bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۳۰۸۶۱۴

چرا نباید ماهی قرمز بخریم؟

چند سالی است طرفداران محیط زیست و حقوق جانداران تلاش دارند خرید ماهی قرمز برای سفره هفت‌سین را کاری نادرست معرفی کنند و در نقطه مقابل، بسیاری از مردم همچنان بر خرید ماهی قرمز پافشاری می‌کنند. به‌عنوان کسی که هشت سال است مخالفتم را با خرید ماهی قرمز در رسانه‌های گوناگون بیان کرده‌ام، این بار نیز در روزهای نزدیک نوروز، چکیده‌ای از برخی دلایلم را در اینجا می‌نویسم؛ به امید اینکه دست‌کم چند نفری را از خرید ماهی قرمز منصرف گردانم.

تاریخ انتشار: ۱۲:۵۱ - ۱۶ اسفند ۱۳۹۵
فرارو- امیر هاشمی مقدم*؛ چند سالی است طرفداران محیط زیست و حقوق جانداران تلاش دارند خرید ماهی قرمز برای سفره هفت‌سین را کاری نادرست معرفی کنند و در نقطه مقابل، بسیاری از مردم همچنان بر خرید ماهی قرمز پافشاری می‌کنند. به‌عنوان کسی که هشت سال است مخالفتم را با خرید ماهی قرمز در رسانه‌های گوناگون بیان کرده‌ام، این بار نیز در روزهای نزدیک نوروز، چکیده‌ای از برخی دلایلم را در اینجا می‌نویسم؛ به امید اینکه دست‌کم چند نفری را از خرید ماهی قرمز منصرف گردانم.

چرا نباید ماهی قرمز بخریم؟

1- اصلی‌ترین دلیلی که برای خرید ماهی قرمز بیان می‌شود، سنت بودن آن برای ایرانیان است. و این در حالی است که از میان ده‌ها نوروزنامه، سفرنامه، خاطرات، نقاشی و... که به ابعاد گوناگون نوروز اشاره داشته‌اند، هیچ منبع و سندی درباره وجود ماهی قرمز در سفره هفت‌سین وجود نداشته است. حتی در نقاشی کمال‌الملک هم که مربوط به سده پیش است، نشانی از ماهی قرمز نیست.

از این گذشته، ماهی قرمز در هیچ نقطه‌ای از ایران هم پرورش داده نمی‌شده و حتی با پذیرش فرض محال پرورش آن، امکان رساندن آن به شهرها و روستاهای دیگر وجود نداشته است.

بسیاری از افراد با این توجیه که مخالفت با ماهی قرمز، از سوی کسانی مطرح می‌شود که خواهان حذف سنت‌های ایرانی هستند، بر خرید آن پافشاری می‌کنند. حقیقتاً مایه تاسف است که برخی دیدگاه‌های مسئولین فرهنگی به گونه‌ای بوده که چنین شائبه‌ای در بین مردم ایجاد شده است. اما دست‌کم به‌عنوان کسی که ایران‌شناسی فرهنگی خوانده‌ام و عموماً در راستای حفظ و تداوم سنت‌های فرهنگی ایران و در نقد رفتار مسئولین فرهنگی‌مان در رسانه‌ها می‌نویسم، این انگ به من یکی نمی‌چسبد.

2- خرید ماهی قرمز، کاری غیراخلاقی است. سالانه بین هفت تا ده میلیون ماهی قرمز به خاطر این رفتار ما در نزدیکی نوروز می‌میرند. بیایید فرض بگیریم که ماهی قرمز سنتی ایرانی بوده (که دوباره تاکید و پافشاری می‌کنم هرگز چنین نبوده است). آیا یک سنت نادرست را باید دوام داد؟ ختنه زنان، دادن دختران به‌عنوان خون‌بهای قتل، نوشتن دعا و تعویذ و جادو و ده‌ها مورد دیگر هم، بخشی از سنتهای غلط فرهنگی‌مان (دست‌کم در برخی مناطق‌مان) در گذشته بوده. آیا باید به صرف اینکه سنت‌مان بوده‌اند، ادامه‌شان بدهیم؟

البته همیشه تا در نوشته‌هایم به این دلیل دومی اشاره می‌کنم، سه دسته نظر مخالف بیان می‌شود که پاسخ‌شان را در دلایل سوم تا پنجم شرح می‌دهم.

