در اروپا محسوب می شود و ایران می تواند ازظرفیت های اقتصادی این کشور در جذب سرمایه گذاری و همچنین تکنولوژی این کشور برای افزایش انواع تولیدات صنعتی و غیر صنعتی بهره گیری کند.

این همکاری درشرایطی است که سوئد با توجه به قدرت اقتصادی خود می تواند به بازار 80 میلیونی ایران دسترسی یابد و شرکت ها و تجار آن کشور در این زمینه فعال شوند.

دراین همکاری ایران می تواند از تجربه سوئد در زمینه امنیت نیروگاه‌های هسته‌ای و تجهیزات ایمنی نیروگاه‌ها و همچنین مدیریت پسماند، استفاده کند. همکاری دو کشور در بخش‌های مختلف از جمله تولید دارو و تجهیزات ‏پزشکی، صنعت و فناوری‌های نوین، حمل و نقل، محیط زیست، انرژی‌های تجدیدپذیر، معدن و فناوری ‏اطلاعات از زمینه‌های مهم همکاری بین دو کشور است که در این سفر به آن تاکید شده است.

ایران و سوئد همچنین می‌توانند در زمینه صنعت و تکنولوژی‌های مختلف، با سرمایه‌گذاری‌های مشترک محصولات مشترکی ‏را تولید و در منطقه و جهان عرضه کنند.

با این حال تهران و استکهلم در صورتی می توانند این همکاری ها را استمرار بخشند که موانع همکاری های بانکی و مالی برداشته شود زیرا اکنون یکی از عوامل سد راه این همکاری، مشکلات بانکی و مالی بین دو کشور است.

حوزه انرژی از جمله ظرفیت های بالقوه روابط دو کشور محسوب می شود که استمرار و توسعه این روابط برای هر دو کشور ایران و سوئد سودمند و فرصت محسوب می شود.

اما همه این همکاری ها در صورتی تحقق خواهد یافت که راه های دسترسی به دو کشور رفع و آسان شود. از لحاظ ترانزیتی ایران می تواند مسیر جنوب به شمال را برای سوئد تسهیل کند و با این کار اروپای شرقی ‏و شمالی را به دریای عمان و شرق آسیا متصل نماید. دو کشور می توانند در این زمینه سرمایه گذاری کرده و طرح های جدیدی بامشارکت یکدیگر به مرحله اجرا در آورند.

دراین سفر استفان لوون نخست وزیر سوئد نیز با استقبال و اعلام آمادگی کشورش برای توسعه و افزایش همکاری در تمامی زمینه‌ها بین ‏دو کشور، گفت: از تمامی اقدامات ارتباطی ‏بانک‌های خود در این زمینه حمایت می‌کنیم.

این موضع نخست وزیر سوئد می تواند خیلی از موانع بانکی و مالی دو کشور رااز سر راه بردارد و همین عامل به افزایش رفت و آمد مقام های سیاسی و اقتصادی و تجار دو کشور منتهی شود.

لوون در این سفر همچنین به تعهد دو طرف به اجرای کامل برجام تاکید کرد و گفت: اولویت سوئد ‏اجرای کامل برجام است و از عمل کردن دو طرف به تعهدات خود حمایت می‌کنیم.

مجموع این دیدگاه ها نشان می دهد که امریکا در مساله توافق هسته ای و برجام کاملا تنها است و حتی کشوری مثل انگلیس نیز از همراهی واشنگتن سرباز زده است.

با اینحال افزایش رفت و آمدهای مقام های بلندپایه اروپایی به تهران و موضعگیری آنان در باره استمرار برجام می تواند موضع دونالد ترامپ رئیس جمهور جنجالی امریکا را تضعیف کند.

به هر روی حضور ایران در مثلث صلح در سوریه که به همراه روسیه و ترکیه تحقق یافت موضع تهران را در برابر امریکا تقویت خواهد کرد و نشانه های آن نیز در سفر اخیر نخست وزیر سوئد به تهران دیده می شود.

لوون گفت: سوئد از ابتکار عمل ایران، روسیه و ‏ترکیه در ایجاد آتش‌بس در سوریه استقبال می‌کند و معتقدیم که همه کشورها باید از این روند حمایت کنند.

دراین سفر پنج سند در حوزه های نوآوری و فناوری، علوم تحقیقات، امور جاده ای، ارتباطات و فناوری اطلاعات و امور زنان و خانواده میان جمهوری اسلامی ایران و سوئد در حضور رئیس جمهوری اسلامی ایران و نخست وزیر سوئد امضا شد.

تفاهم همکاری در زمینه های نوآوری و فناوری که از طرف ایران سورنا ستاری معاون فناوری رییس جمهوری و از طرف سوئد خانم آن لیند وزیر اتحادیه اروپا و تجارت سوئد به امضا رسید.

همچین یادداشت تفاهم همکاری در زمینه آموزش عالی و تحقیقات به امضای محمد فرهادی وزیر علوم و تحقیقات و خانم آن لیند وزیر اتحادیه اروپا و تجارت سوئد رسید.

یادداشت تفاهم همکاری در زمینه امور جاده ای که از طرف ایران عباس آخوندی وزیر راه و شهرسازی و یادداشت تفاهم دیگری در زمینه ارتباطات و فناوری اطلاعات که از سوی ایران محمود واعظی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات و از طرف سوئد خانم آن لیند وزیر اتحادیه اروپا و تجارت سوئد امضا شد.

پنجمین یادداشت تفاهم همکاری در زمینه امور زنان و خانواده بود که به امضای شهیندخت مولاوری معاون رییس جمهوری و آن لیند وزیر اتحادیه اروپا و تجارت سوئد رسید.

مجموع این توافقات نشان می دهد که تهران و استکهلم عزم خود را برای گسترش روابط جزم کردند و این همکاری می تواند الگویی برای سایر کشورهای اروپایی که مواضع متعادلی مثل سوئد در روابط بین المللی دارند، باشد.