3- «این ماهی‌ها که می‌میرند، چه فرقی با ماهی‌هایی که می‌خوریم، یا این همه مرغ و گاو و گوسفند که می‌کشیم و می‌خوریم دارند؟» در واقع باید پاسخ داد که آنها را برای خوردن و تامین نیاز بدنمان می‌کشیم، اما ماهی قرمز را برای خودخواهی‌های‌مان، یا فرو نشاندن بهانه‌گیری کودکان‌مان (که هر دو نادرست است) به کام مرگ می‌کشانیم.

4- «وقتی این همه حقوق انسان‌ها نادیده گرفته می‌شود، چه اصراری است بر حقوق حیوانات؟». در پاسخ به این ایراد هم باید بیان داشت یکم اینکه انسانها خودشان حق خودشان را ضایع می‌کنند. یعنی یک هم‌نوع خودشان است نه جانوری دیگر. بنابراین این توجیه درستی نیست برای نادیده گرفتن حقوق جانوران. اما نکته دوم این است که بیشتر مواقع (و نه همیشه) حق یک انسان را به دلیل تفاوت دیدگاه از بین می‌برند. یعنی مثلاً حکومت یا زورمندان یک کشور خواهان پیاده کردن این شیوه از زندگی، دین، اقتصاد، سیاست داخلی و خارجی، فرهنگ و... هستند و اگر کسی خلاف دیدگاه آنها را داشته باشد، با وی برخورد می‌کنند. اما به یک جانور زبان‌بسته با چه توجیهی می‌توان ستم کرد؟ اینکه دیدگاهش با ما یکی نیست؟!

توجیهاتی همچون «خدا را شکر در ایران همه چیز سر جای خودش است و همین یک ماهی قرمز مانده بود» و... هم در همین راستا می‌گنجد.

5- «در همه جای دنیا از اینگونه رفتارها با جانوران، همچون گاوبازی وحشیانه در اسپانیا، روز شکرگذاری که همراه با کشتار بوقلمون‌ها در امریکا است و... دیده می‌شود». در پاسخ به این مسئله هم باید یادآوری کرد که انجام یک رفتار نادرست در جایی دیگر، آنرا توجیه نمی‌کند. در اسپانیا و امریکا و دیگر جاهایی که رفتار نامناسبی با جانداران صورت می‌گیرد، اعتراض‌های بسیاری هم بیان می‌شود. اما کاش ما در زمینه‌های دیگر مانند این کشورها عمل کنیم: سرانه مطالعه‌شان، فرهنگ رانندگی‌شان، وجدان کاری‌شان و... سرمشق‌های بهتری هستند تا آزار جانوران.

6- خرید ماهی قرمز، آسیب‌های جدی‌ای به محیط زیست می‌زند. برای نمونه، آن معدود ماهیانی که تا سیزده به‌در زنده می‌مانند، عموماً در برکه‌ها، دریاچه‌ها و رودخانه‌ها رهاسازی می‌شوند، ماهی قرمز جزو گونه‌های مهاجم شناخته می‌شود که تخم دیگر ماهی‌ها را می‌خورد. ضمن آنکه رهاسازی آن در محیطی که متعلق به این گونه نباشد، می‌تواند باعث سرایت بیماری از آن به دیگر گونه‌های آبزی شود.

همچنین خرید ماهی قرمز بازاری ایجاد کرده برای دیگر انواع جانداران. در کنار ماهی قرمز، گونه‌های کمیابی از لاک‌پشت و سمندر و... هم عرضه شده که برخی‌شان (همچون سمندر لرستانی) کمیاب و در خطر انقراض‌اند.

7- حتی مراقبت درست از ماهی قرمز هم کاری نادرست است؛ به چند دلیل: نخست همانگونه که در بالا بیان کردیم، اگر تا روز سیزده به‌در هم زنده بماند، رهاسازی آن خودش دردسری تازه درست می‌کند. دوم اینکه در مدت دو هفته یا بیشتری که این ماهی را در یک تنگ کوچک نگه می‌داریم، حیوان‌آزاری کرده‌ایم. هیچ موجود زنده‌ای زندگی در یک فضای کوچک و غیرطبیعی را دوست ندارد. یک ماهی قرمز در طبیعت تا بیست سانتی‌متر (و گاهی بیشتر) و چهل سال می‌تواند زندگی کند. اما نزد ما 4-3 سانتی‌متر و چند شب زنده می‌ماند. همچنین در محیط‌های پرورشی، برای یک ماهی قرمز کوچک باید دست‌کم 40 لیتر آب وجود داشته باشد؛ نه تنگهای کوچک نیم‌لیتری.

یادمان باشد ما مسئولیم؛ هرچقدر هم گناه را بر دوش مسئولین و دولتمردان بیندازیم، چیزی از نقش ما در این مسائل کم نمی‌کند. یادمان باشد ما هم با مصرف بی‌رویه آب و حفر چاه‌های غیرضروری، در خشک شدن دریاچه ارومیه، تالاب گاوخونی، زاینده‌رود و...؛ با خودروهای تک‌سرنشینه‌مان در آلودگی هوا؛ با تعرض و ویلاسازی‌مان در کاهش روزانه چهل هکتار جنگل و... مقصریم.

اینجا هم تک تک ما که با خرید ماهی قرمز، عده‌ای را ترغیب می‌کنیم پرورش و فروش این گونه جانوری (که شغلی کوتاه‌مدت و نه دائمی است) را ادامه داده، در مرگ آن ده میلیون ماهی قرمز گناهکاریم؛ اگر با خودمان رو راست باشیم.

سنت‌های نیکوی‌مان را نگاهبانی کنیم. هفت‌سین نوروزی را برپا سازیم. اما می‌توان به جای ماهی، نارنج یا سیب در آب گذاشت. سال نو را با کشتار چانداران بی‌گناه آغاز نکنیم.


*کارشناس ارشد ایران‌شناسی فرهنگی و دانشجوی دکترای انسان‌شناسی.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۰۰ - ۱۳۹۵/۱۲/۲۵
كشتار بوقلمون چه ربطي به ماهي قرمز داره؟ بوقلمون ها در امريكا پرورش داده مي شوند تا در روز عيد خورده شوند. مثل ساير روزها كه مرغ و گاو و گوسفند براي خوراك پرورش داده مي شود! كسي بوقلمون رو براي زيبايي و دور انداختن تهيه نمي كنه! سنته كه دور هم جمع مي شوند، به فقرا كمك مي كنند و بوقلمون رو هم مثل سبزي پلو ماهي ما كه رسم عيده مي خورند! چه إشكالي هست؟ تازه فردا صبح هم تلويزيون به مردم ياد مي ده با باقي گوشت بوقلمون چه غذاهاي درست كنند و چه و چه...
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۴۳ - ۱۳۹۵/۱۲/۲۳
عالی بود همه با هم به سمت حمایت از منابع ملی که حیوانات هم مثل انسان در ان با ارزش هستن.
نمیخریم
حسین
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۰۰ - ۱۳۹۵/۱۲/۲۲
حرف های شما همه درست
ولی با این همه بیکاری، دم عید حداقل چند نفر بیکار رو مشغول میکنه که زیاد شرمنده خانوادشون نشند.
محمد
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۴۳ - ۱۳۹۵/۱۲/۲۱
بابا یک عده ای از همین راه نان می خورند خرابش نکنید
متین
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۳۱ - ۱۳۹۹/۰۸/۱۵
یه عده هم با قاچاق انسان نون میخورن
میخوای بازار اونا هم خراب نشه؟؟
چون چندنفر نونشو میخورن باید کار اشتباه ادامه داشته باشه؟
ناشناس
Hong Kong
۲۰:۳۰ - ۱۳۹۵/۱۲/۱۹
اگه همین نکات به ظاهر بی اهمیت را رعایت کنیم و از بار خشم وظلم بکاهیم ؛ عشق و برکت و رونق به کشورمان بر می گردد..
انتشار یافته: ۲۸
ناشناس
Finland
۱۳:۲۹ - ۱۳۹۵/۱۲/۱۶
تا کور شود هر آنکه نتواند دید
ناشناس
Turkiye
۱۹:۳۹ - ۱۳۹۵/۱۲/۱۶
ماشالله به این همه ادب!
به جای دشنام دادن، بهتر بود دلایل موافق نبودن تان با این مقاله را می نوشتید.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۵۲ - ۱۳۹۵/۱۲/۱۷
چی رو؟
يك ايراني
United States of America
۱۳:۳۲ - ۱۳۹۵/۱۲/۱۶
قبول ندارم چون خريد و فروش ماهي قرمز براي هزاران نفر در اين كشور شغل ولو موقتي ايجاد مي كندي
ناشناس
Turkiye
۱۹:۴۰ - ۱۳۹۵/۱۲/۱۶
این چه استدلالی است؟ به قیمت مرگ و میر سالانه ده میلیون ماهی، باید شغل موقت برای عده ای را حفظ کرد؟
ناشناس
United States of America
۰۱:۳۳ - ۱۳۹۵/۱۲/۱۷
خوب چیز دیگه بفرشند. الان فروش مواد ممنوع بگیم قاچاقجیا بیکار می شن؟
ناشناس
China
۱۳:۴۹ - ۱۳۹۵/۱۲/۱۶
فرضا سنت هم باشه مگه هرکار غلطی رو باید انجام داد چون سنته؟؟
ناشناس
United States of America
۱۳:۵۳ - ۱۳۹۵/۱۲/۱۶
عالي
خودم
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۳۸ - ۱۳۹۵/۱۲/۱۶
متن جالب و مشخصا حاکی از مسئولیت نویسنده بود، به نظرم خوبه که یه بخشی قرار داده بشه که پایه ریزی حذف یه سری فرهنگ های غلط رو ترویج بدیم و نیز شمای رسانه در درجه اول
ممسنی
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۵۸ - ۱۳۹۵/۱۲/۱۶
سلام آقا اینجا ایرانه که برای جان انسانها هم ارزش و اهمیتی وجود ندارد چه برسد به ماهی قرمز وگرنه صحبت شما کاملا متین است.
ناشناس
Turkiye
۱۹:۴۱ - ۱۳۹۵/۱۲/۱۶
اتفاقا به این نکته در مقاله اشاره شده است.
ناشناس
Netherlands (Kingdom of the)
۱۵:۲۳ - ۱۳۹۵/۱۲/۱۶
این که به حقوق حیوانات احترام گداشتن درست است اما شما مسله اقتصادی این موضوع را در نظر نمی گیرید بهر حال این یک نوع ایجاد اشتغال است و در امد برای یک گروه . تغییر نگرش رفتار با حیوانات درست اما بخشی از مسائل پیچیده هستند بر مبنای نطر شما نباید هیچ ماهی زینتی را پروش دهیم و این صنعت را تعطیل کنیم باید صنعت گل و گیاه هم تعطیل شود چرا که مصرفی خوراکی ندارند و در پایان موجب مرگ جاندار می شود.
ناشناس
Turkiye
۱۹:۴۴ - ۱۳۹۵/۱۲/۱۶
سالانه ده میلیون ماهی کشته شوند، برای اینکه مسئله اقتصادی و اشتغال برای یک ماه برای عده ای ایجاد می کند؟
درباره صنعت گل و گیاه وضعیت کمی متفاوت است. برخی از این گلها تغییر ژنتیکی داده شده و متناسب با آپارتمان هستند و سالها زنده می مانند. گلهایی هم مانند گل رز و گلایول و... که از شاخه چیده شده و به فروش می رسند، پس از شکوفا شدن شان است. یعنی اگر چیده نشوند هم پس از مدتی پژمرده خواهند شد. اما ماهی های قرمز وقتی هنوز یکی دو ماه از عمرشان گذشته و آغاز زندگی شان است می میرند یا بهتر بگویم، می کشیم شان.
amg
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۳۵ - ۱۳۹۵/۱۲/۱۶
احسنت خيلي آموزنده بود.
ناصر
United States of America
۱۵:۴۳ - ۱۳۹۵/۱۲/۱۶
صد در صد مطالب منطقی و مستدل میباشد .
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۴۸ - ۱۳۹۵/۱۲/۱۶
مطالب مندرج در بندهاي 2 و 4 بسيار اموزنده و جالب بود .
مخصوصآ مثالهاي اورده شده.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۸:۰۷ - ۱۳۹۵/۱۲/۱۶
هیچ خوشم نیامد. فروشنده بوفه مدرسه دخترانه راهنمایی باوجود دریافت تذکرات متعدد ازسوی مدیره بازهم چیپس می فروخته که خانم مدیره به محض مشاهده آن در دست یک دانش آموز و یقین از اینکه از بوفه مدرسه خریده است به سراغ متصدی بوفه می رود و با عصبانیت تمام از او می خواهد که به خاطر این بی مبالاتی ؛ بساط خویش را جمع کرده و از فردا دیگر نیاید. می دانید برای دانش آموزان آن مدرسه چه سوالی مطرح شده و آن را از خانم مدیره پرسیده اند؟ گفته اند چرا فروش چیپس در مدرسه درست نیست؟ خانم پاسخ داده چون برای سلامتی خوب نیست و برای دختران نازایی می آورد؟ دختران به خانم مدیره گفته اند : پس چرا چیپس هایی که فقط در مدرسه فروخته می شوند نازایی می آورند و در بقیه اینگونه نیستند؟ چرا صدا و سیما بارها و با آب و تاب روزانه هزاران بار خوردن آن را برای همین کودکان تبلیغ می کند؟ چرا در اصل این چیپس تولید می شود و واحد آن مجوز تولید دریافت کرده و ساخته شده است؟ یکی از دانش آموزان دختر می دانید به خانم مدیره چی گفته ؟ گفته اگر نازایی می آورد اول اینکه تا آن زمان شاید 15 تا 20 سال دیگر زمان باقیست و دوم اینکه بهتره آدم نازا باشد و فرزندی نیاورد تا در چنین جامعه ای زندگی کند!
آقای کارشناس ارشد!!!!! بعضی پاسخ ها را توجیه های نامربوط تلقی نکنید. شئونات جامعه زنجیروار به همدیگر وابسته و مرتبط هستند نقص در یک دانه بطور یقین دانه های دیگر را نیز دچار مشکل خواهد کرد.
ناشناس
United Arab Emirates
۲۰:۱۰ - ۱۳۹۵/۱۲/۱۶
مرسی. خیلی آموزنده بود. در ضمن من و خانواده ام حدود 10 سالی می شود که ماهی قرمز نمی خریم.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۱:۰۲ - ۱۳۹۵/۱۲/۱۶
مطلب خیلی اموزنده بود
ناشناس
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
۲۱:۱۰ - ۱۳۹۵/۱۲/۱۶
این رسم فارس هاست سایر ملیت های ایرانی ماهی سر سفره نمیذارند
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۱۰ - ۱۳۹۵/۱۲/۱۷
عالی بود.اصلا بیایم این موضوع را امسال تبدیل به یک کمپین کنیم .یه چهره باید پیش قدم شه
ناصر
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۴۲ - ۱۳۹۵/۱۲/۱۷
من نمیخرم همیشه هم سر این موضوع با خانمم چونه می زنیم. خواهشا نخرید ای بیچاره هارو